≡ Menu




Current Affairs Quiz : December 21 2016 Question And Answers

This page is all about Current Affairs Quiz on December 21 2016. All the recent incidents which were held on TwentyOne December 2016 are drifted here as
a multiple choice question answers i.e. MCQ. Candidate can download
this  “Current Affairs Quiz : December 21 2016” Question Answers in PDF file.

Sponsored Links
Current Affairs Quiz : December 21 2016 Question And Answers

Current Affairs Quiz December 21 2016

Current Affairs Quiz : December 21 2016 Question And Answers

Hello Aspirants. you can download this current affairs for Free in PDF format. Just register here and download this Current Affairs Quiz : December 21 2016. This PDF covers all the important topics which is common for all the bank exams and other competitive exams.



1. Recently how many early printed Bengali books to be digitized by the British Library?

  • A. 2000
  • B. 4000
  • C. 3000
  • D. 1000

Show Answer

Answer: – B – 4000 – Explanation – The British Library is set to digitize 4,000 early printed Bengali books amounting to more than 800,000 pages as a part of a project under the UK India Year of Culture plans for 2017.

Hide

2. Recently India-Nepal Folk Crafts Festival (INCF-2016) began in ________________.

  • A. Mumbai
  • B. Pokhara
  • C. Pune
  • D. Kathmandu

Show Answer

Answer: – D – Kathmandu Explanation – The five day India-Nepal Folk Crafts Festival (INCF-2016) begins in Kathmandu, Nepal on December 19, 2016 to promote cultural exchanges between the two countries. AIM: To promote crafts based bilateral relations and enhance cultural exchanges between the artisans of India and Nepal.

Hide

3. Recently Hollywood actress and Socialite Zsa Zsa Gabor passed away, in that she was the age of _________________ years old.

  • A. 99
  • B. 89
  • C. 79
  • D. 101

Show Answer

Answer: – A – 99 – Explanation – Zsa Zsa Gabor, Hungarian-American actress and socialite died from a heart attack at 99 at her Los Angeles home on December 18, 2016.

Hide

4. Recently scientist discovered how many new species in ecologically diverse Greater Mekong region?

  • A. 120
  • B. 143
  • C. 163
  • D. 153

Show Answer

Answer: – C – 163 – Explanation – Scientist have discovered as many as 163 new species in the ecologically diverse Greater Mekong region of the Southeast Asia. It includes mammals, 9 amphibians, 11 fish, 14 reptiles and 143 plants. These species were discovered in Cambodia, Laos, Vietnam, Myanmar and Thailand.

Hide

5. Recently which country’s researchers developed first Chikungunya Vaccine?

  • A. United Kingdom
  • B. United States
  • C. Australia
  • D. China

Show Answer

Answer: – B – United States – Explanation – Researchers from United States have developed the first vaccine for Chikungunya fever made from an insect-specific Eilat virus. The newly developed vaccine does not have any on people, which make it safe and effective for humans.

Hide

6. Recently which bank tied up with Ola to provide cash at your doorstep?

  • A. IndusInd Bank
  • B. Syndicate Bank
  • C. Yes Bank
  • D. Union Bank of India

Show Answer

Answer: – C – Yes Bank – Explanation – Maharashtra based YES Bank has partnered with Indian online transportation network company Ola to provide cash-on-demand at customer’s doorstep. Customers can use the Ola app to book a cab for ‘cash at their doorsteps’. A special “YES Bank” icon will be visible on the Ola App from 11 a.m. to 3 p.m.

Hide

7. Recently who awarded with International Press Institute’s (IPI) India Award 2016?

  • A. Gopikrishnan
  • B. Paranjoy Guha Thakurta
  • C. Sajjad Haider
  • D. Varun Bhatt

Show Answer

Answer: – D – Varun Bhatt Explanation – The weekly magazine The Week and Varun Bhatt of daily hindi magazine Rajasthan Patrika have been named for the International Press Institute’s (IPI) India Award for Excellence in Journalism, 2016, for outstanding journalistic work done during 2015.

Hide

8. Recently which Indian cricketer scored triple century in test?

  • A. Virat Kohli
  • B. Ajinkya Rahane
  • C. Karun Nair
  • D. Gautam Gambhir

Show Answer

Answer: – C – Karun Nair – Explanation – Indian cricketer Karun Nair scored a triple century in the 5th Test match against England held in MA Chidambaram Stadium, Chennai, and became the second Indian cricketer to score triple century in Test Cricket after Virendra Sehwag. This was his 3rd test match.

Hide

9. Recently India won five-match test series against which team?

  • A. South Africa
  • B. Sri Lanka
  • C. Australia
  • D. England

Show Answer

Answer: – D – England – Explanation – India has won five-match test series against England after England wrapped up the second innings at 207 in 88 overs in the fifth and final test match played at M A Chidambaram Stadium in Chennai.

Hide

10. Recently which state’s Chief Minister dedicated country’s first cashless bazaar to people?

  • A. Jharkhand
  • B. Assam
  • C. Chhattisgarh
  • D. Arunachal Pradesh

Show Answer

Answer: – C – Chhattisgarh – Explanation – Chhattisgarh Chief Minister Raman Singh dedicated country’s first cashless bazaar in state capital Raipur to people. The cashless bazaar or smart bazaar has over 900 shops that provided customers the facilities of cashless payments using POS, UPI and other digital systems.

Hide

11. Recently which state government announced to create OBC ministry?

  • A. Bihar
  • B. Jharkhand
  • C. Uttar Pradesh
  • D. Maharashtra

Show Answer

Answer: – D – Maharashtra – Explanation – Maharashtra Chief Minister Devendra Fadnavis on 20th December 2016 announced that a separate Ministry will be created for other Backward Classes (OBCs). This ministry will be headed by an independent minister.

Hide

12. Recently which country ranked 4th in the Global Wind Power Installed Capacity index?

  • A. India
  • B. Canada
  • C. Italy
  • D. China

Show Answer

Answer: – A – India – Explanation – India ranked 4th in the Global Wind Power Installed Capacity index with cumulative installed wind power generation capacity of 25,088 MW in 2015. The index was released as part Global Wind Report: Annual Market, flagship publication of the Global Wind Energy Council (GWEC).

Hide

13. Recently Union Government announced Rs. ________________ for development of Majuli Island?

  • A. 107 Cr
  • B. 207 Cr
  • C. 307 Cr
  • D. 90 Cr

Show Answer

Answer:- B – Rs. 207 Cr – Explanation – The Union Government on 20th December 2016 announced Rs 207 Cr to undertake development works in Majuli Island in Assam. The announcement was made by the Union Minister for Development of North Eastern Region (DoNER) Jitendra Singh in New Delhi.

Hide

14. Recently who appointed as CEO of Noida Authority?

  • A. Deepak Agarwal
  • B. P K Agarwal
  • C. Rohit Agarwal
  • D. Nilesh Agarwal

Show Answer

Answer: – A – Deepak Agarwal – Explanation – The Uttar Pradesh Government on 20th December appointed Deepak Agarwal, CEO of Greater Noida Industrial Development Authority (GNIDA), as the CEO of Noida Authority.

Hide

Video Current Affairs Quiz: December 21 2016 

 

Do not forget to check the following topics

0 Users (0 votes)
Helpful
What people say... Any help? Leave your Question (We will reply you with in 3 Days)
Sort by:

Be the first to leave a review.

Verified
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Show more
{{ pageNumber+1 }}
Any help? Leave your Question (We will reply you with in 3 Days)