Current Affairs Quiz : April 24 2017 Question And Answers

This page is all about Current Affairs Quiz on April 24 2017. All the recent incidents which were held on Fwentyfour April 2017 are drifted here as
a multiple choice question answers i.e. MCQ. Candidate can download
this  “Current Affairs Quiz : April 24 2017” Question Answers in PDF file.

Current Affairs Quiz : April 24 2017 Question And Answers
Current Affairs Quiz April 24 2017

Current Affairs Quiz : April 24 2017 Question And Answers

Hello Aspirants. you can download this current affairs for Free in PDF format. Just register here and download this Current Affairs Quiz : April 24 2017. This PDF covers all the important topics which is common for all the bank exams and other competitive exams.

1. Recently in which state three-day Fruit Festival has begins?



  • A. Kerala
  • B. Goa
  • C. Himachal Pradesh
  • D. Jammu & Kashmir

Show Answer

Answer: B – Goa – Explanation – The three-day Konkan Fruit Festival has begun at Dr FL Gomes garden in Panaji. Hosted by the Botanical Society of Goa in collaboration with the Panaji City Corporation, the fest showcases popular as well as lesser known fruits of the Konkan belt.

Hide

2. Recently in which state one of Asia’s largest churches inaugurated?

  • A. Nagaland
  • B. Manipur
  • C. Goa
  • D. Jharkhand

Show Answer

Answer: A – Nagaland – Explanation – The Sumi Baptist Church Zunheboto (SBCZ) in the northeastern state of Nagaland, India, is finally set for dedication after almost a decade since its construction began. Largest church building in Asia, the Sumi Baptist Church Zunheboto stands tall at 1864.9 m above the sea level and measures 23,73,476 Sq.ft.

Hide

3. Recently which state has launched mobile app Kilkari to create awareness among pregnant women?

  • A. Punjab
  • B. Rajasthan
  • C. Odisha
  • D. Haryana

Show Answer

Answer: D – Haryana – Explanation – The National Health Mission (NHM) in Haryana has launched a mobile based application. The application Kilkari was launched during the concluding day of the ‘State level Orientation Workshop’. It had begun at the State Institute of Health and Family Welfare.

Hide

4. Which day is observed as National Panchayati Raj Diwas?

  • A. April 21
  • B. April 22
  • C. April 24
  • D. April 23

Show Answer

Answer: C – April 24 – Explanation – The National Panchayati Raj Diwas was observed across India on 24 April 2017. The day is observed every year to mark the passing of the Constitution (73rd Amendment) Act, 1992, which came into eIect on 24 April 1993.

Hide

5. Which country will host 2017 BRICS Film Festival in June?

  • A. South Africa
  • B. China
  • C. Brazil
  • D. India

Show Answer

Answer: B – China – Explanation – The 2017 BRICS Film Festival will be held in Chengdu, southwest China’s Sichuan Province from June 23 to 27.BRICS is an association of Brazil, Russia, India, China and South Africa. There will be 30 films from BRICS countries screened during the festival, including an anthology by five directors from the aforementioned countries.

Hide

6. Which country will host the World Ocean Festival in June 2017?

  • A. South Africa
  • B. Australia
  • C. USA
  • D. UAE

Show Answer

Answer: C – USA – Explanation – With global leaders heading to the United Nations for a major conference in June on the protection and sustainable use of the planet’s oceans, the UN today announced that the inaugural World Ocean Festival will kick off the week-long event, with activists and enthusiasts taking to the streets – and waterways – of New York City to raise their voices to reverse the declining health of our oceans. The first-ever Festival which will be held on Sunday, 4 June, the day before the opening of The Ocean Conference, which will run from 5 to 9 June.

Hide

7. On 22 April 2017 Google dedicated its doodle to

  • A. Earth Day
  • B. World Day for Water
  • C. World Population Day
  • D. World Animal Welfare Day

Show Answer

Answer: A – Earth Day – Explanation – Today, we honor the rich, vast Earth that’s sustained generations before us and continues to nurture life and inspire wonder. At an estimated 4.543 billion years of age, the Earth is still the only known object in the Universe known to harbor life. It’s also the densest planet in the Solar System and the largest of the four terrestrial planets. That’s quite an awe-inspiring roster of qualities, if you ask us.

Hide

8. Who is the first female President of Nepal was on an official visit to India recently?

  • A. Sushila Karki
  • B. Puspa Basnet
  • C. Bidya Devi Bhandari
  • D. None of these

Show Answer

Answer: C – Bidya Devi Bhandari – Explanation – Bidya Devi Bhandari, the first female President of Nepal, was on an official visit to India from 17 to 21 April, 2017. During Ms. Bhandari’s visit, both sides assessed the implementation of ongoing cross­border connectivity projects including development of Terai roads, cross­border railway lines, integrated border check posts, and cross­border pipeline for carrying petroleum products which is first of its kind in South Asia.

Hide

9. Recently at the age of ___________________ Germaine Mason has died.

  • A. 34
  • B. 40
  • C. 38
  • D. 44

Show Answer

Answer: A – 34 – Explanation – Germaine Mason has died at the age of 34. He is a British Olympic silver medalist.

Hide

10. Who were awarded with Pride of Punjab Award 2017 recently?

  • A. Virendra Sharma
  • B. Surinder Arora
  • C. Jagdish Singh
  • D. Vikram Mehta

Show Answer

Answer: A & B – Virendra Sharma & Surinder Arora – Explanation – NRIs Virendra Sharma, Labour MP from Ealing and Southall, and Surinder Arora, founder chairman of the Arora Hotels, have won Pride of Punjab Award 2017 for their outstanding contribution to the communities in the UK. Britains Secretary of State for Communities and Local Government, Sajid Javid MP, presented the awards to them at the annual dinner of the Punjabi society of the British Isles on Thursday night.

Hide

11. __________________ has been honoured with the prestigious Lelte Award.

  • A. All India Radio Aizawal
  • B. All India Radio Port Blair
  • C. All India Radio Thiruvananthapuram
  • D. All India Radio Shillong

Show Answer

Answer: A – All India Radio Aizawal – Explanation – All India Radio (AIR) Aizawl has been honoured with the prestigious “Lelte Award”. Lelte is a popular Weekly Magazine in Mizoram which hit the stand since 1983.

Hide

12. Which Veteran actress from Bengali Film gets BFJA lifetime achievement award recently?

  • A. Richa Gangopadhyay
  • B. Rimi Sen
  • C. Rituparna Sengupta
  • D. Moushumi Chatterjee

Show Answer

Answer: D – Moushumi Chatterjee – Explanation – Bengal film Journalists Association Awards (BFJA) has been given to Veteran actress Moushumi Chatterjee. It is a lifetime achievement award.

Hide

13. Recently government has decided to sells what per cent stake in NALCO to raises Rs 1200 crore?

  • A. 9.4 per cent
  • B. 9.7 per cent
  • C. 9.1 per cent
  • D. 9.2 per cent

Show Answer

Answer: D – 9.2 per cent – Explanation – The government has raised over Rs 1,200 crore through the sale of 9.2 per cent stake in Nalco National Aluminium Company Ltd (Nalco) is the first disinvestment of the current fiscal that has started on April 1

Hide

14. Who has been appointed as new DGP of Uttar Pradesh?

  • A. Sulkhan Singh
  • B. Javeed Ahmad
  • C. Asheet Kumar
  • D. Diptesh Kumar

Show Answer

Answer: A – Sulkhan Singh – Explanation – Sulkhan Singh, the senior most IPS officer of Uttar Pradesh, has been appointed as the new Director General of Police (DGP) by the Yogi Adityanath-led state government. Sulkhan Singh would replace Javeed Ahmed, the incumbent DGP of UP. The newly elected BJP regime has transferred more than 30 IAS and 50 IPS officers after coming to power. Along with Ahmed, 11 other IPS officers were shuffled on Friday.

Hide

15. The Sports which have been removed from the 2018 Asian Games

  • A. Cricket
  • B. Skateboarding
  • C. Sambo and Surfing
  • D. All the above

Show Answer

Answer: D – All the above – Explanation – Cricket, Skateboarding, Sambo and Surfing are among the sports which have been removed from the 2018 Asian Games to be held in Jakarta and Palembang in Indonesia. The decision has been taken to reduce the organisational burden on Indonesian authorities.

Hide

Video Current Affairs Quiz: April 24 2017

 


Do not forget to check the following topics

{{ reviewsOverall }} / 5 Users (0 votes)
Rating
What people asked Leave your query
Order by:

Be the first to leave a review.

User AvatarUser Avatar
Verified
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Show more
{{ pageNumber+1 }}
Leave your query