Current Affairs Quiz : January 20 2017 Question And Answers

This page is all about Current Affairs Quiz on January 20 2017. All the recent incidents which were held on Twentieth January 2017 are drifted here as
a multiple choice question answers i.e. MCQ. Candidate can download
this  “Current Affairs Quiz : January 20 2017” Question Answers in PDF file.

Current Affairs Quiz : January 20 2017 Question And Answers
Current Affairs Quiz January 20 2017

Current Affairs Quiz : January 20 2017 Question And Answers

Hello Aspirants. you can download this current affairs for Free in PDF format. Just register here and download this Current Affairs Quiz : January 20 2017. This PDF covers all the important topics which is common for all the bank exams and other competitive exams.

1. Recently in which state “Anandam” Scheme was launched?



  • A. Karnataka
  • B. Maharashtra
  • C. West Bengal
  • D. Madhya Pradesh

Show Answer

Answer – D – Madhya Pradesh  – Explanation – Madhya Pradesh government lead by Shivraj Singh Chouhan has launched Aanandam programme of the newly-formed Aanand Department. Shivraj Singh Chouhan To help the poor and the needed person.  Aanandam scheme will help the poor people to get the daily needs like like jackets, sarees, blankets, utensils, school bags from the wealthy people.

Hide

2. Which State in India becomes Role Model for Cleanliness?

  • A. Assam
  • B. Meghalaya
  • C. Mizoram
  • D. Tripura

Show Answer

Answer – B – Meghalaya  – Explanation – Mawlynnong village in the East Khasi Hills district of the Meghalaya state has become a role model for cleanliness said by the Secretary of the village. Mawlynnong was awarded the prestigious tag of ‘Cleanest Village in Asia‘in 2003.

Hide

3. Who launched Diploma Course in Urdu Journalism?

  • A. Indian Institute of Mass Communication
  • B. Indian Institutes of Management
  • C. Amity Institute Of Information Technology
  • D. Ambalika Institute of Management and Technolog

Show Answer

Answer – A – Indian Institute of Mass Communication  – Explanation – The Indian Institute of Mass Communication (IIMC) has launched a full-fledged postgraduate diploma course in the Urdu language journalism on January 17, 2017 to promote Urdu Language in IIMC. The diploma course was launched by the Union Minister of Information and Broadcasting M Venkaiah Naidu. The institute offered a five-month journalism course in the Urdu language before launching the full-version.

Hide

4. National award-winning filmmaker who died recently.

  • A. Deepak Roy
  • B. Deven Verma
  • C. V. Vishveshwara
  • D. Sadashiv Amrapurkar

Show Answer

Answer – A – Deepak Roy – Explanation – Veteran film director Deepak Roy has passed away in New Delhi. He was 67. He started his career as a film critic in 1974 and ventured into direction in 1982. Roy directed more than 90 documentary films. He won a National award in 1996 for  “Limit to Freedom” under the category of best investigative film and in 1997 for  “Dhanna” under social issues’ category.

Hide

5. Which Country gets its First Baby Girl Born Using New ‘Three-Person’ IVF Technique?

  • A. Ukraine
  • B. America
  • C. South Africa
  • D. Japan

Show Answer

Answer – A – Ukraine  – Explanation – A baby girl was born in Ukraine on January 5, 2017 using the new technique of three-person IVF called ‘pronuclear transfer’. The infant is being considered as the world’s second baby to be developed using three-person IVF technique. The world’s first baby was born Mexico in September 2016. Three-person IVF was legalised in the UK in 2015. The objective of three-person IVF is to create a child free of mitochondrial disease in cases where parents had one such disease.

Hide

6. According To WEF reports which City ranked most Dynamic city in the World?

  • A. Yokohama
  • B. Adelaide
  • C. Bengaluru
  • D. Kuala Lumpur

Show Answer

Answer – C – Bengaluru  – Explanation – India’s IT Hub, Bengaluru has been ranked at the top position in the 2017.  City  Bengaluru Ranked Most Dynamic City in the World in WEF Report Momentum Index released by Jones Lang LaSall (JLL) at the World Economic Forum Annual Meeting being held in Davos. The index identifies the most dynamic cities of the world.

Hide

7. Which Island in India Become India’s First Cashless Island?

  • A. Sagar island
  • B. Andaman Island
  • C. Majoli Island
  • D. Karang Island

Show Answer

Answer – D – Karang Island  – Explanation – Karang Island in Manipur Becomes India’s First Cashless Island. Contributing to the Government’s Digital India Campaign, a small lake island Karang in Manipur has been declared as the country’s first cashless island by the Union Ministry of Electronics and Information Technology on January 13, 2017.

Hide

8. How many Countries are willing to join Asia Infrastructure Investment Bank?

  • A. 35
  • B. 40
  • C. 25
  • D. 30

Show Answer

Answer – D – 30  – Explanation – The Foreign Ministry spokesperson of China, Hua Chunying on January 17, 2017 informed that thirty more countries have applied for joining the Asia Infrastructure Investment Bank (AIIB) besides 57 founding members. The Asian Infrastructure Investment Bank (AIIB) is an international financial institution that aims to support the building of infrastructure in the Asia-Pacific region. It was officially established with 57 founding members and authorized capital of USD 100 billion.

Hide

9. Recently IRDAI forms panel to review life insurance product norms is headed by

  • A. Amitabh Chaudhry
  • B. Shankar Rajan
  • C. Shekar Nanda
  • D. Dev Prasad Pal

Show Answer

Answer: A – Amitabh ChaudhryExplanation – The Insurance Regulatory and Development Authority of India (IRDAI) has formed a 8 member committee headed by Amitabh Chaudhry, CEO of HDFC Standard Life Insurance Company to review life insurance product regulations.

Hide

10. 2016 National Bravery Awards Conferred between how many Children?

  • A. 28
  • B. 26
  • C. 25
  • D. 24

Show Answer

Answer – C – 25  – Explanation – The National Bravery Awards 2016 has been conferred upon 25 children that include 13 boys and 12 girls. Among the 25 awards, four awards have been given posthumously.

Hide

11. Who has been elected as New President of European Parliament?

  • A. John Stuart Agnew
  • B. Gianni Pitella
  • C. Max Andersson
  • D. Antonio Tajani

Show Answer

Answer – D – Antonio Tajani – Explanation – Italian Political Leader Antonio Tajani has been elected as the new president of the European Parliament on January 17, 2017 in Strasbourg, France. He will replace Germany’s Martin Schulz. 63-year-old, member of the European People’s Party, Tajani won 351 votes to defeat his Italian counterpart Gianni Pitella against 282 votes in four rounds of voting.

Hide

12. To whom Bharti AXA General Insurance has been appointed as CEO and Managing Director

  • A. Tapan Singhel
  • B. Sanjeev Srinivasan
  • C. Sandeep Bakhshi
  • D. Anuj Agarwal

Show Answer

Answer – B – Sanjeev Srinivasan  – Explanation – Sanjeev Srinivasan has been appointed as CEO and Managing Director of Bharti AXA General Insurance on January 17, 2017. Srinivasan was currently working as Chief Commercial and Principal Officer of General Insurance from August 2016. He will focus to create a balanced portfolio, driving new distribution tie—ups and creating a customer centric brand to drive profitable growth.

Hide

13. Which cricketer inducted into Legends Club Hall of Fame?

  • A. Sachin Tendulkar
  • B. Sourav Ganguly
  • C. Kapil Dev
  • D. Manoj Prabhakar

Show Answer

Answer – C – Kapil Dev  – Explanation – Cricket icon Kapil Dev was inducted into Legends Club ‘Hall of Fame’ at the Cricket Club of India on January 17, 2017.Former India player and Legends Club president Madhav Apte presented Kapil with a citation. Kapil is considered as the country’s greatest all-rounder. He led India to the emphatic World Cup victory in 1983.

Hide

14. Recently Indian Women Boxing Team wins how many medals at nation’s cup in Serbia?

  • A. 7
  • B. 6
  • C. 8
  • D. 9

Show Answer

Answer: B – 6Explanation – The Indian Women’s boxing team coached by Gurbax Singh Sandhu was placed third at the 6th Nations Cup held in Vrbas, Serbia on January 15, 2017. India won total six medals comprising of one gold, four silver and one bronze.

Hide

15. Recently which company launches mobile TV service Ditto TV?

  • A. Airtel
  • B. BSNL
  • C. Vodafone
  • D. Reliance

Show Answer

Answer: B – BSNLExplanation – Indian state-owned telecommunications company Bharat Sanchar Nigam Limited (BSNL) has launched mobile TV service ‘Ditto TV‘and ‘Limited Fixed Mobile Telephony’ in New Delhi.

Hide

Video Current Affairs Quiz: January 20 2017 

 

Do not forget to check the following topics

{{ reviewsOverall }} / 5 Users (0 votes)
Rating
What people asked Leave your query
Order by:

Be the first to leave a review.

User AvatarUser Avatar
Verified
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Show more
{{ pageNumber+1 }}
Leave your query