Current Affairs Quiz : January 05 2017 Question And Answers

This page is all about Current Affairs Quiz on January 05 2017. All the recent incidents which were held on Fifth January 2017 are drifted here as
a multiple choice question answers i.e. MCQ. Candidate can download
this  “Current Affairs Quiz : January 05 2017” Question Answers in PDF file.

Current Affairs Quiz : January 05 2017 Question And Answers
Current Affairs Quiz January 05 2017

Current Affairs Quiz : January 05 2017 Question And Answers

Hello Aspirants. you can download this current affairs for Free in PDF format. Just register here and download this Current Affairs Quiz : January 05 2017. This PDF covers all the important topics which is common for all the bank exams and other competitive exams.

1. Recently Swachh Bharat survey launched of how many cities?



  • A. 600
  • B. 500
  • C. 450
  • D. 550

Show Answer

Answer: B – 500Explanation – The Union government of India has launched a Swachh Bharat survey in 500 cities and towns across the country to assess levels of sanitation and the progress made towards achieving ‘Open Defecation Free’ status. The Swachh Survekshan-2017, conducted by Quality Council of India (QCI), aims to improve sanitation standards in the country by instilling a sense of competition between the cities.

Hide

2. Recently Election Commission announces dates of assembly polls of how many states?

  • A. 6
  • B. 7
  • C. 4
  • D. 5

Show Answer

Answer: D – 5Explanation – The Election Commission of India (ECI) on 4 January 2017 announced the dates of assemble polls of five states including Uttar Pradesh, Punjab, Uttrakhand, Manipur and Goa.

Hide

3. Recently who launched the Bunkar Mitra helpline for handloom weavers?

  • A. Narendra Modi
  • B. Zubin Irani
  • C. Smriti Irani
  • D. Uma Bharati

Show Answer

Answer: B – Zubin IraniExplanation – Bunkar Mitra helpline started functioning on 4 January 2017. The helpline is meant to extend professional expertise to distressed handloom weavers. The helpline was launched by the Union Textiles Minister Zubin Irani on 25 December 2016 on the occasion of Good Governance Day.

Hide

4. Recently Prime Minister Narendra Modi announced Rs___________________ assistance for pregnant women?

  • A. Rs 8000
  • B. Rs 7000
  • C. Rs 6000
  • D. Rs 5000

Show Answer

Answer: C – Rs 6000 – Explanation – Rs 6000 assistance will be provided to pregnant women; the assistance money will be transferred to their account.

Hide

5. Recently UN Security Council approves which country drafted resolution on Syria ceasefire?

  • A. China
  • B. Japan
  • C. Iraq
  • D. Russia

Show Answer

Answer: D – RussiaExplanation – United Nations Security Council (UNSC) unanimously passed a Russian-drafted resolution 2336 (2016) that seeks to end violence in Syria via a nationwide ceasefire between the government and rebels. The resolution adopted also seeks to start a political process in the wartorn Middle Eastern country.

Hide

6. Recently UN designates _________________International Year of Sustainable Tourism for Development.

  • A. 2016
  • B. 2015
  • C. 2017
  • D. 2014

Show Answer

Answer: C – 2017Explanation – The United Nations has designated the year 2017 as the International Year of Sustainable Tourism for Development. The announcement was made during the International body’s 70th General Assembly. The theme has been given to increase awareness on the contribution of sustainable tourism to development, especially among the public and the decision makers of the public and private sector while mobilizing all stakeholders to work together in making tourism a channel for positive change.

Hide

7. By the UN ________________year was designated as the International Year of Pulses.

  • A. 2017
  • B. 2016
  • C. 2015
  • D. 2014

Show Answer

Answer: B – 2016 – Explanation – The United Nations had declared the year 2016 as the International Year of Pulses (IYP) in its 68th General Assembly. The Food and Agriculture Organization of the United Nations (FAO) was given the responsibility for the implementation of the Year’s theme in collaboration with governments, relevant organisations, non-governmental organisations and relevant stakeholders. The International Year was aimed at heightening the awareness of the public regarding the nutritional benefits of pulses, as a part of its sustainable food production aimed towards food security and nutrition.

Hide

8. Which day is observed as World Braille Day?

  • A. January 6
  • B. January 8
  • C. January 4
  • D. January 7

Show Answer

Answer: C – January 4Explanation – Every year World Braille Day is observed on 4th January across the world to commemorate the birthday of Louis Braille who is credited with inventing the Braille language which helps blind people to read as well as write.

Hide

9. Name the Australian player who recently inducted into the ICC hall of Fame.

  • A. Mark Taylor
  • B. Rod Marsh
  • C. Arthur Morris
  • D. David Boon

Show Answer

Answer: C – Arthur MorrisExplanation – Australia’s former opening batsman Arthur Morris on 3 January 2017 was inducted into International Cricket Council’s (ICC) Hall of Fame. With this, Morris became the 82nd cricketer to be inducted into ICC Hall of Fame. The Australian cricketer was given the honour posthumously during the first day of the third Test between Pakistan and Australia in Sydney.

Hide

10. Recently Bajaj Electricals has tied up with which bank to provide digitized payment to its vendor?

  • A. Bank of India
  • B. Dena Bank
  • C. Bank of Varoda
  • D. Yes Bank

Show Answer

Answer: D – Yes Bank – Explanation – Yes Bank has entered into a tie-up with Bajaj Electricals for vendor financing using block chain solution. There is an over 70 per cent cost reduction because of block chain and the payback for our investments is 6-8 months. Block chain solutions is a distributed database that maintains a continuously-growing list of ordered records called blocks. ICICI Bank is the India’s first bank to execute its first transaction on block chain.

Hide

11. How much discount is offered by the Indian Oil Firms on making payment online for their liquefied petroleum gas cylinders?

  • A. 5
  • B. 3.5
  • C. 4.5
  • D. 6

Show Answer

Answer: A – Rs.5 – Explanation – Cooking gas customers can now avail an upfront discount of Rs 5 on every refill booked and paid for online. Indian Oil, Bharat Petroleum and Hindustan Petroleum have begun offering the price discount to cooking gas customers. The discounted amount will be seen on customers’ screens as well as the cash memo accompanying the cylinder.

Hide

12. Google dedicated its Doodle to ____________________ social reformer and renowned poet to pay tribute on her 186th birth anniversary.

  • A. Savitribai Phule
  • B. Vijay Lakshmi Pandit
  • C. Kamla Nehru
  • D. Madam Cama

Show Answer

Answer: A – Savitribai PhuleExplanation: Savitribai Jyotirao Phule (3 January 1831  – 10 March 1897) was an Indian social reformer and poet. Along with her husband, Jyotirao Phule, she played an important role in improving women’s rights in India during British rule.[1] Phule along with her husband founded the first women’s school at Bhide Wada in Pune in 1848. She worked very hard to abolish discrimination and unfair treatment of people based on caste and gender. She is regarded as an important figure of the social reform movement in Maharashtra.

Hide

13. Recently who has been elected as the President of Haiti?

  • A. Jovenel Moise
  • B. Bertrand
  • C. Jean Charles
  • D. Michel Martelly

Show Answer

Answer: A – Jovenel Moise – Explanation – Businessman Jovenel Moise was declared the official winner of Haitian Presidential Elections on 3 January 2017. Moise, who was representing former President Michel Martelly’s the Haitian Tet Kale Party (PHTK), won a clear majority in the Presidential elections by getting 55.6% of the total votes cast, beating his closest rival Jude Celestine who received only 19.5% of the total votes cast. The elections were held on 20 November 2016.

Hide

14. Recently who has been appointed as the new Executive Director (ED) of Reserve Bank of India?

  • A. Surekha Marandi
  • B. Utpal Kanti
  • C. U S Paliwal
  • D. Ghanshyam Kamalesh

Show Answer

Answer: A – Surekha Marandi  – Explanation – India’s central banking institution Reserve Bank of India (RBI)  was appointed Surekha Marandi as its Executive Director (ED). She replaced U S Paliwal. Prior to this, Marandi was working as the Principal Chief General Manager and Chief Vigilance Officer in the Reserve Bank. She has worked in Consumer Education and Protection Department, Financial Inclusion and Development Department, and Secretary’s Department. She has also served on the Boards of United Bank and Bank of Baroda.

Hide

15. The book “Death under the Deodars: The Adventures of Miss Ripley-Bean” has been authored by whom?

  • A. Ruskin Bond
  • B. Anurag Mathu
  • C. S. Naipaul
  • D. R. Narayana Murthy

Show Answer

Answer: A – Ruskin Bond The book “Death Under The Deodars – Explanation – The Adventures of Miss Ripley-Bean” has been authored by Ruskin Bond, is recently published by Penguin India. The 8-stories in the book are classic Ruskin style – full of wit and memorable characters and will enthrall and delight children as well as adults.

Hide

Video Current Affairs Quiz: January 05 2017 

 

Do not forget to check the following topics

{{ reviewsOverall }} / 5 Users (0 votes)
Rating
What people asked Leave your query
Order by:

Be the first to leave a review.

User AvatarUser Avatar
Verified
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Show more
{{ pageNumber+1 }}
Leave your query