Current Affairs Quiz : January 16 2017 Question And Answers

This page is all about Current Affairs Quiz on January 16 2017. All the recent incidents which were held on Sixteenth January 2017 are drifted here as
a multiple choice question answers i.e. MCQ. Candidate can download
this  “Current Affairs Quiz : January 16 2017” Question Answers in PDF file.

Current Affairs Quiz : January 16 2017 Question And Answers

Current Affairs Quiz January 16 2017

Current Affairs Quiz : January 16 2017 Question And Answers

Hello Aspirants. you can download this current affairs for Free in PDF format. Just register here and download this Current Affairs Quiz : January 16 2017. This PDF covers all the important topics which is common for all the bank exams and other competitive exams.

1. Expert Group on SECC submits reports to Ministry of Rural Development this committee was headed by-

  • A. Sumit Bose
  • B. Naveen chanda
  • C. Ashok Lavasa
  • D. Ratan Watal

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Answer: A – Sumit Bose – Explanation –An Expert Group Committee under the Chairmanship of former Finance Secretary Shri Sumit Bose presented its report on the Socio Economic and Caste Census (SECC) to the Minister of Rural Development, Shri Narendra Singh Tomar on January 13, 2017 for better planning and identification of beneficiaries and for generating priority list of beneficiaries under its programmes.

[/show_more]

2. Recently Annual Camel Festival held in which city?

  • A. Jaipur
  • B. Bikaner
  • C. Jodhpur
  • D. Jaiselmer

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Answer: B – Bikaner – Explanation – The annual camel festival was held in Bikaner, Rajasthan from January 14-January 15,  Camel Festival2017 in the presence of domestic as well as foreign tourists.The two-day festival was organised by the Rajasthan Tourism Department and the Bikaner district administration.

[/show_more]

3. Recently which state government inaugurates Digital Dakiya Scheme?

  • A. Rajasthan
  • B. Punjab
  • C. Goa
  • D. Madhya Pradesh

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Answer: D – Madhya Pradesh – Explanation – Madhya Pradesh government inaugurated a first of its kind scheme of the country, “Digital Dakiya” in Indore on January 14, 2017 to encourage cashless transaction in the state.

[/show_more]

4. ____________________ launches operation “Sard Hawa” at Rajasthan border.

  • A. SSB
  • B. BSF
  • C. CISF
  • D. RAF

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Answer: B – BSF – Explanation – Border Security Force (BSF) has launched its 14 day operation Sard Hawa at the western international border of Rajasthan on January 15, 2017 to check the instances of infilteration due to the dense fog in the area.

[/show_more]

5. Recently National conference “Jal Manthan-III” held in which of the following city?

  • A. Mumbai
  • B. New Delhi
  • C. Gandhinagar
  • D. Chandigarh

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Answer: B – New Delhi – Explanation –The third National conference “Jal Manthan-III” was inaugurated by Union Minister for Water Resources, River Development and Ganga Rejuvenation Uma Bharti in New Delhi. The conference was organized by the Ministry of Water Resources, River Development and Ganga Rejuvenation.

[/show_more]

6. Recently which country PM Inaugurates Renovation of Katas Raj temple?

  • A. Bangladesh
  • B. Srilanka
  • C. Pakistan
  • D. India

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Answer: C – Pakistan – Explanation –Pakistani Prime Minister Nawaz Sharif inaugurated the renovation of the Katas Raj Hindu temple in Chakwal district in the Punjab Province of Pakistan on January 11, 2017 as a part of the policy to establish Pakistan’s identity as a minority-friendly country.

[/show_more]

7. The Russian health minister has planned to ban Cigarette sale for those born after __________________.

  • A. 2015
  • B. 2016
  • C. 2014
  • D. 2013

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Answer: A – 2015 – Explanation – The Russian health ministry has announced plans to ban the sale of cigarettes to anyone born after 2015 as a part of its effort to combat smoking from 2017 to 2022.

[/show_more]

8. According to the ILO report Global unemployment to rise by ____________________ in 2017.



  • A. 1 million
  • B. 2 million
  • C. 4 million
  • D. 5 million

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Answer: C – 3.4 million – Explanation – According to the ILO report ‘World Employment Social Outlook: Trends 2017‘, Global unemployment is expected to rise by 3.4 million in 2017 and economic growth at 3.4 per cent this year and 3.6 per cent in 2018.

[/show_more]

9.Recently American Author and Director William Peter blatty dies at the age of 

  • A. 89
  • B. 90
  • C. 87
  • D. 88

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Answer: A – 89 – Explanation – American author and filmmaker William Peter Blatty best known for writing The Exorcist, died on January 12, 2017. He was 89.

[/show_more]

10. Which cricketer name has been used by the JetSynthesys Company for its new game?

  • A. Rahul Dravid
  • B. Sachin Tendulkar
  • C. VVS Laxman
  • D. Yuvraj Singh

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Answer: B – Sachin TendulkarExplanation – JetSynthesys, a digital and technology company, today announced the launch of a game on cricket, ‘Sachin Saga Warm Up’ under its gaming arm Playizzon.

[/show_more]

11. Recently who clinch first position in men’s elite category in Mumbai Marathon?

  • A. Alphonce Simbu
  • B. Joshua Kirkorir
  • C. Eliud Barbgetuny
  • D. Bahadur Singh

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Answer: A – Alphonce Simbu – Explanation – Mumbai Marathon 2017i. The 14th Standard Chartered  Mumbai Marathon took place on January 15, 2017. The full marathon was flagged off from Chhatrapati Shivaji Terminus in South Mumbai at 7.20 AM by a host of dignitaries. Alphonce Simbu of Tanzania took 02:09:32 time to clinch first position in men’s elite category.

[/show_more]

12. Recently who clinch first position in women’s elite category in Mumbai Marathon?

  • A. Jyoti Gawte
  • B. Bornes Kitur
  • C. Chaltu Tafa
  • D. Tigist Girma

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Answer: B – Bornes Kitur – Explanation – The 14th Standard Chartered Mumbai Marathon took place on January 15, 2017. Kenya’s Bornes Kitur won the women’s title by completing the distance in 02:29:02.

[/show_more]

13. Recently SEBI lowers broker fees from 25 percent to ________________ percent per transaction.

  • A. 20
  • B. 15
  • C. 19
  • D. 23

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Answer: B – 15 – Explanation – The SEBI Board on January 14, 2017 announced its decision to reduce the fees payable by broker by 25 percent as a part of calibration of various other fees collected by the regulator from different market intermediaries.

[/show_more]

14. Recently NPCI declares what amount prize money for NITI Aayog’s lucky draw schemes?

  • A. 54.90 crore
  • B. 55.00 crore
  • C. 54.50 crore
  • D. 53. 70 crore

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Answer: A – Rs. 54.90 crore – Explanation – National Payments Corporation of India (NPCI) has declared Rs 54.90 crore prize money to over 3.42 lakh winners for NITI Aayog’s lucky draw schemes Lucky Grahak Yojna (LGY) and Digi-Dhan Vyapar Yojna (DVY).

[/show_more]

15. Name the Veteren actor whose autobiography was recently released.

  • A. Rishi Kapoor
  • B. Kamal Hasan
  • C. Rajani Kant
  • D. Rakesh Roshan

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Answer: A – Rishi KapoorExplanation – The autobiography of the veteran Indian actor Rishi Kapoor titled “Khullam Khulla: Rishi Kapoor Uncensored” was released on January 15, 2017. The title of the autobiography has been borrowed from one of his famous songs “Khullam Khulla Pyar Karenge Hum Dono”.

[/show_more]

Video Current Affairs Quiz: January 16 2017 

 

Do not forget to check the following topics