≡ Menu




Current Affairs Quiz August 04 2016 Question And Answers

This page is all about Current Affairs Quiz on August 04 2016. All the recent incidents  which  were held on Fourth  August 2016  are drifted  here  as
a multiple choice question answers i.e. MCQ. Candidate can download
this  “Current Affairs Quiz : August 04 2016” Question Answers in PDF file.

Sponsored Links
Current Affairs Quiz 4th August 2016 Question Answers

Current Affairs Quiz 4th August 2016

Current Affairs Quiz : August 04 2016 Question And Answers

Hello Aspirants. you can download this current affairs for Free in PDF format. Just register here and download this Current Affairs Quiz : August 04 2016. This PDF covers all the important topics which is common for all the bank exams and other competitive exams.



1. Recently 7th meeting of SAARC immigration authorities held in which country?

  • A. Pakistan
  • B. India
  • C. Nepal
  • D. Bhutan

Show Answer

Ans:- A – Pakistan – Explanation –The seventh meeting of South Asian Association for Regional Cooperation (SAARC) Immigration Authorities was held in Islamabad, Pakistan. Pakistan’s Director General Immigration and Passports Usman A. Bajwa was unanimously elected as Chairman had chaired the meeting.

Hide

2. Recently Japan Government approved economic stimulus package worth $________?

  • A. $ 375 billion
  • B. $ 275 billion
  • C. $ 475 billion
  • D. $ 200 billion

Show Answer

Ans:- B – $ 275 billion – Explanation – Japan’s cabinet has approved an economic stimulus package worth 275 billion dollars in attempt kick start the economy and growth of the world’s third largest economy.

Hide

3. Recently which state became the first state to approved sewage & waste water policy?

  • A. Tamil Nadu
  • B. Andhra Pradesh
  • C. Rajasthan
  • D. Odisha

Show Answer

Ans:- C – Rajasthan – Explanation – Rajasthan has become the first state in the country to approve sewage and water policy. The first of its kind policy was approved by the State Cabinet meeting presided by Chief Minister Vasundhara Raje in Jaipur.

Hide

4. Named the Nobel Prize winning Egyptian chemist who recently passed away?

  • A. Martin Chalfie
  • B. Thomas A. Steitz
  • C. Gerhard Ertl
  • D. Ahmed Zewail

Show Answer

Ans:- D – Ahemed Zewail – Explanation – Ahmed Zewail, the Egyptian-American scientist who won Nobel Chemistry Prize in 1999, died in the United States on 2 August 2016. He was 70.

Hide

5. Recently who appointed as General Manager of Integral Coach Factory?

  • A. Sudhanshu Mani
  • B. A K Kathpal
  • C. Naib Singh Mehta
  • D. Pravin Srivastava

Show Answer

Ans:- A –  Sudhanshu Mani – Explanation – Sudhanshu Mani on 3rd August 2016 was appointed as the General Manager of Integral Coach Factory (ICF). Prior to this, Mani worked as Chief Mechanical Engineer, Rail Wheel Factory, Yelahanka, Bengaluru.

Hide

6. Recently Rajya Sabha passed the Constitution (122nd Amendment) (GST) Bill, _______________?

  • A. 2013
  • B. 2014
  • C. 2015
  • D. 2016

Show Answer

Ans:- B – 2014 – Explanation – Rajya Sabha on 3 August 2016 passed The Constitution (122nd Amendment) (GST) Bill, 2014 to introduce the goods and services tax (GST). The passage of this historic GST Bill has now paved the way for the concept of one nation, one tax.

Hide

7. Recently Union Cabinet approved Motor Vehicle (Amendment) Bill, ______________?

  • A. 2012
  • B. 2010
  • C. 2016
  • D. 2014

Show Answer

Ans:- C – 2016 – Explanation – Union cabinet on 3rd August 2016 gave its approval to Motor Vehicle (Amendment) Bill, 2016. The amendment seeks to improve road safety in the country. The bill proposes to increase penalties against traffic violations to as deterrent measure.

Hide

8. Recently who appointed as the Head of IOC Athletes Commission?

  • A. Pam Dreyer
  • B. Molly Schaus
  • C. Jessie Vetter
  • D. Angela Ruggiero

Show Answer

Ans:- D – Angela Ruggiero – Explanation – American ice hockey Olympic champion Angela Ruggiero on 1st August 2016 was elected as the new chair of the International Olympic Committee (IOC)’s Athletes’ Commission.

Hide

9. Recently scientist developed mechanism to recycle which gas into usable fuel?

  • A. Carbon Monoxide
  • B. Carbon dioxide
  • C. Nitrogen
  • D. Oxygen

Show Answer

Ans:- B – Carbon dioxide – Explanation – American researchers have developed a mechanism to convert greenhouse gas carbon dioxide (CO2) into carbon monoxide (CO) that can be recycled into usable fuel. The mechanism is based on the photosynthesis process that trees uses to convert CO2 into sugars.

Hide

10. Recently which country carried out first human gene editing trial for lung cancer?

  • A. America
  • B. England
  • C. China
  • D. India

Show Answer

Ans:- C – China – Explanation – A group of Chinese scientists will be performing the world’s first genetic editing trial on humans in August 2016. The trial will be done in an attempt to find a cure for lung cancer.

Hide

11. Which state signed MoU with Japan to developed food value chain?

  • A. Andhra Pradesh
  • B. Madhya Pradesh
  • C. Rajasthan
  • D. Maharashtra

Show Answer

Ans:- A – Andhra Pradesh – Explanation – Andhra Pradesh government has inked a MoU with Japan’s Agriculture Ministry and Foresty and Fisheries Dept to develop food chain value. The Food chain to be developed in AP with Japan’s investments in the state in the fields of agriculture and food-related industry.

Hide

12. Recently Pushpa Kamal Dahal aka ‘’Prachanda’’ set to became the Prime Minister of Nepal for the ___________?

  • A. First Time
  • B. Second Time
  • C. Third Time
  • D. Fourth Time

Show Answer

Ans:- B – Second Time – Explanation – Nepal Maoist leader Pushpa Kamal Dahal aka “Prachanda”is all set to become the Prime Minister of Nepal for the second time as he filed his nomination. His appointment is hoping to be the best after receiving important backing from the opposing Madhesis by signing a three-point pact.

Hide

13. Recently Bharat Heavy Electricals Limited has successfully commissioned 500MW Marwa Thermal Power Station in which state of India? (National)

  • A. Himachal Pradesh
  • B. Arunachal
  • C. Chhattisgarh
  • D. Rasjasthan

Show Answer

Ans:- C – Chhattisgarh – Explanation – State run Power major Bharat Heavy Electricals Limited has successfully commissioned 500 MW thermal power units in Marwa Power Station in Chhattisgarh. This is the second unit in the plant.

Hide

14. Recently who appointed as Managing Director of Mondelez India?

  • A. Chandramouli Venkatesan
  • B. Markandey Katju
  • C. K. Gayen
  • D. Deepak Iyer

Show Answer

Ans:- D – Deepak Iyer – Explanation – American multinational confectionery, food, and Beverage Company Mondelez India has named Deepak Iyer as its Managing Director for India operations. He replaces Chandramouli Venkatesan. Prior to his new appiontement he worked as CEO and MD of Bharti Axa General Insurance Company.

Hide

15. Recently who appointed as the new General Manager of East Central Railway of India?

  • A. K. Gayen
  • B. Deepak Iyer
  • C. Chandramouli Venkatesan
  • D. Markandey Katju

Show Answer

Ans:- A – D.K. Gayen – Explanation – D.K. Gayen has been appointed as the new General Manager of East Central Railway of India. Gayen priorly worked in South Easter Railway at Kolkata as Chief Mechanical Engineer.

Hide

16. Recently which state government launched citizen governance mobile App – HIM TCP?

  • A. West Bengal
  • B. Punjab
  • C. Kerala
  • D. Himachal Pradesh

Show Answer

Ans:- D – Himachal Pradesh – Explanation – In order to regularize the deviations based on the suggestions given by the people and public representatives, Himachal government is going to amend the Himachal Pradesh Town and Country Planning Act during the upcoming Vidhan Sabha session of its state assembly.

Hide

17. Recently Union Cabinet approved to signing of Air Services agreement between India and which country?

  • A. America
  • B. Lao
  • C. Korea
  • D. Brazil

Show Answer

Ans:- B – Lao – Explanation – The Union cabinet has given its approval for signing of new Air Services Agreement (ASA) between India and Lao People’s Democratic Republic (Lao PDR). Decision in this regard was taken in the union cabinet meeting chaired by the Prime Minister Narendra Modi in New Delhi.

Hide

18. Named the former formula one driver, who recently passed away?

  • A. Carlo Abate
  • B. Kenny Acheson
  • C. Walt Ader
  • D. Chris Amon

Show Answer

Ans:- D – Chris Amon – Explanation – The former Formula One driver Chris Amon has died at the age of 73 after battling cancer. The New Zealander spent 13 years in F1 across the 1960s and 70s, earning a reputation as one of the unluckiest drivers in the sport. He died in Rotorua Hospital in New Zealand.

Hide

Video Current Affairs Quiz: August 04 2016 

 

 Do not forget to check the following topics

0 Users (0 votes)
Helpful
What people say... Any help? Leave your Question (We will reply you with in 3 Days)
Sort by:

Be the first to leave a review.

Verified
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Show more
{{ pageNumber+1 }}
Any help? Leave your Question (We will reply you with in 3 Days)