Current Affairs Quiz : April 04 2017 Question And Answers

This page is all about Current Affairs Quiz on April 04 2017. All the recent incidents which were held on Fourth April 2017 are drifted here as
a multiple choice question answers i.e. MCQ. Candidate can download
this  “Current Affairs Quiz : April 04 2017” Question Answers in PDF file.

Current Affairs Quiz : April 04 2017 Question And Answers
Current Affairs Quiz April 04 2017

Current Affairs Quiz : April 04 2017 Question And Answers

Hello Aspirants. you can download this current affairs for Free in PDF format. Just register here and download this Current Affairs Quiz : April 04 2017. This PDF covers all the important topics which is common for all the bank exams and other competitive exams.

1. Recently which state government launched Rashtriya Vayoshri Yojna in Nellor?



  • A. Andhra Pradesh
  • B. Madhya Pradesh
  • C. Telangana
  • D. Tamil Nadu

Show Answer

Answer: A – Andhra Pradesh – Explanation – On 1st April 2017, Mr. Thaawarchand Gehlot, Minister for Social Justice and Empowerment launched, first of its kind “Rashtriya Vayoshri Yojana” in Nellore; Andhra Pradesh aimed to make life comfortable for senior citizens of India.

Hide

2. Recently by the government Barmer Munawab and Pipe Road-Bilara rail routes have been declared as new Green Corridors. This is located in which state?

  • A. Gujarat
  • B. Rajasthan
  • C. Haryana
  • D. Punjab

Show Answer

Answer: B – Rajasthan – Explanation – Indian railways has announced the 5 Green Corridors under which Barmer Munawab and Pipad Road-Bilara rail routes in Rajasthan have been declared by North Western Railways as Green Corridors. This initiative is taken under “Swachh Rail- Swachh Bharat” mission.

Hide

3. Recently New Urea Policy ___________ modifications approved by the Cabinet.

  • A. 2017
  • B. 2016
  • C. 2015
  • D. 2014

Show Answer

Answer: C – 2015 – Explanation – The Cabinet Committee on Economic Affairs (CCEA) approved amendments to the New Urea Policy–2015 on March 31, 2017.  The policy is effective from June 1, 2015 to March 31, 2019.

Hide

4. Recently CCEA approved the amendments under Mega Power Policy ________________.

  • A. 2017
  • B. 2013
  • C. 2010
  • D. 2009

Show Answer

Answer: D – 2009Explanation – The Cabinet Committee on Economic Affairs (CCEA) approved the amendments in the Mega Power Policy 2009 on March 31, 2017. Total of 25 projects comes under this policy. States under these projects are Jammu and Kashmir, Sikkim, Arunachal Pradesh, Assam, Meghalaya, Manipur, Mizoram, Nagaland and Tripura.

Hide

5. Recently which state becomes 27th State to join UDAY scheme?

  • A. Mizoram
  • B. Nagaland
  • C. Manipur
  • D. West Bengal

Show Answer

Answer: A – Mizoram – Explanation – The Memorandum of Understanding (MoU) was signed between Government of India (GoI) and Mizoram under the scheme Ujwal DISCOM Assurance Yojana (UDAY). The agreement was signed for operational improvement of the State’s Power Distribution Department.

Hide

6. Name the Union Textile Minister who recently launched PowerTex India scheme for powerloom sector?

  • A. Smriti Irani
  • B. Sushma Swaraj
  • C. Uma Bharati
  • D. Devendra Fadnavis

Show Answer

Answer: A – Smriti IraniExplanation – Union Textiles Minister, Ms. Smriti Irani launched PowerTex India Scheme on 1st April 2017 at Bhiwandi in Thane district of Maharashtra. It is a gamut of schemes aimed at development of powerloom sector in India with a special focus on small powerloom weavers. The scheme was simultaneously launched at 45 locations across India.

Hide

7. Name the UK based University that has found a drug to fight against drug resistant superbugs.

  • A. University of Birmingham
  • B. Newcastle University
  • C. Southampton Medical School
  • D. Cardiff University School of Medicine

Show Answer

Answer: A & B – University of Birmingham and Newcastle UniversityExplanation – Researchers from the University of Birmingham and Newcastle University in the United Kingdom have found a drug to fight against drug resistant superbugs on April 1, 2017. The process was clearly explained by Tony De Soyza, Senior Lecturer at Newcastle University. This is an unusual approach of removing antibodies from the blood stream that could reduce chronic infections.

Hide

8. Which day is observed as World Autism Awareness Day?

  • A. April 2
  • B. April 3
  • C. April 4
  • D. April 5

Show Answer

Answer: A – April 2 – Explanation – World autism Awareness Day is observed on 2nd April every year by United Nations (UN) member countries to raise awareness about autism and problems faced by people suffering from it.

Hide

9. Recently which country commits 371 billion Yen assistance for Infrastructure project in India?

  • A. America
  • B. Japan
  • C. China
  • D. Russia

Show Answer

Answer: B – Japan – Explanation – On March 31, 2017, Japan made a commitment with India for providing Official Development Assistance (ODA) for Infrastructure projects in India. Japan is providing India with 371.345 billion yen (about Rs 21,590 crore) under the financial year 2016-17. The information was given by S Selvakumar, Joint Secretary, Department of Economic Affairs and Kenji Hamamatsu, Ambassador of Japan to India

Hide

10. Name the New Zealand all rounder who has confirmed his retirement from International cricket recently.

  • A. Grant Elliott
  • B. Neil Broom
  • C. Luke Ronchi
  • D .Tom Latham

Show Answer

Answer: A – Grant ElliottExplanation – New Zealand all-rounder Grant Elliott has confirmed his retirement from international cricket on March 30, 2017. He will retire from cricket after playing his last T20 series against England. He registered is retirement officially after receiving a special presentation alongside with Nathan McCullum.

Hide

11. Recently who wins the women’s Prague Half Marathon?

  • A. Violah Jepchumba
  • B. Joyciline Jepkosgei
  • C. Fancy Chemutai
  • D. None of these

Show Answer

Answer: B – Joyciline Jepkosgei – Explanation – Joyciline Jepkosgei of Kenya broke three world records by winning the Prague Half Marathon in Czech Republic on April 1, 2017. Defending champion Violah Jepchumba and Fancy Chemutai, both from Kenya finished 2nd and 3rd respectively.

Hide

12. Name the Chief Minister of Andhra Pradesh who has been selected for US India Business Council Award.

  • A. N Chandrababu Naidu
  • B. Pema Khandu
  • C. Sarbananda Sonowal
  • D. Nitish Kumar

Show Answer

Answer: A – N Chandrababu Naidu – Explanation – N Chandrababu Naidu, Chief Minister of Andhra Pradesh has been selected for the US India Business Council (USIBC) award. The award is to be presented at the 2nd Annual West Coast Summit to be held in Menlo Park, California on May 8, 2017.

Hide

13. On which day recently RBI celebrated 82nd Establishment Day?

  • A. April 1
  • B. April 2
  • C. April 3
  • D. March 31

Show Answer

Answer: A – April 1 – Explanation – Having commenced operations from 1st April 1935, India’s central bank, Reserve Bank of India (RBI) celebrated 82nd Establishment Day on 1st April 2017.

Hide

14. Recently in which state operation of Kudankulam Nuclear Power plant 2nd unit started successfully?

  • A. Tamil Nadu
  • B. Andhra Pradesh
  • C. Kerala
  • D. Karnataka

Show Answer

Answer: A – Tamil Nadu – Explanation – On March 31, 2017, 1,000 MW Atomic Power Reactor has begun its 1 year period of warranty operation at Kundankulam Nuclear Power Project (KNPP) in Tamil Nadu. This was the 2nd unit to be successfully launched for commercial operation out of 4 units. The information was announced by the Russian builders.

Hide

15. Recently Minister of State Piyush Goyal has announced that __________________ successfully crossed the 50 GW power generation capacities.

  • A. Power Grid Corp
  • B. NTPC
  • C. NHPC
  • D. Tata Power

Show Answer

Answer: B – NTPC – Explanation – National Thermal Power Corporation Limited (NTPC) successfully crossed the 50 GW power generation capacity on April 1, 2017. The information was announced by Piyush Goyal, Minister of State with Independent Charge for Power, Coal, New and Renewable Energy. The milestone was achieved after NTPC commissioned the 500 MW units at Unchahar in Uttar Pradesh. By this, total installed capacity of NTPC has increased to 50498 MW.

Hide

Video Current Affairs Quiz: April 04 2017

 


Do not forget to check the following topics

{{ reviewsOverall }} / 5 Users (0 votes)
Rating
What people asked Leave your query
Order by:

Be the first to leave a review.

User AvatarUser Avatar
Verified
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Show more
{{ pageNumber+1 }}
Leave your query