Search Here

Current Affairs Quiz : September 04 2016 Question And Answers

This page is all about Current Affairs Quiz on September 04 2016. All the recent incidents  which  were held on Fourth  September 2016  are drifted  here  as
a multiple choice question answers i.e. MCQ. Candidate can download
this  “Current Affairs Quiz : September 04 2016” Question Answers in PDF file.

Current Affairs Quiz Question And Answers September 04 2016

Current Affairs Quiz September 04 2016

Current Affairs Quiz : September 04 2016 Question And Answers

Hello Aspirants. you can download this current affairs for Free in PDF format. Just register here and download this Current Affairs Quiz : September 04 2016. This PDF covers all the important topics which is common for all the bank exams and other competitive exams.



1. Recently which state government has signed MoU to build small airports?

  • A. Gujarat
  • B. Assam
  • C. Arunachal Pradesh
  • D. Maharashtra

Show Answer

Ans:- A – Gujarat – Explanation – The Gujarat government has inked a tripartite memorandum of understanding (MoU) with the Ministry of Civil Aviation and the Airport Authority of India (AAI).

Hide

2. Recently India’s first international conference on cooking gas began in which state of India?

  • A. Jharkhand
  • B. Odisha
  • C. Maharashtra
  • D. Madhya Pradesh

Show Answer

Ans:- B – Odisha – Explanation – India’s first international conference on cooking gas started in Bhubaneswar, Odisha. The 2-day conference was inaugurated by Jharkhand Governor Droupadi Murmu. It was also attended by Union Petroleum and Natural Gas Minister Dharmendra Pradhan.

Hide

3. Recently who was sworn as the acting governor of Tamil Nadu?

  • A. Konijeti Rosaiah
  • B. Sardar Surjit Singh Barnala
  • C. C. Rangarajan
  • D. Chennamaneni Vidyasagar Rao

Show Answer

Ans: – D – Chennamaneni Vidyasagar Rao – Explanation – Chennamaneni Vidyasagar Rao, Governor of Maharashtra, was sworn in as the acting Governor of Tamil Nadu on 2 September 2016 as the tenure of K. Rosaiah ended on 31 August 2016. Rao was administered oath of office by the Madras High Court’s Chief Justice Sanjay Kishan Kaul at the Raj Bhavan, Chennai.

Hide

4. Recently which Union Minister inaugurated INDIA-CHEM 2016 International Conference in Mumbai?

  • A. Suresh Prabhu
  • B. Nitin Gadkari
  • C. Venkaiah Naidu
  • D. Anant Kumar

Show Answer

Ans:- D – Anant Kumar – Explanation – Union Minister for Chemicals and Petrochemicals Anant Kumar has inaugurated INDIA-CHEM 2016 International Conference in Mumbai. The 3-day 9th Biennial International Exhibition and Conference begun in Mumbai includes 23 countries, 282 exhibitors alone.

Hide

5. Recently President of Uzbekistan Islam Karimov passed away, in that time he was the age of ____________ years old.

  • A. 70 years old
  • B. 60 years old
  • C. 65 years old
  • D. 78 years old

Show Answer

Ans: – D – 78 years old  – Explanation – Uzbekistan’s President Islam Karimov passed away on 2 September 2016 at Tashkent, Uzbekistan. He was 78. Karimov had dominated Uzbekistan, Central Asia’s most populous nation, for more than 25 years.

Hide

6. Recently India and which country signed agreement in area of Maritime Transport?

  • A. Egypt
  • B. United States
  • C. England
  • D. South Africa

Show Answer

Ans: – A – Egypt – Explanation – India and Egypt on 2 September 2016 signed an agreement on Maritime Transport. The agreement would help the two nations to step-up co-operation on the seas not only in terms of maritime commerce but also in transit of naval vessels.

Hide

7. Recently which sand artist won the Moscow Sand Sculpture Championship 2016?

  • A. Nitish Bharati
  • B. Rahul Arya
  • C. Amit Mittal
  • D. Sudarsan Pattnaik

Show Answer

Ans:- D – Sudarsan Pattnaik – Explanation – Odisha based Eminent sand artist Sudarsan Pattnaik has bagged the people’s choice prize for his sand sculpture named Mahatma Gandhi World Peace at the 9 th Moscow Sand Sculpture Championship 2016.

Hide

8. Recently who appointed as the CEO of US company ANSYS?

  • A. Shantanu Narayen
  • B. Ajei Gopal
  • C. Sundar Pichai
  • D. Anant Gupta

Show Answer

Ans:- B – Ajei Gopal  – Explanation – Ajei Gopal was appointed as the CEO of US company ANSYS with effect from January 1, 2017.He was as a succeedor of James Cashman. Gopal has served as interim president and COO of Symantec, leading the company through the recruitment of a permanent CEO.

Hide

9. Recently which Indian state topped in ease of doing business?

  • A. Maharashtra
  • B. Goa
  • C. Andhra Pradesh
  • D. Gujarat

Show Answer

Ans:- A – Maharashtra  – Explanation – The Lee Kuan Yew School of Public Policy of Singapore declared Maharashtra as ranked highest according to a broad measure of Ease of Doing Business (EDB) in Indian states. It is noted that the new index has given 21 major states entirely different ranks when compared with the World Bank’s Ease of Doing Business Index.

Hide

10. Recently election commission granted national party status to which party?

  • A. Aam Aadmi Party
  • B. Biju Janata Dal
  • C. Janata Dal (United)
  • D. All India Trinamool Congress

Show Answer

Ans:- D – All India Trinamool Congress – Explanation – The Election Commission of India (ECI) has granted national party status to All India Congress (TMC) Party led by West Bengal Chief Minister Mamata Banerjee. The party has fulfilled the required condition to become a national party after getting status of state party in four states. The TMC is ruling the West Bengal Government and has its presence in north eastern states Manipur, Arunachal Pradesh and Tripura.

Hide

Video Current Affairs Quiz: September 04 2016 

 

Do not forget to check the following topics

{{ reviewsOverall }} / 5 Users (0 votes)
Rating
What people asked Leave your query
Order by:

Be the first to leave a review.

User AvatarUser Avatar
Verified
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Show more
{{ pageNumber+1 }}
Leave your query