Current Affairs Quiz : February 08 2017 Question And Answers

This page is all about Current Affairs Quiz on February 08 2017. All the recent incidents which were held on Eighth February 2017 are drifted here as
a multiple choice question answers i.e. MCQ. Candidate can download
this  “Current Affairs Quiz : February 08 2017” Question Answers in PDF file.

Current Affairs Quiz : February 08 2017 Question And Answers
Current Affairs Quiz February 08 2017

Current Affairs Quiz : February 08 2017 Question And Answers

Hello Aspirants. you can download this current affairs for Free in PDF format. Just register here and download this Current Affairs Quiz : February 08 2017. This PDF covers all the important topics which is common for all the bank exams and other competitive exams.

1. Recently which state Chief Minister launches Chief Minister Samagra Gramya Unnayan Yojana?



  • A. Assam
  • B. Tripura
  • C. Meghalaya
  • D. Manipur

Show Answer

Answer: A – AssamExplanation – Chief Minister of Assam, Sarbananda Sonowal, launched Chief Minister Samagra Gramya Unnayan Yojana (CMSGUY) in a function held at Sri Sri Madhavdev International Auditorium of Srimanta Sankardev Kalakshetra in Guwahati on February 5, 2017 with an aim to develop all the villages to Assam in the next five years.

Hide

2. Which of the following minister is set to constitute a National Testing Agency to conduct Exams for Higher & Secondary Education?

  • A. Finance Minister
  • B. HRD Minister
  • C. Home Minister
  • D. PWD Minister

Show Answer

Answer: B – HRD MinisterExplanation – The Union Human Resource Development Ministry led by ‎under Prakash Javadekar is set to constitute a National Testing Agency (NTA) which will be responsible for conducting examinations for higher and secondary education.

Hide

3. Which state gets its First Smart Police Station?

  • A. Tamil Nadu
  • B. Madhya Pradesh
  • C. Andhra Pradesh
  • D. Sikkim

Show Answer

Answer: C – Andhra Pradesh – Explanation – Andhra Pradesh Chief Minister N Chandrababu Naidu inaugurates the State’s first Smart Police Station at Nagarampalem in Guntur city in Amaravati on February 6, 2017. The Smart station has been built within two months at a cost of Rs 91 lakh as a pilot project. The Andhra Police administration has formulated plans to build another 100 Smart Police Stations across the state.

Hide

4. Recently railway approves rail project for which of the following Union territory?

  • A. Chandigarh
  • B. Daman and Diu
  • C. Andaman and Nicobar
  • D. Pondicherry

Show Answer

Answer: C – Andaman and NicobarExplanation – The Railway Ministry is set to develop the first ever railway line in Andaman and Nicobar Island that currently has no rail network. The Ministry of Railway is set to approve the project that will construct 240-km broad gauge railway line connecting Port Blair with Diglipur, the largest town on Andaman Island. It will connect the two islands with bridges and stations along the coast.

Hide

5. Recently who has directed the Central Government to link Mobile Numbers to Aadhaar?

  • A. Supreme Court
  • B. Income Tax Department
  • C. Vigilance Department
  • D. High Court

Show Answer

Answer: A – Supreme CourtExplanation – The Supreme Court has directed the central government on February 6, 2017 to link the phone numbers of the entire mobile users, with their Aadhaar Number within a period of one year.

Hide

6. Which Agency conducted for International Collaboration on Wheat Rust to Curb Threat to Global Supplies?

  • A. UNB
  • B. WHO
  • C. FAO
  • D. IDA

Show Answer

Answer: A – UN – Explanation – According to a new study conducted by scientists in collaboration with the UN Food and Agricultural Organization (FAO), two new groups of wheat rust have been identified that posed threat to wheat produced in Africa, Asia and Europe in 2016. As per the data, the two new groups have been identified as yellow rust and stem rust. The finding calls for the need for early detection and rapid action to keep the fungus under control.

Hide

7. Recently Indian Coast Guard to have joint exercise with which country?

  • A. Sri Lanka
  • B. Bangladesh
  • C. Singapore
  • D. UAE

Show Answer

Answer: D – UAE – Explanation – In an effort to strengthen the bilateral relations between India and UAE, the Indian Coast Guard Ship (ICGS) Samudra Pavak made a goodwill visit at the Mina Al Rashid (Dubai Port) from February 4 to 7, 2017.

Hide

8. Which of the gulf country recorded the lowest ever temperature in the history?

  • A. Kuwait
  • B. Qatar
  • C. Oman
  • D. United Arab Emirates

Show Answer

Answer: B – QatarExplanation – Qatar, the desert gulf state recorded the lowest temperature in its history- 1.5 degrees Celsius- on 5 February 2017. The early morning temperature was recorded by a weather station in the southwest part of the country, Abu Samra, according to Qatar News Agency (QNA).

Hide

9. Which day was observed as International Day of Zero Tolerance for Female Genital Mutilation?

  • A. 8 February
  • B. 7 February
  • C. 6 February
  • D. 5 February

Show Answer

Answer: C – 6 February – Explanation – The International Day of Zero Tolerance to Female Genital Mutilation is a United Nations (UN) campaign held on February 6 to stop genital mutilation to girls and women.

Hide

10. Which country will host the World Billiards Championship for the next four years?

  • A. India
  • B. US
  • C. Canada
  • D. China

Show Answer

Answer: A – IndiaExplanation –The Billiards and Snoooker Federation of India (BSFI) on February 6, 2017 informed that India will host the World Billiards Championship for the next four years. In 2016, the World Billiards Championship was held in Bengaluru.

Hide

11. Name the Public Sector Bank has partnered with Insurance company Cigna TTK?

  • A. Bank of Maharashtra
  • B. Bank of Baroda
  • C. Allahabad Bank
  • D. Andhra bank

Show Answer

Answer: Bank of MaharashtraExplanation – Public sector lender Bank of Maharashtra has partnered with insurance company Cigna TTK Health to market the insurer’s products in the bank’s branches across the entire country. Under the agreement, the bank will offer the all of Cigna TTK’s superior health insurance products to its 2 crore customers through its network of over 1,896 branches, its 14,000 bank employees across the country as well as through its digital platforms.

Hide

12. Which of the following Bank ties up with Earth port?

  • A. HDFC Bank
  • B. Axis Bank
  • C. Bandhan Bank
  • D. Yes Bank

Show Answer

Answer: B – Axis Bank – Explanation – India’s third largest private bank, Axis Bank , has tied up with Earth port Plc, a cross-border payment network, to enable faster outbound cross-border payments for its customers through Earth port’s state-of-the-art global payments network.

Hide

13. In which city Ujjivan Small Finance Bank starts its pilot Operation?

  • A. Pune
  • B. Bengaluru
  • C. Mumbai
  • D. Hyderabad

Show Answer

Answer: B – BengaluruExplanation – The Ujjivan Small Finance Bank officially started its operation with 5 pilot branches in Bengaluru. Samit Ghosh is the MD and CEO of the Ujjivan Small Finance Bank. The five pilot branches of the Ujjivan SFB would offer full services to its customers. The Ujjivan Small Finance Bank Small Finance Bank will test its technology, channels, people and processes for a period of one month as a part of its pilot launch.

Hide

14. What is the name of new service launched by Uber for taxi hiring?

  • A. UberHIRE
  • B. Uber TAXI
  • C. UberCAR
  • D. GOUberGO

Show Answer

Answer: A – UberHIREExplanation – Global taxi-hailing platform Uber on 6 February 2017 announced it has launched a new category UberHIRE that allows customers to hire a taxi for the day, to cover several destinations, and is targeting senior citizens, business travelers and tourists.

Hide

15. Name the Indian Origin British Sculptor who recently wins $ 1 Million Israeli Prize?

  • A. Anish Kapoor
  • B. Bhupen Khakkar
  • C. Aditya Pande
  • D. Atul Dodiya

Show Answer

Answer: A – Anish KapoorExplanation –  Renowned Indian-origin British sculptor Anish Kapoor was honored with the prestigious $1 million 2017 Genesis Prize on February 6, 2017 by Israel for his utmost contribution for Jewish community.

Hide

Video Current Affairs Quiz: February 08 2017

 


Do not forget to check the following topics

{{ reviewsOverall }} / 5 Users (0 votes)
Rating
What people asked Leave your query
Order by:

Be the first to leave a review.

User AvatarUser Avatar
Verified
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Show more
{{ pageNumber+1 }}
Leave your query