≡ Menu




Current Affairs Quiz : September 24 2016 Question And Answers

This page is all about Current Affairs Quiz on September 24 2016. All the recent incidents  which  were held on Twentyfour September 2016  are drifted  here  as
a multiple choice question answers i.e. MCQ. Candidate can download
this  “Current Affairs Quiz : September 24 2016” Question Answers in PDF file.

Sponsored Links
Current Affairs Quiz Question And Answers September 24 2016

Current Affairs Quiz September 24 2016

Current Affairs Quiz : September 24 2016 Question And Answers

Hello Aspirants. you can download this current affairs for Free in PDF format. Just register here and download this Current Affairs Quiz : September 24 2016. This PDF covers all the important topics which is common for all the bank exams and other competitive exams.



1. Recently Hindi and Urdu writer Reoti Saran Sharma was passed away, in that time he was the age of _______________ years old.

  • A. 92
  • B. 87
  • C. 75
  • D. 88

Show Answer

Ans: – A – 92 – Explanation – Reoti Saran Sharma, the renowned Hindi and Urdu writer, playwright and television personality, died in New Delhi on 23 September 2016. He was 92 years. He was a Pioneer in radio plays in All India Radio and was conferred with Sangeet Natak Akademi Award for 2007 for his contribution to theatre (dramatic literature and performance).

Hide

2. Recently which government raised doctors retirement age to 65?

  • A. West Bengal Government
  • B. Delhi Government
  • C. Bihar Government
  • D. Uttar Pradesh Government

Show Answer

Ans: – B – Delhi Government – Explanation – Delhi government on 23 September 2016 increased the retirement age of doctors working in its hospitals to 65 years. Earlier, the retirement age of doctors was 62. Health Department had recently sent a proposal to the Lt Governor to seek his approval. The LG has given his approval to government’s proposal to increase the retirement age of doctors.

Hide

3. Recently Union Government to launched which mission for improve family planning service?

  • A. Chota Parivar
  • B. Simit Parivar
  • C. Anmol Parivar
  • D. Parivar Vikas

Show Answer

Ans: – D – Parivar Vikas – Explanation – The Union Ministry of Health and family Welfare is going to launched Mission Parivar Vikas for improved family planning service in 145 High Focus district in seven states.

Hide

4. Recently India and which country’s joint military exercise Indra 2016 began?

  • A. Britain
  • B. United States
  • C. Russia
  • D. Japan

Show Answer

Ans: – C – Russia – Explanation – The eighth edition of joint military exercise ‘Indra-2016’ between India and Russia begun in Russian city of Vladivostok. The main focus of this edition of bilateral military exercise is on Counter Terrorism Operations in semi mountainous and jungle terrain under United Nations Mandate.

Hide

5. Recently World’s largest solar power plant commissioned at which state of India?

  • A. Bihar
  • B. Uttar Pradesh
  • C. Kerala
  • D. Tamil Nadu

Show Answer

Ans: – D – Tamil Nadu – Explanation – The world’s largest solar power plant with an installed capacity of 648MW was commissioned at Kamudhi in Ramanathapuram district of Tamil Nadu. The plant was set up on an area of around 5,000 acres by Adani Group at a total cost of Rs. 4,550 crore. It was connected to the grid through a sub-station.

Hide

6. Recently PM’s Race Course Road would now be known as ____________________.

  • A. Jan Seba Marg
  • B. Kalyan Marg
  • C. Lok Kalyan Marg
  • D. Jan Lok Marg

Show Answer

Ans: – C – Lok Kalyan Marg – Explanation – Lutyens’ Delhi’s iconic Race Course Road, where the Prime Minister’s residence is located, would be known as Lok Kalyan Marg. A decision to this effect was taken at a high-level meeting of the New Delhi Municipal Council (NDMC), presided by Chief Minister Arvind Kejriwal. A notification would be issued to complete the process of renaming the road.

Hide

7. Recently GST council held its first meeting in which city of India?

  • A. New Delhi
  • B. Kolkata
  • C. Pune
  • D. Maharashtra

Show Answer

Ans: – A – New Delhi – Explanation – Goods and Service Tax (GST) Council hold its first meeting in the national capital. The GST is a single indirect tax which will subsume most of the central and state taxes such as VAT, excise duty, service tax and central sales tax.

Hide

8. Recently which state government allotted Rs.204 crore for ‘Thaaliku Thangam’ scheme?

  • A. Maharashtra
  • B. Tamil Nadu
  • C. Rajasthan
  • D. Uttar Pradesh

Show Answer

Ans: – D – Uttar Pradesh – Explanation – Tamil Nadu government had allotted Rs.204 crore towards the implementation of enhanced gold scheme under a marriage assistance programme. ‘Thaaliku Thangam’ (Gold for Mangalsutra) scheme for the year 2016-17 would benefit 12,500 women. This scheme involves providing marriage assistance and gold for daughters of poor parents and widows among others to make ‘thaali’.

Hide

9. Recently who has topped Forbes’s annual list of India’s 100 richest tycoons?

  • A. Dilip Shanghvi
  • B. Mukesh Ambani
  • C. Hinduja family
  • D. Savithiri Jindal

Show Answer

Ans: – B – Mukesh Ambani – Explanation – Reliance Industries Ltd (RIL) chairman Mukesh Ambani has topped Forbes’s annual list of India’s 100 richest tycoons with a net worth of $22.7 billion. The combined net worth of India’s 100 wealthiest is $381 billion, a rise of 10 percent from $345 billion in 2015.

Hide

10. Recently which Tamil film selected as India’s official entry to Oscar 2017?

  • A. Kaadhal
  • B. Nandha
  • C. Sethu
  • D. Visaranai

Show Answer

Ans: – D – Visaranai – Explanation – The Tamil film ‘’Visaranai has been selected as the India’s official entry to Oscars 2017 (89th Academy Awards) in the Foreign Language Film category. The film has been directed by Vetrimaran and is produced by actor Dhanush’s Wunderbar Films. It os based on M. Chandrahumar’s novel Lock Up.

Hide

11. Recently which university topped in the Times Higher Education world university rankings 2016-17?

  • A. California Institute of Technology
  • B. University of Oxford
  • C. Stanford University
  • D. University of Cambridge

Show Answer

Ans: – B – University of Oxford – Explanation – The University of Oxford has become the first UK university to top the Times Higher Education World University Rankings in the 12-year history of the table. It knocks the five-time leader, the California Institute of Technology, into second place in the World University Rankings 2016-2017.

Hide

12. Recently which e-commerce company to cross 100 million customers in India?

  • A. Snapdeal
  • B. Home Shop 18
  • C. Flipkart
  • D. Amazon

Show Answer

Ans: – C – Flipkart – Explanation – India’s largest e-commerce company Flipkart currently had 100 million registered users to becomes the first company to reach this milestone in a single country outside the US and China. Flipkart Investors: Tiger Global, Accel Partners, Morgan Stanley and T Rowe.

Hide

13. Recently which bollywood filmmaker conferred with France’s prestigious Chevalier dans l’Ordre des Arts et des Lettres?

  • A. Ram Gopal Varma
  • B. Mani Ratnam
  • C. Mahesh Manjrekar
  • D. Sajid Nadiadwala

Show Answer

Ans: – D – Sajid Nadiadwala – Explanation – Bollywood filmmaker Sajid Nadiadwala conferred with France’s prestigious Chevalier dans l’Ordre des Arts et des Lettres (Knight of the Order of Arts and Letters) award. The honour is conferred on persons who have distinguished themselves by their creativity in the field of art, culture and literature or for their contribution to the influence of arts in France and throughout the world.

Hide

14. Recently which Hindustani classical singer honoured with ‘’Lalit Arpan Samman’’?

  • A. Shubha Mudgal
  • B. S Subbulakshmi
  • C. Pandit Shivkumar Sharma
  • D. Arpita Singh

Show Answer

Ans: – A – Shubha Mudgal – Explanation – Hindustani classical singer Shubha Mudgal would be honoured with the annual ‘Lalit Arpan Samman’ this year. Mudgal, a Padma Shri recipient was known for her singing in genres of Khayal, Thumri and Dadra.

Hide

15. Recently who appointed as the new President of Indian Stainless Steel Development Association (ISSDA)?

  • A. K K Pahuja
  • B. N C Mathur
  • C. R R Pahuja
  • D. K C Mathur

Show Answer

Ans:- A – K K Pahuja – Explanation – K K Pahuja was appointed as new president of Indian Stainless Steel Development Association (ISSDA).It was announced at a meeting of its Managing Committee held at Gurgaon. He will be replaced by N C Mathur.

Hide

Video Current Affairs Quiz: September 24 2016 

 

Do not forget to check the following topics

0 Users (0 votes)
Helpful
What people say... Any help? Leave your Question (We will reply you with in 3 Days)
Sort by:

Be the first to leave a review.

Verified
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Show more
{{ pageNumber+1 }}
Any help? Leave your Question (We will reply you with in 3 Days)