Current Affairs Quiz : April 18 2017 Question And Answers

This page is all about Current Affairs Quiz on April 18 2017. All the recent incidents which were held on Eighteenth April 2017 are drifted here as
a multiple choice question answers i.e. MCQ. Candidate can download
this  “Current Affairs Quiz : April 18 2017” Question Answers in PDF file.

Current Affairs Quiz : April 18 2017 Question And Answers
Current Affairs Quiz April 18 2017

Current Affairs Quiz : April 18 2017 Question And Answers

Hello Aspirants. you can download this current affairs for Free in PDF format. Just register here and download this Current Affairs Quiz : April 18 2017. This PDF covers all the important topics which is common for all the bank exams and other competitive exams.

1. Recently President Pranab Mukherjee inaugurates Kempegowda festival in



  • A. Punjab
  • B. Rajasthan
  • C. Delhi
  • D. Assam

Show Answer

Answer: C – Delhi – Explanation – President Pranab Mukherjee on 15th April, 2017 inaugurated the Kempegowda Festival in Delhi, and said Kempe Gowda was a “just and humane” ruler of the Vijayanagara empire. The festival is organised by the Nadaprabhu Kempegowda Foundation.

Hide

2. Recently Union HRD Minister Mr. Prakash Javadekar launched a portal and mobile app of

  • A. RUSA
  • B. E-pathshala
  • C. Swacch Vidyalaya
  • D. None of the above

Show Answer

Answer: A– RUSA – Explanation – The Rashtriya Uchchatar Shiksha Abhiyan (RUSA), under the aegis of the Ministry of Human Resource Development (MHRD), launch its own portal and mobile app by Union HRD Minister Prakash Javadekar in New Delhi. The portal will act as a one-stop for States’ Higher Education Plans, decision of the States’ Higher Education Councils and details of the resources under this scheme.

Hide

3. Recently which Top Maoist leader passed away?

  • A. K.N.Ramachandran
  • B. Muppala Lakshmana Rao
  • C. Chandra Pulla Reddy
  • D. Narayan Sanyal

Show Answer

Answer: D– Narayan Sanyal – Explanation – A top ranking leader of the outlawed Communist Party of India-Maoist [CPI-Maoist], Narayan Sanyal passed away on 17th April, 2017 night in a south Kolkata hospital. He was in his early 80s and was suffering from cancer.Sanyal was the Polit Bureau member of the CPI-Maoist at the time of his arrest in 2005 and perhaps the second most important leader after the party’s national secretary, Muppalla Lakshmana Rao.

Hide

4. Which state celebrated its 70th Foundation Day on April 15, 2017?

  • A. Uttarakhand
  • B. Bihar
  • C. Himachal Pradesh
  • D. Karnataka

Show Answer

Answer: C– Himachal Pradesh – Explanation – Himachal Pradesh, the northern Indian state in the Himalayas and also one of the most beautiful states in India is celebrating 70th “Himachal Day” function on 15th April, 2017. Himachal Pradesh, the hill state and one of the most beautiful states was formed in 1948 after the 30 odd princely states got merged.

Hide

5. Recently which Country’s President Wins TIME 100 Reader Poll?

  • A. Algeria
  • B. Philippine
  • C. Belgium
  • D. Colombia

Show Answer

Answer: B– Philippine – Explanation – Philippine President Rodrigo Duterte has won Time magazine’s readers’ poll of the 100 most influential people in the world.

Hide

6. Recently Turkish President Recep Tayyip Erdogan won a historic referendum with how much percent votes?

  • A. 51.4%
  • B. 55%
  • C. 57.3%
  • D. 59%

Show Answer

Answer: A– 51.4% – Explanation – A slim majority of Turkish voters agreed on 16th April, 2017 to grant sweeping powers to their president, in a watershed moment that the country’s opposition fears may cement a system of authoritarian rule within one of the critical power brokers of the Middle East. With nearly 99 percent of votes in a referendum counted, supporters of the proposal had 51.3 percent of votes cast, and opponents had 48.7 percent, the country’s electoral commission announced.

Hide

7. Recently which two Countries conduct Sagarmatha Friendship?

  • A. Bhutan and Nepal
  • B. Nepal and China
  • C. India and Bangladesh
  • D. Bhutan and China

Show Answer

Answer: B– Nepal and China – Explanation – Nepal and China is all set to hold their first ever joint military exercise named ‘Sagarmatha Friendship-2017’ from April 17 to April 26. The 10 day long joint exercise will focus on combating terror and disaster management.

Hide

8. Recently India and ____________ agree to resolve border disputes along UP district.

  • A. Nepal
  • B. Bangladesh
  • C. Pakistan
  • D. China

Show Answer

Answer: A– Nepal  – Explanation – Officials of Kheri district in India and Kanchanpur in Nepal have agreed to a joint survey of their boundaries to resolve border dispute. An agreement was signed by officials of the two countries at Mahendranagar in Nepal.

Hide

9. In how many percent India’s Economy will grow in 2017-18 which recently predicts by World Bank?

  • A. 7%
  • B. 7.9%
  • C. 7.2%
  • D. 5%

Show Answer

Answer: C–7.2%  – Explanation –India’s economic growth is expected to pick up speed from 6.8% in 2016 to 7.2% by 2017 after a modest setback due to weaker than expected investments and effects of withdrawal of large denomination bank notes, a World Bank report said.

Hide

10. Recently Finance Minister approved how many percent interest rates on EPF?

  • A. 8.65%
  • B. 9%
  • C. 8.01%
  • D. 6.3%

Show Answer

Answer: A–8.65%  – Explanation – The Finance Ministry is believed to have permitted the Labour Ministry to go ahead with 8.65 per cent rate of interest on employees’ provident fund for 2016-17, which will benefit over four crore EPFO members.

Hide

11. India’s Current Account Deficit is expected to grow by __________ from 0.5% in these fiscal years.

  • A. 1.2%
  • B. 3%
  • C. 1.9%
  • D. 1.6%

Show Answer

Answer: D–1.6% –  Explanation – India’s Current Account Deficit is expected to grow by 1.6% from 0.5% in these fiscal years. Overall the stronger global demand and higher export price are key factor of the exports recovery. FDI inflows around 2% of GDP.

Hide

12. Which among the following companies is among the 11 Central Public Sector Enterprises (CPSEs) that have been approved by Govt. for listing on stock exchanges?

  • A. Indian Railway Finance Corporation (IRFC) Ltd
  • B. Rail Vikas Nigam Ltd (RVNL)
  • C. IRCON International Ltd
  • D. All of the above

Show Answer

Answer: D– All of the aboveExplanation – The Cabinet Committee on Economic Affairs, chaired by the Prime Minister Shri Narendra Modi has given its approval for listing of the following 11 CPSEs (Central Public Sector Enterprises) on stock exchanges: That is Rail Vikas Nigam Limited (RVNL),  IRCON International Limited, Indian Railway Finance Corporation (IRFC) Ltd., Indian Railway Catering and Tourism Corporation (IRCTC) Ltd., RITES Ltd., Bharat Dynamics Limited (BDL), Garden Reach Shipbuilders & Engineers (GRSE) Ltd., Mazagon Dock Shipbuilders Limited (MDSL), North Eastern Electric Power Corporation (NEEPCO) Ltd., MSTC Ltd., Mishra Dhatu Nigam Ltd. (MIDHANI).

Hide

13. Recently which company has commissioned 2 Units of 270 MW at Rattan India Nashik Power Ltd?

  • A. Jindal Steel
  • B. Hindusthan Unilever Limited
  • C. Bharat Heavy Electrical Ltd (BHEL)
  • D. None of the above

Show Answer

Answer: C– Bharat Heavy Electrical Ltd (BHEL) – Explanation – “Bharat Heavy Electricals Ltd (BHEL) has successfully commissioned two units of 270 MW at Rattan India Nasik Power Ltd’s 5×270 MW thermal power project, located at Sinnar in Nasik district of Maharashtra.

Hide

14. Recently Sebastian Vettel won a Baharain Gramd Prix by defeating whom?

  • A. Lewis Hamilton
  • B. Kimi Räikkönen
  • C. Daniel Ricciardo
  • D. None of the above

Show Answer

Answer: A– Lewis Hamilton – Explanation – Sebastian Vettel benefitted from a brilliant Ferrari strategy to win the Bahrain Grand Prix and open up a lead at the top of the F1 World Drivers’ Championship ahead of Lewis Hamilton.

Hide

15. Recently which National Badminton Coach’s daughter has won both single and double crown at the Pembangunan Jaya Raya Junior Grand Prix in Jakarta?

  • A. Prakash Padukone
  • B. Pullela Gopichand
  • C. Aparna Popat
  • D. None of them

Show Answer

Answer: B– Pullela Gopichand – Explanation – National badminton coach Pullela Gopichand’s daughter Gayatri Pullela has bagged both the singles and doubles crown at the Pembangunan Jaya Raya Junior Grand Prix in Jakarta.

Hide

Video Current Affairs Quiz: April 18 2017

 


Do not forget to check the following topics

{{ reviewsOverall }} / 5 Users (0 votes)
Rating
What people asked Leave your query
Order by:

Be the first to leave a review.

User AvatarUser Avatar
Verified
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Show more
{{ pageNumber+1 }}
Leave your query