Current Affairs Quiz : February 01 2017 Question And Answers

This page is all about Current Affairs Quiz on February 01 2017. All the recent incidents which were held on Thirtyone February 2017 are drifted here as
a multiple choice question answers i.e. MCQ. Candidate can download
this  “Current Affairs Quiz : February 01 2017” Question Answers in PDF file.

Current Affairs Quiz : February 01 2017 Question And Answers
Current Affairs Quiz February 01 2017

Current Affairs Quiz : February 01 2017 Question And Answers

Hello Aspirants. you can download this current affairs for Free in PDF format. Just register here and download this Current Affairs Quiz : February 01 2017. This PDF covers all the important topics which is common for all the bank exams and other competitive exams.

1. Recently in which city first edition of the North East Investors Summit held?



  • A. Guwahati
  • B. Shillong
  • C. Itanagar
  • D. Kohima

Show Answer

Answer: B – Shillong – Explanation –The first edition of the North East Investors Summit was inaugurated on January 29, 2017 by the Union Textiles Minister, Smt. Smriti Zubin Irani in Shillong, Meghalaya. The North East Investors Summit 2017 was jointly organized by the Union Ministry of Textiles and the Ministry of Development of North Eastern Region (DoNER) of the Government of India in collaboration with industry associations Federation of Indian Chambers of Commerce and Industry (FICCI) and Confederation of Indian Industry (CII). The two day Summit concluded on January 30, 2017.

Hide

2. Recently which state government approves amending laws to lift ban on Kambala & Bullock Cart Race?

  • A. Karnataka
  • B. Kerala
  • C. Tamil Nadu
  • D. Andhra Pradesh

Show Answer

Answer: A – Karnataka – Explanation – The Karnataka state cabinet on January 28, 2017 approved amending Prevention of Cruelty to Animals Bill, 1960 Act to legalize the Kambala and Bullock Cart Race which is a traditional festival held annually in Karnataka. The amendment Bill will be introduced by the state cabinet in the legislature session scheduled to be begin from February 6.

Hide

3. The climate change programme in central Himalayas launches by whom?

  • A. Government of India
  • B. Weather and forecast department
  • C. Bombay Natural History Society
  • D. Mountain Climate analysis department

Show Answer

Answer: C – Bombay Natural History Society – Explanation –The Bombay Natural History Society (BNHS) has launched climate change programme to assess the status, distribution and conservation of pheasants and finches in the Central Himalayas. Its Aim To evaluate the socio-economic activities of local communities and involve them in conservation efforts and sensitize the local forest department staff.

Hide

4. The textile Minister inaugurates the first ever Apparel and Garment Centre at Ampati in which state?

  • A. Tripura
  • B. Naga Land
  • C. Assam
  • D. Meghalaya

Show Answer

Answer: D – MeghalayaExplanation – Meghalaya’s first ever Apparel and Garment Making Centre was inaugurated on January 30, 2017 jointly by Union Textiles Minister Smriti Zubin Irani and Chief Minister of Meghalaya Dr. Mukul Sangma near Ampati in South West Garo Hills. The centre would enable to create job opportunity for both men and women of the region and make them economically empowered.

Hide

5. Recently Ministry of Defence announced to set up Rs __________________ Defence Unit in Kailaras and Sabalgar tehsil areas of Madhya Pradesh.

  • A. 1500 crore
  • B. 1550 crore
  • C. 1588 crore
  • D. 1590 crore

Show Answer

Answer: A – Rs. 1500 crore – Explanation – The Union Minister for Panchayati Raj and Rural Development, Narendra Singh Tomar announced on January 31, 2017 that the Ministry of Defence is set to open its Defence Unit in Morena district of Madhya Pradesh. The unit would be set up in Kailaras and Sabalgarh tehsil areas and span over 969.735 hectare of land at a cost of Rs. 1500 crore.

Hide

6. Recently US president Donald Trump bans how many countries from entering US on Security Issues

  • A. Six
  • B. Seven
  • C. Eight
  • D. Eleven

Show Answer

Answer: B – SevenExplanation –  American President Donald Trump has signed an executive order on January 27, 2017 to temporarily ban visas for refugees belonging to seven Muslim-majority countries namely  Trump Bans 7 nations from Entering US on Security Issues Iraq, Iran, Libya, Somalia, Sudan, Syria, and Yemen.

Hide

7. Emmanuelle Riva passes away recently she was well known

  • A. Actress
  • B. Painter
  • C. Musician
  • D. Singer

Show Answer

Answer: A – ActressExplanation – Renowned French Actress Emmanuelle Riva, died on January 27, 2017 in Paris at the age of 89 due to Cancer. She was well-known for her roles in Hiroshima mon amour (1959) and Amour (2012). She was nominated in Oscars for the movie Amour.

Hide

8. Recently which country’s parliament passed the bill to stop investing in fossil fuels?

  • A. Germany
  • B. Ireland
  • C. Holland
  • D. Thailand

Show Answer

Answer: B – Ireland – Explanation – Ireland has become the first country in the world to divest coal, oil and gas investments from Ireland Strategic Investment Fund. The bill was passed in the Irish parliament by gaining 53 votes out of 90. It was introduced by Deputy Thomas Pringle.

Hide

9. Recently who wins Syed Modi Grand Prix Gold Title?

  • A. P V Sindhu
  • B. Gregoria Mariska
  • C. Saina Nehwal
  • D. Jwala Gutta

Show Answer

Answer: A – P V SindhuExplanation – The 2016 Olympic Silver Medallist PV Sindhu clinched her maiden Syed Modi International Grand Prix Gold women’s singles title on January 29, 2017 at the Babu Banarasi Das Indoor Stadium in Lucknow. The Indian ace shuttler defeated Gregoria Mariska of Indonesia 21-13, 21-14 to win PV Sindhu her first medal of the year. Overall India won three titles in the tournament out of five events.

Hide

10. Who has won the 2017 Kolkata full Marathon?

  • A. Biswanath Pal
  • B. Abul Hossian
  • C. Paritosh Roy
  • D. Shib Shankar Paul

Show Answer

Answer: B – Abul Hossian – Explanation – Siliguri lad Abul Hossain won the Kolkata Marathon as amateur runners from north Bengal and Northeast India dominated the first edition of the meet here. Hossain won the race with a timing of two hours 34 minutes and two seconds to leave Kolkata lad Biswanath Pal second, five minutes behind. Paritosh Roy finished third with a timing of two hours, 52 minutes 48 seconds.

Hide

11. Recently with which bank FGII tie up to enters into Bank assurance?

  • A. Bank of Maharashtra
  • B. Bank of India
  • C. Punjab National Bank
  • D. HDFC Bank

Show Answer

Answer: A – Bank of MaharashtraExplanation – Future General India Insurance Company (FGII) announced an agency tie-up with Pune based Bank of Maharashtra on January 30, 2017. To immensely benefit our customers by providing them an ease of access while choosing from a diverse range of non-life insurance products, all under one roof

Hide

12. Recently who won the best Marching Contingent Award in Services Category?

  • A. Madras Engineer Group
  • B. CISF
  • C. Para Military Forces
  • D. Mumbai Engineer Group

Show Answer

Answer: A – Madras Engineer GroupExplanation – Madras Engineer Group won the best marching contingent amongst the Services participated in 68th Republic Day parade. Announcing the result on Saturday, the ministry of defence claimed that in the category of Para-Military Forces and other auxiliary marching contingents, Central Industrial Security Force (CISF) contingent has been adjudged the best marching contingent.

Hide

13. Who was crowned as the Miss Universe 2017?

  • A. Raquel Pelissier
  • B. Iris Mittenaere
  • C. Andrea Bezdekova
  • D. Connie Jiménez

Show Answer

Answer: B – Iris MittenaereExplanation – Iris Mittenaere of France was crowned as the Miss Universe 2017 in the international beauty pageant event which was held on January 29, 2017 at the Mall of Asia Arena in  Miss Universe Manila, Philippines organized by the Miss Universe Organization. The 24-year-old dental surgery student was crowned by the outgoing winner Pia Wurtzbach from Philippines. Mittenaere is the first European to win the Miss Universe title since 1990.

Hide

14. Who was appointed as Delhi Police Chief?

  • A. Amulya Patnaik
  • B. Alok Verma
  • C. Manu Maharaj
  • D. Shivdip Lande

Show Answer

Answer: A – Amulya PatnaikExplanation – IPS officer from Union Territories cadre, Amulya Patnaik is appointed as Chief of Delhi police on January 30, 2017. He is succeeded by Alok Verma, who has been moved as the director of CBI.

Hide

15. Recently who was appointed as new TTFI President?

  • A. Kuldip Vats
  • B. Dushyant Chautala
  • C. Ashok Amritraj
  • D. Vinod Rai

Show Answer

Answer: B – Dushyant Chautala – Explanation – Dushyant Chautala is elected as youngest president of Table Tennis Federation of India during the Annual General Body meeting held in Gurugram on January 30, 2017. Chautala with two observers are selected for four years, extends until 2021.

Hide

Video Current Affairs Quiz: February 01 2017

 


Do not forget to check the following topics

{{ reviewsOverall }} / 5 Users (0 votes)
Rating
What people asked Leave your query
Order by:

Be the first to leave a review.

User AvatarUser Avatar
Verified
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Show more
{{ pageNumber+1 }}
Leave your query