Current Affairs Quiz : January 03 2017 Question And Answers

This page is all about Current Affairs Quiz on January 03 2017. All the recent incidents which were held on Third January 2017 are drifted here as
a multiple choice question answers i.e. MCQ. Candidate can download
this  “Current Affairs Quiz : January 03 2017” Question Answers in PDF file.

Current Affairs Quiz : January 03 2017 Question And Answers
Current Affairs Quiz January 03 2017

Current Affairs Quiz : January 03 2017 Question And Answers

Hello Aspirants. you can download this current affairs for Free in PDF format. Just register here and download this Current Affairs Quiz : January 03 2017. This PDF covers all the important topics which is common for all the bank exams and other competitive exams.

1. Recently which state’s Chief Minister launched Arogya Raksha Scheme for APL families?



  • A. Uttar Pradesh
  • B. Andhra Pradesh
  • C. Maharashtra
  • D. Rajasthan

Show Answer

Answer: – B – Andhra Pradesh  – Explanation – Chandrababu Naidu, Chief Minister of Andhra Pradesh launched a new health scheme, Arogya Raksha Scheme on January 1, 2017 at Tummalapalli Kalakshetram in Vijayawada to provide the medical treatment to the people of the Above Poverty Line at Rs. 1200 premium per annum.

Hide

2. Recently 11-days Gala festival Bargarh Dhanua Jatra began in which state of India?

  • A. Rajasthan
  • B. Assam
  • C. Odisha
  • D. Bihar

Show Answer

Answer: – C – Odisha  – Explanation – The World famous 11-day gala festival Bargarh Dhanua Jatra began on 2 January 2017 in western Odisha. All rituals were performed before Goddess Samaleswari, the presiding deity of the event.

Hide

3. Recently which state government declared to ban use of purse seine nets for fishing?

  • A. Nagaland
  • B. Jharkhand
  • C. Bihar
  • D. Maharashtra

Show Answer

Answer: – D – Maharashtra – Explanation – Maharashtra Government has declared to ban the use of Purse Seine Nets for fishing across Maharashtra from January 1, 2017 to safeguard the Fingerlings, a fish species. The move is aimed at curbing the exploitation of fish by safeguarding the fingerlings and its eggs to increase their population.

Hide

4. Recently former minister of Nagaland passed away, in that time he was the age of ____________ years old.

  • A. 63
  • B. 73
  • C. 83
  • D. 93

Show Answer

Answer: – A – 63 – Explanation – Former Minister of Nagaland and former President of Pradesh Congress Committee (NPCC) K V Pusa passed away in Kohima on January 2, 2017. He was 63. Pusa had won the election first time in 1993 as independent candidate from Southern Angami Assembly Constituency under Kohima district.

Hide

5. Recently India’s first laser technology-based advance AVMS RTO check-post launched in which state of India?

  • A. Assam
  • B. Gujarat
  • C. Jharkhand
  • D. Maharashtra

Show Answer

Answer: – B – Gujarat – Explanation – Gujarat chief minister Vijaya Rupani dedicated India’s first laser technology-based advanced Automatic Vechime Monitoring System (AVMS) RTO check-post at Shamlaji, Aravalli district.

Hide

6. Recently which country’s government decided to launch new one-pound coin at end of March?

  • A. British Government
  • B. Egypt Government
  • C. Lebanon Government
  • D. South Sudan Government

Show Answer

Answer: – A – British Government – Explanation – The British Treasury has decided to introduce a new 12-sided one-pound coin at end of March 2017 and scrap the 30 year old one pound coin by October 2017. A new coin will be produced by the Royal Mint in Wales and a total of 1.5 billion coins will be issued in the first minting.

Hide

7. Recently which bank tied up with CNX Corporation?

  • A. Bank of India
  • B. Union Bank of India
  • C. Bank of Baroda
  • D. Syndicate Bank

Show Answer

Answer: – C – Bank of Baroda – Explanation – Public sector lender Bank of Baroda has announced a partnership with CNX Corporation (CNX) to provide collateral management services towards the loans against warehouse receipt sanctioned to the farmers through the network of the bank’s branches across the country.

Hide

8. Recently which Pakistani army chief awarded with Nishan-e-Imtiaz?

  • A. Ashfaq Parvez Kayani
  • B. Qamar Javed Bajwa
  • C. Raheel Sharif
  • D. Jehangir Karamat

Show Answer

Answer: – B – Qamar Javed Bajwa – Explanation – Pakistan Mamnoon Hussain  honoured Pakistan’s Chief of Army Staff General Qamar Javed Bajwa with Nishan-e-Imtiaz to recognize his valuable servicesin Islamabad.

Hide

9. Recently which State Power Corporation Limited awarded with “Best Performing Power Distribution Utility in Power Sector”?

  • A. Assam
  • B. Rajasthan
  • C. Punjab
  • D. Bihar

Show Answer

Answer: – C – Punjab – Explanation – The Punjab State Power Corporation Limited (PSPCL) was awarded with “Best Performing Power Distribution Utility in Power Sector” by Central Board of Irrigation & Power (CBIP).

Hide

10. Recently who appointed as Chairman of Union Public Service Commission?

  • A. David R. Syiemlieh
  • B. Deepak Gupta
  • C. R. Hashim
  • D. Mata Prasad

Show Answer

Answer: – A – Prof. David R. Syiemlieh – Explanation – President Pranab Mukherjee has appointed Prof. David R. Syiemlieh, to perform the duties of the post of Chairman of Union Public Service Commission, with effect from the forenoon of January 4, 2017 till further orders or till completion of his term as member on 21.01.2018, whichever is earlier.

Hide

11. Recently who appointed as Vice Chief of the Air Staff of Indian Air Force?

  • A. VR Laxman
  • B. SB Deo
  • C. MN Panna
  • D. HR Pandey

Show Answer

Answer: – B – SB Deo  – Explanation – Air Marshal SB Deo taking over as Vice Chief of the Air Staff (VCAS) at the Air Headquarters (Vayu Bhawan) on January 2, 2017. Air Marshal SB Deo was commissioned as a fighter pilot in the IAF on 15 Jun 79. Prior to this he was the AOC-in-C of Western Air Command (WAC).

Hide

12. Recently who appointed as Major General of Kyrgyzstan?

  • A. Abdul Mannan
  • B. Rafiq Islam
  • C. Sheikh Rafik Mohammed
  • D. Kader Khan

Show Answer

Answer: – C – Sheikh Rafik Mohammed – Explanation – Sheikh Rafik Mohammed, Saudi-based entrepreneur of Indian origin was appointed as Major General, a top position in the defence department of Kyrgyzstan.

Hide

13. Recently who appointed as the 25th Chief Justice of Pakistan?

  • A. Mian Saqib Nisar
  • B. Rafiq Islam
  • C. Sheikh Rafik Mohammed
  • D. Kader Khan

Show Answer

Answer: – A – Mian Saqib Nisar – Explanation – Justice Mian Saqib Nisar was sworn in as the 25th chief justice of Pakistan. He was administered the oath to the office by President Mamnoon Hussain.

Hide

14. Recently who appointed as the Secretary – General of United Nations?

  • A. Ban Ki-moon
  • B. Antonio Guterres
  • C. Kofi Anan
  • D. Boutros Boutros-Ghali

Show Answer

Answer:- B – Antonio Guterres – Explanation – Portugal’s former Prime Minister Antonio Guterres on 1st January 2017 took over as the ninth Secretary-General of the United Nations. Guterres took over for a five year term that can be renewed by member states for an additional five years. He succeeds Ban Ki-moon.

Hide

15. Recently who won the World Blitz Chess Championship 2016?

  • A. Magnus Carlsen
  • B. Sergey Karjakin
  • C. Daniil Dubov
  • D. Jason Gillespie

Show Answer

Answer: – B – Sergey Karjakin – Explanation – Sergey Karjakin of Russia defeated Norway’s Magnus Carlsen in a tie-breaker to win Gold in the World Blitz Chess Championship title in Doha, Qatar on December 30, 2016. Both players scored 16.5 points at the end of 21 rounds of competition spread over two days in the shortest format of chess.

Hide

Video Current Affairs Quiz: January 03 2017 

 

Do not forget to check the following topics

{{ reviewsOverall }} / 5 Users (0 votes)
Rating
What people asked Leave your query
Order by:

Be the first to leave a review.

User AvatarUser Avatar
Verified
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Show more
{{ pageNumber+1 }}
Leave your query