Current Affairs Quiz : January 17 2017 Question And Answers

This page is all about Current Affairs Quiz on January 17 2017. All the recent incidents which were held on Seventeenth January 2017 are drifted here as
a multiple choice question answers i.e. MCQ. Candidate can download
this  “Current Affairs Quiz : January 17 2017” Question Answers in PDF file.

Current Affairs Quiz : January 17 2017 Question And Answers
Current Affairs Quiz January 17 2017

Current Affairs Quiz : January 17 2017 Question And Answers

Hello Aspirants. you can download this current affairs for Free in PDF format. Just register here and download this Current Affairs Quiz : January 17 2017. This PDF covers all the important topics which is common for all the bank exams and other competitive exams.

1. Recently in which place first edition of ABU International Television Dance festival held?



  • A. Hyderabad
  • B. Chandigarh
  • C. Raipur
  • D. Bhopal

Show Answer

Answer: A – Hyderabad – Explanation – The first edition of the ABU International Television Dance Festival (AIDF) organized by the Asia-Pacific Broadcasting Union (ABU) was held in Hyderabad from January 13 to January 15, 2017.

Hide

2. As per the data released by the Minister of Agriculture the total area under Rabi crops in 2016 was.

  • A. 95 lakh hectares
  • B. 95 lakh hectares
  • C. 95 lakh hectares
  • D. 95 lakh hectares

Show Answer

Answer: B – 581.95 lakh – Explanation – As per the data released by the Ministry of agriculture, as on January 13, 2017, the total area under which Rabi crop was sown 2017 was calculated to be 616.21 lakh hectares as compared to 581.95 lakh hectare in January 2016.

Hide

3. According to a new study finds Indian Spice Long Pepper useful in fighting ___________________.

  • A. TB
  • B. Dengue
  • C. Cancer
  • D. Typhoid

Show Answer

Answer: C – Cancer – Explanation – According to a new study published in the Journal of Biological Chemistry, researchers have discovered that the widely used Indian spice named Long Pepper has the potential to be used as a cancer treatment drug.

Hide

4. Recently which state government launched mobile app pinakin for tourism?

  • A. Karnataka
  • B. Tamil Nadu
  • C. Andhra Pradesh
  • D. Kerala

Show Answer

Answer: B – Tamil Nadu – Explanation –Tamil Nadu government lead by O.Panneerselvam has launched a mobile application ‘Pinakin‘ to provide information of famous destinations in Tamil Nadu.

Hide

5. Who directs Union government to set up body to look into complaints against TV channels?

  • A. Supreme Court
  • B. Delhi High Court
  • C. Haryana High Court
  • D. Maharashtra High Court

Show Answer

Answer: A – Supreme CourtExplanation –The Supreme Court (SC) on 12 January 2017 directed the Union government to set up a statutory mechanism to decide upon the grievances of people against programmes that are broadcasted on the visual medium. The ruling was made by a bench of Chief Justice J S Khehar and Justice D Y Chandrachud.

Hide

6. Name the App launched by commerce minister for special economic zones.

  • A. SEZ India
  • B. SEZ Bharat
  • C. SEZ Jankari
  • D. SEZ Eco.

Show Answer

Answer: A – SEZ India – Explanation – The Commerce Secretary has launched a mobile app named ‘SEZ India‘ for Special Economic Zones (SEZs). SEZ India app will be used for SEZ Developers & Units transactions and track the status.

Hide

7. Which day is celebrated as Indian Army Day?

  • A. 17 January
  • B. 16 January
  • C. 15 January
  • D. 14 January

Show Answer

Answer: C – 15 JanuaryExplanation –The Indian Army celebrated its 69th Army Day on January 15, 2017. The day is celebrated every year on January 15 to respect the Lieutenant General of India, K. M. Cariappa (Kodandera Madappa Cariappa) who was the first Indian Army’s Commander-in-Chief.

Hide

8. Recently which country ends two decade economic sanction on Sudan?

  • A. England
  • B. US
  • C. Germany
  • D. Russia

Show Answer

Answer: B – US – Explanation – The US President Barack Obama on January 13, 2017 announced to end of a 20-year economic embargo on Sudan by lifting trade and financial sanctions to build up ties with the Sudanese government.

Hide

9. Recently Srilanka and which country sign MoU to construct 3000 rain water harvesting system?

  • A. China
  • B. Bhutan
  • C. India
  • D. Bangladesh

Show Answer

Answer: C – India – Explanation – India and Sri Lanka on 13 January 2017 signed a Memorandum of Understanding (MoU) to construct rain harvesting systems in the northern Jafana District. The project will be executed at an expense of Sri Lankan Rupees (SLR) 30 crore. The MoU was signed by Arindam Bagchi, Acting High Commissioner of India in the presence of Abdul Hameed Mohamed Fowzie, State Minister of National Integration and Reconciliation of Sri Lanka.

Hide

10. Which state won the 2016 – 2017 Ranji Trophy?

  • A. Gujarat
  • B. Jharkhand
  • C. Maharashtra
  • D. Delhi

Show Answer

Answer: A – GujaratExplanation – Gujarat on 14 January 2017 won its maiden Ranji Trophy title. The team defeated Mumbai by five wickets in the final at the Holkar stadium in Indore. Parthiv Patel’s 143 and Munprit Juneja’s 54 runs helped Gujarat to chase down a score of 265 on the final day. It was the highest successful run-chase in the final of the Ranji Trophy.

Hide

11. In the first ODI between India and England played on 15 January 2017 who was nominated for Man of the Match?

  • A. Virat Kohli
  • B. MS Dhoni
  • C. Kedar Jadav
  • D. Hardik Pandya

Show Answer

Answer: C – Kedar Jadav – Explanation – Kedar Jadhav hit his second ODI ton as he and Virat Kohli helped India notch up a memorable victory against England in the first ODI in Pune. He played a vital 120 runs in 76 balls.

Hide

12. Which film nominated for Best Film in the 62nd Filmfare Awards ceremony was held in Mumbai, Maharashtra?

  • A. Dangal
  • B. Sultan
  • C. Neerja
  • D. Udta Punjab

Show Answer

Answer: A – Dangal – Explanation – Dangal (English: Wrestling competition) is a 2016 Indian Hindi-language biographical sports drama film directed by Nitesh Tiwari. It stars Aamir Khan as Mahavir Singh Phogat,[5][6] who taught wrestling to his daughters Geeta Phogat and Babita Kumari.[7][8][9] The former is India’s first female wrestler to win at the 2010 Commonwealth Games, where she won the gold medal (55 kg). Her sister Babita Kumari won the silver (51 kg). “Dangal” is the Hindi term for “a wrestling competition”.

Hide

13. Who was nominated for Best Director in 62nd Filmfare Awards ceremony?

  • A. Sanjay Leela Bhansali
  • B. Rajkumar Hirani
  • C. Ali Abbas Zafar
  • D. Nitesh Tiwari

Show Answer

Answer: D – Nitesh Tiwari – Explanation – Nitesh Tiwari is a Bollywood director. He co-directed Chillar Party and directed Bhoothnath Returns and Dangal. He won the Filmfare Best Director Award at 62nd Filmfare Awards for Dangal.

Hide

14. Justify the option regarding winner of 2017 Crafoord Prize.

  1. Rudensky
  2. Sakaguchi
  3. Ramsdell
  • A. 1 and 2
  • B. Only 3
  • C. Only 1
  • D. 1, 2 and 3

Show Answer

Answer: D – 1,  2 and 3 – Explanation – Immunologist Alexander Rudensky, Shimon Sakaguchi of Osaka University in Japan, and Fred Ramsdell of the Parker Institute for Cancer Immunotherapy in San Francisco won the 2017 Crafoord Prize. They won the honour for “their discoveries relating to regulatory T cells, which counteract harmful immune reactions in arthritis and other autoimmune diseases.”

Hide

15. Recently which company launches Aadhar Based e – KYC project?

  • A. Vodafone
  • B. BSNL
  • C. Reliance
  • D. Aircel

Show Answer

Answer: B – BSNL  – Explanation – BSNL has launched its Customer Acquisition and Customer Communication Management (CACMS) project that aims to digitalize business process to ensure faster service, accurate customer responses and customer satisfaction.

Hide

Video Current Affairs Quiz: January 17 2017 

 

Do not forget to check the following topics

{{ reviewsOverall }} / 5 Users (0 votes)
Rating
What people asked Leave your query
Order by:

Be the first to leave a review.

User AvatarUser Avatar
Verified
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Show more
{{ pageNumber+1 }}
Leave your query