Search Here

Current Affairs Quiz : September 17 2016 Question And Answers

This page is all about Current Affairs Quiz on September 17 2016. All the recent incidents  which  were held on Seventeen September 2016  are drifted  here  as
a multiple choice question answers i.e. MCQ. Candidate can download
this  “Current Affairs Quiz : September 17 2016” Question Answers in PDF file.

Current Affairs Quiz Question And Answers September 17 2016

Current Affairs Quiz September 17 2016

Current Affairs Quiz : September 17 2016 Question And Answers

Hello Aspirants. you can download this current affairs for Free in PDF format. Just register here and download this Current Affairs Quiz : September 17 2016. This PDF covers all the important topics which is common for all the bank exams and other competitive exams.



1. Recently who had chosen as Swachh Bharat Abhiyan mascot?

  • A. Kunwar Bai
  • B. Ananda Bai
  • C. Lilavati Bai
  • D. Prema Bai

Show Answer

Ans: – A – Kunwar Bai – Explanation – Union Government has chosen 105 year old Kunwar Bai from Chhattisgarh’s Dhamtari district as the ‘Swachh Bharat Abhiyan mascot. PM Modi felicitated the old but spirited lady at a function held in New Delhi to mark ‘Swachhta Diwas’ on September 17, 2016.

Hide

2. Recently India and which country signed three agreements?

  • A. Bhutan
  • B. Nepal
  • C. Bangladesh
  • D. Sri Lanka

Show Answer

Ans: – B – Nepal – Explanation – India and Nepal have signed three Memorandum of Understanding (MoUs) for post earthquake reconstruction, Road infrastructure in Tarai and Line of Credit. These agreements were inked during the four days (from 15 to 18 September 2016) official state visit of Nepal Prime Minister Pushpa Kamal Dahal Prachanda to India.

Hide

3. Recently Union Government approved _______________ rupee projects for development of tourism in Jammu and Kashmir?

  • A. 400 crore
  • B. 300 crore
  • C. 500 crore
  • D. 600 crore

Show Answer

Ans:- C – 500 crore – Explanation – The Union Ministry of Tourism has approved projects worth 500 crore rupees for integrated development of tourism in Jammu and Kashmir under Swadesh Darshan scheme. The projects were approved by central Sanctioning and Monitoring committee for the scheme as part of Development Package of Prime Minister Reconstruction Plan.

Hide

4. Recently India ranked which place in World Economic freedom Index?

  • A. 102nd
  • B. 108th
  • C. 120th
  • D. 112th

Show Answer

Ans: – D – 112th – Explanation- India has slipped by 10 positions to 112th, as it “fared badly” across categories including legal system and regulation, according to the Economic Freedom of the World: 2016 Annual Report. Hong Kong and Singapore, once again, occupy the top two positions.

Hide

5. Recently India and which country signed MoU to support fisherman in Hambantota district?

  • A. Bhutan
  • B. Sri Lanka
  • C. Nepal
  • D. Bangladesh

Show Answer

Ans:- B – Sri Lanka – Explanation – India and Sri Lanka have signed a Memorandum of Understanding (MoU) to support livelihood of the fishing and project to communities in Sri Lanka’s southern Hambantota district under this project, India will provided fishing and farming communities equipment worth USD two million.

 

Hide

6. Recently which country launched Tiangong-2 space lab?

  • A. Russia
  • B. Korea
  • C. China
  • D. Japan

Show Answer

Ans: – C – China – Explanation – China successfully launched Tiangong-2 space lab to develop expertise for a future space station and conduct science experiments. The space lab was launched on board of Long march 2F T2 rocket from the Jiuquan satellite launch centre in northwestern China’s Gobi desert.

Hide

7. Recently which city named as ‘greenest’ city on the planet?

  • A. Zurich
  • B. Bago City
  • C. Beijing
  • D. Tokyo

Show Answer

Ans:- A – Zurich – Explanation – Zurich is the most sustainable city in the world and had unbeatable environmental credentials, according to new research. The Swiss city drove away strong competition to take first place in the 2016 Arcadis Sustainable Cities Index, announced Monday, which ranked 100 major cities on 32 indicators across three aspects of sustainability: people, planet and profit.

Hide

8. Recently who won the Marconi Society Paul Baran Young Scholar Award 2016?

  • A. Divya Sharma
  • B. Koushik Chakraborty
  • C. Dinesh Bharadia
  • D. Paltu Kumar Dhal

Show Answer

Ans: – C – Dinesh Bharadia – Explanation – Indian born researcher Dinesh Bharadia (28) has prestigious 2016 Marconi Society Paul Baran Young Scholar Award for his contribution to radio waves. He was chosen for the award for his contribution to send and receive radio (wireless) signals, including mobile telephony and data on the same channel (wave).

Hide

9. Recently which bank won the awards from skoch group?

  • A. Karnataka Vikas Grameena Bank
  • B. Malaprabha Grameena Bank
  • C. Bijapur Grameena Bank
  • D. Varada Grameena Bank

Show Answer

Ans: – A – Karnataka Vikas Grameena Bank – Explanation – S Ravindran, chairman of Karnataka Vikas Grameena Bank, received the award from Sameer Kochhar, chairman of Skoch Group, in Hyderabad. The bank, which operates in nine districts ofKarnataka covering 57 taluks, had brought 28 lakh people under Pradhan Mantri Jeevan JyotiBimaYojna, PM Suraksha BimaYojna and PM Jan DhanYojna.

Hide

10. Recently Indian shooters clinched ______________ gold medals at ISSF Junior World Cup?

  • A. 2
  • B. 1
  • C. 3
  • D. 6

Show Answer

Ans: – C – 3 – Explanation – Indian shooters clinched seven medals, including 3 gold, on the opening day of the International Shooting Sport Federation (ISSF) Junior World Cup for pistol, rifle and shotgun at Gabala in Azerbaijan. A total of 279 junior athletes, representing 27 countries, are battling it out in 18 events.

Hide

Video Current Affairs Quiz: September 17 2016 

 

Do not forget to check the following topics

{{ reviewsOverall }} / 5 Users (0 votes)
Rating
What people asked Leave your query
Order by:

Be the first to leave a review.

User AvatarUser Avatar
Verified
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Show more
{{ pageNumber+1 }}
Leave your query