≡ Menu




Current Affairs Quiz : August 20 2016 Question And Answers

This page is all about Current Affairs Quiz on August 20 2016. All the recent incidents  which  were held on Twenty August 2016  are drifted  here  as
a multiple choice question answers i.e. MCQ. Candidate can download
this  “Current Affairs Quiz : August 20 2016” Question Answers in PDF file.

Sponsored Links
Current Affairs Quiz Question And Answers August 20 2016

Current Affairs Quiz August 20 2016

Current Affairs Quiz : August 20 2016 Question And Answers

Hello Aspirants. you can download this current affairs for Free in PDF format. Just register here and download this Current Affairs Quiz : August 20 2016. This PDF covers all the important topics which is common for all the bank exams and other competitive exams.



1. Recently India ranked which placed in 2016 Global Innovation Index?

  • A. 66th
  • B. 60th
  • C. 55th
  • D. 50th

Show Answer

Ans:- A – 66th  – Explanation – Indian has ranked 66th in the 2016 Global Innovation Index (GII). In this edition, India has jumped up by 15 sports from 81st position in 2015 GII. The annual index was released by France based international business school INSEAD and World Intellectual Property Organisation (WIPO), a specialized agency of the United Nations.

Hide

2. Recently India & Bangladesh have signed a MoU on route permit for carrying which goods to Tripura via Bangladesh?

  • A. Rice
  • B. Petroleum
  • C. Electronic Item
  • D. Natural Gas

Show Answer

Ans:- B – Petroleum – Explanation – India and Bangladesh have signed a Memorandum of Understanding (MoU) on Route Permit for carrying Petroleum Goods to Tripura via Bangladesh. The Mou was signed between Indian Oil Corporation Limited (IOCL) and the Roads and Highways Department of Bangladesh in Dhaka.

Hide

3. Recently which Indian badminton player won silver in women’s singles badminton event at Rio Olympics?

  • A. Archana Deodhar
  • B. Jwala Gutta
  • C. P V Sindhu
  • D. Aparna Popat

Show Answer

Ans:- C – Aparna Popat – Explanation – Badminton player P V Sindhu on 18 August 2016 won historic silver medal in women’s singles badminton event at Rio Olympics. With this, Sindhu became the first Indian woman to clinch a silver medal in Olympics.

Hide

4. Recently who conferred with Sangeet Martand Ustad Chand Khan Lifetime Achievement Award?

  • A. Pandit Birju Maharaj
  • B. Asghar Husain
  • C. Ustad Iqbal Ahmed Khan
  • D. Pandit Shiv Kumar Sharma

Show Answer

Ans:- D – Pandit Shiv Kumar Sharma – Explanation – The Sursagar Society of Dilli Gharana in third week of August 2016 announced that it will confer the annual Sangeet Martand Ustad Chand Khan Lifetime Achievement Award on santoor maestro Pandit Shiv Kumar Sharma.

Hide

5. Recently which first ever Indian to be inducted into the Texas Women’s hall of Fame?

  • A. Renu Khator
  • B. Lakshmi sahgal
  • C. Neelam Kler
  • D. Ashma Rahim

Show Answer

Ans:- A – Dr. Renu Khator – Explanation – India based American woman academic Dr Renu Khator is to be inducted into the Texas Women’s Hall of Fame for making significant contribution for the benefit of the Texas state.

Hide

6. Recently which Indian two companies listed in the fortune 2016 ‘’Change the World’’ list?

  • A. Tata Motors & ICICI
  • B. Cipla & Godrej
  • C. Infosys & ITC
  • D.Sun Pharma Industries & Bajaj Auto

Show Answer

Ans:- B – Cipla & Godraj – Explanation – India’s pharmaceutical giant Cipla Ltd and consumer goods conglomerate Godrej have been recognized by Fortune magazine in a list of global firms changing the world for the good and having a positive social impact through their activities.

Hide

7. Recently which state government will give a cash prize of Rs 1 crore to India’s star shuttler P.V. Sindhu for winning the silver medal at the Rio Olympics?

  • A. Andhra Pradesh
  • B. Uttar Pradesh
  • C. Telangana
  • D. Maharashtra

Show Answer

Ans:- D – Maharashtra – Explanation – Telangana government will give a cash prize of Rs. 1 crore to India’s star shuttler P.V. Sindhu for winning the silver medal at the Rio Olympics. The cash prize is likely to be presented by Chief Minister K. Chandrasekhar Rao to Sindhu after her return from Olympics.

Hide

8. Recently which sprinter won the 4x100m relay final at Rio Olympics?

  • A. Usain Bolt
  • B. Asafa Powell
  • C. Yohan Blake
  • D. Nickel Ashmeade

Show Answer

Ans:- A – Usain Bolt  – Explanation- Jamaican sprinter on 19 August 2016 won gold in 4x100m relay final at the Rio Olympics. He combined with Asafa Powell, Yohan Blake and Nickel Ashmeade to finish in 37.27 seconds. With this, Bolt obtained three sprinting gold medals in three consecutive Olympics, and finished his Olympic career with a 100% win record in finals.

Hide

9. Recently which country’s scientist discovered molecule to repair organs?

  • A. America
  • B. China
  • C. Japan
  • D. Russia

Show Answer

Ans:- B – China – Explanation – Chinese scientists have discovered a small molecule that can regenerate tissue, which in the future could potentially eliminate transplants of some organs. The research was led by Professor Zhou Dawang and Deng Xianming of the School of Life Sciences, Xiamen University, and professor Yun Caihong of Peking University.

Hide

10. Recently which country resumed plutonium production?

  • A. England
  • B. America
  • C. North Korea
  • D. Russia

Show Answer

Ans:- C – North Korea – Explanation – North Korea confirmed the production of plutonium has been restarted in the country after speculations that it reopened its Yougbyon nuclear facility earlier this month. It will continue conducting nuclear tests till perceived threats from U.S. remain.

Hide

11. Recently world’s most photographed tigress _________________ dies at 20.

  • A. Machhli
  • B. Rani
  • C. Putri
  • D. Kanya

Show Answer

Ans:- A – Machhli – Explanation – Machhli (T-16), the magnet for wildlife enthusiasts and one of the longest surviving tigress passed away. The tigress had been unwell for the past few months before succumbing to her illness.

Hide

Video Current Affairs Quiz: August 20 2016 

 

Do not forget to check the following topics

 

0 Users (0 votes)
Helpful
What people say... Any help? Leave your Question (We will reply you with in 3 Days)
Sort by:

Be the first to leave a review.

Verified
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Show more
{{ pageNumber+1 }}
Any help? Leave your Question (We will reply you with in 3 Days)