≡ Menu




Current Affairs Quiz : September 29 2016 Question And Answers

This page is all about Current Affairs Quiz on September 29 2016. All the recent incidents  which  were held on Twentynine September 2016  are drifted  here  as a multiple choice question answers i.e. MCQ. Candidate can download
this  “Current Affairs Quiz : September 29 2016” Question Answers in PDF file.

Sponsored Links
Current Affairs Quiz Question And Answers September 29 2016

Current Affairs Quiz September 29 2016

Current Affairs Quiz : September 29 2016 Question And Answers

Hello Aspirants. you can download this current affairs for Free in PDF format. Just register here and download this Current Affairs Quiz : September 29 2016. This PDF covers all the important topics which is common for all the bank exams and other competitive exams.



1. Recently Union Cabinet approved ratification of the ______________ Agreement.

  • A. Bangladesh
  • B. Paris
  • C. Russia
  • D. Sri Lanka

Show Answer

Ans: – B – Paris – Explanation – The Union Cabinet has given its approval to ratify the Paris Agreement (on Climate Change) on Gandhi Jayanti i.e. on 2nd October 2016. The Paris Agreement was adopted by 185 nations in December 2015. India had signed the agreement in New York in April 2016. So far, 191 countries have signed the agreement.

Hide

2. Recently ISRO and which state Government signed MoU to provide digital class?

  • A. Jharkhand
  • B. Andhra Pradesh
  • C. Telangana
  • D. Maharashtra

Show Answer

Ans: – C – Telangana – Explanation – Indian Space Research Organization (ISRO) and Telangana government on 28 September 2016 signed a Memorandum of Understanding (MoU) to provide digital classes across the state through its state channel Mana TV.

Hide

3. Recently India has signed MoU with which country in field of Industrial Property Cooperation?

  • A. Singapore
  • B. Cuba
  • C. South Africa
  • D. Russia

Show Answer

Ans: – A – Singapore – Explanation – The Union Cabinet on 28 September 2016 approved the Memorandum of Understanding (MoU) between India and Singapore in the field of Industrial Property Cooperation. The MoU will be signed between India’s Department of Industrial Policy and Promotion and the Intellectual Property Office of Singapore (IPOS) during the visit of Singapore’s Prime Minister to India from 4-7 October 2016.

Hide

4. Recently Union Government approved how many rupees for drought affected Maharashtra?

  • A. 1,000 crore
  • B. 1,400 crore
  • C. 1,269 crore
  • D. 500 crore

Show Answer

Ans: – C – Rs. 1,269 crore – Explanation – The Union Government on 28 September 2016 approved assistance of 1269 crore rupees for drought affected Maharashtra. Out of the total amount, around 589 crore rupees will be supplementary assistance for damage to Kharif crops and over 679 crore rupees for Rabi crops.

Hide

5. In which date World ‘’Maritime Day’’ was observed across the world?

  • A. 27th September
  • B. 29th September
  • C. 20th September
  • D. 11th September

Show Answer

Ans: – B – 29th September – Explanation – World Maritime Day was observed across the world on 29 September 2016. Theme for the day is shipping: indispensable to the world. The theme was chosen to focus on the critical link between shipping and global society and to raise awareness of the relevance of the role of International Maritime Organization (IMO) as the global regulatory body for international shipping.

Hide

6. Recently World’s first baby born from new procedure using DNA of ________________ people.

  • A. Two
  • B. Four
  • C. Three
  • D. Five

Show Answer

Ans: – C – Three – Explanation – The world’s first baby was born from a new procedure that combines the DNA of three people. The baby was born in Mexico. The baby was born on 6th April 2016 after his Jordanian parents travelled to Mexico where they were cared for by US fertility specialists.

Hide

7. Recently WHO declared which region as Measles free?

  • A. Region of Americas
  • B. Region of England
  • C. Region of Japan
  • D. Region of Korea

Show Answer

Ans: – A – Region of Americas – Explanation – The World Health Organisation (WHO) on 27 September 2016 declared the Region of the Americas as Measles free. The declaration came during the 55th Directing Council of the Pan American Health Organization/World Health Organization (PAHO/WHO).

Hide

8. Recently Cuba and which country signed agreement on peaceful nuclear cooperation?

  • A. England
  • B. China
  • C. Japan
  • D. Russia

Show Answer

Ans: – D – Russia – Explanation – Rosatom, Russian state nuclear agency, and Cuba’s Ministry of Science on 27 September 2016 signed an agreement on cooperation in the field of peaceful atomic energy use. The deal was signed by Rosatom Deputy CEO for International Relations Nikolai Spassky and Cuban Deputy Science Minister Jose Fidel Santana.

Hide

9. Recently former Australian cricketer Max Walker passed away, in that time he was the age of ____________ years old.

  • A. 68
  • B. 78
  • C. 88
  • D. 89

Show Answer

Ans: – A – 68 – Explanation – Former Australian cricketer Max Walker passed away on 28 September 2016 at Melbourne, Victoria, Australia. He was 68. Walker was famous for his unconventional bowling action that earned him the nickname Tangles.

Hide

10. Recently which country’s women kabaddi team won the gold in Asian Beach Games?

  • A. Thailand
  • B. India
  • C. Sri Lanka
  • D. Pakistan

Show Answer

Ans: – B – India – Explanation – Indian women’s Kabbadi team on 28 September 2016 bagged gold medal at the 5th Asian Beach Games. In the summit clash played at Bien Dong Park in Danang, Vietnam, the team defeated Thailand 41-31.This was fifth gold in succession for the Indian team.

Hide

11. According to New World Wealth which city was the richest city of India?

  • A. Kolkata
  • B. Pune
  • C. Bangaluru
  • D. Mumbai

Show Answer

Ans:- D – Mumbai – Explanation – According to New World Wealth, India’s financial capital Mumbai, home to 45,000 millionaires and 28 billionaires, is the wealthiest city in the country with total wealth of $820 billion. Top 3 cities: Mumbai, Delhi and Bangalore.

Hide

12. Recently which music director honoured with ‘Lata Mangeshkar Award for Lifetime Achievement’?

  • A. Uttam Singh
  • B. Kapil Singh
  • C. Rajnath Singh
  • D. Umesh Singh

Show Answer

Ans:- A – Uttam Singh – Explanation – Veteran Music director Uttam Singh has been awarded the ‘Lata Mangeshkar Award for Lifetime Achievement’ instituted by the Maharashtra government. The award presented by the Maharashtra government, the Lata Mangeshkar Award for Lifetime Achievement, consisted of cash reward of Rs.5, 00,000, a citation, a trophy and a shawl.

Hide

Video Current Affairs Quiz: September 29 2016 

 

Do not forget to check the following topics

0 Users (0 votes)
Helpful
What people say... Any help? Leave your Question (We will reply you with in 3 Days)
Sort by:

Be the first to leave a review.

Verified
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Show more
{{ pageNumber+1 }}
Any help? Leave your Question (We will reply you with in 3 Days)