Current Affairs Quiz : August 19 2016 Question And Answers

This page is all about Current Affairs Quiz on August 19 2016. All the recent incidents  which  were held on Nineteen August 2016  are drifted  here  as
a multiple choice question answers i.e. MCQ. Candidate can download
this  “Current Affairs Quiz : August 19 2016” Question Answers in PDF file.

Current Affairs Quiz Question And Answers August 19 2016

Current Affairs Quiz August 19 2016

Current Affairs Quiz : August 19 2016 Question And Answers

Hello Aspirants. you can download this current affairs for Free in PDF format. Just register here and download this Current Affairs Quiz : August 19 2016. This PDF covers all the important topics which is common for all the bank exams and other competitive exams.

1. Recently which Union Ministry has launched a mobile App that integrated various social media handles?

  • A. Ministry of External Affairs
  • B. Ministry of Home Affairs
  • C. Ministry of Finance, Corporate Affairs
  • D. Ministry of Information & Broadcasting Affairs

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Ans:- A – Ministry of External Affairs – Explanation – The Union Ministry of External Affairs (MEA) has launched a mobile App that integrates various social media handles of over 170 Indian missions on a common platform. The application will help to further expand digital presence of MEA and serve as a common platform to further its public outreach.

[/show_more]

2. Recently which Odia actor was passed away?

  • A. Kamapala Mishra
  • B. Gobind Tej
  • C. Aditya Ballav Mohanty
  • D. Amiya Ranjan Patnaik

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Ans:- B – Gobind Tej – Explanation – Noted odia actor and director Gobind Tej passed away while undergoing treatment at a hospital in Bhubaneswar, Odisha. He was 88. In this career spanning over 50 years, he was contributed in many Odia feature films either films either as an actor, director or producer.

[/show_more]

3. Recently IIT Kanpur adopted how many villages in Uttar Pradesh under the Namami Gange Programme?

  • A. 8
  • B. 9
  • C. 5
  • D. 2

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Ans:- C – 5 – Explanation – The Indian Institute of Technology (IIT) Kanpur has adopted five villages in Uttar Pradesh under the Namami Gang programme. These five villages are Ramel Nagar, Khoyra Katree, Pratapur, Hari Hindpur, and Katri Ladhva Kherra.

[/show_more]

4. Recently which state government has approved to implement the 7th Pay Commission recommendations from 1st January?

  • A. Assam
  • B. JharKhand
  • C. Rajasthan
  • D. Gujarat

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Ans:- D – Gujarat – Explanation – Gujarat state Cabinet chaired by Chief Minister Vijay Rupani has approved to implement the 7th pay commission recommendations at a meeting in Gandhinagar. The move will benefit over 4.65 lakh Gujarat government employees and more than 4.12 lakh pensioners, in a move that would cost Rs 8,513 crore annually to the exchequer.

[/show_more]

5. Recently Sachin Tendulkar has selected which village of Maharashtra under the Sansad Adarsh Gram Yojna?

  • A. Donja
  • B. Bori
  • C. Badgi
  • D. Ambit

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Ans:- A – Donja – Explanation – Cricket icon and Rajya Sabha MP Sachin Tendulkar has selected Donja village in Osmanabad district of Maharashtra for development under the Sansad Adarsh Gram Yojna. Sansad Adarsh Gram Yojana is a rural development programme broadly focusing upon the development in the villages which includes social development, cultural development and spread motivation among the people on social mobilization of the village community.

[/show_more]

6. Recently which Australian city awarded as the Most Liveable City in the world?

  • A. Sydney
  • B. Melbourne
  • C. Brisbane
  • D. Perth

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Ans:- B – Melbourne –Explanation – The Global Liveability Ranking, released by The Economist declared Australia’s Melbourne city as the world’s most liveable city for the sixth consecutive year. This ranking scored 140 cities on health care, infrastructure, culture, environment and stability and awarded Melbourne a total of 97.5 out of a possible 100 points.

[/show_more]

7. Recently which bank tied up with Chillr for cashless transaction?

  • A. Union Bank of India
  • B. United Bank of India
  • C. Federal Bank
  • D. State Bank of India

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Ans:- C – Federal Bank – Explanation – Federal Bank announced its partnership with Chillr, a mobile banking application, to provide cashless transactions. Chillr, India’s first and only multi-bank mobile application, allows users to connect seamlessly with multiple bank accounts and manage all their banking needs on a single platform, making money transfer between bank accounts easier, faster and safer than sending a text message.

[/show_more]

8. Recently how many Indian companies listed in ‘’ Carbon Clean 200 List’’ among 200 companies throughout the world?

  • A. 9
  • B. 5
  • C. 2
  • D. 7

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]



Ans:- D – 7 – Explanation – A special institution named Corporate Knights created the Carbon Clean 200 (Clean 200 TM) – a list of the 200 largest companies worldwide ranked by their total clean energy revenues as an invitation to a larger discussion of how we can invest in a clean energy future.

[/show_more]

9. Recently who won the 25th Vyas Samman award 2015?

  • A. Sunita Jain
  • B. Gopaldas Neeraj
  • C. Jainendra Kumar
  • D. Kamta Prasad Guru

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Ans:- A – Sunita Jain – Explanation – Well-known Hindi scholar and writer Sunita Jain’s poetry collection Kshama has been selected for the prestigious Vyas Samman 2015 for her poetry collection “Kshama”. Sunita Jain is an Indian scholar, novelist, short-story writer and poet of English and Hindi literature.

[/show_more]

10. Recently who re-elected as the President of Zambia?

  • A. Michael Sata
  • B. Rupiah Banda
  • C. Edgar Lungu
  • D. Levy Mwanawasa

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Ans:- C – Edgar Lungu – Explanation – Zambian and Patriotic Front’s (PF) Presidental Candidate Edgar Lungu has won the re-election in a common voting against his main National development Party Rival. Lungu faced a tough challenge from Hakainde Hichilema’s of United Party for National Development (UPND) in a voting campaign.

[/show_more]

11. Recently which Indian cricketer has been honored with the honorary life membership of the Marylebone Cricket Club?

  • A. V. S. Laxman
  • B. Virender Sehwag
  • C. Dinesh Karthik
  • D. Suresh Raina

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Ans:- B – Virender Sehwag – Explanation – Indian Batting Great Virender Sehwag has been honored with the honorary life membership of the Marylebone Cricket Club. The honorary membership is extended by MCC Committee to acknowledge the contributions of made by Sehwag to the game of Cricket.

[/show_more]

12. Recently Oscar nominated director Arthur Hiller dies, in that time he was the age of ___________ years old?

  • A. 85
  • B. 75
  • C. 92
  • D. 80

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Ans:- C – 92 – Explanation – Canadian-American director and former Academy president Arthur Hiller has passed away in Los Angeles of natural causes. He was 92 years old. In His five decades career the first film he directed was the The Careless Years (1957), which included 1964 comedy The Americanization of Emily, ratings smash Love Story.Notably the movie Love Story (1970), which was nominated for seven Oscars.

[/show_more]

13. Recently which Union Minister of State launched the web portal for star rating of major mineral mines?

  • A. Ajay Tamta
  • B. Babul Supriyo
  • C. Rajen Gohain
  • D. Piyush Goyal

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Ans:- D – Piyush Goyal – Explanation – The Union Ministry of Mines has launched web portal for star Rating of Major Mineral Mines with an aim to promote sustainable mining. The portal was launched by the Union Minister of state (IC) for Mines, Power, Coal and New & Renewable Energy Piyush Goyal.

[/show_more]

14. Recently which state government launched India’s first Crime Criminal Tracking Network System?

  • A. Maharashtra
  • B. Gujarat
  • C. Odisha
  • D. West Bengal

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Ans:- A – Maharashtra – Explanation – The Maharashtra Government became first state in the country to launch India’s first comprehensive ‘Crime Criminal Tracking Network System’ (CCTNS) in Mumbai. It was launched through the operationalisation of 34 cyber laboratories across the state in order to combat growing cybercrimes.

[/show_more]

15. Recently State bank of India’s board of directors has approved merger of its how many associate banks and Bharatiya Mahila Bank (BMB) with itself? 

  • A. 8
  • B. 2
  • C. 9
  • D. 5

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Ans:- D – 5 – Explanation – The State bank of India’s (SBI’s) board of directions has approved merger of its five associate banks and Bharatiya Mahila Bank (BMB) with itself. These five subsidiaries are State bank of Bikaner & Jaipur, State Bank of Hyderabad, State Bank of Mysore, State Bank of Travancore and Bharatiya Mahila Bank.

[/show_more]

Video Current Affairs Quiz: August 19 2016 

 

Do not forget to check the following topics