Current Affairs Quiz : January 04 2017 Question And Answers

This page is all about Current Affairs Quiz on January 04 2017. All the recent incidents which were held on Fourth January 2017 are drifted here as
a multiple choice question answers i.e. MCQ. Candidate can download
this  “Current Affairs Quiz : January 04 2017” Question Answers in PDF file.

Current Affairs Quiz : January 04 2017 Question And Answers
Current Affairs Quiz January 04 2017

Current Affairs Quiz : January 04 2017 Question And Answers

Hello Aspirants. you can download this current affairs for Free in PDF format. Just register here and download this Current Affairs Quiz : January 04 2017. This PDF covers all the important topics which is common for all the bank exams and other competitive exams.

1. What is the theme of the 5-Day Indian Science Congress 2017?



  • A. Science and National Welfare
  • B. Science and Technology for National Development
  • C. Science in the Service of Nation
  • D. Scientific Institutions and Scientists

Show Answer

Answer: B – Science and Technology for National Development – Explanation – The theme for the five-day event is ‘Science and Technology for National Development’. The Congress will be held from January 3 to January 7, 2017 at Tarakarama Stadium of Sri Venkateswara University in Tirupati in Andhra Pradesh. This is the second time that the city of Tirupati is hosting the event, first time being in 1983.

Hide

2. Recently India’s first 700 MW Pressurized Heavy Water Reactor (PHWR) will have its trial run in which state?

  • A. Andhra Pradesh
  • B. Madhya Pradesh
  • C. Gujarat
  • D. Uttarakhand

Show Answer

Answer: C – Gujarat – Explanation – The trial run of India’s first 700 MW Pressurized Heavy Water Reactor (PHWR) at Kakrapar, Gujarat, is expected to take place in middle of 2017. India’s atomic power plant operator NPCIL is building four 700 MW PHWRs, two each at Kakrapar Atomic Power Station (KAPS) in Gujarat and Rajasthan Atomic Power Station (RAPS) in Rajasthan. The construction of two 700 MW PHWRs at KAPS is at an advanced stage. The commissioning activities of the first unit have begun and the trial run of the first unit is expected to happen during the middle of 2017.

Hide

3. Recently who rules any candidate seeking votes on religious grounds would be disqualified?

  • A. High court of Uttar Pradesh
  • B. Supreme Court
  • C. Election Commission
  • D. President of India

Show Answer

Answer: B – Supreme CourtExplanation – The Supreme Court of India on 2 January 2017 ruled that no politician can seek the vote in the name of caste. Creed. Religion community or language. By a 4-3 majority ruling, a seven. judge Constitution bench of the court held that the candidate will be disqualified if he/she was found violating the order. The bench was headed by Chief Justice TS Thakur. The court’s verdict came while it was hearing several petitions in the Hindutva case.

Hide

4. Recently who launched the mobile app for Haj Pilgrimage?

  • A. Tourism Department
  • B. Union Government
  • C. Bihar Government
  • D. Muslim Federation

Show Answer

Answer: B – Union Government – Explanation – The Union Minister of State for Minority Aairs Mukhtar Abbas Naqvi on 2 January 2017 launched a mobile app for Haj Pilgrimage. With the launch of this app, the government aims to render digital push to the Haj application process. It was launched under the Union Government’s Digital India programme.

Hide

5. Recently who announced pan-India expansion of Maternity Benefit Programme?

  • A. Narendra Modi
  • B. Rajnath Singh
  • C. Arun Jeitly
  • D. Sushma Swaraj

Show Answer

Answer: A – Narendra Modi – Explanation – Prime Minister Narendra Modi announced pan-India expansion of Maternity Benefit Programme (MBP) to benefit pregnant and lactating mothers across the country. The announcement was made by the Modi in his address to the nation on 31 December 2016. The expanded programme will come into force on 1 January 2017.

Hide

6. What is the India’s rank in offering highest salaries to expats, as per 2016 HSBC Expat Explorer Survey?

  • A. First
  • B. Second
  • C. Third
  • D. Fifth

Show Answer

Answer:  C – ThirdExplanation – According to HSBC Expat survey 2016, India ranks third among the countries offering the highest average annual salary to expatriates. Expatriates living in India are the third-highest paid in the world. Out of almost 27,000 expats polled.

Hide

7. Recently Russia supplied 4 Sukhoi Su-35 Fighter Jets to which country?

  • A. India
  • B. Pakistan
  • C. France
  • D. China

Show Answer

Answer: D – ChinaExplanation – Russia finally delivered 4 Sukhoi Su-35 Fighter Jets to China on December 25, 2016, after a delay of two years. The Su-35 is an advanced version of the Su-30s operated by the Indian Airforce. Moscow cited the reason for delay to the fear that its fifth generation jet will lose value in Chinese Market once Chinese military commissioned its J-20 stealth fighter. However Russia did not change its stance on the export of the Su-35 until the J-20 fighter was unveiled.

Hide

8. Recently which country has signed an agreement with India to release the fishermen in each other’s custody?

  • A. Sri Lanka
  • B. Myanmar
  • C. Pakistan
  • D. Bangladesh

Show Answer

Answer: A – Sri LankaExplanation – A ministerial level talks between Indian Minister of Agriculture and Farmers Welfare of India Radha Mohan Singh and Minister for Fisheries and Aquatic Resources Development of Sri Lanka Mahinda Amaraweera was held in Colombo on January 2, 2016. Under the agreement reached after a meeting of JWG, both the countries agreed to release all Indian and Sri Lankan fishermen in each other’s custody. During the discussion, the ministers exchanged views on possible mechanisms to help find a permanent solution to the fishermen issues.

Hide

9. Recently which country has passed a Hindu Marriages Bill on January 2, 2017?

  • A. Sri lanka
  • B. Pakistan
  • C. Iran
  • D. Iraq

Show Answer

Answer: B – PakistanExplanation – Pakistan’s Senate Functional Committee on Human Rights chaired by Nasreen Jalil approved the much-awaited Hindu Marriages Bill on January 2, 2017 while the Natio­nal Assembly passed the Hindu Marriage Bill in September 2016. Hindu Marriages Bill will enable the Hindu community members to get their marriages registered and to appeal in courts of law in cases of separation

Hide

10. Who will be the head of the Committee to suggest improvements in the National Sports Development Code?

  • A. Mr Vijay Goel
  • B. Injeti Srinivas
  • C. Anurag Thakur
  • D. Yuvraj Singh

Show Answer

Answer: B – Injeti SrinivasExplanation: The Minister of State (I/C) for Youth Affairs and Sports Mr Vijay Goel constituted a committee on January 2, 2017, to suggest improvements in the National Sports Development Code functioning of sports federations. The committee, which will be chaired by Sports Secretary, Injeti Srinivas, will submit its report within one month on the basis of suggestions and feedback given in these meetings so that sports bodies act according to the public expectations for the promotion of sports in the country.

Hide

11. Name the Grand Slam Champion who announced her retirement recently from Professional .

  • A. Li Xiaoxia
  • B. Suzanne Lenglen
  • C. Billie Jean King
  • D. Doris Hart

Show Answer

Answer: A – Li XiaoxiaExplanation: China’s table tennis Grand Slam Champion Li Xiaoxia announced her retirement on January 1, 2017, ending her 22 years career on the court. She helped China to win gold medal in doubles at the Rio Olympic Games in 2016 besides finishing runner-up in the singles event and also won 53rd Table Tennis Team Championships 2016. The 28-year-old holds multiple doubles and Teams World titles in Olympics Games, World Championships, World Cups, Asian Cups, Asian Championships etc.

Hide

12. Recently which bank tied with the artificial intelligence firm Niki.ai to launch On Chat Chatbot on Face book’s Messenger platform?

  • A. Dena Bank
  • B. Canara Bank
  • C. HDFC Bank
  • D. State Bank Of India

Show Answer

Answer: C – HDFC Bank – Explanation – HDFC has tied-up with artificial intelligence firm Niki.ai to launch a chatbot called OnChat on Facebook’s Messenger platform, that will allow users to recharge phones, pay utility bills, book cabs from Ola or Uber etc., through a chat. The chatbot is available for non-HDFC bank users as well. The chat opens a payment gateway through which transactions can be made using any bank account.

Hide

13. Recently Coca-Cola India has partnered with which bank to educate the retailers on digital transaction?

  • A. Bank of India
  • B. State Bank of India
  • C. Bandhan Bank
  • D. State Bank of India

Show Answer

Answer: D – State Bank of IndiaExplanation – Coca-Cola India and its largest bottling partner Hindustan Coca-Cola beverages have partnered the SBI to enable over 2.6 million retailers and 5000 distributors in conducting business transactions digitally. SBI will educate retailers on digital transactions and will be developed a customized payment solution for retailers and distributors.

Hide

14. What is the interest rate on Kisan Vikas Patra recently kept by Union Government?

  • A. 7 Percent
  • B. 0 Percent
  • C. 5 Percent
  • D. 0 Percent

Show Answer

Answer: A – 7.7 PercentExplanation – The Union Government has kept interest rates on Small Savings Schemes like PPF and Kisan Vikas Patra, Sukanya Samriddhi Account and Senior Citizens Savings Scheme unchanged from the rates prescribed for the fourth quarter of 2016-17 starting from January 1, 2017, and ending on March 31. Kisan Vikas Patra (KVP):7.7 percent with maturity in 112 months, Public Provident Fund (PPF): 8 percent annual interest rate.

Hide

15. Name the person who is recently appointed as the Ambassador of India to the Oriental Republic of Uruguay?

  • A. Sanjiv Ranjan
  • B. S Jaishankar
  • C. Nirupama Rao
  • D. Meera Shankar

Show Answer

Answer: A – Sanjiv Ranjan – Explanation – Shri Sanjiv Ranjan, 1993 batch IFS officer has been concurrently accredited as the Ambassador of India to the Oriental Republic of Uruguay. Mr. Ranjan, presently serving Ambassador of India to Argentina and he will take up his assignment shortly.

Hide

Video Current Affairs Quiz: January 04 2017 

 

Do not forget to check the following topics

{{ reviewsOverall }} / 5 Users (0 votes)
Rating
What people asked Leave your query
Order by:

Be the first to leave a review.

User AvatarUser Avatar
Verified
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Show more
{{ pageNumber+1 }}
Leave your query