≡ Menu




Current Affairs Quiz : September 18 2017 Question And Answers

This page is all about Current Affairs Quiz on September 18 2017. All the recent incidents which were held on Eighteenth September 2017 are drifted here as
a multiple choice question answers i.e. MCQ. Candidate can download
this  “Current Affairs Quiz : September
 18 2017″ Question Answers in PDF file.

Sponsored Links
Current Affairs Quiz September 18 2017 Question And Answers

Current Affairs Quiz September 18 2017

Current Affairs Quiz : September 18 2017 Question And Answers

Hello Aspirants. you can download this current affairs for Free in PDF format. Just register here and download this Current Affairs Quiz :September 18 2017. This PDF covers all the important topics which is common for all the bank exams and other competitive exams.



1. Recently IAF successfully conducts development trials of ___________ missile.

  • A. Agni
  • B. Astra
  • C. Akash
  • D. Nag

Show Answer

Answer: B – Astra – Explanation: The Indian Air Force (IAF) successfully conducted developmental trials of indigenously developed Astra beyond visual range air-to-air missile (BVRAAM).

Hide

2. Which state has introduced Yatrik mobile application to help in easy booking of meter taxis?

  • A. Gujarat
  • B. Punjab
  • C. West Bengal
  • D. Assam

Show Answer

Answer: C – West Bengal – Explanation: The West Bengal Transport department has introduced ‘Yatrik’ mobile phone app to help in the easy booking of traditional meter taxis in Kolkata. The mobile phone app has been developed by the Bengal Chamber of Commerce and Industry.

Hide

3. On 17th September 2017, Celebrates how many years birth anniversary of Prime Minister Narendra Modi?

  • A. 67th
  • B. 70th
  • C. 65th
  • D. 62nd

Show Answer

Answer: A – 67th – Explanation: Prime Minister Narendra Modi’s 67th birthday will be observed as “Seva Diwas” across the country. BJP leaders and ministers will attend medical camps, blood donation events and take part in cleanliness drives. BJP chief Amit Shah will be in Ranchi, Finance Minister Arun Jaitley in New Delhi, Human Resource Development Minister Prakash Javadekar in Mumbai and Railways Minister Piyush Goyal will be in Chennai to celebrate the Prime Minister’s birthday as a “day of service” (Seva Diwas).

Hide

4. Recently Prime Minister Narendra Modi inaugurated which dam at Gujarat’s Kavedia?

  • A. Ukai Dam
  • B. Sardar Sarovar Dam
  • C. Dharoi Dam
  • D. Sukhi Dam

Show Answer

Answer: B – Sardar Sarovar Dam – Explanation: It’s an action-packed birthday for Prime Minister Narendra Modi who first inaugurated Sardar Sarovar — India’s tallest and world’s second largest dam — across the Narmada River in Kevadia, then addressed supporters at Narmada Mahotsav in Dabhoi, Gujarat.

Hide

5. According to a recently released circular by Indian Railways, passengers in reserved coaches of trains will now only be allowed to sleep between __________________.

  • A. 9 pm and 5 am
  • B. 10 pm and 6 am
  • C. 8 pm and 8 am
  • D. 11 pm and 6 am

Show Answer

Answer: B – 10 pm and 6 am – Explanation: The Railways is trying to put an end to those tiresome quarrels that break out due to oversleeping passengers on the middle and lower berths by reducing official sleeping hours. According to a circular issued by the railway board, the passengers in the reserved coaches can only sleep between 10 pm and 6 am to allow others to sit on the seats for the rest of the time.

Hide

6. Recently Indian Air force Marshal Arjan Singh passed away at the age of

  • A. 92
  • B. 85
  • C. 98
  • D. 95

Show Answer

Answer: C – 98 – Explanation: Arjan Singh, Marshal of the Indian Air Force (IAF) and India’s oldest, five-star ranked air force officer, died at 7.47pm on 16th September after suffering a heart attack. He was 98.

Hide

7. Every year on which date the International Day for Preservation of Ozone Layer (World Ozone Day) is observed?

  • A. 15th September
  • B. 16th September
  • C. 14th September
  • D. 17th September

Show Answer

Answer: B – 16th September – Explanation: The International Day for Preservation of Ozone Layer (World Ozone Day) is observed every year on September 16 for the preservation of the Ozone Layer. The theme of the year 2017 is ‘Caring for all life under the sun’.

Hide

8. Recently India and which country agreed to ink ‘open sky arrangement’?

  • A. China
  • B. Brazil
  • C. America
  • D. Japan

Show Answer

Answer: D – Japan – Explanation: India and Japan agreed to ink open sky arrangement to allow airlines from both countries to operate an unlimited number of flights. In this regard, both countries exchanged RoD (Record of Discussions) on civil aviation cooperation with respect to open sky.

Hide

9. Toshiba and Denso to set up India’s first lithium-ion battery facility in which state?

  • A. Punjab
  • B Karnataka
  • C. Gujarat
  • D. West Bengal

Show Answer

Answer: C – Gujarat – Explanation: Suzuki Motor invest more than Rs 1,150 crore along with Japanese partners Toshiba and Denso to set up India’s first lithium-ion battery facility in Gujarat. The announcement by the parent of the country’s largest carmaker, Maruti Suzuki is a major boost to the government’s ambitious vehicle electrification and Make in India initiatives.

Hide

10. Which Country Signs 76 Million US Dollar Loan Deal with Japan International Cooperation Limited (JICA) to Upgrade Alang-Sosiya Shipyards?

  • A. India
  • B. Australia
  • C. England
  • D. Bangladesh

Show Answer

Answer: A – India – Explanation: The Union Government of India signed a loan deal worth $76 million with Japan International Cooperation Agency (JICA). The total cost of the project will be $ 111 million, out of which $76 million will be provided as a soft loan from JICA.

Hide

11. Which city ranked 60th position in 2017 Global Financial Centres Index?

  • A. Kolkata
  • B. Mumbai
  • C. Delhi
  • D. Chennai

Show Answer

Answer: B – Mumbai – Explanation: On 11th September 2017, Global Financial Centres Index 2017 was released, in which London has retained its 1 rank despite major issues regarding Brexit. Mumbai has managed to get 60th rank in the list.

Hide

12. India’s Forex Reserves Top ________ billion for the First Time.

  • A. $200 billion
  • B. $400 billion
  • C. $300 billion
  • D. $500 billion

Show Answer

Answer: B – $400 billion – Explanation: According to the Reserve Bank of India Data, India’s foreign-exchange reserves rose past $400 billion for the first time ever, strengthening policy makers’ buffers ahead of an expected reduction in US stimulus. In the previous week, the reserves increased by $3.572 billion to $398.122 billion.

Hide

13. Recently who awarded the ‘President’s Medal’?

  • A. Sonia Narang
  • B. Roopa Moudgil
  • C. Ajit Kumar Doval
  • D. Vinod Kumar Chaubey

Show Answer

Answer: B – Roopa Moudgil – Explanation: Former DIG D Roopa, who highlighted in a report alleged irregularities at the central jail here, including preferential treatment to AIADMK leader V K Sasikala, was on 16th September conferred the President’s Medal.

 

Hide

14. Recently who became the first Indian to lift the Korea Open Superseries title?

  • A. Saina Nehwal
  • B. PV Sindhu
  • C. Aparna Popat
  • D. Jwala Gutta

Show Answer

Answer: B – PV Sindhu – Explanation: India’s PV Sindhu won her third Super Series title beating Nozomi Okuhara 22-20, 11-21, 21-18 in the women’s singles final of the Korea Open in a thrilling encounter in Seoul on 17th September. Sindhu, who had lost to Okuhara in an epic World Badminton Championships final three weeks back, got the better of the eighth seed in an encounter that lasted one hour and 24 minutes.

Hide

15. Recently which Indian player completed 100 fifties in international cricket?

  • A. Rohit Sharma
  • B. MS Dhoni
  • C. Yuvraj Singh
  • D. Virat Kohli

Show Answer

Answer: B – MS Dhoni – Explanation: Former India captain Mahendra Singh Dhoni completed the coveted landmark of 100 international half-centuries across all three formats with an innings of 79 against Australia in the first ODI on 17th September 2017.

Hide

Video Current Affairs Quiz: September 18 2017

 


Do not forget to check the following topics

0 Users (0 votes)
Helpful
What people say... Any help? Leave your Question (We will reply you with in 3 Days)
Sort by:

Be the first to leave a review.

Verified
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Show more
{{ pageNumber+1 }}
Any help? Leave your Question (We will reply you with in 3 Days)