≡ Menu




Current Affairs Quiz : September 22 2017 Question And Answers

This page is all about Current Affairs Quiz on September 22 2017. All the recent incidents which were held on Twentytwo September 2017 are drifted here as
a multiple choice question answers i.e. MCQ. Candidate can download
this  “Current Affairs Quiz : September
 22 2017″ Question Answers in PDF file.

Sponsored Links
Current Affairs Quiz September 22 2017 Question And Answers

Current Affairs Quiz September 22 2017

Current Affairs Quiz : September 22 2017 Question And Answers

Hello Aspirants. you can download this current affairs for Free in PDF format. Just register here and download this Current Affairs Quiz :September 22 2017. This PDF covers all the important topics which is common for all the bank exams and other competitive exams.



1. Recently which state government launches Shaheed Gram Vikas Yojana?

  • A. Jharkhand
  • B. Bihar
  • C. Uttar Pradesh
  • D. Gujarat

Show Answer

Answer: A – Jharkhand – Explanation: On September 17,2017 Jharkhand Government launched the “Shaheed Gram Vikas Yojana”  at  Ulihatu Village ,Khunti district of Jharkhand. BJP President Amit Shah along with Jharkhand Chief Minister Raghubar Das launched the initiative.

Hide

2. Ex-Karnataka minister Qamarul Islam passed away at the age of

  • A. 69 Years
  • B. 72 Years
  • C. 52 Years
  • D. 83 Years

Show Answer

Answer: A – 69 Years – Explanation: Veteran Congress lawmaker and former Karnataka Minister Qamarul Islam had passed away on 18th of Sept. 2017. He was 69. He was a six-term legislator and a one-term Lok Sabha member from Kalaburgi in the state’s northern region.

Hide

3. Recently which Ministry approves Fugitive Economic Offenders Bill, 2017?

  • A. Law Ministry
  • B. Finance Ministry
  • C. Agriculture Ministry
  • D. Textile Ministry

Show Answer

Answer: A – Law Ministry – Explanation: On 18th September 2017, Law Ministry approved the Fugitive Economic Offenders Bill 2017, in New Delhi. The Fugitive Economic Offenders Bill 2017 would enable the government to seize the property of economic offenders and defaulters who escape from India, through a new provision.

Hide

4. Recently which state gets $300 million loan from ADB for fiscal reforms?

  • A. Gujarat
  • B. Karnataka
  • C. West Bengal
  • D. Haryana

Show Answer

Answer: C – West Bengal – Explanation: Asian Development Bank (ADB) has approved a loan of $ 300 million to carry out fiscal reforms in West Bengal to make public services more accessible, affordable, and high quality.

Hide

5. Which country has issued a commemorative stamp in honour of the world’s largest radio telescope?

  • A. Japan
  • B. Bhutan
  • C. China
  • D. Nepal

Show Answer

Answer: C – China – Explanation: China has issued a commemorative stamp in honour of the world’s largest radio telescope located in Guizhou province on 18th of Sept. 2017. According to the Xinhua news agency the State Post Bureau (SPB) has issued a set of five stamps.

Hide

6. Recently India Japan US Trilateral Foreign Ministerial Meeting held in __________.

  • A. Mumbai
  • B. New York
  • C. Tokyo
  • D. Nara

Show Answer

Answer: B – New York – Explanation: The Foreign Ministerial meeting among India Foreign Minister, US Secretary of State Tillerson and Japanese FM Kono held in New York. The Ministers emphasized the need for ensuring freedom of navigation, respect for international law and peaceful resolution of disputes.

Hide

7. Stanislav Petrov, a former Soviet military officer passed away at the age of

  • A. 77 years
  • B. 65 years
  • C. 87 years
  • D. 56 years

Show Answer

Answer: A – 77 years – Explanation: Stanislav Petrov, a former Soviet military officer credited with preventing a possible nuclear disaster at the peak of the Cold War has died at the age of 77.He died at his home in Moscow in May but his death has only now been made public.

Hide

8. Recently who signs pact with Visakha jilla samithi for water supply systems Visakhapatnam tribal villages?

  • A. Tata
  • B. Infosys Foundation
  • C. Reliance
  • D. Ambuja

Show Answer

Answer: B – Infosys Foundation – Explanation: On September 19, 2017 Infosys Foundation has signed a memorandum of understanding (MoU) with Visakha Jilla Nava Nirman Samithi (VJNNS) an NGO  to construct 100 gravity fed water supply systems in the tribal villages of Visakhapatnam, Andhra Pradesh.

Hide

9. Recently who allowed Infrastructure Investment Trusts (InvITs) and Real Estate Investment Trusts (REITs) to raise funds by issuing debt securities, in Mumbai?

  • A. RBI
  • B. FICCI
  • C. SEBI
  • D. LICI

Show Answer

Answer: C – SEBI – Explanation: On 18th September 2017, Securities and Exchange Board of India (SEBI) allowed Infrastructure Investment Trusts (InvITs) and Real Estate Investment Trusts (REITs) to raise funds by issuing debt securities, in Mumbai.

Hide

10. Recently who sworn in as Peru’s new Prime Minister?

  • A. Ms.Mercedes Araoz
  • B. Mr. Pedro Pablo Kuczynski
  • C. Mr. Fernando Zavala
  • D. Raquel Dodge

Show Answer

Answer: A – Ms.Mercedes Araoz – Explanation: On 18th September 2017, Vice President Ms.Mercedes Araoz was appointed as new Prime Minister of Peru by President Mr. Pedro Pablo Kuczynski, in Lima.

Hide

11. India-born Sriram Krishnan appointed as Senior Director of ____________.

  • A. Twitter
  • B. Facebook
  • C. Whatsapp
  • D. Instagram

Show Answer

Answer: A – Twitter – Explanation: Twitter a Micro-blogging website has appointed Indian-born Sriram Krishnan as Senior Director of Productannounced on 19th Sept. 2017. Krishnan has previously worked with Facebook and Snapchat.

Hide

12. Recently who receives ANR award?

  • A. Karan Johar
  • B. Anurag Basu
  • C. S S Rajamouli
  • D. Sanjay Lila Vansali

Show Answer

Answer: C – S S Rajamouli – Explanation: SS Rajamouli has received the ANR National Award from Vice-President Venkaiah Naidu on 17th of Sept. 2017. He has received the award for his contribution to the Telugu film industry in Hyderabad.

Hide

13. Who becomes 1st female biker to win a World Championship race?

  • A. Beryl Swain
  • B. Ana Carrasco
  • C. Laia Sanz
  • D. Jenny Tinmouth

Show Answer

Answer: B – Ana Carrasco – Explanation: On 17th September 2017, Ana Carrasco of Spain became the first female to win an individual World Championship motorbike race, in Portugal. Ana Carrasco won the 1st place in the Supersport 300 World Championship’s round 10 in Portugal.

Hide

14. Recently British cyclist Mark Beaumont sets world record by cycling around the world in how many days?

  • A. 83 Days
  • B. 52 Days
  • C. 61 Days
  • D. 79 Days

Show Answer

Answer: D – 79 Days – Explanation: On 18th September 2017, British cyclist Mark Beaumont set a new world record by cycling around the world in 79 days, in Paris.  Mark Beaumont travelled around the world in 79 days. He beat the previous record of 123 days.

Hide

15. Recently who releases the book “Bhartiya Kala Mein Salil Kridayen Evam Sadyahsnata Nayika”?

  • A. Dr. Mahesh Sharma
  • B. Dr. Kshetrapal Gangwar
  • C. Shri Sanjib Kumar Singh
  • D. Shri Santosh Kumar Gangwa

Show Answer

Answer: A – Dr. Mahesh Sharma – Explanation: On September 20 2017, Dr.Mahesh Sharma, Minister of State (Independent charge) for Culture released the book entitled “Bhartiya Kala Mein Salil Kridayen Evam Sadyahsnata Nayika” at a function in National Museum at New Delhi.

Hide

Video Current Affairs Quiz: September 22 2017

 


Do not forget to check the following topics

0 Users (0 votes)
Helpful
What people say... Any help? Leave your Question (We will reply you with in 3 Days)
Sort by:

Be the first to leave a review.

Verified
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Show more
{{ pageNumber+1 }}
Any help? Leave your Question (We will reply you with in 3 Days)