≡ Menu




Current Affairs Quiz : September 21 2017 Question And Answers

This page is all about Current Affairs Quiz on September 21 2017. All the recent incidents which were held on Twentyone September 2017 are drifted here as
a multiple choice question answers i.e. MCQ. Candidate can download
this  “Current Affairs Quiz : September
 21 2017″ Question Answers in PDF file.

Sponsored Links
Current Affairs Quiz September 21 2017 Question And Answers

Current Affairs Quiz September 21 2017

Current Affairs Quiz : September 21 2017 Question And Answers

Hello Aspirants. you can download this current affairs for Free in PDF format. Just register here and download this Current Affairs Quiz :September 21 2017. This PDF covers all the important topics which is common for all the bank exams and other competitive exams.



1. Recently in which city to ban plastic of less than 51 microns?

  • A. Kolkata
  • B. Guwahati
  • C. Puducherry
  • D. Gandhi Nagar

Show Answer

Answer: C – Puducherry – Explanation: The Puducherry Government decided to ban manufacture and use of plastic packaging materials of less than 51 microns as these were found to be injurious to health and a source of menace during monsoon in the Union Territory.

Hide

2. Which Country to conduct the First ‘BIMSTEC Disaster Management Exercise- 2017’ from October 10-13?

  • A. Pakistan
  • B. India
  • C. Bangladesh
  • D. Nepal

Show Answer

Answer: B – India – Explanation: The First ‘BIMSTEC Disaster Management Exercise- 2017’ (BIMSTEC DMEx-2017) are conducted by the National Disaster Response Force (NDRF) as the lead agency from October 10-13, 2017 in Delhi and the National Capital Region (NCR).

Hide

3. Recently First ever National Conference on ‘Mission Mode to address Under-Nutrition’ held in which state?

  • A. Delhi
  • B. Punjab
  • C. Goa
  • D. Uttar Pradesh

Show Answer

Answer: A – Delhi – Explanation: The Ministry of Women and Child Development holds the first ever National Conference in New Delhi on Mission Mode to address Under-Nutrition in the country. This conference is being organized keeping in mind the goal of “Malnutrition Free India-2022”.

Hide

4. Which State is the First State to Set Up Family Welfare Committees?

  • A. Manipur
  • B. Mizoram
  • C. Tripura
  • D. Assam

Show Answer

Answer: C – Tripura – Explanation: Tripura becomes the first state in the country to set up family welfare district committees to examine the complaints of women against their husbands and in-laws and find an amicable solution. Tripura High Court is the first high court among 24 high courts of the country that has constituted the family welfare district committees.

Hide

5. Which Programme to be launched In October?

  • A. Swach Bharat Abhiyan
  • B. Sukanya Samridhi Yojna
  • C. Zero Hunger Programme
  • D. Beti Bachao Beti Padhao

Show Answer

Answer: C – Zero Hunger Programme – Explanation: India’s ambitious Zero Hunger Programme through interventions in farm sector will be launched on occasion of World Food Day (October 16) with focus on agriculture, nutrition and health in a symbiotic manner. The Programme will be initiated by Indian Council of Agricultural Research (ICAR).

Hide

6. Which state government passes PRANAM Bill – Employees who dump parents will lose part salary?

  • A. Mumbai
  • B. Hyderabad
  • C. Rajasthan
  • D. Assam

Show Answer

Answer: D – Assam – Explanation: The Assam state Assembly passed PRANAM (Parental Responsibility And Norms for Accountability and Monitoring) bill that makes it mandatory for state government employees to take care of their parents and needy siblings or face a cut in their income.Assam is the first state to approve such a legislation.Finance Minister HimantaBiswaSarma introduced the bill. The bill was backed by all the ruling and opposition MLAs.

Hide

7. Which Animal considered being a long endangered species has been upgraded to ‘vulnerable’ status?

  • A. Bengal Tiger
  • B. Snow leopard
  • C. Water Elephant
  • D. Ziraffe

Show Answer

Answer: D – Ziraffe – Explanation: On 14th September 2017, International Union for Conservation of Nature (IUCN) announced that the snow leopard which was considered to be a long endangered species has been upgraded to ‘vulnerable’ status.

Hide

8. Recently which country has abolished a ban on Muslim women marrying non-Muslims?

  • A. Tunisia
  • B. Oman
  • C. Dubai
  • D. Afghanistan

Show Answer

Answer: A – Tunisia – Explanation: Tunisia has abolished a ban on Muslim women marrying non-Muslims on the recommendation of the president. He seeks to secure equal rights for the country’s female population. The announcement came a month after President Beji Caid Essebsi called for the government to lift the ban dating back to 1973.

Hide

9. Among these Who are present World’s ‘100 Greatest Living Business Minds’ in Forbes’s special list?

  • A. Ratan Tata
  • B. Lakshmi Mittal
  • C. Vinod Khosla
  • D. All of the above

Show Answer

Answer: D – All of the above – Explanation: Three Indian entrepreneurial legends, Ratan Tata, Lakshmi Mittal and Vinod Khosla have been included in Forbes’s special list of the world’s ‘100 Greatest Living Business Minds. The other Honorees featured on the world’s 100 Greatest Living Business Minds list include Donald Trump, Ted Turner, Oprah Winfrey, Jack Welch, Mark Zuckerberg.

Hide

10. Recently Union Government to launch mobile app for whom?

  • A. Student
  • B. Retiring govt staff
  • C. Senior Citizen
  • D. Women Only

Show Answer

Answer: B – Retiring govt staff – Explanation: Union Government will launch a mobile application for central government employees to help them to monitor the progress of their pension settlement cases. Retired employees will also be able to assess their superannuation funds and record complaints through the pension calculator.

Hide

11. Recently who appointed Uttarakhand Swachh Bharat Mission Brand Ambassador?

  • A. Sahid kapoor
  • B. Anil kapoor
  • C. Akshay Kumar
  • D. Anupam Kher

Show Answer

Answer: C – Akshay Kumar – Explanation: Uttarakhand Chief Minister Trivendra Singh Rawat announced the appointment of actor Akshay Kumar as the brand ambassador of the Swachh Bharat Mission in the state.

Hide

12. Recently who appointed as the new Director-General of National Investigation Agency (NIA)?

  • A. Sharad Kumar
  • B. Y C Modi
  • C. Kiran Vedi
  • D. Mahesh Thakur

Show Answer

Answer: B – Y C Modi – Explanation: Y C Modi appointed as the new Director-General of National Investigation Agency (NIA). He succeeds Sharad Kumar, whose terms as the NIA chief ends in October 2017.

Hide

13. Recently who appointed as Vice-Chairman of International Egg Commission?

  • A. Suresh Prabhakar
  • B. Amandeep Kaur
  • C. Suresh Chitturi
  • D. Anjum Chopra

Show Answer

Answer: C – Suresh Chitturi – Explanation: On 15th September 2017, Mr.Suresh Chitturi, Managing Director of Srinivasa Farms, was appointed as Vice-Chairman of International Egg Commission, in Belgium.

Hide

14. “Unstoppable: My Life So Far”, book has written by which famous personality?

  • A. Josh Hazlewood
  • B. Maria Sharapova
  • C. Abhinav Bindra
  • D. Sania Mirza

Show Answer

Answer – B – Maria Sharapova – Explanation: The book titled Unstoppable: My Life So Far is authored by tennis star Maria Sharapova was launched in September 2017.The book describes Sharapova’s rise of tennis stardom, and the unending fight to stay on top. The book talks about how a seventeen-year-old Maria Sharapova became popular by defeating the two-time defending champion Serena Williams to win the prestigious Wimbledon.

Hide

15. Recently BCCI nominates to which player for Padma Bhushan award?

  • A. MS Dhoni
  • B. Virat Kohli
  • C. Shikhar Dhawan
  • D. Virendra Sehwwag

Show Answer

Answer: A – MS Dhoni – Explanation: The Indian cricket board nominated Mahendra Singh Dhoni for the country’s third highest civilian award the Padma Bhushan for his contribution to the game. Two World titles (2011 50-over World Cup and 2007 World T20), nearly 10,000 runs, 90 Test matches.

Hide

Video Current Affairs Quiz: September 21 2017

 


Do not forget to check the following topics

0 Users (0 votes)
Helpful
What people say... Any help? Leave your Question (We will reply you with in 3 Days)
Sort by:

Be the first to leave a review.

Verified
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Show more
{{ pageNumber+1 }}
Any help? Leave your Question (We will reply you with in 3 Days)