Current Affairs Quiz : December 12 2016 Question And Answers

This page is all about Current Affairs Quiz on December 12 2016. All the recent incidents which were held on Twelfth December 2016 are drifted here as
a multiple choice question answers i.e. MCQ. Candidate can download
this  “Current Affairs Quiz : December 12 2016” Question Answers in PDF file.

Current Affairs Quiz : December 12 2016 Question And Answers

Current Affairs Quiz December 12 2016

Current Affairs Quiz : December 12 2016 Question And Answers

Hello Aspirants. you can download this current affairs for Free in PDF format. Just register here and download this Current Affairs Quiz : December 12 2016. This PDF covers all the important topics which is common for all the bank exams and other competitive exams.

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

[/show_more]

1. Recently 28th Edition of SIMCON 2016, chaired by which union minister?

  • A. Venkaiah Naidu
  • B. Ravi Shankar Prasad
  • C. Ramvilas Paswan
  • D. Jagat Prakash Nadda

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Answer: – A – M. Venkaiah Naidu – Explanation – The 28th State Information Ministers Conference (SIMCON), 2016, was organised by the Ministry of Information & Broadcasting from December 9 to December 10, 2016 at Vigyan Bhawan, New Delhi. The two day conference was chaired by Minister for Information & Broadcasting, Shri M. Venkaiah Naidu.

[/show_more]

3. Recently first India China Think-Tanks Forum held in which city of India?

  • A. Kolkata
  • B. Mumbai
  • C. Pune
  • D. New Delhi

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Answer: – D – New Delhi – Explanation – The First India-China Think-Tanks Forum which started on December 9, 2016, concluded in New Delhi on December 10, 2016. The two day forum was jointly organized by the Institute of Chinese Studies, the Indian Council of World Affairs, and the Chinese Academy of Social Sciences.

[/show_more]

3. Recently government of India and which company tied up for ‘Water and Air Quality Monitoring’ systems?

  • A. Intel
  • B. Infosys
  • C. Wipro
  • D. Dell

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Answer: – A – Intel – Explanation – The Department of Science and Technology (DST), Government of India, has partnered with the US Technology Giant Intel on December 8, 2016, to conduct research on water and air quality monitoring.

[/show_more]

4. Recently which state government launched mobile app ‘’ Whistle Now’’ to fight corruption?

  • A. Karnataka
  • B. Kerala
  • C. Bihar
  • D. Uttar Pradesh

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Answer: – B – Kerala – Explanation – Kerala Chief Minister Pinarayi Vijayan launched the mobile applications- ‘ArisingKerala‘and ‘Whistle Now’ – on the occasion of International Anti-Corruption Day.

[/show_more]

5. Recently PM Narendra Modi inaugurated cheese plant in which state of India? 

  • A. Assam
  • B. Bihar
  • C. Gujarat
  • D. West Bengal

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Answer:- C – Gujarat – Explanation – Prime Minister Narendra Modi inaugurated a cheese plant of Banaskantha Cooperative Milk Producers Union at Deesa in Gujarat. The event marked the launch of the celebration of the Golden Jubilee year Banas Dairy.

[/show_more]

6. Recently who became the first Canadian woman to be featured on banknote?

  • A. Sophia Mason
  • B. Viola Desmond
  • C. Ava Jacob
  • D. Isabella William

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Answer: – B – Viola Desmond  – Explanation – Civil rights activist Viola Desmond has emerged as the first Canadian Woman to be featured on the nations $ 10 Currency note. Canada’s Governor Stephen S. Poloz, Minister of Finance Bill Morneau and Minister of Status of Women Patty Hajdu on December 8, 2016, made the announcement at the Canadian Museum of History in Gatineau, Que.

[/show_more]

7. Recently which Indian filmmaker won Hollywood independent documentary award?

  • A. G Aravindan
  • B. Prakash Jha
  • C. Onir
  • D. Joe Rajan

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Answer: – C – Onir – Explanation – The Indian filmmaker Onir won the Hollywood Independent Documentary Awards for his Indo-Australian documentary, “Raising the Bar” which was selected as the ‘Best Foreign Documentary Feature’.

[/show_more]



8. Recently who appointed as the new CEO of Coca-Cola Company?

  • A. James Quincey
  • B. Muhtar Kent
  • C. John Murphy
  • D. Brian J. Smith

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Answer: – A – James Quincey  – Explanation – US based carbonated soft drink producer Coca-Cola named James Quincey as new CEO of the company on December 10, 2016. He will replace Muhtar Kent who will be the chairman of the board.

[/show_more]

9. Recently who appointed as new Prime Minister of New Zealand?

  • A. Helen Clark
  • B. John Key
  • C. Jim Bolger
  • D. Bill English

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Answer: – D – Bill English – Explanation – New Zealand’s National party has chosen Bill English as the country’s 39th Prime Minister. He will be succeeding John Key, who announced his surprise resignation last week.

[/show_more]

10. Recently who appointed as the new Prime Minister of Italy?

  • A. Paolo Gentiloni
  • B. Helen Clark
  • C. John Key
  • D. Jim Bolger

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Answer: – A – Paolo Gentiloni – Explanation – Paolo Gentiloni has been named as Italy’s new Prime Minister. His appointment comes after reformist leader and former PM Matteo Renzi resigned in wake of the referendum.

[/show_more]

11. Recently who appointed as new ISI Chief of Pakistan?

  • A. Gen Rizwan Akhtar
  • B. Gen Naveed Mukhtar
  • C. Gen Ashif Ali
  • D. Gen Rashid Khan

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Answer: – B – Lt. Gen Naveed Mukhtar – Explanation – Lt Gen Naveed Mukhtar was appointed as new chief of Pakistan’s powerful spy agency Inter-Services Intelligence (ISI). He will replace Lt. Gen Rizwan Akhtar Lt. Gen Naveed Mukhtar possesses a vast experience in the field of intelligence and has headed the counter-terrorism wing of ISI.

[/show_more]

12. Recently who elected as the President of 90th Akhil Bharatiya Marathi Sahitya Sammelan?

  • A. Salman Rushdie
  • B. Jhumpa Lahiri
  • C. Akshaykumar M Kale
  • D. Vikram Seth

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Answer: – C – Akshaykumar M Kale – Explanation – Writer and scholar Akshaykumar M Kale was elected as the President of the 90th Akhil Bharatiya Marathi Sahitya Sammelan. He is a critic of modern Marathi poetry. He was professor and head of Marathi Department at RTM Nagpur University.

[/show_more]

13. Recently who won the presidential election of Ghana?

  • A. John Mahama
  • B. Nana Akufo-Addo
  • C. John Atta Mills
  • D. John Kufuor

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Answer: – B – Nana Akufo-Addo – Explanation – Opposition leader of Ghana, Nana Akufo-Addo, won the country’s national election, to become president elect, defeating President John Mahama. Nana Akufo-Addo leader of New Patriotic Party (NPP) won the election with majority vote of 53.8% while President John Mahama got 44.4%.

[/show_more]

14. Recently Gotthard Base Tunnel, world’s longest rail tunnel started regular service in which country?

  • A. Russia
  • B. China
  • C. Switzerland
  • D. Japan

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Answer: – C – Switzerland – Explanation – The famed Gotthard Base Tunnel (GBT) has started regular commercial rail service in Switzerland. The First regular train to use GBT ferried passenger from Zurich to Lugano.  

[/show_more]

15. Recently which country launched advanced weather satellite Fengyun-4?

  • A. Russia
  • B. Brazil
  • C. China
  • D. Japan

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Answer: – C – China – Explanation – China has successfully launched Fengyun-4 satellite, first of its new generation weather satellites into geostationary orbit. It was launched onboard of Long March-3B carrier rocket from the Xichang Satellite Launch Center in Sichuan Province.

[/show_more]

Video Current Affairs Quiz: December 12 2016 

 

Do not forget to check the following topics