Current Affairs Quiz : February 07 2017 Question And Answers

This page is all about Current Affairs Quiz on February 07 2017. All the recent incidents which were held on Seventh February 2017 are drifted here as
a multiple choice question answers i.e. MCQ. Candidate can download
this  “Current Affairs Quiz : February 07 2017” Question Answers in PDF file.

Current Affairs Quiz : February 07 2017 Question And Answers
Current Affairs Quiz February 07 2017

Current Affairs Quiz : February 07 2017 Question And Answers

Hello Aspirants. you can download this current affairs for Free in PDF format. Just register here and download this Current Affairs Quiz : February 07 2017. This PDF covers all the important topics which is common for all the bank exams and other competitive exams.

1. Recently how many members committee constitutes by minister of AYUSH to prepare a Yoga protocol for Diabetes control?



  • A. Sixteen
  • B. Fifteen
  • C. Seventeen
  • D. Thirteen

Show Answer

Answer: A – Sixteen – Explanation –The Ministry of AYUSH has constituted a 16-member committee under the chairmanship of Dr. H.R. Nagendra, Chancellor, S-Vyasa University, to prepare a Yoga Protocol for Diabetes Control.

Hide

2. Recently in which state distributes Pink Teddy Bears to Female voters who casting their vote for the first time?

  • A. Punjab
  • B. Goa
  • C. Uttarakhand
  • D. Uttar Pradesh

Show Answer

Answer: B – Goa – Explanation – In a move to encourage active participation in the assembly poll especially by women Teddy – Goa election voters, the government of Goa on February 4, 2017 conducted a unique experiment, which involved giving away 600 pink teddy bears to first time women voters across the state.

Hide

3. Recently Pathani Patnaik passes away, he was associated to which field?

  • A. Classical dancer
  • B. Cartoonist
  • C. Litterateur
  • D. None of the above

Show Answer

Answer: C – LitterateurExplanation – Eminent educationist and litterateur Pathani Patnaik passed away on February 4, 2017 at his residence at Kanika Chhak in Cuttack. He was 89. Patnaik had written more than 50 books on different aspects of literature, including short stories and poems. Besides, he has written hundreds of books on children literature, short stories, journalistic articles and translation books.

Hide

4. As per the Union budget 2017, Pradhan Mantri Kaushal Kendras will set up in how many districts?

  • A. 550
  • B. 600
  • C. 650
  • D. 660

Show Answer

Answer: B – 600Explanation – The Government, through Ministry of Skill Development and Entrepreneurship MSDE and National Skill Development Corporation NSDC, is making continuous efforts to skill the unskilled population of the country with the vision of taking full advantage of its demographic dividend and to make India, the ‘Skill Capital of the World’. Pradhan Mantri Kaushal Kendra PMKK is a giant leap in establishing a model and iconic centre of excellence for skill development. During the fiscal year 2017 – 18 new kendras will be set up in 600 districts.

Hide

5. Which country unveiled the World’s smallest Pacemaker?

  • A. US
  • B. UK
  • C. Germany
  • D. New Zealand

Show Answer

Answer: A – USExplanation – Oncologists in United States successfully implanted World’s smallest pacemaker, Micra Trans catheter Pacing System (TPS), in a patient in US. The pacemaker TPS is as much as a vitamin capsule in size and provides the most World’s Smallest Pacemaker Unveiled in US advanced pacing technology.

Hide

6. Recently in which place scientists have discovered a new ghost Shark species?

  • A. San Pedro
  • B. Belize
  • C. Placencia
  • D. Ambergris Caye

Show Answer

Answer: B – Belize Explanation – Scientists have discovered a new species of Ghost Shark in Belize, which was previously unknown.  It is the 50th species of ghost shark discovered and has rabbit-like teeth with bulky head.

Hide

7. Recently Suranjit Sengupta passes away at the age of 72 was a political leader of which country?

  • A. India
  • B. Sri Lanka
  • C. Pakistan
  • D. Bangladesh

Show Answer

Answer: D – Bangladesh – Explanation – Suranjit Sengupta Das, the Hindu politician in the ruling Bangladesh Awami League died on February 5, 2017 in Dhaka. He was 72. Sengupta played a significant role in framing the first post-independent Constitution of Bangladesh in 1972. He was a former Railway Minister of Bangladesh.

Hide

8. Recently renowned Pakistani Urdu author Bano Qudsia was passes away at the age of-

  • A. 77
  • B. 89
  • C. 88
  • D. 90

Show Answer

Answer: C – 88 – Explanation – Renowned Urdu novelist and play writer from Pakistan, Bano Qudsia, passed away on February 4, 2017 in Lahore. She was 88. Bano Qudsiaii. Qudsia was born in Ferozepur, India in 1928 and migrated to Pakistan after partition. She did her masters in Urdu Literature from Government College Lahore in 1951.

Hide

9. Recently in which state sports minister Vijay Goel laid the foundation stone of the India’s first Center of Excellence for Para Sports?

  • A. Gujarat
  • B. Andhra Pradesh
  • C. Bihar
  • D. West Bengal

Show Answer

Answer: A – GujaratExplanation – Sports Minister Vijay Goel, on Sunday, laid the foundation stone of the Center of Excellence for Para Sports Gandhinagar, which will be the first ever training facility in the country dedicated to para athletes. Goel laid the foundation stone of the boundary wall of the center at Sector 25 in Gandhinagar.

Hide

10. Who wins men’s single title at the 11Even Sports Senior Table Tennis Nationals?

  • A. Soumyajit Ghose
  • B. Sharath Kamal
  • C. Anthony Amalraj
  • D. Chetan Baboor

Show Answer

Answer: B – Sharath KamalExplanation – Veteran Achanta Sharath Kamal won the men’s singles title after defeating Soumyajit Ghosh. This is Kamal’s seventh national crown at the 11Even Sports Senior Table Tennis Nationals held’s at the Manesar Sports Club in Haryana.

Hide

11. Who wins women’s single title at the 11Even Sports Senior Table Tennis Nationals?

  • A. Mouma Das
  • B. Manika Batra
  • C. Madhurika Pathak
  • D. Poulomi Ghatak

Show Answer

Answer: C – Madhurika Pathak – Explanation – Madhurika Patkar won the women’s singles title against six-time national champion Poulomi Ghatak. Now she became the first-time champion in the women’s singles at the 11Even Sports Senior Table Tennis Nationals in Haryana.

Hide

12. Recently Indian team defeats whom to win Gold in Asian Junior Squash?

  • A. China
  • B. Hong Kong
  • C. Singapore
  • D. Malaysia

Show Answer

Answer: D – Malaysia – Explanation – Asian Junior Squash India’s boy team defeated Malaysia 2-0 on February 5, 2017 in Hong Kong to clinch the gold medal at the Asian Junior Squash championship.

Hide

13. Which of the following country planned to open Coal Mining Market for first time in four decades?

  • A. India
  • B. Bangladesh
  • C. Pakistan
  • D. Nepal

Show Answer

Answer: A – IndiaExplanation – The Susheel Kumar, Coal Secretary, Ministry of Coal, has informed that India has planned to allow the non-state mining companies for the first time in four decade to mine and sell coal. The Ministry of Coal is set to auction four mines to both state-run and private companies during the year 2017-18 starting April 1.

Hide

14. Which of the company to sell its Satellite Imaging Company to startup firm Planet Labs?

  • A. Nokia
  • B. Google
  • C. Apple
  • D. HCL

Show Answer

Answer: B – Google – Explanation – Technology giant Google has announced to sell its Terra Bella business which includes a group of Sky Sat Earth imaging satellites to an imaging start-up, Planet Labs on February 3, 2017.  Google had acquired Terra Bella in 2014 for $ 500 million and that time it was known as Skybox Imaging.

Hide

15. Who has been sworn in as AIADMK Legislature Party Leader?

  • A. Sasikala Natarajan
  • B. S. Vijaykumar
  • C. Panneerselvam
  • D. Balaraman

Show Answer

Answer: A – Sasikala Natarajan – Explanation – Tamil Nadu’s political party AIADMK has elected Sasikala Natarajan as the Legislative Party leader on February 5, 2017.  Sasikala, the general secretary of AIADMK was unanimously elected by the AIADMK MLAs at a party meeting in Chennai. Her name was proposed by O. Panneerselvam.

Hide

Video Current Affairs Quiz: February 07 2017

 


Do not forget to check the following topics

{{ reviewsOverall }} / 5 Users (0 votes)
Rating
What people asked Leave your query
Order by:

Be the first to leave a review.

User AvatarUser Avatar
Verified
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Show more
{{ pageNumber+1 }}
Leave your query