Current Affairs Quiz : January 21 2017 Question And Answers

This page is all about Current Affairs Quiz on January 21 2017. All the recent incidents which were held on Twentyone January 2017 are drifted here as
a multiple choice question answers i.e. MCQ. Candidate can download
this  “Current Affairs Quiz : January 21 2017” Question Answers in PDF file.

Current Affairs Quiz : January 21 2017 Question And Answers
Current Affairs Quiz January 21 2017

Current Affairs Quiz : January 21 2017 Question And Answers

Hello Aspirants. you can download this current affairs for Free in PDF format. Just register here and download this Current Affairs Quiz : January 21 2017. This PDF covers all the important topics which is common for all the bank exams and other competitive exams.

1. Where did 58th India International Garment Fair Begins.



  • A. Mumbai
  • B. New Delhi
  • C. Karnataka
  • D. Kolkata

Show Answer

Answer – B – New Delhi – Explanation – The 58th edition of India International Garment Fair (IIGF) was inaugurated by the Union Textiles Minister Smriti Zubin Irani on January 18, 2017 in New Delhi. The three day long fair has been organized by Apparel Export Promotion Council India. The events is Asia’s largest apparel Fair providing a platform for the overseas buyers to source garments products and develop business relationships with India in the apparel and fashion accessories sector.

Hide

2. Where did 10th Jaipur Literature Festival (JLF) Begins in Rajasthan.

  • A. Jaisalmer
  • B. Jodhpur
  • C. Udaipur
  • D. Jaipur

Show Answer

Answer – D – Jaipur  – Explanation – The 10th edition of the Jaipur Literature Festival (JLF) was inaugurated on January 19, 2017 at the historic Diggi Palace, Jaipur, Rajasthan jointly by Chief Minister Vasundhara Raje, veteran lyricist Gulzar, American poet Anne Waldman and spiritual writer Sadhguru Jaggi Vasudev.

Hide

3. Karnataka Government allows sale of ______________________ in open market.

  • A. Used Furniture
  • B. White Kerosene
  • C. Crude oil
  • D. Animals

Show Answer

Answer – White Kerosene  – Explanation – Karnataka government lead by Siddaramaiah , has decided to allow the sale of white kerosene in open market. An official order was issued by State Food and Civil Supplies Minister UT Khader on January 18, 2017. The dealers who have interest in selling white kerosene in open market can approach the office of the Food and Civil Supplies in their districts.

Hide

4. Which mission did Union Railway Minister Suresh Prabhu launch?

  • A. Mission Clean Railway station
  • B. Mission 41K
  • C. Mission 2020
  • D. Mission Fuel Consumption

Show Answer

Answer – B – Mission 41K – Explanation – The Union Railway Minister Suresh Prabhu launched ‘Mission 41K’ on January 17, 2017 to revamp the existing railway system. The mission aims to save the Indian Railways’ expenditure of Rs 41,000 crore on energy consumption over the next 10 years.

Hide

5. Government Launches which Web-Portal for Monitoring Sarva Shiksha Abhiyan?

  • A. Khoya Paya
  • B. Bhim
  • C. ShaGun
  • D. Dizital India

Show Answer

Answer:  C – Shagun  – Explanation – The Union Human Resource Development Minister Prakash Javadekar launched a dedicated web portal ‘ShaGun’ on January 18, 2017 for continuous monitoring of the elementary education scheme Sarva Shiksha Abhiyan (SSA) and promote the development of education sector of India.

Hide

6. Which Foreign insurance company gets Final Approval from IRDAI to Open First Branch in India?

  • A. Lloyd’s
  • B. Asahi Mutual Life Insurance Company
  • C. JAPAN POST INSURANCE Co., Ltd.
  • D. The Gibraltar Life Insurance Co., Ltd.

Show Answer

Answer – A – Lloyd’s  – Explanation – London’s insurance giant Lloyd has received the final approval from the Insurance Regulatory and Development Authority (IRDA) on January 19, 2017 to set up its first branch in India.The specialist insurance and Reinsurance Company would open its first branch office in India before April 2017 and will be located at Mumbai.

Hide

7. Recently which country launches Geo 3 satellites into space to Detect & Defeat Missiles?

  • A. China
  • B. Russia
  • C. US
  • D. India

Show Answer

Answer: C – US – Explanation –The US military launched a Space-Based Infrared System (SBIRS) GEO Flight 3 mission on January 20, 2017. Under the mission, Geo-3 satellite has been send into the space mounted on Atlas V rocket from Florida where it will detect any possible missile attack to meet national security threats.

Hide

8. Scientists have discovered three new lesser known diseases which May Cause Next Global Health Emergency what are they?

  • A. Mers , Lassa Fever , Nipah
  • B. Balo disease , Granulomatosis ,Graves’ disease
  • C. Lichen planus , Myositis , Pemphigus
  • D. Uveitis , Vitiligo , Mooren’s ulcer

Show Answer

Answer – A – Mers, Lassa fever and Nipah – Explanation – Scientists have discovered three new lesser known diseases namely Mers, Lassa fever and Nipah virus that could cause the next global health emergency. To overcome this to happen, Coalition for Epidemic Preparedness Innovations (CEPI) has contributed a sum of $460 million for the development of the vaccine against these would-be deadly disease. Besides, CEPI has also asked help of $500 million from World Economic Forum Davos.

Hide

9. Who wins the Pro Wrestling League Season 2?

  • A. Haryana Hammers
  • B. NCR Punjab Royals
  • C. Mumbai Maharathi
  • D. Delhi Sultans

Show Answer

Answer: B – NCR Punjab Royals – Explanation –The NCR Punjab Royals won the Pro Wrestling League Season 2 on January 19, 2017 defeating two-time finalists Haryana Hammers 5-4 in the finals at the K D Jadhav Indoor Stadium, New Delhi.

Hide

10. Priyanka Chopra wins People’s Choice Award for TV Series Quantico for how much Time?

  • A. 1st
  • B. 2nd
  • C. 3rd
  • D. 5th

Show Answer

Answer – B – 2nd  – Explanation – The Bollywood Actress Priyanka Chopra won her second People’s Choice Award for Favourite Dramatic TV Actress at the Microsoft Theater in Los Angeles, California on January 18, 2017.Priyanka won for her role as CIA agent Alex Parrish in the ABC thriller TV series Quantico. She defeated her ABC counterparts Ellen Pompeo, Kerry Washington, Taraji P. Henson, and Viola Davis to win the Favourite Dramatic TV Actress award.

Hide

11. Of Which city Sitalpati gets place in UNESCO’s Intangible Cultural Heritage?

  • A. Kolkata
  • B. Pune
  • C. Cuttack
  • D. Bhubaneswar

Show Answer

Answer: A – KolkataExplanation –The United Nations Educational, Scientific and Cultural Organisation (UNESCO) has registered Sitalpati or cool mat from the Cooch Behar district, West Bengal as an  Sitlapati“intangible cultural heritage”.

Hide

12. Former IFS officer Shri Birender Singh Yadav was appointed to which post?

  • A. Planning Commission
  • B. Delhi Police Commissioner
  • C. Election commission
  • D. High Commissioner

Show Answer

Answer – D – High Commissioner  – Explanation – Former IFS Officer Shri Birender Singh Yadav was appointed as the High Commissioner of India to the Republic of Sierra Leone, with residence in Accra (Ghana).Currently Yadav is working as the High Commissioner of India to Republic of Ghana.

Hide

13. Recently who was appointed as new CBI director?

  • A. Alok Verma
  • B. Alok Kumar
  • C. Rakesh Asthana
  • D. Anil Sinha

Show Answer

Answer: A – Alok VermaExplanation – Delhi Police Commissioner and Senior IPS officer Alok Kumar Verma was appointed as new Director of the Central Bureau of Investigation. He will have tenure of two years.

Hide

14. Recently who was appointed as the Ambassador of India to the Central African Republic?

  • A. Ashok Warrier
  • B. Ashok Thakur
  • C. Ashok Verma
  • D. Ashok Nath

Show Answer

Answer: A – Ashok WarrierExplanation – Ashok Warrier was appointed as the Ambassador of India to the Central African Republic, with residence in Kinshasa. Currently he is working as the Ambassador of India to the Democratic Republic of Congo.

Hide

15. How many initial bids under regional connectivity scheme AAI received?

  • A. 50
  • B. 48
  • C. 47
  • D. 45

Show Answer

Answer: D – 45Explanation – The Airports Authority of India (AAI) has received 45 initial bids from 11 parties to fly routes under the Regional Connectivity Scheme (RCS) launched by the Union Ministry of Civil Aviation.

Hide

Video Current Affairs Quiz: January 21 2017 


Do not forget to check the following topics

{{ reviewsOverall }} / 5 Users (0 votes)
Rating
What people asked Leave your query
Order by:

Be the first to leave a review.

User AvatarUser Avatar
Verified
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Show more
{{ pageNumber+1 }}
Leave your query