≡ Menu




Current Affairs Quiz : August 17 2016 Question And Answers

This page is all about Current Affairs Quiz on August 17 2016. All the recent incidents  which  were held on Seventeen  August 2016  are drifted  here  as
a multiple choice question answers i.e. MCQ. Candidate can download
this  “Current Affairs Quiz : August 17 2016” Question Answers in PDF file.

Sponsored Links
Current Affairs Quiz Question And Answers August 17 2016

Current Affairs Quiz August 17 2016

Current Affairs Quiz : August 17 2016 Question And Answers

Hello Aspirants. you can download this current affairs for Free in PDF format. Just register here and download this Current Affairs Quiz : August 17 2016. This PDF covers all the important topics which is common for all the bank exams and other competitive exams.



1. Recently which Malayalam script writer was passed away?

  • A. TA Rasaq
  • B. Sreenivasan
  • C. Mammoothy
  • D. V. Balakrishnan

Show Answer

Ans:- A – TA Rasaq – Explanation – Prominent Malayalam script writer TA Rasaq passed away on 15 August 2016 in Kochi following a brief illness. He was 58. He had worked for more than thirty films in Malayalam beginning from 1991.

Hide

2. Recently prominent Punjabi writer Gurdial Singh passed away, in that time he was the age of ___________ years old?

  • A. 80
  • B. 83
  • C. 70
  • D. 75

Show Answer

Ans:- B – 83 – Explanation – Prominent Punjabi writer and Jnanpith awardee Gurdial Singh passed away on 16 August 2016 in Bathinda, Punjab. He was 83. Singh was known as a Spartan who has taken it all in his stride in the literary world.

Hide

3. Recently which language became the official language of the Odisha Government from 16-08-2016?

  • A. Hindi
  • B. English
  • C. Odia
  • D. Malayalam

Show Answer

Ans:- C – Odia – Explanation – On a final breath, Odia will be used as the official language in all transactions of the Odisha government from August 16, 2016. According to the amendment of the Orissa Official Language Act 1954, all government letters, files will be carried in Odia language.

Hide

4. Recently which state government re launched girl child development scheme as Majhi Kanya Bhagyashri?

  • A. Rajasthan
  • B. Uttar Pradesh
  • C. Odisha
  • D. Maharashtra

Show Answer

Ans:- D – Maharashtra – Explanation – Maharashtra government re launched its Majhi Kanya Bhagyashri scheme in order to achieve its objective of improving the skewed girl child ratio in the state. This scheme is broadly divided into two parts. The couple has gone for family planning operation after the birth of the first girl child and the couples have opted for the family planning operation after the birth of the second girl child.

Hide

5. Recently Tata Power Solar commissioned 100 Mw project in which state of India?

  • A. Andhra Pradesh
  • B. Madhya Pradesh
  • C. Uttar Pradesh
  • D. Maharashtra

Show Answer

Ans:- A – Andhra Pradesh – Explanation – The 100 MW project was commissioned using domestically manufactured cells and modules, thus fitting in with the government’s ‘Make in India’ mission, and makes a huge addition to Tata Power Solar’s PV portfolio in India.

Hide

6. Recently Larsen & Toubro gets Maharashtra Government contract to convert which city into smart city?

  • A. Mumbai
  • B. Pune
  • C. Nasik
  • D. Nagpur

Show Answer

Ans:- D – Nagpur – Explanation – Larsen & Toubro to be the implementation partner to make Nagpur as smart city. It is the country’s first large-scale integrated smart city. L&T’s business unit ‘Smart World and Communication will execute the project that entails laying of 1200 km of optical fiber network.

Hide

7. Recently the first speaker of Delhi Assembly Charti Lal Goel passed away, in that time he was the age of ___________ years old?

  • A. 79
  • B. 89
  • C. 69
  • D. 59

Show Answer

Ans:- B – 89 – Explanation – Former speaker of the Delhi Assembly Charti Lal Goel passed away. He was 89. He was the father of Delhi Sports Minister Vijay Goel. He was the first speaker of Delhi assembly. He was a founder member of the Bharatiya Jan Sangh in 1951.

Hide

8. Recently the India Nuclear Insurance Pool (INIP) unveiled India’s ____________ Nuclear Suppliers’ Insurance Policy?

  • A. 2nd
  • B. 3rd
  • C. 1st
  • D. 4th

Show Answer

Ans:- C – 1st  – Explanation – The India Nuclear Insurance Pool (INIP) on 12 August 2016 unveiled India’s first Nuclear Suppliers’ Insurance Policy. New India Assurance Company Limited and INIP will issue the policy and administer the claims on behalf of the pool.

Hide

9. Recently who broke world record to win gold in Hammer throw at Rio Olympic?

  • A. Anita Wlodarczyk
  • B. Tatyana Lysenko
  • C. Aksana Miankova
  • D. Zheng Wang

Show Answer

Ans:-  A – Anita Wlodarczyk  – Explanation – Poland’s Anita Wlodarczyk on 15 August 2016 broke her own women’s hammer world record to win the gold medal at the Rio Olympics. Wlodarczyk’s winning mark was 82.29m.

Hide

10. Recently which tennis player won the gold medal in men’s singles tennis category in Rio Olympics?

  • A. Harold Bache
  • B. Andy Murray
  • C. Frank Hadow
  • D. Geoffrey Paish

Show Answer

Ans:- B – Andy Murray – Explanation – Andy Murray of Great Britain on 14 August 2016 won the gold medal in men’s singles tennis category in Rio 2016 Olympic Games. To win the title, he defeated Argentina’s Juan Martin Del Potro 7-5 4-6 6-2 7-5 in the final match held at the Olympic Tennis Centre in Rio de Janeiro, Brazil.

Hide

11. Recently who won the gold in the men’s omnium cycling track at the Rio Olympics?

  • A. Mark Cavendish
  • B. Lasse Norman Hansen
  • C. Elia Viviani
  • D. Mark Viviani

Show Answer

Ans:- C – Elia Viviani – Explanation – Italy’s Elia Viviani on 15 August 2016 won gold in the men’s omnium cycling track at the Rio Olympics. On the other hand, Great Britain’s Mark Cavendish won the silver and Lasse Norman Hansen of Denmark took the bronze.

Hide

12. Recently who won the gold in women’s 3000 metres steeplechase at Rio Olympic?

  • A. Hyvin Kiyeng Jepkemoi
  • B. Emma Coburn
  • C. Emma Jepkemoi
  • D. Ruth Jebet

Show Answer

Ans:- D – Ruth Jebet – Explanation – Bahrain’s Ruth Jebet on 15 August 2016 clinched gold in women’s 3000 metres steeplechase. It is Bahrain’s first ever Olympic gold medal.  Jebet won the race in the second-quickest time in history. She clocked a time of eight minutes 59.75 seconds, narrowly outside of Russian Gulnara Samitova-Galkina’s world record of 08:58.16.

Hide

13. Recently which state has became the 2nd state to ratified Constitutional amendment bill on GST?

  • A. Bihar
  • B. Assam
  • C. Rajasthan
  • D. Uttar Pradesh

Show Answer

Ans:- A – Bihar – Explanation – The Bihar State Legislatature has unanimously ratified the Constitution (122 Amendment) (GST) Bill, 2014 for introduction of Goods and services Tax (GST) regime in the country. The Bill was moved by the State Commercial Taxes Minister Bijendra Prasad Yadav which was unanimously adopted by both of the houses.

Hide

14. Recently former FIFA President Joao Havelange was passed away, in that time he was the age of ___________ years old?

  • A. 95
  • B. 100
  • C. 78
  • D. 85

Show Answer

Ans:- B – 100 – Explanation – Joao Havelange, former president of Federation International the Football Association (FIFA), the global governing body of football passed away in Rio de Hanerio, Brazil. He was 100.

Hide

15. Recently A R Rahman honored with ____________ award?

  • A. Bharat Ratna
  • B. Banga Ratna
  • C. Tamil Ratna
  • D. Maharashtra Ratna

Show Answer

Ans:- C – Tamil Ratna – Explanation – Noted music composer A.R. Rahman on 15 August 2016 was honored by the Tamil Ratna Award. The award was presented by New York based Tamil Sangam. Rahman was bestowed with the honor after his concert at the United Nations General Assembly (UNGA) chamber.

Hide

16. Recently Union Government allowed online authentication using ____________ for new mobile connection?

  • A. Voter Identity Card
  • B. PAN Card
  • C. Ration Card
  • D. Aadhaar Card

Show Answer

Ans:- D – Aadhaar Card – Explanation – The Union Government has allowed online authentication using Aadhaar for new mobile connections. In this regard department of Telecom (DoT) has issued guidelines for Aadhar Electronic-Know Your Customer (e-KYC).

Hide

17. Recently which country has ranked world’s top exporter of information, communication, and technology?

  • A. America
  • B. England
  • C. India
  • D. China

Show Answer

Ans:- C – India  – Explanation – India has been ranked the world’s top exporter of information and communication technology in a UN agency report that recommended that the country leverage this lead to innovate in emerging areas where biology and materials sciences intersect with computing.

Hide

18. Recently first SAARC Youth Parliamentarians conference began in which country?

  • A. Islamabad, Pakistan
  • B. New Delhi, India
  • C. Dhaka, Bangladesh
  • D. Kathmandu, Nepal

Show Answer

Ans: – A – Islamabad, Pakistan  – Explanation – The first South Asian Association for Regional Cooperation (SAARC) youth Parliamentarians Conference on ‘Peace and Harmony for Development’ was held in Islamabad, Pakistan. The rwo-day (From August 16 to 18, 2016) intends to offer young Parliamentarian’s narrative as a prelude to the 19th SAARC summit to be hosted by Pakistan in November 2016.

Hide

19. Recently which scientist awarded with A P J Abdul Kalam award?

  • A. Nitya Anand
  • B. P Shanmugam
  • C. Pranav Mistry
  • D. Ranajit Chakraborty

Show Answer

Ans:- B – P Shanmugam  – Explanation – Central Leather Research Institute’s (CLRI) Principal Scientist P Shanmugam on 15 August 2016 bagged the APJ Abdul Kalam Award for his meritorious services in the Higher Education Department of Tamil Nadu. The award consists of a certificate, 5 lakh rupees cheque and a 8 gram gold medal.

Hide

20. Recently which football player announced comeback from international retirement?

  • A. Cristiano Ronaldo
  • B. Andres Iniesta
  • C. Lionel Messi
  • D. Xavi

Show Answer

Ans:- C – Lionel Messi  – Explanation – Lionel Messi has announced his return to Argentina’s national team, ending his short-lived retirement from international football. Messi called it quits after missing a penalty in the shootout defeat to Chile in the Copa America final. “I see that there are a lot of problems in Argentina football and I don’t want to create more,” Messi said in a statement.

Hide

Video Current Affairs Quiz: August 17 2016 

 

Do not forget to check the following topics

0 Users (0 votes)
Helpful
What people say... Any help? Leave your Question (We will reply you with in 3 Days)
Sort by:

Be the first to leave a review.

Verified
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Show more
{{ pageNumber+1 }}
Any help? Leave your Question (We will reply you with in 3 Days)