Current Affairs Quiz : April 08 2017 Question And Answers

This page is all about Current Affairs Quiz on April 08 2017. All the recent incidents which were held on Eighth April 2017 are drifted here as
a multiple choice question answers i.e. MCQ. Candidate can download
this  “Current Affairs Quiz : April 08 2017” Question Answers in PDF file.

Current Affairs Quiz : April 08 2017 Question And Answers
Current Affairs Quiz April 08 2017

Current Affairs Quiz : April 08 2017 Question And Answers

Hello Aspirants. you can download this current affairs for Free in PDF format. Just register here and download this Current Affairs Quiz : April 08  2017. This PDF covers all the important topics which is common for all the bank exams and other competitive exams.

1. Recently in which state Prime Minister Modi lays the foundation stone of a Multi-Model Terminal on River Ganga at Sahibganj?



  • A. Jharkhand
  • B. Bihar
  • C. Assam
  • D. Himachal Pradesh

Show Answer

Answer: A – Jharkhand – Explanation – Prime Minister Narendra Modi is on an official visit to Jharkhand to lays the foundation stone of a multimodal terminal on river Ganga in Sahibganj district on April 6, 2017.In a series of tweets, PM Modi mentioned that construction of Sahibganj multimodal terminal at Sahibganj will create business and job opportunities in Jharkhand and will particularly benefit people in rural areas.

Hide

2. Recently in which city National conference on communicating India 2017 held?

  • A. Mumbai
  • B. New Delhi
  • C. Patna
  • D. Gandhinagar

Show Answer

Answer: B – New Delhi – Explanation – The national conference on Communicating India 2017 held in New Delhi on April 5, 2017. The conference was organized by the Vivekananda International Foundation in collaboration with the India Media Centre, University of Westminster, London, Nehru Memorial Museum and Library and the Indian Institute of Mass Communication with the association of Prasar Bharati.

Hide

3. Recently Union Minister Nitin Gadkari has announced what amount first express highway project in northeast?

  • A. Rs. 35000 crore
  • B. Rs. 35900 crore
  • C. Rs. 40000 crore
  • D. Rs. 45000 crore

Show Answer

Answer: C – Rs. 40000 croreExplanation –  Union Minister for Road Transport and Highways and Shipping, Nitin Gadkari has announced the first North East Express Highway project  at the closing ceremony of the  Shri Nitin Gadkari‘Namami Brahmaputra’ festival on April 4, 2017. This 1300 Km highway project will be implemented with an outlay of Rs 40,000 crore in Assam.

Hide

4. Name the Chief Minister of Uttar Pradesh who recently waived Rs 36,359 crore loans for state farmers.

  • A. Keshav Prasad Maurya
  • B. Dinesh Sharma
  • C. Swami Prasad Maurya
  • D. Yogi Adityanath

Show Answer

Answer: D – Yogi Adityanath – Explanation – Uttar Pradesh chief minister, Yogi Adityanath declares Rs 36,359 crore farm loan waivers at its first cabinet meeting on  4thApril 2017. The U.P government planned to waive off crop loans of up to Rs 1 lakh of small and Yogi Adityanath Takes Oath as Chief Minister of Uttar Pradeshmarginal farmers and the cabinet also decided to write off Rs 5,630 crore in non-performing assets (NPAs) of 700,000 farmers in the state.

Hide

5. Recently in which city Venkaiah Naidu has hosted a three-day National Children’s Film Festival?

  • A. Visakhapatnam
  • B. New Delhi
  • C. Kolkata
  • D. Hyderabad

Show Answer

Answer: A – VisakhapatnamExplanation – Union Information and Broadcasting Minister Venkaiah Naidu has hosted a three-day National Children’s Film Festival (NCFF) in Visakhapatnam on 7 April, 2017. It is the largest film festival for children in the country giving the audience quality and wholesome entertainment.

Hide

6. Recently with which country India has signed USD 2 billion missile deals?

  • A. Israel
  • B. Japan
  • C. Canada
  • D. Germany

Show Answer

Answer: A – IsraelExplanation – Israel has signed a USD 2 billion contract with India to supply it with missile defence systems, the state-owned Israel Aerospace Industries (ISI) said. This contract is for supplying advanced medium-range surface-to-air missile systems (MRSAM) to India.

Hide

7. Recently UK and which country agrees to set up 240 million pound fund for green energy?

  • A. Sri Lanka
  • B. India
  • C. Nepal
  • D. Myanmar

Show Answer

Answer: B – IndiaExplanation – Adding to the kitty of Rs 40,000 crore, National Infrastructure and Investment Fund (NIIF), India and the UK agreed to set up £240 million (approximately Rs 2,000 crore) fund to finance green energy. The fund will help boost India’s rapidly growing energy sector. Both countries will contribute £120 million each to the fund. The fund ultimately aims at raising £500 million.

Hide

8. Which day is celebrated as World Health Day?

  • A. April 6
  • B. April 5
  • C. April 7
  • D. April 8

Show Answer

Answer: C – April 7 – Explanation – World Health Day, celebrated on 7 April every year to mark the anniversary of the founding of WHO, provides us with a unique opportunity to mobilize action around a specific health topic of concern to people all over the world.

Hide

9. Which day is observed as International Day of Sport for Development and Peace?

  • A. April 5
  • B. April 6
  • C. April 7
  • D. April 8

Show Answer

Answer: B – April 6 – Explanation – The United Nation proclaimed 6th April as International Day of Sport for Development and Peace on August 23, 2013. The day also coincides with the first modern Olympic Games in Athens in 1896.

Hide

10. Which team wins in the third match of the IPL against Gujarat Lions?

  • A. Kolkata Knight Riders
  • B. Rising Pune Supergiant
  • C. Sunrisers Hyderabad
  • D. Royal Challengers Bangalore

Show Answer

Answer: A – Kolkata Knight RidersExplanation – Gautam Gambhir and Chris Lynn guided Kolkata Knight Riders to a dominant 10-wicket win over Gujarat Lions.Lynn (93*) scored a brilliant 19-ball fifty and he was supported well by Gambhir (74) who also scored his 32nd IPL half century. Earlier, Suresh Raina’s fifty and Dinesh Karthik’s resilient innings took Gujarat Lions to 183/4 against Kolkata Knight Riders. Kuldeep Yadav took two wickets while Piyush Chawla contributed with one to dampen Gujarat Lions’ solid start.

Hide

11. Name the Pakistani player who has recently announced his retirement from Test Cricket.

  • A. Younus Khan
  • B. Misbah-ul-Haq
  • C. Azhar Ali
  • D. Shahid Afridi

Show Answer

Answer: B – Misbah-ul-Haq – Explanation – Pakistan skipper Misbah-ul-Haq has announced his retirement from Test cricket. The 43-year-old, who has been captain of the Pakistan Test team since 2010, has said that the upcoming three-Test series against the West Indies will be his final assignment. In 2016, Misbah also became the first Pakistani to play 50 matches as Test captain in a Test series against New Zealand.

Hide

12. Who has been appointed as a new Executive Director of RBI?

  • A. Malvika Sinha
  • B. Malvika Sharma
  • C. Malvika Sarang
  • D. Malvika Singh

Show Answer

Answer: A – Malvika SinhaExplanation – Malvika Sinha was Principal a Chief General Manager, Department of Cooperative Banking Supervision in the Reserve Bank of India(RBI) now promoted as Executive Director (ED) of RBI. As Executive Director, Ms. Sinha will take over Foreign Exchange Department, Department of Government and Bank Accounts and Internal Debt Management Department.

Hide

13. Recently film actress Hema Malini wins this Award?

  • A. B.N. Reddy National Film Award
  • B. NTR National Film Award
  • C. Raghupathi Venkaiah Film Award
  • D. Nagireddy and Chakrapani National Film Award

Show Answer

Answer: B – NTR National Film Award – Explanation – NTR National Film Award for the year 2012 and 2013 were announced at the Film Development Corporation office in Hyderabad by Andhra Pradesh government. Hema Malini wins the NTR National Film Award 2013.

Hide

14. Who has been awarded for the Best Actor in the 64th National Film Awards – 2017?

  • A. Amitabh Bachchan
  • B. Irfan Khan
  • C. Akshay Kumar
  • D. Salmaan Khan

Show Answer

Answer: C – Akshay KumarExplanation – The Winners of the 64th National Film Awards for the films released in 2016 have been declared. Akshay Kumar won best actor for Rustom

Hide

15. Who won the Best Actress award at 64th National Film Awards 2017?

  • A. Sonam Kapoor
  • B. Priyanka Chopra
  • C. Surabhi Lakshmi
  • D. Zaira Wasim

Show Answer

Answer: C – Surabhi Lakshmi – Explanation – The 64th National Film Awards were announced on Friday Surabhi Lakshmi won best actress for Minnaminungu.

Hide

Video Current Affairs Quiz: April 08 2017

 


Do not forget to check the following topics

{{ reviewsOverall }} / 5 Users (0 votes)
Rating
What people asked Leave your query
Order by:

Be the first to leave a review.

User AvatarUser Avatar
Verified
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Show more
{{ pageNumber+1 }}
Leave your query