≡ Menu




Current Affairs Quiz : September 28 2016 Question And Answers

This page is all about Current Affairs Quiz on September 28 2016. All the recent incidents  which  were held on Twentyeight September 2016  are drifted  here  as a multiple choice question answers i.e. MCQ. Candidate can download
this  “Current Affairs Quiz : September 28 2016” Question Answers in PDF file.

Sponsored Links
Current Affairs Quiz Question And Answers September 28 2016

Current Affairs Quiz September 28 2016

Current Affairs Quiz : September 28 2016 Question And Answers

Hello Aspirants. you can download this current affairs for Free in PDF format. Just register here and download this Current Affairs Quiz : September 28 2016. This PDF covers all the important topics which is common for all the bank exams and other competitive exams.



1. Recently India has placed which rank Global Competitiveness Report 2016-2017 released by World Economic Forum?

  • A. 30th
  • B. 39th
  • C. 45th
  • D. 25th

Show Answer

Ans: – B – 39th  – Explanation – World Economic Forum (WEF) on 27 September 2015 released the Global Competitiveness Report (GCR) 2016-2017. The report assesses the competitiveness landscape of 138 economies. The 2016-17 report comes out in the context of persistent slow growth and a near-term outlook that is fraught with renewed uncertainty fueled by continued geopolitical turmoil, financial market fragility, and sustained high debt levels in emerging markets.

Hide

2. Recently which country signed a contract with theInternational Seabed Authority (ISA) for exploration of polymetallic sulphides (PMS)?

  • A. Sri Lanka
  • B. Bangladesh
  • C. India
  • D. Bhutan

Show Answer

Ans: – C – India – Explanation – Government of India signed a 15-year contract with the International Seabed Authority (ISA) for exploration of polymetallic sulphides (PMS) in Indian Ocean. The contract was signed by Dr M Rajeevan, Secretary, Ministry of Earth Sciences (MoES), and Dr Nii Allotey Odunton, secretary general, ISA.

Hide

3. Recently Herschell Gordon Lewis the horror filmmaker was passed away, in that time he was the age of _______________ years old.

  • A. 77
  • B. 87
  • C. 97
  • D. 80

Show Answer

Ans: – B – 87 – Explanation – Herschell Gordon Lewis, the horror filmmaker known as the “godfather of gore, “was died. He was 87.Lewis pioneered the horror genre in the 1960s known as the “splatter film.”

Hide

4. Which day was observed as World’s Rabies Day?

  • A. 20th September
  • B. 23rd September
  • C. 28th September
  • D. 19th September

Show Answer

Ans: – C – 28th September – Explanation – The world Rabies Day is observed on 28th September across the world to raise the rabies disease and its preventable measures. Observance of the day seeks to raise awareness about the impact of rabies on animals and human begins. It also seeks to share information on how to prevent the disease.

Hide

5. Recently Russia and which country signed an agreement on peaceful nuclear cooperation?

  • A. Barbados
  • B. Cambodia
  • C. Denmark
  • D. Cuba

Show Answer

Ans: – D – Cuba – Explanation – Russia and Cuba have signed an agreement on cooperation in the field of peaceful atomic energy use. The agreement was signed between Russian state nuclear agency Rosatom and Cuba’s Ministry of Science, Technology and Environment in Vienna.

Hide

6. Recently Shimon Peres former Prime Minister of Israel was passed away, in that time he was the age of _____________ years old.

  • A. 93
  • B. 87
  • C. 73
  • D. 90

Show Answer

Ans: – A – 93 – Explanation – Former Israeli Prime Minister Shimon Peres passed away on 28th September 2016 at Ramat Gan, Israel. He was 93. Peres served twice as Israel’s Prime Minister and once as President.

Hide

7. Recently Union Government approved the name change of Gurgaon, what is the new name of Gurgaon?

  • A. Gurugaon
  • B. Gurugram
  • C. Gram
  • D. Gaonguru

Show Answer

Ans: – B – Gurugram – Explanation – Union governmnet approved the name change of Gurgaon. This city as well as the district of Gurgaon would be known as Gurugram, which is located in the state of Haryana. Haryana Chief Minister Manohar Lal Khattar announced this at first meeting of the ‘Swarna Jayanti Celebrations Committee’ at Panchkulaboth.

Hide

8. Recently which state government included few castes in Backward Classes list?

  • A. Jharkhand
  • B. Bihar
  • C. Punjab
  • D. Odisha

Show Answer

Ans: – C – Punjab – Explanation – Punjab Chief Minister Parkash Singh Badal approved the inclusion of Gosai/Goswami, Yadav/Aahir and Rabari Communities in the list of Backward Classes of the state on the recommendations of the state Backward Classes Commission.

Hide

9. Recently new lizard species named as Cyrtodactylus Varadgirii discovered in which city of India?

  • A. Mumbai
  • B. Pune
  • C. Kolkata
  • D. Bengaluru

Show Answer

Ans: – A – Mumbai – Explanation – A new species of a ground dwelling lizard has been discovered in Goregaon’s Aarey Colony and Thane’s Badlapur forested belts in Maharashtra. It has been named as Cyrtodactylus Varadgirii or Giri’s Geckoella after a Bengaluru based scientist Varad Giri. It was discovered 130 years after the last such gecko was discovered.

Hide

10. Recently RBI approved __________________ crore cash credit limit for purchasing paddy in Punjab.

  • A. 15,000 crore
  • B. 20,000 crore
  • C. 10,000 crore
  • D. 26,000 crore

Show Answer

Ans: – D – Rs. Rs. 26,000 crore – Explanation – The RBI has given approval to Rs. 26,000-crore cash credit limit (CCL) for purchasing paddy in poll-bound Punjab. The state government will seek approval of the Centre by sending the RBI’s approval letter for the release of funds for the purchase of paddy.

Hide

11. Recently who reappointed as President for second term in World Bank?

  • A. Jim Young Kim
  • B. Robert Zoellick
  • C. Paul Wolfowitz
  • D. Sir James Wolfensohn

Show Answer

Ans: – A – Jim Young Kim – Explanation – Executive Directors of the World Bank on 27 September 2016 agreed unanimously to reappoint Jim Yong Kim to a second five-year term as President of the World Bank Group, beginning 1 July 2017.

Hide

12. Recently which technical company signed with Adobe for Azure Cloud Computing Services?

  • A. Apple
  • B. IBM
  • C. Microsoft
  • D. Amazon

Show Answer

Ans: – C – Microsoft – Explanation – Tech giants Microsoft and Adobe announced a major partnership to promote the use of each other’s cloud-computing tools among their mutual customers. Satya Nadella, Microsoft’s chief executive, called the deal a “massive milestone,” in an appearance here with Shantanu Narayen, his Adobe counterpart.

Hide

13. Recently who appointed as the new Director General of CISF?

  • A. R K Pachnanda
  • B. O P Singh
  • C. Surender Singh
  • D. Anant Kumar Singh

Show Answer

Ans: – B – O P Singh – Explanation – A 1983-batch officer of Uttar Pradesh cadre O P Singh took over as the new Director General of CISF on September 26, 2016.His tenure is till January 2020. Prior to this serving as the Director General of National Disaster Response Force (NDRF).

Hide

14. Recently who won the Polish Open International challenge badmintonevent?

  • A. Rituparna Das
  • B. Rasika Raje
  • C. Sanjana Santosh
  • D. Arathi Sara Sunil

Show Answer

Ans: – A – Rituparna Das – Explanation – Young Indian shuttler Rituparna Das clinched the Polish Open after defeating fellow Indian Rasika Raje in the women’s singles final of the International challenge badminton event. Rituparna beat Rasika 11-21 21-7 21-17 in a 40-minute clash.

Hide

Video Current Affairs Quiz: September 28 2016 

 

Do not forget to check the following topics

0 Users (0 votes)
Helpful
What people say... Any help? Leave your Question (We will reply you with in 3 Days)
Sort by:

Be the first to leave a review.

Verified
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Show more
{{ pageNumber+1 }}
Any help? Leave your Question (We will reply you with in 3 Days)