Search Here

Current Affairs Quiz : September 13 2016 Question And Answers

This page is all about Current Affairs Quiz on September 13 2016. All the recent incidents  which  were held on Thirteen September 2016  are drifted  here  as
a multiple choice question answers i.e. MCQ. Candidate can download
this  “Current Affairs Quiz : September 13 2016” Question Answers in PDF file.

Current Affairs Quiz Question And Answers September 13 2016

Current Affairs Quiz September 13 2016

Current Affairs Quiz : September 13 2016 Question And Answers

Hello Aspirants. you can download this current affairs for Free in PDF format. Just register here and download this Current Affairs Quiz : September 13 2016. This PDF covers all the important topics which is common for all the bank exams and other competitive exams.



1. Recently Union Cabinet approved formation of _____________ council.

  • A. GST
  • B. TST
  • C. MST
  • D. VST

Show Answer

Ans: – A – GST  – Explanation – The Union cabinet has approved the process, formation and functioning of the Goods and Services tax (GST) Council as per the Article 279A of the Constitution. Decision in this regard was taken by the Union Cabinet meeting chaired by Prime Minister Narendra Modi in New Delhi.

Hide

2. Recently Central Board of Direct Taxes (CBDT) has launched ____________ to resolve I-T grievances.

  • A. e-nivaran
  • B. e-saathi
  • C. e-samadhan
  • D. e-yojna

Show Answer

Ans: – A – e-nivaran  –Explanation – The Central Board of Direct Taxes (CBDT) has launched ‘e-nivaran’ facility for online redressal of taxpayers’ grievances. The facility will be used for online redressal of taxpayers’ grievances related to refunds, filling of e-returns, Tax Deducted at Source (TDS), PAN issues, and those pertaining to their Assessing Officer (AO).

 

Hide

3. Recently which state government has signed a MoU with Ministry of Civil Aviation to boost regional air connectivity?

  • A. Jharkhand
  • B. Chhattisgarh
  • C. Bihar
  • D. Uttar Pradesh

Show Answer

Ans:- B – Chhatisgarh  – Explanation – Raman Singh lead Chhattisgarh Government signed a memorandum of understanding (MoU) with the Ministry of Civil Aviation in the presence of Union Civil Aviation Minister Ashok Gajapathi  Raju to boost regional air connectivity within the state under the Centre’s Regional Connectivity Scheme (RCS) on September 9, 2016.

Hide

4. Recently which sate government launched the ‘’CM Scooty Scheme’’ for college girls?

  • A. Arunachal Pradesh
  • B. Mizoram
  • C. Jammu & Kashmir
  • D. Tripura

Show Answer

Ans: – C – Jammu & Kashmir – Explanation – Jammu and Kashmir Chief Minister Mehbooba Mufti launched the “CM Scooty Scheme” for college girls. The scheme was launched in Srinagar and flagged off with the Chief Minister taking a ride on pillion seat of a scooter.

Hide

5. Recently which state government launched construction workers pension scheme?

  • A. West Bengal
  • B. Tripura
  • C. Assam
  • D. Odisha

Show Answer

Ans: – D – Odisha  – Explanation – Odisha chief minister Naveen Patnaik declared all registered construction workers above 60 years of age will get pension of Rs 300 per month while workers above 80 years of age will get pension of Rs 500 per month.

Hide

6. Named the first Indian woman who won the silver medal at the Rio Paralympics 2016?

  • A. Pooja Khanna
  • B. Karamjyoti Dalal
  • C. Deepa Malik
  • D. Rinku Malik

Show Answer

Ans: – C – Deepa Malik  – Explanation – Deepa Malik has history by winning silver medal in Women’s shotput at the 2016 Rio Paralympics. With this she becomes first Indian woman to win a medal at the Paralympics. It is India’s 3rd medal in the ongoing Paralympics games at Rio de Janeiro, Brazil.

Hide

7. Recently which Indian won the bronze medal at 6th Red Snooker World Championship?

  • A. Pankaj Advani
  • B. Geet Sethi
  • C. Ashok Sandilya
  • D. Aditya Mehta

Show Answer

Ans: – A – Pankaj Advani  – Explanation – Pankaj Arjan Advani became the first cueist from India to win a medal at the prestigious Sangsom 6th Red Snooker World Championship as he settled for a bronze after losing the semifinal to Chinese Ding Junhui. Advani became the first in the world to hold both world and continental titles in 6-Red snooker at one time.

Hide

8. Recently 2016 BRICS wellness workshop began in which city of India?

  • A. Kolkata
  • B. Bengaluru
  • C. Mumbai
  • D. Pune

Show Answer

Ans: – B – Bengaluru  – Explanation – The first BRICS wellness workshop has began in Bengaluru Karnataka from September 10, 2016. Besides, National Fair on comprehensive Indian Medicine system (AROGYA) was also inaugurated. The four day event has been organized by Union Ministry of AYUSH, in collaboration with Research and Information System for Developing Countries (RIS).

Hide

9. Recently which country hosted IUCN World Conservation Congress 2016?

  • A. United States
  • B. Britain
  • C. Honoulu
  • D. Russia

Show Answer

Ans: – C – Honoulu  – Explanation – IUCN World Conservation Congress held in the Hawaiian capital, Honolulu is hosted by the State of Hawaiʻi with the support of the Department of State of the USA. IUCN President Zhang Xinsheng officially opened the 6th IUCN World Conservation Congress aiming at conserving the nature, studying innovative approaches of conservation and harnessing the solutions nature offers to global challenges.

Hide

10. Recently who awarded with Guru Kelucharan Mohapatra Award 2016?

  • A. Jharana Das
  • B. Jharana Paul
  • C. Jharana Mukherjee
  • D. Jharana Sarkar

Show Answer

Ans: – A – Jharana Das  – Explanation – Renowned Odia cine actress Jharana Das and renowned Odishi dance guru Kishore Kumar Mohanty were honored with the prestigious Guru Kelucharan Mohapatra Award 2016 for lifetime achievement. The annual awards were presented by Odisha Chief Minister Naveen Patnaikon the concluding evening of the 5-day 22nd Guru Kelu Charan Mohapatra Award Festival.

Hide

12. Recently which Indian female entered the Guinness World Records as the youngest female with beard?

  • A. Anmol Gagan Maan
  • B. Harnaam Kaur
  • C. Ginni Kapoor
  • D. Sonam Bajwa

Show Answer

Ans: – B – Harnaam Kaur  – Explanation – Harnaam Kaur, a 24-year-old British Sikh model-cum- campaigner sporting a six-inch-long facial hair has entered the Guinness World Records as the youngest female with a beard. In March, she became the first female with a beard to walk the runway at London Fashion Week.

Hide

13. Recently which state of India awarded with 45th Skoch Merit Award and Skoch Smart Governance Gold Award, 2016?

  • A. Odisha
  • B. Tripura
  • C. Jharkhand
  • D. Mizoram

Show Answer

Ans: – C – Jharkhand  – Explanation – Jharkhand was awarded with the 45th Skoch Merit Award and Skoch Smart Governance Gold Award, 2016 which was held in Hyderabad. The state clinched the ‘Mukhyamantri Jan Samvad Centre’ award after it came into the top hundred among many ambitious projects presented by different states.

Hide

14. Recently which cricketer launched his autobiography ‘’Six Machine’’?

  • A. Chris Gayle
  • B. Jerome Taylor
  • C. Brandon King
  • D. Damion Jacobs

Show Answer

Ans: – A – Chris Gayle  – Explanation – A Jamaican cricketer Chris Gayle has penned down his life story in an autobiography called – ‘Six Machine’. His autobiography was published by Viking – Penguin UK.

Hide

15. Recently who appointed as the MD & CEO of IDBI AMC (Asset Management Company)?

  • A. Dilip Mandal
  • B. Arun Mandal
  • C. Badal Mandal
  • D. Sanjeev Mandal

Show Answer

Ans: – A – Dilip Mandal  – Explanation – Dilip Kumar Mandal appointed as Managing Director and Chief Executive Officer of IDBI Asset Management Company (AMC). Currently he was working as chief general manager & zonal head IDBI Bank, covering the states of Odisha, Chhattisgarh and Jharkhand, and Bhubaneswar.

 

Hide

16. Recently who appointed as brand ambassador of Samajwadi Pension Yojana?

  • A. Kareena Kapoor
  • B. Vidya Balan
  • C. Sonkshi Sinha
  • D. Sonam Kapoor

Show Answer

Ans: – B – Vidya Balan – Explanation – Bollywood actress Vidya Balan appointed as brand ambassador of the ambitious Samajwadi Pension Yojana by Uttar Pradesh government. Samajwadi Pension Yojana is the pension schemes launched by Uttar Pradesh government on 28th February, 2014.

Hide

17. Recently which cricketer launched his autobiography ‘’Six Machine’’?

  • A. Chris Gayle
  • B. Jerome Taylor
  • C. Brandon King
  • D. Damion Jacobs

Show Answer

Ans: – A – Chris Gayle  – Explanation – A Jamaican cricketer Chris Gayle has penned down his life story in an autobiography called – ‘Six Machine’. His autobiography was published by Viking – Penguin UK.

Hide

Video Current Affairs Quiz: September 13 2016 

 

Do not forget to check the following topics

{{ reviewsOverall }} / 5 Users (0 votes)
Rating
What people asked Leave your query
Order by:

Be the first to leave a review.

User AvatarUser Avatar
Verified
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Show more
{{ pageNumber+1 }}
Leave your query