Current Affairs Quiz : February 15 2017 Question And Answers

This page is all about Current Affairs Quiz on February 15 2017. All the recent incidents which were held on Fifteenth February 2017 are drifted here as
a multiple choice question answers i.e. MCQ. Candidate can download
this  “Current Affairs Quiz : February 15 2017” Question Answers in PDF file.

Current Affairs Quiz : February 15 2017 Question And Answers
Current Affairs Quiz February 15 2017

Current Affairs Quiz : February 15 2017 Question And Answers

Hello Aspirants. you can download this current affairs for Free in PDF format. Just register here and download this Current Affairs Quiz : February 15 2017. This PDF covers all the important topics which is common for all the bank exams and other competitive exams.

1. Recently Supreme Court convicted whom in disproportionate assets case?



  • A. Sasikala Natarjan
  • B. Jayalalithaa
  • C. Raghavendra
  • D. Anant Kumar Hegde

Show Answer

Answer: A – N. Sasikala NatarjanExplanation – The Supreme Court of India (SC) on 14 February 2017 overruled a Karnataka High Court’s judgment in a disproportionate assets case related to Sasikala. The ruling of the SC renders Sasikala ineligible to contest Assembly elections.

Hide

2. Which ship becomes India’s first Ship to be installed with Solar Power system?

  • A. INS Betwa
  • B. INS Talwar
  • C. INS Sarvekshak
  • D. INS Vikramaditya

Show Answer

Answer: C – INS SarvekshakExplanation – Indian Navy’s survey vessel INS Sarvekshak, based at the Southern Naval Command in Kochi became the first naval ship to go green by installing a solar power system on board. It has innovatively deployed the zero-maintenance solar power system, capable of generating 5.4KW electricity and replacing the ship’s traditional 4.4KW emergency diesel alternator.

Hide

3. Recently in which city 11th biennial edition of International Aerospace and Defence Exhibition held?

  • A. Kochi
  • B. Chandigarh
  • C. Bengaluru
  • D. Kolkata

Show Answer

Answer: C – Bengaluru – Explanation – The 11th biennial edition of International Aerospace and Defence Exhibition – Aero India 2017 kicked off at the Air Force Station, Yelahanka in Bengaluru, Karnataka on February 14, 2017. The five day event was inaugurated by Defence Minister Manohar Parrikar. It has been organized and conducted by the Defence Exhibition Organisation (DEO) and will conclude on February 18, 2017.

Hide

4. Recently who adopted Donja Village in Maharashtra for transformation?

  • A. Rahul Dravid
  • B. Navjot Singh Siddu
  • C. Sachin Tendulkar
  • D. Shah Rukh Khan

Show Answer

Answer: C – Sachin TendulkarExplanation – Indian Cricket Icon Sachin Tendulkar is set to adopt his second village in Maharashtra for transformation after successfully transforming the lives of villagers in Puttamraju Kandriga in Andhra Pradesh which he adopted in 2016 at an investment of about Rs. 6 crore.

Hide

5. Recently in which state International Coin fair begins?

  • A. Karnataka
  • B. Kerala
  • C. Andhra Pradesh
  • D. Rajasthan

Show Answer

Answer: B – Kerala – Explanation – The International Coin Fair was inaugurated at Kanakakunnu Palace in Thiruvananthapuram, Kerala on February 13, 2017 by the Kerala state Minister for Tourism, Cooperation and Devaswoms Kadakampally Surendran.

Hide

6. Recently in which state UNESCOs nature fest held?

  • A. Himachal Pradesh
  • B. Goa
  • C. Sikkim
  • D. Bihar

Show Answer

Answer: A – Himachal Pradesh – Explanation – France based UNESCO organised the two-day Nature Fest at the World Heritage Site Great Himalayan National Park (GNHP) at Sairopa in Kullu district from February 11, 2017.

Hide

7. Recently in which country a new bird Rufous tailed Rock Thrush has been found?

  • A. Nepal
  • B. Bhutan
  • C. Sri Lanka
  • D. Bangladesh

Show Answer

Answer: A – NepalExplanation – A Rufous-tailed Rock Thrush has been spotted in the high mountainous region of Nepal by Friends of Nature (FoN) reasearchers and then confirmed by the bird experts Carol Inskipp and Hem Sagar Baral.

Hide

8. Winning legendary Jazz Singer Al Jarreau was passes away recently at the age of

  • A. 79
  • B. 76
  • C. 85
  • D. 88

Show Answer

Answer: B – 76 – Explanation – Winning Legendary Jazz Singer Al Jarreau Dies at 76i. Legendary American jazz singer Al Jarreau passed away on February 12, 2017 in Los Angeles. He was 76.

Hide

9. Who won the Rs. 1 crore Kabaddi Championship held at Motilal Nehru School of Sports?

  • A. Haryana
  • B. Railway
  • C. Punjab
  • D. Delhi

Show Answer

Answer: A – Haryana – Explanation – Haryana defeated Railway (33-27) to win the first edition of the three-day Pandit Deen Dayal Updhyay All India National Style Kabaddi Championship held at Motilal Nehru School of Sports, Rai, District Sonipat, Haryana on February 11, 2017.

Hide

10. Recently who wins 2017 New Zealand Grand Prix?

  • A. Pedro Piquet
  • B. Jehan Daruvala
  • C. Marcus Armstrong
  • D. Harry Hayek

Show Answer

Answer: B – Jehan Daruvala – Explanation – Jehan Daruvala became the first ever Indian to claim the New Zealand Grand Prix at  Jehan Daruvalathe Chris Amon Circuit in Manfeild, New Zealand on February 12, 2017.

Hide

11. What is the theme of the 2nd Gateway of India Geoeconomic Dialogue?

  • A. Disillusionment and dreams
  • B. Where Geopolitics meets Business
  • C. Economies of Scale
  • D. Allocation and Distribution

Show Answer

Answer: B – Where Geopolitics meets BusinessExplanation – The Ministry of External Affairs and Gateway House are co-hosting the Second Gateway of India Geoeconomic Dialogue from February 13-14, 2017 in Mumbai. The theme of the conference is “Where Geopolitics meets Business”.

Hide

12. Recently which company has signs master Ship Repair Agreement with US Navy?

  • A. ABH Marine Services Pvt Ltd
  • B. ALBA Asia Pvt Ltd
  • C. Reliance Defence
  • D. Amsak Cranes Pvt Ltd.

Show Answer

Answer: C – Reliance DefenceExplanation – The Reliance Defence and Engineering Ltd (RDEL) has signed a Master Ship Repair Agreement (MSRA) with US Navy on February 13, 2017 to perform repair and alteration services for US Navy’s Seventh Fleet vessels.

Hide

13. Recently Frank Walter Steinmeier elected as the new President of which country?

  • A. Germany
  • B. Austria
  • C. New Zealand
  • D. Somalia

Show Answer

Answer: A – GermanyExplanation – Germany’s former Foreign Minister, Frank-Walter Steinmeier has been elected as the new President of Germany on February 12, 2017.

Hide

14. Who was appointed as the new President of Assocham?

  • A. Sandeep Sarkar
  • B. Sandeep Jajodia
  • C. Sandeep Duggal
  • D. None of these

Show Answer

Answer: B – Sandeep Jajodia – Explanation – Sandeep Jajodia, the CMD of Monnet Ispat & Energy Ltd. Has been appointed the new president of industry chamber Associated Chambers of Commerce and Industry of India (Assocham) on February 13, 2017.

Hide

15. Recently Tehmina Janjua was appointed as the first Women Foreign Secretary of this country?

  • A. Iran
  • B. Iraq
  • C. Pakistan
  • D. Bangladesh

Show Answer

Answer: C – Pakistan – Explanation – Tehmina Janjua was on 13 February 2017 appointed as the first woman Foreign Secretary of Pakistan to the United Nations (UN). She will be the Permanent Representative to the UN. She will replace the outgoing Foreign Secretary Aizaz Ahmed Chaudhry, who will now be the Ambassador to the United States (US). Janjua will join the office in the first week of March 2017.

Hide

Video Current Affairs Quiz: February 15 2017

 


Do not forget to check the following topics

{{ reviewsOverall }} / 5 Users (0 votes)
Rating
What people asked Leave your query
Order by:

Be the first to leave a review.

User AvatarUser Avatar
Verified
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Show more
{{ pageNumber+1 }}
Leave your query