Current Affairs Quiz : February 22 2017 Question And Answers

This page is all about Current Affairs Quiz on February 22 2017. All the recent incidents which were held on Twentytwo February 2017 are drifted here as
a multiple choice question answers i.e. MCQ. Candidate can download
this  “Current Affairs Quiz : February 22 2017” Question Answers in PDF file.

Current Affairs Quiz : February 22 2017 Question And Answers

Current Affairs Quiz February 22 2017

Current Affairs Quiz : February 22 2017 Question And Answers

Hello Aspirants. you can download this current affairs for Free in PDF format. Just register here and download this Current Affairs Quiz : February 22 2017. This PDF covers all the important topics which is common for all the bank exams and other competitive exams.

1. Recently which state’s Chief Minister inaugurates composite regional centre in Itanagar?

  • A. Arunachal Pradesh
  • B. Manipur
  • C. Assam
  • D. Odisha

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Answer: A – Arunachal Pradesh – Explanation – Arunachal Pradesh Chief Minister Pema Khandu in the presence of Union Minister of State for Home Affairs Kiren Rijiju inaugurated the Composite Regional Centre at Itanagar Banquet Hall, Arunachal Pradesh on February 21, 2017.

[/show_more]

2. Recently in which country Ravi Shankar Prasad launched Swachhta Kendra?

  • A. Mumbai
  • B. New Delhi
  • C. Nagpur
  • D. Indore

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Answer: B – New DelhiExplanation – Union Minister of Electronics and IT Ravi Shankar Prasad launched Cyber Swachhta Kendra in New Delhi on February 21, 2017 for Botnet cleaning and Malware analysis as a part of digital India initiative.

[/show_more]

3. What amount has been Tamil Nadu government announced for drought affected farmers?

  • A. 2,210 crore
  • B. 2,219 crore
  • C. 2,247 crore
  • D. 2,249 crore

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Answer: C – Rs. 2,247 croreExplanation – Tamil Nadu government lead by Edappadi K Palaniswami has sanctioned Rs 2,247 crore to drought-hit farmers in Tamil Nadu after the report submitted to the government by senior officials.

[/show_more]

4. Recently which of the following state has observed 2017 as Year of Apple?

  • A. Himachal Pradesh
  • B. Sikkim
  • C. Uttarakhand
  • D. Jammu & Kashmir

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Answer: D – Jammu & KashmirExplanation – J & K Chief Minister Mehbooba Mufti has declared 2017 as ‘Year of Apple’ to promote the famed Kashmiri apples in domestic and foreign markets.

[/show_more]

5. Recently which state Assembly passes Aadhaar bill 2017?

  • A. Haryana
  • B. Gujarat
  • C. Rajasthan
  • D. West Bengal

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Answer: B – GujaratExplanation – The Gujarat Assembly passed Aadhaar (Targeted Delivery of Financial and Other Subsidies, Benefits and Services) Bill, 2017 to empower the state government to use Aadhaar number as the sole identifier for the delivery of various subsidies and benefits in an effective and targeted manner.

[/show_more]

6. Which day is observed as World Day of Social Justice?

  • A. 20 February
  • B. 21 February
  • C. 22 February
  • D. 23 February

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Answer: A – 20 FebruaryExplanation – Every year, 20th February is observed as World Day of Social Justice to recognize the World Day of Social Justice – February 20 need to promote efforts to tackle issues such as poverty, exclusion and unemployment.

[/show_more]

7. When is the International Mother Language Day celebrated?

  • A. 20 February
  • B. 21 February
  • C. 24 February
  • D. 25 February

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Answer: A – 21 FebruaryExplanation –The United Nations’ (UN) International Mother Language Day annually celebrated on February 21 to promote awareness of linguistic and cultural diversity and multilingualism.

[/show_more]

8. At what age Norway’s Nobel committee Chairwomen Kullmann was died?



  • A. 60
  • B. 62
  • C. 65
  • D. 69

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Answer: C – 65 – Explanation – Chair-woman of the Norwegian Nobel Committee, Kaci Kullmann Five, died on February 19, 2017. She was 65.

[/show_more]

9. Recently who wins the 44th edition of the Rotterdam Open?

  • A. Jo-Wilfried Tsonga
  • B. David Goffin
  • C. Fabrice Santoro
  • D. Gilles Simon

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Answer: A – Jo-Wilfried TsongaeExplanation – Frenchman Jo-Wilfried Tsonga won the 44th edition of the ABN AMRO World Tennis Tournament by defeating Belgian David Goffin 4-6, 6-4, 6-1 on February 19, 2017 in Rotterdam.

[/show_more]

10. Who has been claimed No. 1 position in Official World Golf Ranking?

  • A. Chad Campbell
  • B. Dustin Johnson
  • C. Stewart Cink
  • D. Rickie Fowler

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Answer: B – Dustin JohnsonExplanation – American professional golfer Dustin Hunter Johnson has claimed No 1 Position in  Dustin Johnson Official World Golf Ranking for the first time in his career in the world.

[/show_more]

11. Which bank has launched the programme to boost tech innovators?

  • A. Citi bank
  • B. Bank of India
  • C. ICICI Bank
  • D. Yes Bank

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Answer: Citi Bank – Explanation – Private sector Lender CitiBank has launched Citi Tech for Integrity Challenge (T4I) in India, a global programme that boosts technology innovators.

[/show_more]

12. Name the bank with whom Dish TV has joins hands for digital payments?

  • A. HDFC Bank
  • B. ICICI Bank
  • C. Dhanlaxmi Bank
  • D. Federal Bank

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Answer: B – ICICI BankExplanation – Direct-to-home operator Dish TV joined hands with India’s largest public sector lender ICICI bank for digital payments.

[/show_more]

13. Which of the following EDII has wins International Mercury Award 2016-17?

  • A. EDII Ahmedabad
  • B. EDII Patna
  • C. EDII Kolkata
  • D. EDII Gandhinagar

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Answer: A – EDII Ahmedabad – Explanation – The Ahmedabad-based Entrepreneurship Development Institute of India (EDII) has received the prestigious International Mercury Awards for the year 2016-17 for the best overall presentation of its 2015-2016 annual report.

[/show_more]

14. Name the award given by Haryana Chief Minister to 42 sportspersons.

  • A. Haryana Khel Rattan
  • B. Bhim Award
  • C. Yuva Award
  • D. None of these

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Answer: B – Bhim AwardExplanation – The BJP led Haryana government gave away the Bhim awards to 42 sports persons of the state, spotting them for their outstanding performance at the national and international fronts between the years 2013 and 2017.

[/show_more]

15. Who was appointed as TCS Chairman?

  • A. N Chandrasekaran
  • B. V. Ramakrishnan
  • C. N. Ganapathy Subramaniam
  • D. Rajesh Gopinathan

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Answer: A – N ChandrasekaranExplanation – Tata Sons Chairman Natarajan Chandrasekaran has been appointed as the non-executive Chairman of Tata Consultancy Services (TCS) on February 21, 2017.

[/show_more]

Video Current Affairs Quiz: February 22 2017

 


Do not forget to check the following topics