Current Affairs Quiz : February 18 2017 Question And Answers

This page is all about Current Affairs Quiz on February 18 2017. All the recent incidents which were held on Eighteenth February 2017 are drifted here as
a multiple choice question answers i.e. MCQ. Candidate can download
this  “Current Affairs Quiz : February 18 2017” Question Answers in PDF file.

Current Affairs Quiz : February 18 2017 Question And Answers
Current Affairs Quiz February 18 2017

Current Affairs Quiz : February 18 2017 Question And Answers

Hello Aspirants. you can download this current affairs for Free in PDF format. Just register here and download this Current Affairs Quiz : February 18 2017. This PDF covers all the important topics which is common for all the bank exams and other competitive exams.

1. Recently in which city Momentum Jharkhand two day Investors’ Summit 2017 was held?



  • A. Ranchi
  • B. Dhanbad
  • C. Jamshedpur
  • D. Bokaro

Show Answer

Answer: A – RanchiExplanation – The two day Global Investors’ Summit (GIS) 2017 was held at Khelgaon in Ranchi, Jharkhand from February 16-17, 2017 with the brand name ‘Momentum Jharkhand’. Its aim to promote industrial activity in Jharkhand and establish the state as one of the prime investment destination of Eastern Ind

ia.

Hide

2. Recently which state government passed the provision that employees and judicial officers now stand to lose their jobs if found consuming alcohol or drugs in any form?

  • A. Haryana
  • B. Bihar
  • C. Rajasthan
  • D. Tamil Nadu

Show Answer

Answer: B – BiharExplanation – The employees and judicial officers of the Bihar state government may now stand to lose their jobs if found consuming alcohol or drugs in any form. The decision was taken during the state’s cabinet meeting on 15 February 2017, which was chaired by Bihar’s Chief Minister Nitish Kumar.

Hide

3. What was the mascot for the Jharkhand’s Global Investors Summit (GIS) 2017?

  • A. A Flying Black Elephant
  • B. A Flying Green Elephant
  • C. A Flying Red Elephant
  • D. A Flying Brown Elephant

Show Answer

Answer: C – A Flying Red Elephant – Explanation – A Flying Red Elephant was the mascot for the Jharkhand’s Global Investors Summit (GIS) 2017. The elephant was chosen as the mascot since it was the state animal and also represents strength, youthfulness and dreams to be fulfilled. The red colour represents minerals, green wings symbolize forest cover, while Sohrai art depicts the fact that Jharkhand doesn’t want to ignore its indigenous art forms and customs.

Hide

4. Water conservation lessons may soon become a part of the syllabus for students in this state.

  • A. Rajasthan
  • B. Gujarat
  • C. West Bengal
  • D. Punjab

Show Answer

Answer: A – Rajasthan – Explanation – The announcement was made by the Chairperson of Rajasthan River Basin and Water Resources Planning Authority, Sriram Vedire, who also added that Rajasthan is the only state in the country to integrate advanced scientific techniques in its water conservation effoprts. The proposal to include water conservation in the state’s school syllabus has already been sent to the state government. It will be implemented after it gets the approval.

Hide

5. Name the search engines to whom Supreme Court has directed to delete materials that go against Indian laws that prohibit pre-natal sex determination.

  • A. Google and Yahoo
  • B. Google, Opera, Mozilla
  • C. Google, Yahoo Opera
  • D. Google, Microsoft, Yahoo

Show Answer

Answer: D – Google, Microsoft and YahooExplanation – The Supreme Court of India on 16 February 2017 directed three search engines, namely Google, Yahoo and Microsoft, to set-up in-house expert bodies forthwith to delete materials that go against Indian laws that prohibit pre-natal sex determination.

Hide

6. Recently which country unveils plan to build first city on Mars by 2117?

  • A. UAE
  • B. US
  • C. China
  • D. Europe

Show Answer

Answer: A – UAEExplanation – The United Arab Emirates (UAE) has unveiled plans to build the first city on Mars by 2117. The announcement was made by Sheikh Mohammad Bin Rashid Al Maktoum, Vice-President and Prime Minister of the UAE and Ruler of Dubai and Sheikh Mohammad Bin Zayed Al Nahyan, Abu Dhabi Crown Prince and Deputy Supreme Commander of the UAE Armed Forces on the sidelines of the World Government Summit in Dubai on February 14, 2017.

Hide

7. Name the countries against whom European Union issues final warning on air pollution.

  • A. UK and France
  • B. Italy and Poland
  • C. Germany, UK and France
  • D. Italy, France and Poland

Show Answer

Answer: C – Germany, UK and FranceExplanation – The European Union (EU) in the third week of February 2017 warned United Kingdom, France, Germany and two other countries to check menace of Air-Pollution in their cities. The warning was issued for failing to address continuous breaches of air pollution limits for nitrogen dioxide. Heavy smog has covered much of Europe this winter prompting emergency measures in several big cities including London, Berlin, Paris and so on.

Hide

8. Which bank has signed a Memorandum of Understanding (MoU) with HRD Minister to start Higher Education Financing Agency?

  • A. Union Bank of India
  • B. Canara Bank
  • C. Punjab National Bank
  • D. State Bank of India

Show Answer

Answer: B – Canara bankExplanation – Bangalore based Public sector Canara Bank has signed a Memorandum of Understanding (MoU) with the Human Resource Development (HRD) Ministry on February 17, 2017 to operationalize the Higher Education Financing Agency (HEFA). The establishment of the Higher Education Financing Agency (HEFA) was approved by the Union Cabinet in September 2016.

Hide

9. Which of the following bank launched National Pension System in Mangaluru?

  • A. Karnataka Bank
  • B. Allahabad Bank
  • C. Central Bank of India
  • D. United Bank of India

Show Answer

Answer: A – Karnataka Bank – Explanation –  Mangaluru based private sector lender Karnataka Bank Ltd launched National Pension System (NPS) at its corporate office in Mangaluru on February 16, 2017.

Hide

10. In the annual Index of Economic Freedom 2017 what rank India has been ranked?

  • A. 144
  • B. 143
  • C. 142
  • D. 140

Show Answer

Answer: B – 143Explanation – India has been ranked 143 out of 186 economies in the annual Index of Economic Freedom 2017 released by top US based Think Tank, The Heritage Foundation. The Index measures the degree of economic freedom in the countries of the world.

Hide

11. Which of the following bank has appointed Neelam Damodaran as Executive Director?

  • A. Bank of India
  • B. State Bank of India
  • C. Bank of Baroda
  • D. Union Bank of India

Show Answer

Answer: A – Bank of IndiaExplanation – The Government has appointed Neelam Damodaran as Executive Director of Bank of India. His tenor is up to November 30, 2019. Prior to his elevation as ED, Damodaran was General Manager with Bank of Baroda.

Hide

12. Who has been appointed as a new non-executive Chairman of Punjab National Bank?

  • A. Neelam Damodaran
  • B. Sunil Mehta
  • C. Atanu Kumar Das
  • D. Ashok Kumar Pradhan

Show Answer

Answer: B – Sunil MehtaExplanation – Punjab National Bank (PNB) has a new non-executive Chairman in Sunil Mehta. The Appointments Committee of the Cabinet (ACC) has approved the proposal of the Department of Financial Services (DFS) for the appointment of Mehta as non-executive Chairman of PNB.

Hide

13. Recently which bank has awarded with 2017 National MSME Excellence Award?

  • A. Corporation Bank
  • B. Indian Bank
  • C. Dhanalakshmi Bank
  • D. IDBI Bank

Show Answer

Answer: A – Corporation Bank – Explanation – Mangalore based public sector lender Corporation Bank was awarded the 2017 National MSME Excellence Award on February 10, 2017 at a function in New Delhi.

Hide

14. Which bank has gets award for tech security practices?

  • A. Vijaya Bank
  • B. South Indian Bank
  • C. UCO Bank
  • D. Ratnakar Bank Limited

Show Answer

Answer: B – South Indian BankExplanation – Thrissur based South Indian Bank(SIB)’s MD and CEO of the bank, V.G. Mathew  has received the ISO 27001: 2013 certification from Venkataram Arabolu, Managing Director, BSI Group India for Information Security Management System (ISMS) of SIB on February 16, 2017.

Hide

15. Which of the AIIMS has wins first prize for sanitation & hygiene under Kayakalp Awards?

  • A. AIIMS Bhopal
  • B. AIIMS Patna
  • C. AIIMS New Delhi
  • D. AIIMS Raipur

Show Answer

Answer: C – AIIMS New DelhiExplanation – India’s premier health institute the All India Institutes of Medical Sciences (AIIMS), New Delhi was awarded the first prize of the Government’s Kayakalp Award under the Central Government Hospitals category on February 15, 2017 in New Delhi for maintaining high standards of sanitation and hygiene.

Hide

Video Current Affairs Quiz: February 18 2017

 


Do not forget to check the following topics

{{ reviewsOverall }} / 5 Users (0 votes)
Rating
What people asked Leave your query
Order by:

Be the first to leave a review.

User AvatarUser Avatar
Verified
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Show more
{{ pageNumber+1 }}
Leave your query