Current Affairs Quiz : January 09 2017 Question And Answers

This page is all about Current Affairs Quiz on January 09 2017. All the recent incidents which were held on Ninth January 2017 are drifted here as
a multiple choice question answers i.e. MCQ. Candidate can download
this  “Current Affairs Quiz : January 09 2017” Question Answers in PDF file.

Current Affairs Quiz : January 09 2017 Question And Answers
Current Affairs Quiz January 09 2017

Current Affairs Quiz : January 09 2017 Question And Answers

Hello Aspirants. you can download this current affairs for Free in PDF format. Just register here and download this Current Affairs Quiz : January 09 2017. This PDF covers all the important topics which is common for all the bank exams and other competitive exams.

1. Recently in which state fourth International Agri-Horti show begins?



  • A. Manipur
  • B. Nagaland
  • C. Tripura
  • D. Assam

Show Answer

Answer: D – AssamExplanation – The Fourth Assam International Agri-Horti Show began in Guwahati, Assam on January 6, 2017. The Chief Minister of Assam, Sarbananda Sonowal inaugurated the programme.

Hide

2. In which of the following city Regional Labour Conference of North-Eastern Region held?

  • A. Guwahati
  • B. Silchar
  • C. Shillong
  • D. Dispur

Show Answer

Answer: A – GuwahatiExplanation – The Regional conference of State Labour Ministers and Principal Secretaries of Labour of North Eastern States was held on 5 January 2017 in Guwahati, Assam. The conference was inaugurated by Assam Chief Minister Sarbananda Sonowal. It was held in the presence of Bandaru Dattatreya, the Minister of State (Independent Charge) for Labour and Employment.

Hide

3. In which of the following city 44th World Book Fair begins?

  • A. Mumbai
  • B. Chandigarh
  • C. New Delhi
  • D. Pune

Show Answer

Answer: C – New DelhiExplanation – The 44th edition of the New Delhi World Book Fair began at Pragati Maidan in national capital. The theme for this edition of the event is ‘Manushi– Books Written on and by Women’. Based on the theme, the fair will exhibit the rich tradition of women writings from ancient times till the present. Read more

Hide

4. Recently 14th Pravasi Bhartiya Divas commence in ___________________________.

  • A. Bengaluru
  • B. Patna
  • C. Hyderabad
  • D. Bhopal

Show Answer

Answer: A – Bengaluru – Explanation – 14th edition of Pravasi Bhartiya Divas (PBD) began in the country’s IT hub Bengaluru, Karnataka. The theme of this edition is “Redefining Engagement with the Indian Diaspora”. On the first day of three day event, ‘Youth Pravasi Bharatiya Divas’ was inaugurated as part of the PBD 2017 with an aim to connect with the youth, the new generation of Pravasis growing up all over the world. Read more

Hide

5. Recently 9th Jaipur International Film Festival begins in which state?

  • A. Gujarat
  • B. Rajasthan
  • C. Himachal Pradesh
  • D. Punjab

Show Answer

Answer: B – Rajasthan – Explanation – The ninth edition of Jaipur International Film Festival (JIFF) began in Jaipur, capital city of Rajasthan in the presence of renowned film makers. This edition of the festival will witness participation by 250 filmmakers and artistes. This year’s Life Time Achievement Award was presented to internationally acclaimed cine-visionary Ramesh Prasad who is hailed as creator of specialised post production facilities.

Hide

6. Recently who announced to be launch Pravasi Kaushal Vikas Yojana?

  • A. Narendra Modi
  • B. Pranab Mukherjee
  • C. Rajnath Singh
  • D. Siddaramaiah

Show Answer

Answer: A – Narendra Modi – Explanation – Prime Minister Narendra Modi on 8 January 2017 announced that the government is planning to launchPravasi Kaushal Vikas Yojana to train Indian youth for overseas employment. The announcement was made at the inauguration of the 14th Pravasi Bharatiya Divas Convention in bengaluru, Karnataka.

Hide

7. In _____________________ BSI have discovered a new species of ginger.

  • A. Chandigarh
  • B. Lakshadweep
  • C. Puducherry
  • D. Andaman and Nicobar Islands

Show Answer

Answer: D – Andaman and Nicobar Islands – Explanation – Scientists from Botanical Survey of India (BSI) have discovered a new species of Zingiber (commonly referred as ginger) from the Andaman and Nicobar Islands.

Hide

8. Recently India and which country signed seven agreements including defence cooperation?

  • A. Portugal
  • B. Kazakhstan
  • C. Thailand
  • D. Holland

Show Answer

Answer: A – PortugalExplanation – India and Portugal on 7 January 2017 signed seven agreements to boost the bilateral relations between the two nations. The signed agreements include support in defence cooperation and renewable energy. The MoUs were signed after bilateral meeting between Prime Minister Narendra Modi and his Portuguese counterpart Antonio Costa in New Delhi. PM Antonio Costa was on a seven-day visit to India.

Hide

9. Recently which country introduced H1-B Visa Programme reform bill?

  • A. England
  • B. USA
  • C. Germany
  • D. Russia

Show Answer

Answer: B – USAExplanation – The Protect and Grow American Jobs Act was introduced in the US Congress in January 2017. The bill roposes key changes in the H1-B Programme in order to stop misuse of the H1-B and L1 visas by the American companies. The bill also seeks to encourage companies to hire more American workers in order to tackle growing unemployment in the country.

Hide

10. Union Cabinet approved MoU with which country on agriculture and allied sectors?

  • A. Syria
  • B. Nepal
  • C. Kenya
  • D. Bangladesh

Show Answer

Answer: C – Kenya – Explanation – Union Cabinet on 4 January 2017 approved the signing of a Memorandum of Understanding (MoU) with Kenya in the field of agriculture and allied sectors. The decision was taken at a meeting of the Cabinet chaired by the Prime Minister in New Delhi.

Hide

11. Who wins 2017 Qatar Open tennis doubles title?

  • A. Feliciano López and Marc López
  • B. Feliciano López and Alexander Peya
  • C. Philipp Petzschner and Andu Murry
  • D. Philipp Petzschner and Alexander Peya

Show Answer

Answer: A – Feliciano López and Marc LópezExplanation – In the doubles category Spanish pair, Feliciano López and Marc López defeated Philipp Petzschner (Germany) and Alexander Peya (Austria) pair by 6-4, 6-3 score to win the title.

Hide

12. Who wins Chennai Open Men’s Doubles title?

  • A. Rohan Bopanna and Jeevan Nedunchezhiyan
  • B. Rohan Bopanna and Purav Raja
  • C. Leander Paes and Jeevan Nedunchezhiyan
  • D. Purav Raja and Divij Sharan

Show Answer

Answer: A – Rohan Bopanna and Jeevan Nedunchezhiyan – Explanation – Indian tennis players Rohan Bopanna and Jeevan Nedunchezhiyan on 8 January 2017 won the 2017 Chennai Open Men’s Doubles title. The duo defeated compatriots Purav Raja and Divij Sharan 6-3, 6-4 in the summit clash held in Chennai, Tamil Nadu.It is the first time that an Indian pair clinched the title after Leander Paes and Mahesh Bhupathi, who won the title in 2011.

Hide

13. Recently who win the 2017 Chennai Open title?

  • A. Daniil Medvedev
  • B. Roberto Bautista Agut
  • C. Robert Wrenn
  • D. Mikhail Youzhny

Show Answer

Answer: B – Roberto Bautista AgutExplanation – Spain’s Roberto Bautista Agut on 8 January 2017 clinched the Men’s Singles title of the 2017 Chennai Open. Agut defeated Russia’s Daniil Medvedev 6-3 and 6-4 to claim the first ATP tournament of the season.

Hide

14. Who was appointed as the head of Islamic Military Alliance?

  • A. General Raheel Sharif
  • B. General Qamar Javed Bajwa
  • C. Nabil Elaraby
  • D. Ahmed Aboul Gheit

Show Answer

Answer: A – General Raheel Sharif – Explanation – Pakistan’s former Army chief Gen. Raheel Sharif (retired) was appointed head of Islamic Military Alliance to Fight Terrorism (IMAFT), a Saudi Arabia-led military coalition of 39 nations. The appointment was confirmed by Pakistan’s Defence Minister Khawaja Muhammad Asif as both the government and the Army allowed Gen. Sharif take charge of the alliance.

Hide

15. Recently Government imposes anti-dumping duty on which of the following products from Bangladesh and Nepal?

  • A. Jute
  • B. Sugar
  • C. Maize
  • D. Rice

Show Answer

Answer:  A – Jute – Explanation – The Government on January 5, 2017, imposed an anti-dumping duty ranging from USD 6.30 to USD 351.72 per tonne on imports of jute and its products from Bangladesh and Nepal for five years.

Hide

Video Current Affairs Quiz: January 09 2017 

 

Do not forget to check the following topics

{{ reviewsOverall }} / 5 Users (0 votes)
Rating
What people asked Leave your query
Order by:

Be the first to leave a review.

User AvatarUser Avatar
Verified
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Show more
{{ pageNumber+1 }}
Leave your query