Current Affairs Quiz : February 25 2017 Question And Answers

This page is all about Current Affairs Quiz on February 25 2017. All the recent incidents which were held on Twentyfive February 2017 are drifted here as
a multiple choice question answers i.e. MCQ. Candidate can download
this  “Current Affairs Quiz : February 25 2017” Question Answers in PDF file.

Current Affairs Quiz : February 25 2017 Question And Answers

Current Affairs Quiz February 25 2017

Current Affairs Quiz : February 25 2017 Question And Answers

Hello Aspirants. you can download this current affairs for Free in PDF format. Just register here and download this Current Affairs Quiz : February 25 2017. This PDF covers all the important topics which is common for all the bank exams and other competitive exams.

1. What is the name of 22nd state that joined scheme UDAY?

  • A. Sikkim
  • B. Nagaland
  • C. Assam
  • D. Odisha

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Answer: A – SikkimExplanation – India’s first fully organic state Sikkim has joined the union government’s Ujwal DISCOM Assurance Yojana (UDAY) as 22 nd state , the so called UDAY will in turn hand it an overall benefit of Rs 356 crore.

[/show_more]

2. Who is the Union Women and child Development Minister that announced compensation fund for children recently?

  • A. Uma Bharati
  • B. Maneka Gandhi
  • C. Harsimrat Kaur Badal
  • D. Smriti Zubin Irani

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Answer: B – Maneka GandhiExplanation – Women and Child Development Minister Maneka Gandhi on announced the setting up of a compensation fund under Nirbhaya scheme to provide financial help to children who are victims of sexual crimes. “The money for this fund will be drawn from Nirbhaya Scheme and will be monitored directly by the Women and Child Development Ministry.

[/show_more]

3. Which state government has decided to set up Ayurvedic Research Institute at Kannur?

  • A. Kerala
  • B. Tamilnadu
  • C. Andhra Pradesh
  • D. Madhya Pradesh

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Answer: A – KeralaExplanation – Kerala Chief Minister Pinarayi Vijayan has decided to set up Ayurvedic research institute and Kerala Blood Bank society of International standards in Kerala during the 13th five year plan.

[/show_more]

4. Which state become first in India to launched sex offender’s registry?

  • A. Rajasthan
  • B. Himachal Pradesh
  • C. Karnataka
  • D. Kerala

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Answer: D – KeralaExplanation – In an unprecedented move, Kerala is set to become the first state in the country to have a public registry of sex offenders. This would be the first time that names of sex offenders from a particular region in India will be in the public domain.The announcement was made by Governor P Sathasivam while speaking at the opening day of the Budget session in the Kerala Assembly.

[/show_more]

5. Recently India and which country signed an agreement on rail safety?

  • A. Japan
  • B. Brazil
  • C. Germany
  • D. Russia

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Answer: A – Japan – Explanation – India signed an agreement with Japan on enhancing railway safety in the Indian Railways with focus on railway track and rolling stock safety. The Memorandum of Cooperation was signed here on 21 February 2017 between Railway Board Chairman A.K.Mital and Ministry of Land, Infrastructure, Transport and Tourism of Japan Vice-Minister Hiroshi Tabata.

[/show_more]

6. Recently which country hosts the first official BRICS Sherpas meeting in Nanjing?

  • A. South Africa
  • B. Brazil
  • C. China
  • D. Russia

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Answer: C – ChinaExplanation – China hosts the first BRICS Sherpas Meeting in Nanjing in the country’s Jiangsu Province. The event held on February 23 and 24, Chinese foreign ministry spokesman Geng Shuang said that State Councilor Yang Jiechi will attend and address the opening ceremony. This is the first official event China hosting under its chairmanship which will gather more than 100 people, including Sherpas, diplomatic envoys in China and the New Development Bank representatives.

[/show_more]

7. Recently in which country NASA finds 60000 year old living microbes?

  • A. Taiwan
  • B. Qatar
  • C. Mexico
  • D. Jordan

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Answer: C – MexicoExplanation –The NASA scientists have accidently made finding of living microorganisms stuck inside crystals for as long as 60,000 years in a Naica mine, a working lead, zinc and silver mine in the northern Mexican state of Chihuahua.

[/show_more]

8. Recently Nobel winning Kenneth J. Arrow was passes away, he was an



  • A. Economist
  • B. Scientist
  • C. Architect
  • D. Medical laboratory scientist

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Answer: A – EconomistExplanation – Nobel-winning economist, mathematician Kenneth J Arrow has died in USA on February 23, 2017. He was 95.

[/show_more]

9. Recently which country’s high court rejects ICC withdrawal?

  • A. South Africa
  • B. Australia
  • C. West Indies
  • D. India

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Answer: A – South AfricaExplanation – In a blow to South African Communist Party led by Jacob Zuma administration South Africa’s High Court obstructed the government’s attempt to withdraw from the International Criminal Court (ICC).

[/show_more]

10. Name the former Sri Lankan batsman becomes 2nd Asian to play 1000 matches.

  • A. Sanath Jayasuriya
  • B. Kumar Sangakkara
  • C. Marvan Atapattu
  • D. Dulip Samaraweera

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Answer: B – Kumar Sangakkara – Explanation – Former Sri Lankan cricketer Kumar Sangakkara created record on February 23, 2017 to become the 16th player worldwide and 2nd Asian Batsman to play 1000 matches across Kumar Sangakkara all forms of Cricket.

[/show_more]

11. In which city first Gramin Khel Mahotsav will be held?

  • A. Chandigarh
  • B. Mohali
  • C. New Delhi
  • D. Pune

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Answer: C  – New DelhiExplanation – Addressing a press conference in New Delhi on February 22, 2017 Union Sports Minister Vijay Goel announced that the first Gramin Khel Mahotsav will be held from March 25-31, 2017 in New Delhi.

[/show_more]

12. Recently Visa sign MoU with Andhra Pradesh government to make this city as India’s first” less cash” city?

  • A. Vishakhapatnam
  • B. Nellore
  • C. Vijayawada
  • D. Guntur

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Answer: A – VishakhapatnamExplanation – The world’s second largest card payment organization Visa has signed a memorandum of understanding (MoU) with Andhra Pradesh government to make Vishakhapatnam as India’s first ‘less-cash’ city.

[/show_more]

13. Which company for the first in the world sign an agreement to deploy Azure stack in Andhra Pradesh?

  • A. Intel
  • B. Microsoft
  • C. Apple
  • D. HP

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Answer: B – Microsoft – Explanation – Technology giant Microsoft CEO Satya Nadella and Andhra Pradesh CM Chandrababu Naidu has signed agreement to utilise Microsoft Azure Stack for AP government state data centre at the ‘Microsoft Future Decoded’ held in Mumbai on February 22, 2017.

[/show_more]

14. Who has been appointed as the chairman of Cauvery Water Disputes Tribunal?

  • A. Justice Abhay Manohar Sapre
  • B. Justice Kurian Joseph
  • C. Justice Kurian Joseph
  • D. Justice Adarsh Kumar Goel

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Answer: A – Justice Abhay Manohar Sapre  – Explanation – Justice Abhay Manohar Sapre has been appointed as the chairman of Cauvery Water Disputes Tribunal (CWDT) on February 22, 2017. Manohar is the succeedor of Justice Balbir Singh Chauhan. He was nominated by Chief Justice J.S. Khehar.

[/show_more]

15. Who was appointed as the new commissioner of London’s Metropolitan Police?

  • A. Sir Bernard Hogan-Howe
  • B. Cressida Dick
  • C. Sir Paul Stephenson
  • D. Hurley, Graham

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Answer: B – Cressida DickExplanation – Cressida Dick (56) was appointed as the new commissioner of London’s Metropolitan Police. With this, she becomes the first woman to lead Scotland Yard in 188 year UK history.

[/show_more]

Video Current Affairs Quiz: February 25 2017

 


Do not forget to check the following topics