Search Here

Current Affairs Quiz : September 23 2016 Question And Answers

This page is all about Current Affairs Quiz on September 23 2016. All the recent incidents  which  were held on Twentythree September 2016  are drifted  here  as
a multiple choice question answers i.e. MCQ. Candidate can download
this  “Current Affairs Quiz : September 23 2016” Question Answers in PDF file.

Current Affairs Quiz Question And Answers September 23 2016

Current Affairs Quiz September 23 2016

Current Affairs Quiz : September 23 2016 Question And Answers

Hello Aspirants. you can download this current affairs for Free in PDF format. Just register here and download this Current Affairs Quiz : September 23 2016. This PDF covers all the important topics which is common for all the bank exams and other competitive exams.



1. Recently Government approved highway projects worth Rs. _____________ crore in 5 states?

  • A. 1,400 crore
  • B. 2,000 crore
  • C. 3,100 crore
  • D. 2,600 crore

Show Answer

Ans: – D – 2,600 crore – Explanation – The central government approved nine highway projects at a cost of Rs 2,600.31 crore. Rehabilitation and Up-gradation of Allahabad-Mirzapur section of NH-76 in Uttar Pradesh to two-lane – Rs 241.37 crores.

Hide

2. Recently Union Government has been restructured and renamed as ________________.

  • A. Pradhan Mantri Awaas Yojana
  • B. Indira Awaas Yojana
  • C. Atal Bihari Awas Yojna
  • D. Bapu Awas Yojna

Show Answer

Ans:- A – Pradhan Mantri Awaas Yojana – Explanation – The rural housing scheme Indira Awaas Yojana (IAY), started by former Prime Minister Rajiv Gandhi, has been restructured and renamed as Pradhan Mantri Awaas Yojana (PMAY), which would be launched next month.

Hide

3. Recently World Bank to invest how many rupees for improvement of inland waterways in Assam?

  • A. 500 crore
  • B. 1000 crore
  • C. 400 crore
  • D. 800 crore

Show Answer

Ans:- B – Rs. 1000 crore – Explanation – World Bank will invest nearly 1,000 crore rupees in Assam for the betterment of the inland waterways. It was conveyed to State Transport Minister Chandra Mohan Patowary by Union Minister of Road Transport and Highways Nitin Gadkari.

Hide

4. Recently which bank had launched 3 new apps?

  • A. Union Bank of India
  • B. United Bank of India
  • C. Punjab National Bank
  • D. Vijaya Bank

Show Answer

Ans:- D – Vijaya Bank – Explanation – Public sector lender Vijaya Bank had launched e-deposit facility to facilitate term deposits by customers in its bid to ramp up deposit base of the bank. E-deposit would facilitate the existing Vijaya Bank customers to open term deposit accounts through e-banking facility. The three innovative information technology products had launched VPAYQWIK, Vijaya *99# and V-eConnect+.

Hide

5. Recently which bank launched App to open accounts?

  • A. Vijaya Bank
  • B. Punjab National Bank
  • C. Kotak Mahindra Bank
  • D. United Bank of India

Show Answer

Ans:- C – Kotak Mahindra Bank – Explanation – Kotak Mahindra Bank (KMB) has launched an application, “Kotak Now” that would allow new customers to open an account. It is an end-to-end application wherein a customer will be able to open a bank account within 10 minutes.

Hide

6. Recently who appointed as the Executive Director of Manipal based Syndicate Bank?

  • A. Ravindra Prabhakar Marathe
  • B. R A Sankara Narayanan
  • C. S S Mallikarjuna Rao
  • D. Mahesh Kumar Jain

Show Answer

Ans:- C – S S Mallikarjuna Rao – Explanation – S S Mallikarjuna Rao has assumed charge as Executive Director of Manipal based Syndicate Bank. Prior to this he was General Manager and CFO of Oriental Bank of Commerce (OBC). He has been a professional banker for over 31 years of varied experience since 1985.

Hide

7. Recently Facebook appointed which former Snapdeal CPO for its Messenger platform?

  • A. Anand Chandrasekaran
  • B. Anand Mathur
  • C. Manoj Pande
  • D. Sunil Mishra

Show Answer

Ans:- A – Anand Chandrasekaran – Explanation – Facebook has appointed former chief product officer at Snapdeal and Bharti Airtel, Anand Chandrasekaran for its Messenger platform. Chandrasekaran, who served as the senior director of mobile and search products at Yahoo between 2011 and 2014, worked with Airtel and Snapdeal in India in the past two and a half years.

Hide

8. Recently who appointed as ambassador to the United States?

  • A. Meera Shankar
  • B. Nirupama Rao
  • C. Arun Kumar Singh
  • D. Navtej Sarna

Show Answer

Ans:- D – Navtej Sarna – Explanation – The Union Government has appointed Navtej Saran (59) was appointed as Ambassador to the United States. He will take over from Arun Kumar Singh, who has retired from the service. In his new role he will face task of engaging with the new administration in United States following the November 2016 Presidential poll.

Hide

9. Recently who appointed as Chief Justice of Kerala High Court?

  • A. Mohan M Shantanagoudar
  • B. Sathasivam
  • C. Rajendra Mal Lodha
  • D. S. Thakur

Show Answer

Ans:- A – Mohan M Shantanagoudar – Explanation – Justice Mohan M Shantanagodar was sworn in as Chief Justice of Kerala High Court as per Article 219 of the Constitution. He was administered oath to office by the Governor Justice (Retd.) P. Sathasivam at a function held at Raj Bhavan. Prior to this appointment he was serving as the chief justice of the Kerala High Court.

Hide

10. Recently which company launched ‘’Allo’’ Messaging App?

  • A. Yahoo
  • B. Google
  • C. Facebook
  • D. Whatsapp

Show Answer

Ans: – B – Google – Explanation – Google has launched its messaging app ‘Allo’, which likes WhatsApp and Facebook Messenger.Google also launched a new mobile application called ‘Google Trips’ that serves as a trip planner and travel guide for anyone.

Hide

11. India and France inked deal for how many Rafale fighter jets?

  • A. 30
  • B. 26
  • C. 46
  • D. 36

Show Answer

Ans: – D – 36 – Explanation – India and France on 23 September 2016 inked the 7.8-billion Euro deal for 36 Rafale fighter jets. As per the deal, the aircraft will be equipped with latest missiles and weapon system like Meteor and Scalp. The 7.8 billion Euro deal is crucial for the Indian Air Force and is expected to give India the dominant status in the air.

Hide

12. Recently which country signed peace deal with militant group Hezb-e-Islami?

  • A. Afghanistan
  • B. Pakistan
  • C. Iraq
  • D. Iran

Show Answer

Ans: – A – Afghanistan – Explanation – Afghanistan on 22 September 2016 signed a peace agreement with one of the country’s largest militant groups Hezb-e-Islami led by Gulbuddin Hekmatyar. This agreement paves the way for Hekmatyar to make a political comeback. As per the agreement, Hekmatyar will be granted amnesty for his offences and the prisoners of Hezb-e-Islami will be released by the government.

Hide

13. Recently which Indian officials selected for Bavin Wildlife Law Enforcement Awards?

  • A. Sanjay Dutta and Ritesh Sarothiya
  • B. Rahul Dutta and Ratan Sarothiya
  • C. Bibek Dutta and Ritiwk Sarothiya
  • D. Manab Dutta and Rabi Sarothiya

Show Answer

Ans:- A – Sanjay Dutta and Ritesh Sarothiya – Explanation – Two Indian forest officials, Sanjay Dutta and Ritesh Sarothiya, have been selected for the 2016 Clark R. Bavin Wildlife Law Enforcement Awards. Clark R. Bavin Wildlife Law Enforcement Awards honours individuals engaging in exemplary law enforcement actions to protect wildlife. Sanjay Dutta is the range officer of Belakoba Forest Range Jalpaiguri in West Bengal and Ritesh Sarothiya is the assistant conservator of Madhya Pradesh State Forest.

Hide

14. Recently which Syrian aid group won Right Livelihood Award?

  • A. Green Helmets
  • B. White Helmets
  • C. Yellow Helmets
  • D. Brown Helmets

Show Answer

Ans: – B – White Helmets – Explanation – Syrian aid group aid group White Helmets has won the prestigious Livelihood Award which is also known as ‘Alternative Noble’ prize. The White Helmets also Known as the Syria Civil Defence is a Syrian civil organization of emergency responders in rebel held areas.

Hide

15. Recently which cricket team awarded with ICC Test Championship mace?

  • A. India
  • B. Pakistan
  • C. Australia
  • D. South Africa

Show Answer

Ans:- B – Pakistan – Explanation – Pakistan Test captain MisbahulHaq had received Test mace by International Cricket Council (ICC) at Gaddafi Stadium in Lahore. CEO of ICC Mr Richardson congratulated the Pakistan cricket team that the ICC Test Championship mace was a symbol of excellence and recognition of a side’s outstanding performance in the purest format of the game.

Hide

Video Current Affairs Quiz: September 23 2016 

 

Do not forget to check the following topics

{{ reviewsOverall }} / 5 Users (0 votes)
Rating
What people asked Leave your query
Order by:

Be the first to leave a review.

User AvatarUser Avatar
Verified
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Show more
{{ pageNumber+1 }}
Leave your query