Current Affairs Quiz : April 19 2017 Question And Answers

This page is all about Current Affairs Quiz on April 19 2017. All the recent incidents which were held on Nineteenth April 2017 are drifted here as
a multiple choice question answers i.e. MCQ. Candidate can download
this  “Current Affairs Quiz : April 19 2017” Question Answers in PDF file.

Current Affairs Quiz : April 19 2017 Question And Answers
Current Affairs Quiz April 19 2017

Current Affairs Quiz : April 19 2017 Question And Answers

Hello Aspirants. you can download this current affairs for Free in PDF format. Just register here and download this Current Affairs Quiz : April 19 2017. This PDF covers all the important topics which is common for all the bank exams and other competitive exams.

1. Recently PM Modi Inaugurated a fully automated cattle feed plant of SUMUL Dairy in which district of Gujarat?



  • A. Surendranagar
  • B. Tapi
  • C. Vadodara
  • D. Valsad

Show Answer

Answer: B – Tapi – Explanation- Prime Minister Narendra Modi on 17.04.2017 inaugurated a fully automatic cattle feed plant of Sumul Dairy at Bajipura village in Tapi district. Apart from this, he also inaugurated an ice-cream plant. PM Modi is in Gujarat on a two-day visit.

Hide

2. Recently Centre launches training program for women panchayat leaders with the help of –

  • A. Tata Institute of Social Science, Mumbai
  • B. Tata Institute of Fundamental Research, Hyderabad
  • C. National Institute of Science Communication and Information Resources, Delhi
  • D. None of the above

Show Answer

Answer: A – Tata Institute of Social Science, Mumbai – Explanation- The Centre on 17th April, 2017 launched a training program for women panchayat leaders to skill them in governance and administration with a special emphasis on efficient usage of funds to achieve overall development. The National Commission for Women (NCW) with the help of Tata Institute of Social Sciences, Mumbai, has developed training modules for empowering these elected women.

Hide

3. Recently ‘Advanced Farming- Enriched Farmer’ Scheme announced by which Government?

  • A. Gujarat Government
  • B. Rajasthan Government
  • C. Maharashtra Government
  • D. Uttar Pradesh Government

Show Answer

Answer: C – Maharashtra Government – Explanation- The state government of Maharashtra has announced a new scheme for to increase the farmer’s income. Named as “Advanced Farming – Enriched Farmers”, the scheme aims to double the income of farmers by increasing the output and cutting the cost of production. The scheme will be launched from the upcoming Kharif season in the state.

Hide

4. Recently President Pranab Mukherjee inaugurates Global exhibition on Services in-

  • A. Mumbai
  • B. Bangalore
  • C. Chennai
  • D. New Delhi

Show Answer

Answer: D – New Delhi – Explanation- On 17 April, 2017 President Pranab Mukherjee inaugurate Global Exhibition on Services (GES) which highlight India’s potential to boost its services exports across sectors. Finance Minister Arun Jaitley also addressed the inaugural session which was held at Rashtrapati Bhavan, New Delhi. The third edition of the GES comes in the backdrop of increased focus on services trade and India’s submission to the World Trade Organization on trade facilitation in services.

Hide

5. Recently which state government decided to provide pension to former Circus Artistes?

  • A. Kerala
  • B. Jharkhand
  • C. Assam
  • D. Punjab

Show Answer

Answer: A – Kerala – Explanation- The Kerala Government has decided to provide pension to former circus artistes in the state and allocated 1.13 crore rupees for the same. The decision was taken after a group of circus artistes met Chief Minister Pinarayi Vijayan during his recent visit to Kannur district and appraised him of their plight.Thalassery in Kannur district is considered to be the cradle of Indian circus.

Hide

6. Recently ________________ is going to Introduced Vastu Shastra classes for its architecture students.

  • A. IIT Guwahati
  • B. IIT Khragpur
  • C. IIT Kanpur
  • D. None of the above

Show Answer

Answer: B – IIT Khragpur – Explanation- the Indian Institute of Technology-Kharagpur is soon going to introduce the Vastu Shastra course in its curriculum for both its undergraduate and post-graduate architecture students.

Hide

7. Which former Andhra Pradesh Minister recently passes away?

  • A. M. K. Vellodi
  • B. B. Ramakrishna Rao
  • C. Devineni Neheru
  • D. None of the above

Show Answer

Answer: C – Devineni Neheru – Explanation- Former Andhra Pradesh minister and Telugu Desam Party (TDP) leader Devineni Nehru died of cardiac arrest on 17 April, 2017, his family members said. He was 65.

Hide

8. Recently Australia has abolished a Visa Programme that is used by over 95,000 temporary foreign workers and majority of them are –

  • A. Indians
  • B. Chinese
  • C. Americans
  • D. Bangladeshi

Show Answer

Answer: A – Indians – Explanation- Australia on 18th April, 2017 abolished a visa programme used by over 95,000 temporary foreign workers, majority of them Indians, to tackle the growing unemployment in the country. The programme known as 457 visa allows business to employ foreign workers for a period up to four years in skilled jobs where there is a shortage of Australian workers.

Hide

9. Famous Guitar Pioneer Allan Holdsworth recently dies at the age of-

  • A. 65
  • B. 79
  • C. 90
  • D. 70

Show Answer

Answer: D – 70 – Explanation- Progressive rock and jazz fusion guitar pioneer Allan Holdsworth, who Eddie Van Halen called “the best, in my book,” has died of unknown causes at the age of 70 on 15 April 2017.

Hide

10. Recently which Bank launches new product for customers on its 123rd foundation day?

  • A. Axis bank
  • B. HDFC Bank
  • C. Punjab National Bank
  • D. ICICI Bank

Show Answer

Answer: C – Punjab National Bank – Explanation- On the occasion of its 123rd Foundation Day, Punjab National Bank (PNB) has launched three new products for its customers. The three new products are automated electronic toll collection to facilitate hassle-free toll payment/ collection; a credit card mobile App; and a scheme for financing a grid connected Roof Solar Power Project.

Hide

11. Recently Reserve Bank of India has signed a new Memorandum of Understanding with ___________ to share information.

  • A. Royal Authority of Bhutan
  • B. DRUK PNB Bank limited
  • C. Bhutan National Bank ltd
  • D. T Bank ltd

Show Answer

Answer: A – Royal Authority of Bhutan – Explanation- The Reserve Bank of India (RBI) has inked a supervisory cooperation pact with the Royal Monetary Authority of Bhutan for information sharing. A memorandum of understanding on ‘Supervisory Cooperation and Exchange of Supervisory Information’ was signed by RBI Deputy Governor S S Mundra and Royal Monetary Authority of Bhutan Deputy Governor Phajo Dorjee, the central bank said in a release.

Hide

12. Recently a MoU has signed between ISRO and _____________ to develop low-cost lithium ion batteries for electric vehicles and also an agreement of buyback commitment for such batteries.

  • A. Jindal Steel
  • B. Hindusthan Unilever Limited
  • C. Bharat Heavy Electrical Ltd (BHEL)
  • D. None of the above

Show Answer

Answer: C – Bharat Heavy Electrical Ltd (BHEL) – Explanation- The Indian Space Research Organisation (ISRO) which is finalising a memorandum of understanding with BHEL to help develop low-cost lithium ion batteries for electric vehicles, also envisages a buyback commitment for such batteries. The move is expected to take care of concerns on managing the waste generated at the end of battery life. According to the MoU, BHEL will set up a production plant, while ISRO will provide support for scale-up, joint effort in cost optimisation, research and development for alternate chemistry and buyback commitment, according to sources.

Hide

13. Recently who awarded by the Shamabhavi Puraskar 2017 for his noteworthy contribution towards social changes?

  • A. Chandi Prasad Bhatt
  • B. Hari Shankar Rout
  • C. Laxmi Chand Tyagi
  • D. Deep Joshi

Show Answer

Answer: B – Hari Shankar RoutExplanation- The prestigious Shambhavi Puraskar, 2017 was persented to Hari Sankar Rout for his outstanding contribution towards social change. The award carrying a trophy, citation and a cash prize of Rs 2.5 lakh was presented by Union Minister of state for Skill Development and Entrepreneurship Rajiv Pratap Rudy.

Hide

14. Recently Dr. Paduru Gururaja Bhat Memorial Award 2017 conferred on famous historian-

  • A. Nirad C. Chaudhuri
  • B. Datto Vaman Potdar
  • C. A.V. Narsimha Murthi
  • D. None of the above

Show Answer

Answer: C – A.V. Narsimha Murthi – Explanation- Dr. Paduru Gururaja Bhat Award 2017 has been conferred upon Prof. A.V. Narasimha Murthy, Chairman, Bharatiya Vidya Bhavan (BVB), Mysuru and former Head, Department of Ancient History and Archaeology, University of Mysore. Murthy was selected for the award in consideration of his contribution to Indian Archaeology, Ancient History and Numismatics. The award was presented to Murthy by the Union Minister for Statistics and Programme Implementation D.V. Sadananda Gowda.

Hide

15. Recently who has become the first visually impaired Indian runner to complete the historic Boston Marathon?

  • A. Rajendra Singh Rahelu
  • B. Girish Sharma
  • C. Sagar Baheti
  • D. None of the above

Show Answer

Answer: C – Sagar BahetiExplanation- Sagar Baheti has become the first visually impaired Indian runner to complete the historic Boston Marathon. Bengaluru-based 31 years old Baheti completed a distance of 42.16 km distance in just over four hours.

Hide

Video Current Affairs Quiz: April 19 2017

 


Do not forget to check the following topics

{{ reviewsOverall }} / 5 Users (0 votes)
Rating
What people asked Leave your query
Order by:

Be the first to leave a review.

User AvatarUser Avatar
Verified
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Show more
{{ pageNumber+1 }}
Leave your query