Search Here

Current Affairs Quiz : September 22 2016 Question And Answers

This page is all about Current Affairs Quiz on September 22 2016. All the recent incidents  which  were held on Twentytwo September 2016  are drifted  here  as
a multiple choice question answers i.e. MCQ. Candidate can download
this  “Current Affairs Quiz : September 22 2016” Question Answers in PDF file.

Current Affairs Quiz Question And Answers September 22 2016

Current Affairs Quiz September 22 2016

Current Affairs Quiz : September 22 2016 Question And Answers

Hello Aspirants. you can download this current affairs for Free in PDF format. Just register here and download this Current Affairs Quiz : September 22 2016. This PDF covers all the important topics which is common for all the bank exams and other competitive exams.



1. Recently Union Cabinet approved merger of ______________ budget with General budget.

  • A. Rail Budget
  • B. Health Budget
  • C. Education Budget
  • D. Security Budget

Show Answer

Ans: – A – Rail Budget – Explanation – The Union Cabinet has approved the proposals of Ministry of Finance to merge of Railway budget with the General budget. Merger of Railway Budget with the General Budget will be effective from the Budget 2017-18. It will end 92 year old tradition as the presentation of separate Railway budget started in year 1924.

Hide

2. Recently Union Cabinet approved submarine OFC connectivity between Chennai & _____________________.

  • A. Lakshadweep
  • B. Daman and Diu
  • C. Andaman and Nicobar Islands
  • D. Dadra and Nagar Haveli

Show Answer

Ans: – C – Andaman and Nicobar Islands – Explanation – The Union Cabinet has given its approval for provision of a direct communication link through a dedicated submarine Optical Fibre Cable (OFC) between Chennai (mainland India) and Andaman & Nicobar Islands. The submarine OFC will connect mainland with Port Blair and five others islands viz. Little Andaman, Havelock, Nicobar, Kamorta and Great Nicobar.

 

Hide

3. Recently India signed with which country for tax information exchange?

  • A. Japan
  • B. Korea
  • C. Russia
  • D. Samoa

Show Answer

Ans: – D – Samoa – Explanation – The Union cabinet on 21st September 2016 gave its approval for signing and rectification of agreement between India and Samoa for the exchange of information with respect to taxes. This agreement will stimulate flow of exchange of information between the two nations for tax purposes which will help curb tax evasion and avoidance.

Hide

4. Recently which state government organized two day national conference on labor?

  • A. Odisha
  • B. Bihar
  • C. Maharashtra
  • D. Rajasthan

Show Answer

Ans: – A – Odisha – Explanation – The Odisha government in association with International Labor Organization (ILO) organized a two-day national conference on laborin Bhubaneswar. Union minister of state for labour and employment Bandaru Dattatreya and ministers and chairpersons of labour welfare boards of 29 states attended the conference.

Hide

5. Recently which state won the Better Performing Project Award 2015?

  • A. Mizoram
  • B. Himachal Pradesh
  • C. Kerala
  • D. Jharkhand

Show Answer

Ans: – B – Himachal Pradesh – Explanation – 2015-Better Performing Project Award won by Virbhadra Singh lead Himachal Pradesh government for development of infrastructure by tourism department under the ADB Funded Project. The award was conferred during the Tripartite Portfolio Review meeting and it was received by Commissioner of Tourism Mohan Chauhan and Project Director Manoj Sharma.

Hide

6. Recently Incredible India Tourism Investors Summit 2016 began in which city of India?

  • A. Kolkata
  • B. New Delhi
  • C. Mumbai
  • D. Pune

Show Answer

Ans: – B – New Delhi – Explanation – The Incredible India Tourism Investors Summit (IITIS) 2016 has begun in New Delhi after it was inaugurated by Union Finance Minister Arun Jaitley. The three day summit has been organized by the Union Ministry of Tourism in association with Tourism Finance Corporation of India (TFCI) and Confederation of India Industry (CII).

Hide

7. Recently Union Cabinet approved Admiralty (Jurisdiction and Settlement of Maritime Claims) Bill, ___________________.

  • A. 2013
  • B. 2014
  • C. 2016
  • D. 2015

Show Answer

Ans: – C – 2016 – Explanation – The Union Cabinet has given its approval to enact Admiralty (Jurisdiction and Settlement of Maritime Claims) Bill 2016. The proposal to enact to this bill was forwarded by Union Ministry of Shipping to repeal five archaic admiralty statutes.

Hide

8. Recently Asian Development Bank (ADB) has approved how many rupees loan for Vizag-Chennai industrial corridor?

  • A. $ 650
  • B. $ 431
  • C. $ 231
  • D. $ 631

Show Answer

Ans: – D – $ 631 – Explanation – Multilateral funding agency Asian Development Bank (ADB) has approved $631 million loan for building India’s first coastal industrial corridor between Visakhapatnam (Vizag) and Chennai. The fund will help develop the first key 800 Km section of the planned 2,500 km East Coast Economic Corridor.

Hide

9. Recently Rays Power Infra launched 100 MW solar project in which state of India?

  • A. Uttarakhand
  • B. Rajasthan
  • C. Maharashtra
  • D. Andhra Pradesh

Show Answer

Ans: – A – Uttarakhand – Explanation – Rays Power Infra will set up a 100 mw solar power plant in Uttarakhand under Uttarakhand Renewable Energy Development Agency’s (UREDA) competitive bidding for 2015-16. The Project’s execution started in August 2016 and is expected to be commissioned by February, 2017.

Hide

10. Recently who appointed as Tourism Brand Ambassador of Maharashtra?

  • A. Sambhajiraje Bhosale
  • B. Jaykumar Rawal
  • C. Sevala Naik
  • D. Jaykumar Bhosale

Show Answer

Ans: – A – Sambhajiraje Bhosale – Explanation – Heir of Warrior King Chattrapati Shivaji, Sambhajiraje Bhosale is appointed as Tourism Brand Ambassador of Maharashtra by the State Tourism minister Jaykumar Rawal. Heritage committee was formed to make recommendations on conservation of heritage forts and promoting luxury tourism in the state.

Hide

Video Current Affairs Quiz: September 22 2016 

 

Do not forget to check the following topics

{{ reviewsOverall }} / 5 Users (0 votes)
Rating
What people asked Leave your query
Order by:

Be the first to leave a review.

User AvatarUser Avatar
Verified
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Show more
{{ pageNumber+1 }}
Leave your query