Current Affairs Quiz : April 03 2017 Question And Answers

This page is all about Current Affairs Quiz on April 03 2017. All the recent incidents which were held on Third April 2017 are drifted here as
a multiple choice question answers i.e. MCQ. Candidate can download
this  “Current Affairs Quiz : April 03 2017” Question Answers in PDF file.

Current Affairs Quiz : April 03 2017 Question And Answers

Current Affairs Quiz April 03 2017

Current Affairs Quiz : April 03 2017 Question And Answers

Hello Aspirants. you can download this current affairs for Free in PDF format. Just register here and download this Current Affairs Quiz : April 03 2017. This PDF covers all the important topics which is common for all the bank exams and other competitive exams.

1. Which state Assembly passes Animal Preservation (Amendment) Bill 2017 recently?

  • A. Gujarat
  • B. Uttar Pradesh
  • C. Jharkhand
  • D. Uttrakhand

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Answer: A – Gujarat – Explanation – On 31st March 2017, Gujarat State Assembly passed Gujarat Animal Preservation (Amendment) Bill, 2017 that amends the existing Gujarat Animal Preservation Act, 1954. This amendment bill is aimed at adopting stringent measure for stopping illegal slaughter of animals protected by the law.

[/show_more]

2. “Namami Brahmaputra” Festival will be organized in how many districts of Assam?

  • A. Twenty
  • B. Twenty One
  • C. Eighteen
  • D. Sixteen

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Answer: B – Twenty One – Explanation – The five-day river festival will conclude on April 4, 2017 and will be organised across 21 districts of Assam.

[/show_more]

3. Which India Film will be the World’s first feature film to release in 16D?

  • A. Poorna
  • B. Bank Chor
  • C. Adda
  • D. Jaasus

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Answer: B – Bank ChorExplanation – Riteish Deshmukh’s Comedy Thriller ‘Bank Chor’ will worldwide release in 16D on June 16. The film also stars Vivek Oberoi and Rhea Chakraborty. The actors feature as bank robbers in the film.

[/show_more]

4. Recently film Poorna was made tax free in this state.

  • A. Telangana
  • B. Karnataka
  • C. Maharashtra
  • D. All the above

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Answer: D – All the aboveExplanation – After getting tax exemption from Telangana, Karnataka and Delhi, Rahul Bose’s directorial venture Poorna got tax exemption from Maharashtra. The film is based on a true story of Poorna Malavath, the youngest girl to climb Mount Everest.

[/show_more]

5. Which country’s Prime Minister was the special guest at the Namami Brahmaputra” Festival?

  • A. Bhutan
  • B. Nepal
  • C. Thailand
  • D. Myanmar

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Answer: A – BhutanExplanation – The event was inaugurated by the President by lighting a ceremonial lamp at the Kachamari Ghat near Fancy Bazar in Guwahati. The Prime Minister of Bhutan, Tshering Tobgay was the special guest at the event.

[/show_more]

6. Recently which country concluded Military Operation “Euphrates Shield” in Northern Syria?

  • A. Taiwan
  • B. Turkey
  • C. Tajikistan
  • D. Kyrgyzstan

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Answer: B – Turkey – Explanation – The military operation under the name “Euphrates Shield” undertaken by the Turkish troops in northern Syria about seven months ago for national security, finally concluded on March 29, 2017.

[/show_more]

7. Name the organization that has developed Four Lithium Ion (Li-ion) Batteries.

  • A. NASA
  • B. ESA
  • C. ISRO
  • D. JAXA

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Answer: C – ISRO – Explanation – Dr Jitendra Singh, the Minister of State for the Development of North Eastern Region officially released the information that Indian Space Research Organization (ISRO) has developed the four types of Lithium ion (Li-ion) batteries. The batteries are used for satellite operation and launching of vehicles into space.

[/show_more]

8. Recently India and which country signs seven agreements?



  • A. Singapore
  • B. Taiwan
  • C. Japan
  • D. Malaysia

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Answer: D – Malaysia – Explanation – India and Malaysia on 1 April 2017 inked seven agreements including the development of a fertiliser plant in Malaysia. The agreements were signed to strengthen the strategic partnership between the two nations. These MoUs/agreements were signed during the Malaysian Prime Minister Mohd Najib Bin Tun Abdul Razak’s visit to India. Raazak was on a six-day visit (from 30 March – 04 April 2017) to India.

[/show_more]

9. Recently who wins the India Open Super Series title?

  • A. P V Sindhu
  • B. Saina Nehwal
  • C. Shiho Tanaka
  • D. Carolina Marin

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Answer: A – P V Sindhu – Explanation – P V Sindhu on 2 April 2017 defeated reigning Olympic champion Carolina Marin of Spain to lift her maiden India Open Super Series title.

[/show_more]

10. Recently in which state NTPC Commissions 260 MW Bhadla Solar Project?

  • A. Rajasthan
  • B. Gujarat
  • C. Andhra Pradesh
  • D. Maharashtra

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Answer: A – Rajasthan – Explanation – State-run power generator NTPC Ltd commissioned another 260 MW Bhadla Solar PV Project in Rajasthan on March 25, 2017. With this commissioning, the total installed capacity of NTPC has become 40,522 MW while that of NTPC has become 47,293 MW.

[/show_more]

11. Recently in which city ACT Fibernet launched 1Gbps wired broadband Internet Service?

  • A. Panaji
  • B. Warangal
  • C. Hyderabad
  • D. Kochi

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Answer: C – HyderabadExplanation – Bangaluru based ACT Fibernet has launched a wired broadband internet service having a speed of 1 Gigabit per second with the pilot service in Hyderabad.

[/show_more]

12. Which Mobile Phone company has announced the opening of its new App Accelerator in Bengaluru?

  • A. Oppo
  • B. Apple
  • C. Vivo
  • D. Microsoft

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Answer: B – Apple – Explanation – Apple has announced the opening of its new App Accelerator in Bengaluru, India as part of an effort to support engineering talent and boost growth in India’s iOS developer community.

[/show_more]

13. Who was appointed as Chief Justice of Madras High Court?

  • A. Indira Banerjee
  • B. Sanjay Kishan Kaul
  • C. Jagdish Singh Khehar
  • D. T. S. Thakur

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Answer: A – Indira BanerjeeExplanation – Justice Indira Banerjee was on 31 March 2017 appointed as the Chief Justice of Madras High Court. Presently, she is serving as the judge of the Delhi High Court. She succeeds Justice Sanjay Kishan Kaul, who was transferred to the Supreme Court in February 2017. With this, Justice Banerjee became the second woman to head the Madras High Court. Justice Kanta Kumari Bhatnagar was the first lady to head the charted court in 1992.

[/show_more]

14. Who has been appointed new Chairman of Central Board of Excise and Customs?

  • A. Durga Shakti Nagpal
  • B. Vanaja N Sarna
  • C. Sanjay Rath
  • D. Prakash Singh

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Answer: B – Vanaja N Sarna – Explanation – Senior bureaucrat, Vanaja N. Sarna, has been appointed as the new Chairman of the Central Board of Excise and Customs (CBEC) with effect from March 31, 2017.

[/show_more]

15. Name the bank that has launched co-branded credit card?

  • A. Karnataka Bank
  • B. State Bank of India
  • C. Punjab National Bank
  • D. Vijaya Bank

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Answer: A & B – Karnataka Bank & State Bank of India – Explanation – Karnataka Bank, a leading private sector Bank of the country, has entered into collaboration with SBI Card, India’s second largest credit card issuer, to launch co-branded credit cards for Karnataka Bank customers.

[/show_more]

Video Current Affairs Quiz: April 03 2017

 


Do not forget to check the following topics