Current Affairs Quiz : February 06 2017 Question And Answers

This page is all about Current Affairs Quiz on February 06 2017. All the recent incidents which were held on Sixth February 2017 are drifted here as
a multiple choice question answers i.e. MCQ. Candidate can download
this  “Current Affairs Quiz : February 06 2017” Question Answers in PDF file.

Current Affairs Quiz : February 06 2017 Question And Answers
Current Affairs Quiz February 06 2017

Current Affairs Quiz : February 06 2017 Question And Answers

Hello Aspirants. you can download this current affairs for Free in PDF format. Just register here and download this Current Affairs Quiz : February 06 2017. This PDF covers all the important topics which is common for all the bank exams and other competitive exams.

1. Recently which state introduces third Gender category in board exams?



  • A. Bihar
  • B. Punjab
  • C. Odisha
  • D. Delhi

Show Answer

Answer: A – BiharExplanation –The Bihar government has introduced the transgender as a third category to opt for and appear in the Board exams conducted by the Bihar School Examination Board (BSEB). It is for the first time that the Board will conduct the exams for the transgender category in 2017 after it was recognized by Supreme Court in 2014.

Hide

2. Centre forms six member committee to look into Haj Subsidy Issue will be headed by whom?

  • A. Mohammad Riyaz
  • B. Afzal Amanullah
  • C. Mukhtar Abbas Naqvi
  • D. Mohammad Saleh

Show Answer

Answer: B – Afzal Amanullah – Explanation – A six-member committee has been formed by the government to look into the matter of how to improve the Haj Poilcy of India and also deal with the issue of reducing and abolishing the subsidy to the pilgrims. Former Consulate General of India (CGI), Jeddah, Afzal Amanullah will be the head of the committee. Besides, Ministry Joint Secretary J Alam will serve as member secretary.

Hide

3. Recently in which place integrated underwater Harbour Defence & Surveillance launched?

  • A. Chennai
  • B. Hyderabad
  • C. Mumbai
  • D. Kochi

Show Answer

Answer: C – MumbaiExplanation – Vice Admiral Girish Luthra, Flag Officer Commanding- in-Chief, Western Naval Command inaugurated the Integrated Underwater Harbour Defence and Surveillance System (IUHDSS) on February 3, 2017 in Mumbai.

Hide

4. Recently the former CBI Director Joginder Singh passes away; he was head of which department?

  • A. SSB
  • B. CISF
  • C. CID
  • D. CBI

Show Answer

Answer: D – CBIExplanation – Former CBI Director Joginder Singh passed away on February 3, 2017 after a prolonged  Joginder Singh illness in New Delhi. He was 77. The 1961 batch IPS officer of Karnataka cadre served as the Central Bureau of Investigation (CBI) chief between 1996 and 1997.

Hide

5. Recently State Sangeet Natak Akademi Award winner Asim Basu passes away; he was from which field?

  • A. Music
  • B. Theatre
  • C. Politic
  • D. None of the above

Show Answer

Answer: B – TheatreExplanation – Eminent stage craft director, theatre personality, actor, director, artist, painter and writer Asim Basu passed away in Bhubaneswar, Odisha. Basu is well known for his beautiful and graphic stage craft direction and he has received the state Sangeet Natak Akademi Award in 1998.

Hide

6. Which day was observed as World Cancer Day?

  • A. 4 February
  • B. 5 February
  • C. 6 February
  • D. 7 February

Show Answer

Answer: A – 4 FebruaryExplanation –The World Cancer Day is celebrated annually on February 4 to raise awareness of cancer and to encourage its prevention, detection and treatment. A special three year campaign has been designed from 2016-2018 to explore ways how everyone collectively or as individuals can do their part to reduce the global burden of cancer.

Hide

7. Recently which two countries agree to speed up negotiations for free trade agreement?

  • A. South Korea & Turkey
  • B. Mexico & Turkey
  • C. Indonesia & Australia
  • D. South Korea & Australia

Show Answer

Answer: B – Mexico & Turkey – Explanation – Mexico and Turkey on February 3, 2017 agreed to speed up negotiations on bilateral free trade agreement facing US President threat to leave North American Free Trade Agreement (NAFTA). Mexican Foreign Minister Luis Videgaray and visiting Turkish counterpart Mevlut Cavusoglu held seven rounds of talks in Mexico City.

Hide

8. Which of the following contains Toxins that may kill children?

  • A. Lemon
  • B. Date
  • C. Litchi
  • D. Custard apple

Show Answer

Answer: C – LitchiExplanation – A team of Scientists from the United States and India in a study found that consuming litchi and then skipping the dinner can cause a very low blood glucose level, lower than 70 mg/dL, which may eventually lead to death especially in children. The study was published in the Journal Lancet Global Health. The group of scientist made the study after over 100 children from the northern India’s Muzaffarpur, Bihar died mysteriously after eating litchi’s and skipping the evening meal.

Hide

9. Right to Information (RTI) Act has come into effect in which country recently?

  • A. Bangladesh
  • B. Sri Lanka
  • C. Nepal
  • D. Bhutan

Show Answer

Answer: B – Sri Lanka – Explanation – Right to Information (RTI) Act has come into effect in Sri Lanka from February 3, 2017. RTI was one of the major announcements made by the present Sri Lankan government ahead of the 2015 election. RTI Commission which comprises of 5 persons namely Mahinda Gammanpila, Kishali PintoJayawardena, S. G Punchihewa, Judge A. W. A. Salam and Dr. Selvy Thiruchandran , is vested with a variety of powers and is responsible for ensuring people can utilize the Right to Information effectively.

Hide

10. Which country going to host the FIBA Women’s Asia Cup 2017?

  • A. India
  • B. Sri Lanka
  • C. Singapore
  • D. Japan

Show Answer

Answer: A – IndiaExplanation – India will host FIBA Women’s Asia Cup basketball tournament in July, Basketball Federation of India announced. The continental flagship tournament for women will be held here from July 23 to 29.

Hide

11. Which of the following ranked top brand among Global 500 Brands?

  • A. Apple
  • B. Google
  • C. Opera
  • D. Nokia

Show Answer

Answer: B – Google – Explanation – In the latest Global 500 rankings of most valuable and powerful brands across the globe, Sundar Pichai’s Google has surpassed Apple to achieve the top position. The Brand Finance Global 500 list published on February 2, 2017 had featured Apple as the top brand for continuous five years.

Hide

12. Liqvd Asia launches online exhibition portal. What is the name of that portal?

  • A. AsiaFirst.com
  • B. Netfirst.com
  • C. ExFirst.com
  • D. LaFirst.com

Show Answer

Answer: C – ExFirst.com – Explanation – A premium digital marketing agency LIQVD ASIA collaborates with iKarmik.com, has launched India’s First Ever Online Exhibition gateway – ExFirst.com. Aim to provide designers and retailers an opportunity to reach out to consumers across the country.

Hide

13. Which of the following airline launches World’s Longest Flight?

  • A. Qatar Airways
  • B. Singapore Airlines
  • C. Etihad Airways
  • D. Turkish Airlines

Show Answer

Answer: A – Qatar AirwaysExplanation –The Qatar Airways has launched the World’s longest scheduled commercial service to ply between Doha to Auckland. The inaugural service of Flight QR920 took off on February 5, 2017 from Doha and will take 16 hours and 20 minutes to travel 14,535 kilometers to reach Auckland in New Zealand.

Hide

14. Who was appointed as chairman and CEO of KPMG India’s?

  • A. Arun Kumar
  • B. Richard Rekhy
  • C. Azim Hasham Premji
  • D. Shiv Nadar

Show Answer

Answer: A – Arun KumarExplanation – Leading professional services firm KPMG India has selected former US government official Arun M Kumar as its new Chairman and CEO. Kumar, whose five-year tenure begins today, succeeds Richard Rekhy. Prior to this, Kumar had served as Assistant Secretary of Commerce for Global Markets and Director General of the US and Foreign Commercial Service in the administration of former US President Barack Obama.

Hide

15. Who was rewarded top British Honor by Prince Charles?

  • A. Alastair Cook
  • B. Joe Root
  • C. James Anderson
  • D. Eoin Morgan

Show Answer

Answer: A – Alastair CookExplanation – The England Test captain Alastair Cook was honored with the Commander of the Most Excellent Order of the British Empire (CBE) by Prince Charles at Buckingham  Alastair Cook Rewarded Top British Honor By Prince Charles Palace, London on February 4, 2017.

Hide

Video Current Affairs Quiz: February 06 2017

 


Do not forget to check the following topics

{{ reviewsOverall }} / 5 Users (0 votes)
Rating
What people asked Leave your query
Order by:

Be the first to leave a review.

User AvatarUser Avatar
Verified
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Show more
{{ pageNumber+1 }}
Leave your query