Current Affairs Quiz : September 15 2016 Question And Answers

This page is all about Current Affairs Quiz on September 15 2016. All the recent incidents  which  were held on Fifteen September 2016  are drifted  here  as
a multiple choice question answers i.e. MCQ. Candidate can download
this  “Current Affairs Quiz : September 15 2016” Question Answers in PDF file.

Current Affairs Quiz Question And Answers September 15 2016

Current Affairs Quiz September 15 2016

Current Affairs Quiz : September 15 2016 Question And Answers

Hello Aspirants. you can download this current affairs for Free in PDF format. Just register here and download this Current Affairs Quiz : September 15 2016. This PDF covers all the important topics which is common for all the bank exams and other competitive exams.

1. Recently the Department of Post has launched a toll free number ___________ for postal complaints.

  • A. 1924
  • B. 1800
  • C. 1824
  • D. 1900

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Ans: – A – 1924 – Explanation – The Department of Post (DoP) has launched a toll free helpline number ‘1924’ that will allow users across the country to register their grievances. The helpline will be operational from 8 AM to 8 PM on working days (excluding holidays and Sundays) and can be extended 24*7.

[/show_more]

2. Recently Arunachal Pradesh’s first Pradhan Mantri Jan Aushadhi Store inaugurated by _________________.

  • A. Rao Inderjit Singh
  • B. Mansukh Mandaviya
  • C. Vijay Goel
  • D. Piyush Goyal

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Ans: – B – Mansukh Mandaviya – Explanation – The Minister of State for Chemicals and Fertilizers Shri Mansukh Mandaviya inaugurated Arunachal Pradesh’s first Pradhan Mantri Jan Aushadhi Store at Naharlagun, Itanagar.

 

[/show_more]

3. Recently which state government announced free bus rides for girls?

  • A. Bihar
  • B. Jharkhand
  • C. Haryana
  • D. Uttar Pradesh

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Ans: – C – Haryana – Explanation – Free bus rides for Haryana girl school students announced by Haryana Transport minister Krishan Lal Panwar. Free travel facility also extended to girl students on the state roadways buses.

[/show_more]

4. Recently which Indian state celebrated the Onam festival 2016?

  • A. Andhara Pradesh
  • B. Madhya Pradesh
  • C. Arunachal Pradesh
  • D. Kerala

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Ans: – D – Kerala – Explanation – Keralites all over the world celebrated the auspicious 10-day-long harvest festival of the state. It was being celebrated by people of all religions in the Malayalam month of Chingam every year. The State festival of Kerala marked the home-coming of the mythical King Mahabali, who was believed to have ruled Kerala years ago.

[/show_more]

5. Recently which state became the second state to achieve 100% electrification?

  • A. Andhra Pradesh
  • B. Maharashtra
  • C. Kerala
  • D. Bihar

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Ans: – A – Andhra Pradesh – Explanation – Andhra Pradesh became the second state in the country after Gujarat to achieve 100 per cent electrification of households by the latest report. JM Financials published the report based on a national-level survey on electrification in various states.

[/show_more]

6. Recently exercise ‘’YUDH ABHYAS-2016’’ began in which state of India?

  • A. Mizoram
  • B. Arunachal Pradesh
  • C. Uttarakhand
  • D. Uttar Pradesh

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Ans: – C – Uttarakhand – Explanation – Indo-US defence co-operation, a joint military training exercise, ‘YudhAbhyas 2016’  was prepared  to be conducted in Uttarakhand from September 14 to 27.The exercise in Chaubattia was being conducted by the headquarter Central Command.

[/show_more]

7. Recently which country declared itself from Avian Influenza (H5N1)?

  • A. America
  • B. China
  • C. India
  • D. England

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Ans: – C – India – Explanation – The Indian government declared that the country was free from the contagious avian influenza (H5N1), also known as bird flu. The Department of Animal Husbandry under the Agriculture Ministry reported to the World Organization for Animal Health. However, the ministry stressed the need for continued surveillance.

[/show_more]

8. Recently Oxford English Dictionary added how many words in the latest edition?

  • A. 1000
  • B. 1200
  • C. 1500
  • D. 1450

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Ans: – B – 1200 – Explanation – Yogalates is one of the 1,200 new words added in the latest edition of the Oxford English Dictionary (OED). OED is one of the largest and longest-running language research projects in the world said by chief editor of the OED, Michael Proffitt.

[/show_more]

9. Recently which country completed the ‘’World’s highest bridge’’?

  • A. China
  • B. America
  • C. England
  • D. Japan

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Ans: – A – China – Explanation – Beipanjiang Bridge is a whopping 565 metres above the ground (1,854 feet), which is nearly twice the height of the 95-storey skyscraper, The Shard in London. This Bridge was named Beipan River, the waterway it crosses, the incredible structure has a 720-metre-wide span (2,363 feet) and is a part of the Hangrui Highway, a 3,405-kilometre-long (2,115 miles) national motorway linking Hangzhou city in southern China with Ruili city on the China-Myanmar border.

[/show_more]

10. Recently Freecharge partners with which bank to launched UPI payment?

  • A. ICICI
  • B. State Bank of India
  • C. Axis Bank
  • D. Union Bank of India

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Ans: – C – Axis Bank – Explanation – FreeCharge partnership with Axis Bank on September 12, 2016 launched Unified Payments Interface (UPI) that allows instant transactions from a smartphone using a virtual payment address (VPA). Customers will be able to create a virtual address on the Freecharge Android app and link it to their bank account to register on the UPI platform.

[/show_more]



11. Recently India and which country’s scientists partner to developed salt-tolerant rice?

  • A. Russia
  • B. Korea
  • C. America
  • D. Japan

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Ans: – C – America – Explanation – A team of Australian researchers has partnered with an Indian research foundation to develop a variety of salt-tolerant rice, conducted a broader project to address the issue of food security. An agreement was signed between the University of Tasmania (UTAS) and M S Swaminathan Research Foundation in Chennai for a USD 2 million project supported by the Australia-India Strategic Research Fund.

[/show_more]

12. Recently Gionee signed MoU with Haryana government for Investment of Rs. ______________.

  • A. 500 Cr
  • B. 1000 Cr
  • C. 800 Cr
  • D. 300 Cr

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Ans: – A – 500 Cr – Explanation – Gionee mobile phones signed an MoU(Memorandum Of Understanding) with the Haryana state government to set up its phone manufacturing hub in Haryana with an initial investment of Rs 500 crore.

[/show_more]

13. Recently who appointed as new CMD of Shipping Corporation of India?

  • A. Anoop Kumar Sharma
  • B. Anoop Kumar Mittal
  • C. Anoop Patnayak
  • D. Anoop Kumar Basu

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Ans:- A – Anoop Kumar Sharma – Explanation – Anoop Kumar Sharma appointed as the Chairman & Managing Director of Shipping Corporation of India for three years. The Shipping Corporation of India (SCI) is a Government of India Public Sector Enterprise with its headquarters in Mumbai that operates and manages vessels that services both national and international lines.

[/show_more]

14. Recently Vishvas Vidu Sapkal was appointed as the High Commissioner of India to the _________________.

  • A. Denmark
  • B. Kingdom of Tonga
  • C. Dominican Republic
  • D. United Arab Emirates

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Ans: – B – Kingdom of Tonga – Explanation – Vishvas Vidu Sapkal was appointed as the High Commissioner of India to the Kingdom of Tonga on September 14, 2016. Currently he was working as the High Commissioner of India to the Republic of Fiji.

[/show_more]

15. Recently who appointed as manager of Pakistan cricket team?

  • A. Misbah ul Haq
  • B. Wasim Bari
  • C. Azhar Ali
  • D. Sharjeel Khan

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Ans: – B – Wasim Bari – Explanation – Pakistan had appointed the former wicketkeeper-batsman Wasim Bari team manager for their upcoming series against West Indies in the UAE. Bari will replace Intikhab Alam, whose contract with the PCB is set to expire this month.

[/show_more]

16. Recently who won the bronze at World Martial Arts Masterships 2016?

  • A. Aruna Mishra
  • B. Usha Nagisetty
  • C. Pooja Rani
  • D. Sushmita Rai

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Ans: – D – Sushmita Rai – Explanation – Sikkim girl Sushmita Rai won bronze at the World Martial Arts Mastership 2016 held at Cheongju in South Korea. She was among the 12-member Indian contingent who participated in the week-long event World Martial Arts Mastership 2016.

[/show_more]

17. Recently which team won the MCC Murugappa Gold Cup Hockey Tournament?

  • A. Indian Railways
  • B. Indian Oil Corporation
  • C. Hockey Unit of Tamil Nadu
  • D. Hockey Unit of Haryana

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Ans: – A – Indian Railways – Explanation – Indian Railways Team broke the unwritten rule with an impressive performance, barring the defeat to Punjab & Sind Bank in its group (Pool-B). At the final of the 90thAll-India MCC-Murugappa Gold Cup hockey tournament, Railways defeated defending champion Indian Oil Corporation (IOC) 2-1 to win the Trophy.

[/show_more]

18. Recently which Indian honored with fellows of nature South Asia short story awards?

  • A. Jhumpa Lahiri
  • B. Kiran Desai
  • C. Arundhati Roy
  • D. Meghna Pant

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Ans: – D – Meghna Pant – Explanation – Indian Writer Meghna Pant to be honored with Kumaon Literary Festival’s FON – Fellows of Nature South Asia Short Story Award in Nature writing in October for her short story “People of the Sun’’. Meghna Pant is an Indian literary fiction author and financial journalist.She has written one novel,One & A Half Wife (2012), and a collection of short stories, Happy Birthday! (2013).

[/show_more]

19. Recently which Nagpur girl has created history in Ice Limbo Skating?

  • A. Shristi Sharma
  • B. Nandita Sharma
  • C. Rani Sharma
  • D. Shreya Sharma

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Ans: – A – Shristi Sharma – Explanation – Shristi Sharma (12) from Nagpur has created history by ice skating for 10 metres under 11 bars placed a metre apart at a height of 33 centimetres from the ground at the iSkate rink in Gurgaon on 9th September 2016.

[/show_more]

20. Who wrote the book ‘’ Shanti ki Talaash mein Zindagi’’?

  • A. Jhumpa Lahiri
  • B. Kiran Desai
  • C. Arundhati Roy
  • D. Radhika Nagrath

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Ans: – D – Radhika Nagrath – Explanation- A book titled ‘Shanti ki Talaash mein Zindagi‘written by author and journalist Radhika Nagrath released by Uttarakhand Governor K K Paul on September 14,2016 in Dehradun. ‘Shanti ki Talaash mein Zindagi’ was written in Hindi language.

[/show_more]

Video Current Affairs Quiz: September 15 2016 

 

Do not forget to check the following topics