≡ Menu




Current Affairs Quiz August 09 2016 Question And Answers

This page is all about Current Affairs Quiz on August 09 2016. All the recent incidents  which  were held on Ninth  August 2016  are drifted  here  as
a multiple choice question answers i.e. MCQ. Candidate can download
this  “Current Affairs Quiz : August 09 2016” Question Answers in PDF file.

Sponsored Links
Current Affairs Quiz Question And Answers August 09 2016

Current Affairs Quiz : August 09 2016

Current Affairs Quiz : August 09 2016 Question And Answers

Hello Aspirants. you can download this current affairs for Free in PDF format. Just register here and download this Current Affairs Quiz : August 09 2016. This PDF covers all the important topics which is common for all the bank exams and other competitive exams.



1. Recently which state government launched Baristha Bunakar Sahayata Yojana?

  • A. Odisha
  • B. Assam
  • C. Jharkhand
  • D. Uttar Pradesh

Show Answer

Ans:- A – Odisha – Explanation – The Odisha Government had launched Baristha Bunakar Sahayata Yojana, a special assistance scheme for elderly weavers. The scheme was launched by Chief Minister Naveen Patnaik on the occasion of the second National Handlooms Day (observed on 7th August).

Hide

2. Recently the wildlife Institute of India (WII) will house the India’s______________ repository on tigers, under its new tiger cell.

  • A. 2nd
  • B. 1st
  • C. 3rd
  • D. 4th

Show Answer

Ans:- B – 1st – Explanation – The Wildlife Institute of India (WII) will house the India’s first repository on tigers, under its new Tiger Cell. The repository will consist of huge database on tiger conservation and population estimation which has been prepared with collaborated effort with the National Tiger Conservation Authority (NTCA).

Hide

3. Recently who won the 20th Commonwealth Chess Championship crown 2016?

  • A. Abhijeet Paul
  • B. Abhijeet Gupta
  • C. Abhijeet Singh
  • D. Abhijeet Nayer

Show Answer

Ans:- B – Abhijeet Gupta – Explanation – Grandmaster and former world junior champion Abhijeet Gupta has won the 20th Commonwealth Chess championship crown 2016 held in Colombo,  Sri Lanka. With this victory he has retained the Commonwealth Chess championship crown which was won earlier by him in 19th edition.

Hide

4. Recently which country won the first ever Olympic Women’s Rugby Seven Championship?

  • A. America
  • B. China
  • C. Australia
  • D. Britain

Show Answer

Ans:- C – Australia – Explanation – In October 2009, the IOC voted at its session in Copenhagen to include the sevens version of the sport in the 2016 Summer Olympics in Rio de Janeiro. The 2016 Summer Olympics marks the debut for rugby sevens at the Summer Olympics, though rugby union was last played at the 1924 Summer Olympics.

Hide

5. Recently International day of the world’s Indigenous Peoples was observed on ____________August 2016.

  • A. 8th August
  • B. 7th August
  • C. 6th August
  • D. 9th August

Show Answer

Ans:- D – 9th August – Explanation – International day of the world’s indigenous People was observed on 9th August 2016 with theme Indigenous peoples right to education.

Hide

6. Recently Tamil Nadu Chief Minister J Jayalalita has granted how much cash awards to five sports persons?

  • A. 1.45 crore
  • B. 2.45 crore
  • C. 5.45 crore
  • D. 7.15 crore

Show Answer

Ans:-A- Rs. 1.45 crore – Explanation –  Tamilnadu Chief Minister J Jayalalithaa have granted cash prize of Rs 1.45 crore to five Sports Persons who has won international Sports honors. The CM has granted Rs 25 lakh to Jenitha Anto of Tiruchirappalli for winning an international chess tournament for the fourth time in Serbia.

Hide

7. Recently which state government launched a newly designed web portal for Home Dept.?

  • A. Jharkhand
  • B. Odisha
  • C. Telangana
  • D. Uttar Pradesh

Show Answer

Ans:- B – Odisha – Explanation – Odisha Chief Minister Naveen Patnaik has launched a web portal of the Home department at the Secretariat in Bhubaneswar. The new Web portal has been designed by the National Informatics Centre (NIC) featured with accessibility guidelines that can be used by the differently-abled persons to see and hear the website.

Hide

8. Recently who inaugurated the College of Veterinary Sciences & Animal Husbandry of Central Agricultural University (CAU) in Nagaland?

  • A. Rajnath Singh
  • B. Manohar Parrikar
  • C. Radha Mohan
  • D. Kalraj Mishra

Show Answer

Ans:- C – Radha Mohan – Expalanation – Union Agriculture Minister Radha Mohan Singh has inaugurated has College of veterinary Sciences and Animal Husbandry in Peren district of Nagaland under Central Agriculture University (CAU) Imphal MP.

Hide

9. Recently which classical Indian dance has been performed by troupe in Egypt in first time?

  • A. Kathak
  • B. Kuchipudi
  • C. Odissi
  • D. Kathakali

Show Answer

Ans:- D – Kathakali – Explanation – Kerala’s classical Indian dance Kaathakali has been performed by troupe that wooed the audience during its performance in different cities of Egypt for the first time.

Hide

10. Recently Goa Film Festival honored which bollywood filmmaker with Life Time Achievement Award?

  • A. Anurag Kashyap
  • B. Mani Ratnam
  • C. N Chandra
  • D. Aparna Sen

Show Answer

Ans:- C – N Chandra – Explanation – Bollywood filmmaker N Chandrs was honored with the Lifetime Achievement award during the 8th Goa State Film Festival held at Goa between August 5-8. N. Chandra or Chandrashekhar Narvekar (born 4th April 1952) is an Indian producer, writer and director, known for gritty realism, in his early dark and loud films such.

Hide

11. Recently who appointed as new CEO of CSS Corporation? (Commerce)

  • A. Shantanu Narayen
  • B. Manish Tandon
  • C. Shantanu Narayen
  • D. Anant Gupta

Show Answer

Ans:- B – Manish Tandon – Explanation – US based Global tech major CSS Corporation has named Manish Tandon as its new Chief Executive Officer of the firm. He will replace (Tiger) TG Ramesh who has been transferred as a Non – executive Board director.

Hide

12. Recently a Dalit woman has been appointed as priest in a temple of Karnataka, what is the name of the temple?

  • A. Kudroli Gokarnanatha Temple
  • B. Navagraha Jain Temple
  • C. Mangaladevi Temple
  • D. Chamundeshwari Temple

Show Answer

Ans:- A – Kudroli Gokarnanatha Temple – Explanation – For the first ever in history of Karnataka, Dalit women has been appointed as priest in Kudroli Gokarnanatha Temple in Karnataka’s Mangalore city. Gokarnanatha Temple, also known as Kudroli Sri Gokarnanatha Kshetra, is in the Kudroli area of Mangalore in Karnataka.

Hide

13. Recently Sanketh Kashi was passed away, he belongs to which profession?

  • A. Bengali Comedy Actor
  • B. Kannada Comedy Actor
  • C. Hindi Comedy Actor
  • D. Tamil Comedy Actor

Show Answer

Ans:- B – Kannada Comedy Actor – Explanation – Kannada Comedy actor Sanketh Kashi died of a heart attack at a private hospital in Mandalpalya, Bangalore. Kashi started his career with theatre and was known as ‘Sanketh’ kasha for his association with Sanketh troup, which was led by late actor Shankar Nag.

Hide

14. According to the latest Bloomberg Misery Index, which country is the second happiest country of the world?

  • A. Thailand
  • B. China
  • C. Japan
  • D. Singapore

Show Answer

Ans:- D – Singapore – Explanation – According to the latest Bloomberg Misery Index which combines the inflation and unemployment rates in 74 countries, Singapore is the second happiest place in the world.

Hide

15. Recently the First-ever ‘Pizza ATM’ opened in__________?

  • A. United States
  • B. Britain
  • C. China
  • D. Switzerland

Show Answer

Ans:- A – United States – Explanation – The first-ever pizza vending Machine has been installed on the campus of Xavier University (XU) in Ohio that can hold seventy 12-inch pizzas and dispense in just three minutes.

Hide

Video Current Affairs Quiz: August 09 2016 

 

 Do not forget to check the following topics

0 Users (0 votes)
Helpful
What people say... Any help? Leave your Question (We will reply you with in 3 Days)
Sort by:

Be the first to leave a review.

Verified
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Show more
{{ pageNumber+1 }}
Any help? Leave your Question (We will reply you with in 3 Days)