Search Here

Current Affairs Quiz : September 14 2016 Question And Answers

This page is all about Current Affairs Quiz on September 14 2016. All the recent incidents  which  were held on Fourteen September 2016  are drifted  here  as
a multiple choice question answers i.e. MCQ. Candidate can download
this  “Current Affairs Quiz : September 14 2016” Question Answers in PDF file.

Current Affairs Quiz Question And Answers September 14 2016

Current Affairs Quiz September 14 2016

Current Affairs Quiz : September 14 2016 Question And Answers

Hello Aspirants. you can download this current affairs for Free in PDF format. Just register here and download this Current Affairs Quiz : September 14 2016. This PDF covers all the important topics which is common for all the bank exams and other competitive exams.



1. Recently Union Government issued model guidelines for states to curb _________________ schemes.

  • A. Ponzi
  • B. Health
  • C. Insurance
  • D. Bank Interest

Show Answer

Ans: – A – Ponzi – Explanation – The Union Government has issued model guidelines for states to regulate direct selling and multi-level marketing business to protect consumers from Ponzi frauds. These model guidelines titled the Selling Guidelines 2016 framework was released by Union Food Consumer Affairs Minister Ram Vilas Paswan in New Delhi.

Hide

2. Recently Union Cabinet approved Bilateral Technical Agreement between India and which country?

  • A. Korea
  • B. Switzerland
  • C. Japan
  • D. China

Show Answer

Ans:- B – Switzerland – Explanation – The Union Cabinet has given its approval for signing of the Bilateral Technical Arrangement (BTA) between India and Switzerland on the identification and return of Indian and Swiss Nationals and its implementation.

Hide

3. Recently the Cabinet Committee on Economic Affairs (CCEA) has approved enhancing the buffer stock of pulses up to ____________ tonnes.

  • A. 10 lakh
  • B. 15 lakh
  • C. 20 lakh
  • D. 25 lakh

Show Answer

Ans: – C – 20 lakh – Explanation – The cabinet Committee on Economic Affairs (CCEA) has approved enhancing the buffer stock for pulses up to 20 lakh tonnes. The proposal in the regard was forwarded by the Department of Consumer Affairs under the Union Ministry of Consumer Affairs, Food and Public Distribution.

Hide

4. Recently India and which country signed a MoU in the field of National Housing Policy Development and Management?

  • A. Korea
  • B. Japan
  • C. America
  • D. Kenya

Show Answer

Ans: – D – Kenya – Explanation – The Union cabinet has given its approval for the Memorandum of Understanding (MoU) between India and Kenya on cooperation in the field of national Housing Policy Development and Management (NHPDM). The MoU was signed between both countries in July 2016 at Nairobi during the visit of the Prime Minister Narendra Modi to 5 African nations.

Hide

5. Recently Union Cabinet approved Mou between India and which country in the field of Information and Communication Technologies?

  • A. South Africa
  • B. England
  • C. America
  • D. Japan

Show Answer

Ans: – A – South Africa – Explanation – The Union Cabinet has apprised of the MoU between India and South Africa for promoting bilateral cooperation in the field of Information and Communication Technologies (ICT). The MoU was signed between both countries in July 2016 during the visit of Prime Minister Narendra Modi to 5 African nations in July 2016.

Hide

6. National Hindi Divas observed in which day?

  • A. 15th September
  • B. 20th September
  • C. 14th September
  • D. 11th September

Show Answer

Ans: – C – 14th September – Explanation – The National Hindi Divas an annual literary day is being observed on 14th September in Hindi speaking regions of India and other countries with Hindi speaking population. Observance of the day seeks to propagate Hindi language and cultural heritage and values.

Hide

7. Recently veteran journalist Ramsewak Shrivastava passed away, in that he was the age of ___________ years old.

  • A. 78
  • B. 60
  • C. 56
  • D. 84

Show Answer

Ans: – D – 84 – Explanation – Veteran journalist Ramsewak Shrivastava (84) passed away in New Delhi due to age-related ailments. He had worked with weekly ‘Dinmaan’, Dainik Jagran, Navbharat Times and Times group. He was associated with Sulabh international and edited ‘Sulabh Patrika’.

Hide

8. Recently 3rd BRICS Urbanisation Forum meet began in which state of India?

  • A. Rajasthan
  • B. Bihar
  • C. Andhra Pradesh
  • D. Madhya Pradesh

Show Answer

Ans: – C – Andhra Pradesh – Explanation – The third edition of BRICS Urbanisation Forum Meet has started in Visakhapatnam, Andhra Pradesh. The three days conference was be inaugurated by Andhra Pradesh Chief Minister N. Chandrababu Naidu in the presence of Union Minister of Urban Development, M. Venkaiah Naidu.

Hide

9. Recently Indian American scientist Ramesh Raskar won US$ ______________ 2016 Lemelson MIT Prize.

  • A. US$ 700000
  • B. US$ 400000
  • C. US$ 300000
  • D. US$ 500000

Show Answer

Ans:-  D – US$ 500000 – Explanation – Indian American Ramesh Raskar on 13 September 2016 won the 2016 Lemelson-MIT Prize. Raskar is the co-inventor of radical imaging solutions including femtophotography, an ultra-fast imaging system that can see around corners, low-cost eye-care solutions for the developing world and a camera that allows users to read pages of a book without opening the cover.

Hide

10. Recently in which country World’s longest bullet train network established?

  • A. China
  • B. Japan
  • C. Korea
  • D. England

Show Answer

Ans:- A – China – Explanation – World’s longest bullet train network length of 2000kms established by China Railway, Construction of the line started in December 2012. The line has 9 stations and trains run at a speed of up to 300 kph.

Hide

11. Recently who won the gold medal in javelin throw at 2016 Rio Paralympics?

  • A;. Sundar Singh Gurjar
  • B. Devendra Jhajaria
  • C. Narender Ranbir
  • D. Sandeep Jhajaria

Show Answer

Ans:- B – Devendra Jhajaria – Explanation – India’s Devendra Jhajaria (36) has won gold medal in the men’s javelin throw, F46 event held at the 2016 Rio Paralympics. With this, he becomes only the second gold medalist at the Paralympics for the country. He won the gold medal with world record throw of 63.97 metres.

Hide

12. Recently in ITTF Junior and Cadet Open TT Championships Indians won how many gold medals?

  • A. Four
  • B. Six
  • C. Nine
  • D. Two

Show Answer

Ans:- A – Four – Explanation – Manav Thakkar, Varuni Jaiswal and Ishhita Gupta won three singles gold medals, apart from the Junior Boys doubles gold, to lift the sagging morale of the hosts in ITTF 2016 India Junior and Cadet Open Table Tennis Championships.

Hide

13. Recently which Indian women squash player rose to 10th in PSA rankings?

  • A. Deepika Pallikal
  • B. Joshna Pallikal
  • C. Joshna Chinappa
  • D. Deepika Chinappa

Show Answer

Ans:- C – Joshna Chinappa – Explanation – In Women’s Ranking Indian squash player Joshna Chinappa rose to 10th while Deepika Pallikal remained at 19th in the latest Professional Squash Association (PSA) rankings. Chinappa, who who had slipped to 12th after initially breaking into top-10 in July, has regained the position even as Pallikal held on to the 19th position.

Hide

14. Recently which state of India bagged the 9th Global Agriculture Leadership Award 2016?

  • A. Odisha
  • B. Rajasthan
  • C. Maharashtra
  • D. Bihar

Show Answer

Ans:- A – Odisha – Explanation – Odisha bagged 9th Global Agriculture Leadership Award 2016 and Haryana has bagged ‘Best Horticulture State’ award for increasing the income of the farmers in horticulture at the National Level gathering of important stake-holders in agriculture development at the Agriculture Leadership Summit at New Delhi.

Hide

15. Recently which BJP leader has been honored with ‘’Tamail Ratna’’ Award in US?

  • A. Amit Shah
  • B. Nitin Gadkari
  • C. Rajnath Singh
  • D. Subramanian Swamy

Show Answer

Ans: – D – Subramanian Swamy – Explanation – BJP leader Subramanian Swamy has been honoured with ‘Tamil Ratna’ award by a body of Tamil diaspora here for fighting corruption and working for more transparency in the functioning of the government.

Hide

Video Current Affairs Quiz: September 14 2016 

 

Do not forget to check the following topics

{{ reviewsOverall }} / 5 Users (0 votes)
Rating
What people asked Leave your query
Order by:

Be the first to leave a review.

User AvatarUser Avatar
Verified
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Show more
{{ pageNumber+1 }}
Leave your query