≡ Menu




Current Affairs Quiz : December 05 2016 Question And Answers

This page is all about Current Affairs Quiz on December 05 2016. All the recent incidents which were held on Fifth December 2016 are drifted here as
a multiple choice question answers i.e. MCQ. Candidate can download
this  “Current Affairs Quiz : December 05 2016” Question Answers in PDF file.

Sponsored Links
Current Affairs Quiz : December 05 2016 Question And Answers

Current Affairs Quiz December 05 2016

Current Affairs Quiz : December 05 2016 Question And Answers

Hello Aspirants. you can download this current affairs for Free in PDF format. Just register here and download this Current Affairs Quiz : December 05 2016. This PDF covers all the important topics which is common for all the bank exams and other competitive exams.



1. Recently 7th world Ayurveda meet opened in which city of India?

  • A. Mumbai
  • B. Kolkata
  • C. Chennai
  • D. Pune

Show Answer

Answer: – B – Kolkata – Explanation – The 7th World Ayurveda Congress (WAC) has been organized at Science City, Kolkata from December 1 to December 4, 2016 by the World Ayurveda Foundation with support of Ministry of AYUSH, and the State Government of West Bengal.

Hide

2. Recently which Union Minister launched campaign to promote cashless transaction?

  • A. Jagat Prakash Nadda
  • B. Anant Geete
  • C. Dharmendra Pradhan
  • D. Narendra Singh Tomar

Show Answer

Answer: – C – Dharmendra Pradhan – Explanation – Minister of Petroleum & Natural Gas Shri Dharmendra Pradhan on December 3, 2016, launched the Customer Awareness Campaigns at Auto Care Centre, a flagship HPCL Retail Outlet at Niti Marg, New Delhi and also at BPCL Outlet at Moti Bagh, New Delhi to promote digital transactions.

Hide

3. Recently Tripitak Sutrapath Mahotasava 2016 began in which state of India?

  • A. Maharashtra
  • B. Karnataka
  • C. Jharkhand
  • D. Bihar

Show Answer

Answer: – D – Bihar – Explanation – The 10-days Tripitak Sutrapath Mahotasava has begin at Bodhgaya in Bihar on December 2, 2016. It will end on December 11, 2016. Over three thousand Buddhist from many countries are participating in this festival.

Hide

4. Recently which union minister launched Stanpan Suraksha App to promote breast feeding?

  • A. Jual Oram
  • B. Anant Geete
  • C. Dharmendra Pradhan
  • D. Narendra Singh Tomar

Show Answer

Answer: – A – Jual Oram – Explanation – A mobile application, Stanpan Suraksha, developed by an NGO Breastfeeding Promotion Network of India (BPNI) to promote breast feeding and check on “inappropriate” promotion of baby food items, was launched by Tribal Affairs Minister Jual Oram on December 2, 2016 in New Delhi.

Hide

5. Recently former Madhya Pradesh governor Bhai Mahavir passed away, in that time he was the age of _____________ years old.

  • A. 84
  • B. 94
  • C. 74
  • D. 104

Show Answer

Answer: – B – 94 – Explanation – Former Madhya Pradesh Governor Bhai Mahavir passed away in Delhi on December 3, 2016.He was 94. Mahavir has served as the governor of Madhya Pradesh from April 1998 to May 2003.

Hide

6. Recently Veteran poet and former Congress Rajya Sabha MP Bekal Utsahi passed away, in that time he was the age of _________ years old.

  • A. 78
  • B. 98
  • C. 88
  • D. 90

Show Answer

Answer: – C – 88 – Explanation – Veteran poet and former Congress Rajya Sabha MP Bekal Utsahi passed away at Delhi’s Ram Manohar Lohia Hospital on December 3, 2016 at 88. He was admitted in the hospital on 1st   December 2016 following brain haemmorhage.

Hide

7. Recently Assam’s which district became the 1st district to pay cashless transactions wages?

  • A. Dibrugarh
  • B. Golaghat
  • C. Jorhat
  • D. Hailakandi

Show Answer

Answer: – D – Hailakandi – Explanation – Hailakandi district of Assam has become the first district to pay wages to tea garden through individual bank accounts. It completed this task before the December 15, 2016 deadline set by the state government for cashless transaction of salary payments to the plantation workers.

Hide

8. Recently which aircraft company launched world’s shortest service on largest plane Airbus A380?

  • A. Airbus
  • B. Boeing
  • C. Emirates
  • D. Tupolev

Show Answer

Answer: – C – Emirates – Explanation – Emirates on December 1, 2016, launched the world’s shortest scheduled service on an Airbus A380, flying it from Dubai to Doha within 80 minutes and 70 minutes in return journey. The A380 flight landed at Hamad International Airport in Doha covering a total of 379 km route, the shortest on which the world’s largest passenger aircraft is used.

Hide

9. Recently which male athlete named as male world athlete of the year 2016?

  • A. Usain Bolt
  • B. Michael Johnson
  • C. Kevin Young
  • D. Ezekiel Kemboi

Show Answer

Answer: – A – Usain Bolt – Explanation – Jamaica’s Usain Bolt and Ethiopia’s Almaz Ayana have been named the male and female World Athletes of the Year at the IAAF Athletics Awards 2016, held at Sporting Monte Carlo on December 2, 2016.

Hide

10. Recently India and which country signed five agreements including in the field of visas, cyberspace and investments?

  • A. Cuba
  • B. Qatar
  • C. Sri Lanka
  • D. Nepal

Show Answer

Answer: – B – Qatar – Explanation- India and Qatar have signed five agreements including in the field of visas, cyberspace and investments. These agreements were signed after bilateral talks held between Prime Minister Narendra Modi and his Qatari counterpart Sheikh Abullah bin Nasser bin Khalifa AI Thani in New Delhi.

Hide

11. Recently which bank Launched Cippy Wallet for Online Transaction?

  • A. Yes Bank
  • B. IndusInd Bank
  • C. DCB Bank
  • D. IndusInd Bank

Show Answer

Answer: – C – DCB Bank – Explanation – Private sector lender DCB Bank launched its own mobile and tab based digital wallet Cippy Wallet app on December 2, 2016 in New Delhi to encourage consumers to experience cash free purchases from the mobile phone for day-to-day needs.

Hide

12. Recently which city awarded with best cities award at C40 Mayors summit?

  • A. Pune
  • B. Mumbai
  • C. Chennai
  • D. Kolkata

Show Answer

Answer: – D – Kolkata – Explanation – Kolkata and 10 other cities from across the globe, has been honoured with the Best Cities of 2016 Award in recognition of its inspiring and innovative programme with regard to solid waste management during the C40 Mayors Summit held in Mexico City from November 30 to December 2, 2016.

Hide

13. Recently which F1 player announced retirement from racing?

  • A. Lewis Hamilton
  • B. Nico Rosberg
  • C. Sebastian Vettel
  • D. Max Verstappen

Show Answer

Answer: – B – Nico Roseberg – Explanation – Formula One champion Nico Rosberg announced his shocking retirement from racing on December  2, 2016, five days after earning his first world championship. Roseberg had a dream to become the Formula One world champion and with the fulfillment of that dream, the champion decided to resign from the championship at the peak of his career.

Hide

Video Current Affairs Quiz: December 05 2016 

 

Do not forget to check the following topics

0 Users (0 votes)
Helpful
What people say... Any help? Leave your Question (We will reply you with in 3 Days)
Sort by:

Be the first to leave a review.

Verified
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Show more
{{ pageNumber+1 }}
Any help? Leave your Question (We will reply you with in 3 Days)