≡ Menu




Current Affairs Quiz : September 14 2017 Question And Answers

This page is all about Current Affairs Quiz on September 14 2017. All the recent incidents which were held on Fourteenth September 2017 are drifted here as
a multiple choice question answers i.e. MCQ. Candidate can download
this  “Current Affairs Quiz : September
 14 2017″ Question Answers in PDF file.

Sponsored Links
Current Affairs Quiz September 14 2017 Question And Answers

Current Affairs Quiz September 14 2017

Current Affairs Quiz : September 14 2017 Question And Answers

Hello Aspirants. you can download this current affairs for Free in PDF format. Just register here and download this Current Affairs Quiz :September 14 2017. This PDF covers all the important topics which is common for all the bank exams and other competitive exams.



1. Recently which state opens India’s first transgender-exclusive clinics at government medical colleges across the state?

  • A. Kerala
  • B. Karnataka
  • C. Bihar
  • D. Uttar Pradesh

Show Answer

Answer: A – Kerala – Explanation: Kerala opens India’s first transgender-exclusive clinics at government medical colleges across the state. They are planning to open Transgender Clinics in all government medical colleges in the state. We also plan to provide facilities for their surgery at least in two medical colleges. The first clinic will be set up at the government medical college of Kottayam within the next two months and will be one of the first clinics to provide the sex-change surgery.

Hide

2. Recently which former Indian Cricketer launches project to develop the poorest ward in Mumbai?

  • A. Sunil Gavaskar
  • B. Birendra Sehwag
  • C. Sachin Tendulkar
  • D. Saurav Ganguly

Show Answer

Answer: C – Sachin Tendulkar – Explanation: Former Indian cricketer Sachin Tendulkar on 13th September, 2017 launched Mission-24 a programme aimed at improving the quality of life in one of Mumbai’s poorest wards through collaborative efforts in the next 24 months. The main aim of the program to provide basic amenities to residents of M-East ward that includes slums of Shivaji Nagar, Deonar and Mankhurd.

Hide

3. Recently in Which city the India and Japan Summit take place?

  • A. Mumbai
  • B. Ahmedabad
  • C. Chennai
  • D. Kolkata

Show Answer

Answer: B – Ahmedabad – Explanation: Prime Minister Narendra Modi received his Japanese counterpart Shinzo Abe at Ahmedabad in Gujarat. The 12th edition of the India and Japan summit held in Gandhinagar, Gujarat. The two leaders will review the recent progress in the multifaceted cooperation between India and Japan under the framework of their ‘Special Strategic and Global Partnership.

Hide

4. Who published first compendium of animal species in Indian Sundarbans?

  • A. Indian Institute of Forest Management
  • B. Forest Survey of India
  • C. Wildlife Crime Control Bureau (WCCB)
  • D. Zoological Survey of India

Show Answer

Answer: D – Zoological Survey of India – Explanation: Zoological Survey of India (ZSI) published first of its kind compendium titled Fauna of Sundarban Biosphere Reserve in Indian Sundarbans. It is part of United Nations Educational, Scientific and Cultural Organization (UNESCO) World Heritage site. It forms part of Ganga-Brahmaputra delta across 9,630 sq. km, distributed among 104 islands. It has largest tidal halophytic mangrove forest in the world.

Hide

5. Recently Mother Dairy and which state Government Tie up For Processing Plant?

  • A. Maharashtra
  • B. Punjab
  • C. Gujarat
  • D. Bihar

Show Answer

Answer: A – Maharashtra – Explanation: The Maharashtra Government and Mother Dairy Fruit and Vegetable Pvt. Ltd, a subsidiary of National Dairy Development Board (NDDB) signed a lease agreement to set up a state-of-the-art milk and milk products processing plant. As per the agreement, a dairy development initiative will begin in Vidarbha and Marathwada regions to provide access to milk producers to markets in Nagpur and Mumbai.

Hide

6. Recently India’s first advanced Homoeopathy Virology lab inaugurated in which city?

  • A. Kolkata
  • B. Mumbai
  • C. Chennai
  • D. Lucknow

Show Answer

Answer: A – Kolkata – Explanation: India’s first state of art virology laboratory inaugurated at Dr Anjali Chatterjee Regional Research Institute for Homoeopathy in Kolkata, West Bengal. The lab plays important in developing new drugs and technologies in Homoeopathy to combat emerging challenges of viral diseases.

Hide

7. Recently who became the country’s first female President of Singapore?

  • A. Cheng Li Hui
  • B. Fatimah Binte Abdul Lateef
  • C. Halimah Yacob
  • D. Lee Bee Wah

Show Answer

Answer: C – Halimah Yacob – Explanation: Halimah Yacob sworn-in as the 8th President of Singapore. She became the country’s first female President and the first in five decades to come from the Malay ethnicity. She was certified by the Presidential Elections Commission as the only eligible candidate and there was no opponent.

Hide

8. Who implemented refugee ban in the United States of America recently which got approval by US Supreme Court?

  • A. Ben Carson
  • B. President Donald Trump
  • C. Bernie Sanders
  • D. Beau Biden

Show Answer

Answer: B – President Donald Trump – Explanation: The US Supreme Court allowed President Donald Trump to implement broadly a ban on refugees entering the country from around the world. All nine SC justices agreed with the Trump administration to block a federal appeals court ruling that exempted refugees with contractual relationships with resettlement organisations from the ban.

Hide

9. Recently India to step up cooperation with which country in textile sector?

  • A. Morocco
  • B. Egypt
  • C. Singapore
  • D. Uganda

Show Answer

Answer: B – Egypt – Explanation: India vowed to step up its collaboration with Egypt in the textiles sector and said talks were on to increase textile machinery supplies to the Arab country. India’s Ambassador to Egypt Sanjay Bhattacharyya, while addressing a press conference ahead of the Cairo Fashion and Tex Exhibition that opens tomorrow, said India and Egypt have have a long tradition of exchanges in the textiles sector.

Hide

10. Recently cabinet approves MoU between India and _________________ in the field of health.

  • A. Egypt
  • B.BUganda
  • C. Morocco
  • D. Singapore

Show Answer

Answer: C – Morocco – Explanation: The Union Cabinet chaired by the Prime Minister Shri Narendra Modi has given its approval for signing of a Memorandum of Understanding (MoU) between India and Morocco on cooperation in the field of health.

Hide

11. Recently ________________ Bank partnered with the National Payments Corporation of India (NPCI) to launch a RuPay-powered digital debit card.

  • A. Airtel Payments Bank
  • B. Paytm Payments Bank
  • C. Choice Bank
  • D. None of the above

Show Answer

Answer: B – Paytm Payments Bank – Explanation: Paytm Payments Bank (PPB) partnered with the National Payments Corporation of India (NPCI) to launch a RuPay-powered digital debit card. The customers will now be able to transact at all merchants who accept credit and debit cards. As a payments bank, PPB can take a demand deposit of up to Rs 1 lakh per customer, but it cannot undertake lending activities.

Hide

12. As per the notification of Finance Ministry, the Reserve Bank of India willintroduce ____________ rupees coin to mark the birth centenary (hundredth anniversary) of AIADMK founder Late Dr. M G Ramachandran.

  • A. 50 rupees
  • B. 100 rupees
  • C. 20 rupees
  • D. 200 rupees

Show Answer

Answer: B – 100 rupees – Explanation: As per the notification of Finance Ministry, the Reserve Bank of India will introduce 100 rupees coin to mark the birth centenary (hundredth anniversary) of AIADMK founder Late Dr. M G Ramachandran. On the obverse, the face of the coin will bear Lion Capitol of Ashoka Pillar in the center with Satyamev Jayate inscribed below on it in Devanagari script. On the reverse side, the portrait of Dr. MG Ramachandran will be in the center.

Hide

13. Finance Minister Arun Jaitley constituted a Group of Ministers (GoM) headed by Bihar Deputy Chief Minister ________________ to monitor and resolve the IT challenges faced in the implementation of GST.

  • A. Vijay Kumar Chaudhary
  • B. Bijendra Prasad Yadav
  • C. Brishen Patel
  • D. Sushil Kumar Modi

Show Answer

Answer: D – Sushil Kumar Modi – Explanation: Finance Minister Arun Jaitley constituted a Group of Ministers (GoM) headed by Bihar Deputy Chief Minister Sushil Kumar Modi to monitor and resolve the IT challenges faced in the implementation of GST. It is assisted by the Chairman and Chief Executive Officer of Goods and Services Tax Network (GSTN). The Committees is set up in pursuance of the decision taken at the 21st Meeting of GST Council held in Hyderabad.

Hide

14. Recently which Payment gateway provider ties up With IRCTC?

  • A. PayU
  • B. PayUbiz
  • C. Paytm
  • D. Whizpay

Show Answer

Answer: A – PayU – Explanation: Payment gateway provider PayU announced its collaborations to provide users a safe and secure option to pay for rail tickets booked via the IRCTC website and Indian Railway Catering and Tourism Corporation (IRCTC).

Hide

15. Union Cabinet approves release of how many percent Dearness Allowance to Government Employees?

  • A. 2 Percent
  • B. 1 Percent
  • C. 4 Percent
  • D. 5 Percent

Show Answer

Answer: B – 1 Percent – Explanation: Following the approval of the 7th Pay Commission, the Union Cabinet 13th September approved the release of additional 1% Dearness Allowance to Central Government employees and Dearness Relief to pensioners July 1 2017. The Union Cabinet chaired by the Prime Minister Narendra Modi has given its approval for release of additional 1% Dearness Allowance (DA) to Central Government employees and Dearness Relief (DR) to pensioners. It will be applicable from July 1 2017.

Hide

Video Current Affairs Quiz: September 14 2017

 


Do not forget to check the following topics

0 Users (0 votes)
Helpful
What people say... Any help? Leave your Question (We will reply you with in 3 Days)
Sort by:

Be the first to leave a review.

Verified
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Show more
{{ pageNumber+1 }}
Any help? Leave your Question (We will reply you with in 3 Days)