Current Affairs Quiz : August 03 2017 Question And Answers

This page is all about Current Affairs Quiz on August 03 2017. All the recent incidents which were held on Third August 2017 are drifted here as
a multiple choice question answers i.e. MCQ. Candidate can download
this  “Current Affairs Quiz : 
August 03 2017″ Question Answers in PDF file.

Current Affairs Quiz : August 03 2017 Question And Answers

Hello Aspirants. you can download this current affairs for Free in PDF format. Just register here and download this Current Affairs Quiz :August 03 2017. This PDF covers all the important topics which is common for all the bank exams and other competitive exams.

1. Recently who has imposed a ban on use of five metals in Firecrackers?

  • A. Supreme Court
  • B. High Court
  • C. District Court
  • D. Non Government Organisation

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Answer: A – Supreme Court – Explanation – The Supreme Court has imposed a ban on the use of five harmful heavy metals like lithium, antimony, mercury, arsenic and lead in the manufacturing of firecrackers as they cause air and noise pollution.

[/show_more]

2. Recently in which city RCEP trade negotiation Committee meeting held?

  • A. New Delhi
  • B. Hyderabad
  • C. Jaipur
  • D. Raipur

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Answer: B – Hyderabad – Explanation – 19th rounds of the Regional Comprehensive Economic Partnership (RCEP) Trade Negotiating Committee (TNC) meetings and other related meetings were held from 17th to 28th July 2017 in Hyderabad, India.

[/show_more]

3. Who is headed the committee to study issues related to data protection?

  • A. Chandramauli Kumar Prasad
  • B. Ranjana P. Desai
  • C. B.N Srikrishna
  • D. Gyan Sudha Misra

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Answer: C – B.N Srikrishna – Explanation – The Ministry of Electronics and Information Technology (MeitY) has appointed an expert panel committee that would study various issues relating to data protection in the country and will suggest a draft data protection Bill.

[/show_more]

4. Recently at the age of ______________________ veteran Molecular biologist Pushpa Mittra Bhargava was died.

  • A. 88
  • B. 80
  • C. 79
  • D. 89

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Answer: D – 89 – Explanation – Dr P M Bhargava, an eminent scientist and founder-director for Cellular and Molecular Biology (CCMB) passed away on 1st of August 2017. He was 89.

[/show_more]

5. Recently in which state former union minister Santosh Mohan Dev was died?

  • A. Assam
  • B. Manipur
  • C. Tripura
  • D. Arunachal Pradesh

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Answer: A – Assam – Explanation – Senior Congress leader and former Union minister Santosh Mohan Dev has passed away in Silchar, Assam on 2nd of August 2017. He was 83.

[/show_more]

6. Recently India and this country have signed an agreement on transfer of sentenced persons?

  • A. Somalia
  • B. Nigeria
  • C. Tanzania
  • D. Burundi

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Answer: A – Somalia – Explanation – India and Somalia has signed an agreement on1st of August 2017. The agreement has been signed for transfer of sentenced persons.

[/show_more]

7. Recently who has said that India has permitted to construct Kishanganga and Rattle Project?

  • A. Pakistan
  • B. India
  • C. World Bank
  • D. Asian Development Bank

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Answer: C – World Bank – Explanation – World Bank has said that India is allowed to construct hydroelectric power facilities on tributaries of the Jhelum and Chenab rivers with certain restrictions under the 1960 Indus Waters Treaty (IWT). World Bank’s comments came as officials from India and Pakistan concluded the secretary-level talks over the IWT.

[/show_more]

8. Recently in which city BRICS trade ministers meeting held?

  • A. Beijing
  • B. Shanghai
  • C. Guangzhou
  • D. Tianjin

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]



Answer: B – Shanghai – Explanation – On 1st and 2nd August 2017, Union Commerce Minister Nirmala Sitharaman attended BRICS Trade Ministers meeting in Shanghai, China. On the sidelines of this meeting BRICS trade ministers meeting held in Shanghaishe also held meeting with Chinese Minister of Commerce Zhong Shan.

[/show_more]

9. Name an Army Medic who has awarded with Medal of Honor by the US President after 48 years.

  • A. James McCloughan
  • B. John R. Allen
  • C. Bryan W. Wample
  • D. David D. McKiernan

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Answer: A – James McCloughan – Explanation – An Army medic who ran into danger to save wounded soldiers during a Vietnam War battle despite his own serious wounds became the first Medal of Honor recipient under President Donald Trump. 48 years after the seless acts of bravery, James McCloughan is now nationally recognised. McCloughan said in a brief statement on the White House driveway after the ceremony that it was “humbling” to receive the medal. Now, 71 and retired, he pledged to do his best to represent the men he fought alongside as the caretaker of this symbol of courage and action beyond the call of duty.

[/show_more]

10. Name the former Indian Hockey player who was conferred with Bharat Gaurav by East Bengal Football Club.

  • A. Sandeep Singh
  • B. Raghunath Vokkaliga
  • C. Dhanraj Pillay
  • D. Mandeep Singh

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Answer: C – Dhanraj Pillay – Explanation – Former India hockey captain Dhanraj Pillay was on 1 August 2017 honoured with the ‘Bharat Gaurav’ by East Bengal Football Club on its foundation day. Bharat Gaurav is the highest award of the club.

[/show_more]

11. SEBI has forms committee headed by ___________________________ on fair market conduct.

  • A. T K Viswanathan
  • B. Alok Joshi
  • C. Ajit Kumar Seth
  • D. Nilanjan Sanyal

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Answer: A – T K Viswanathan  – Explanation – SEBI has set up a committee on fair market conduct on 2nd of August 2017. It will suggest measures for improving surveillance of the markets and strengthen rules for algo trades, among other norms.

[/show_more]

12. Recently this bank and Samsung India has collaborate to advance Digital India initiative?

  • A. Punjab National Bank
  • B. State Bank of India
  • C. Central Bank of India
  • D. ICICI Bank

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Answer: B – State Bank of India – Explanation – The State Bank of India (SBI) and Samsung India has announced the availability of Samsung Pay for higher variants of SBI debit card to advance Digital India initiative on 1st of August 2017.

[/show_more]

13. SEBI approves appointments of ______________________ as BSE chairman.

  • A. Dhirendra Swarup
  • B. Ravindra Singh
  • C. Avinash Chander
  • D. Shailesh Nayak

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Answer: A – Dhirendra Swarup – Explanation – SEBI has approved the appointment of Dhirendra Swarup as the chairman of the board of directors of the BSE with effect from July 31, 2017.

[/show_more]

14. Who has been appointed as Cisco president for India and Saarc region?

  • A. Aradhana Johr
  • B. Sameer Garde
  • C. Shaktikanta Das
  • D. Hasmukh Adhia

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Answer: B – Sameer Garde – Explanation – Tech giant Cisco has named Sameer Garde as President for its India and Saarc operations announced on 31st of July 2017.

[/show_more]

15. Who is the new Chief Eastern Commander of the Indian Army?

  • A. Lt. Gen. Bimal Verma
  • B. Lt. Gen. Satish Dua
  • C. Lt. Gen. Shokin Chauhan
  • D. Lt.Gen. Abhay Krishna

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Answer: D – Lt.Gen. Abhay Krishna – Explanation – Lt General Abhay Krishna has appointed as the Chief of the Indian Army’s Eastern Command on 1st of August 2017.

[/show_more]

Video Current Affairs Quiz: August 03 2017

Do not forget to check the following topics