Search Here

Current Affairs Quiz : January 22 2017 Question And Answers

This page is all about Current Affairs Quiz on January 22 2017. All the recent incidents which were held on Twentytwo January 2017 are drifted here as
a multiple choice question answers i.e. MCQ. Candidate can download
this  “Current Affairs Quiz : January 22 2017” Question Answers in PDF file.

Current Affairs Quiz : January 22 2017 Question And Answers

Current Affairs Quiz January 22 2017

Current Affairs Quiz : January 22 2017 Question And Answers

Hello Aspirants. you can download this current affairs for Free in PDF format. Just register here and download this Current Affairs Quiz : January 22 2017. This PDF covers all the important topics which is common for all the bank exams and other competitive exams.

1. Recently Centre approves Ordinance to allow Jallikattu in which state?



  • A. Andhra Pradesh
  • B. Tamil Nadu
  • C. Kerala
  • D. Karnataka

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Answer: B – Tamil Nadu – Explanation – Tamil Nadu Chief Minister, O. Paneerselvam has send a draft ordinance to the centre seeking an amendment to the Prevention of Cruelty to Animals Act, 1960 and removal of “bull” from the list of “performing” animals. This will ensure that provisions of the Prevention of Cruelty to Animals Act will not apply to the bull.

[/show_more]

2. In which place ASCI sign MoU to co regulate advertisement in AYUSH sector?

  • A. New Delhi
  • B. Chandigarh
  • C. Amritsar
  • D. Lucknow

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Answer: A – New Delhi – Explanation – Ministry of AYUSH has signed a Memorandum of Understanding(MoU) with the Advertising Standards Council of India (ASCI) to curtail malpractices in the advertisement of AYUSH drugs in New Delhi on January 20, 2017.

[/show_more]

3. Recently First Strategic dialogue between India and UAE held in ____________________.

  • A. Mumbai
  • B. New Delhi
  • C. Kolkata
  • D. None of these

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Answer: B – New Delhi – Explanation – India and UAE held the first meeting of their strategic dialogue on January 20, 2017 in New Delhi in an attempt to finalise the cooperation agreement.

[/show_more]

4. Recently which of the following state launches “Nasha Mukt” state Campaign?

  • A. Bihar
  • B. Uttar Pradesh
  • C. Jharkhand
  • D. All the above

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Answer: A – Bihar – Explanation – The state Government of Bihar led by Nitish Kumar launched a ‘Nasha Mukt’ (Addidction-Free) State Campaign on January 21, 2017 with the formation of world’s largest human chain across the state.

[/show_more]

5. On 20 January 2017 which state signs Joint Venture Agreement with the Ministry of Railways?

  • A. Bihar
  • B. Rajasthan
  • C. Gujarat
  • D. Jharkhand

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Answer: D – Jharkhand – Explanation –The Indian Railways signed a joint venture agreement with the state government of Jharkhand on January 20, 2017 for the development of railway infrastructure in the State.

[/show_more]

6. Name the University in which researchers develops robotic sleeve to pump blood in weak heart.

  • A. Harvard University
  • B. Oxford University
  • C. Delhi University
  • D. Beijing Normal University

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Answer: A – Harvard University – Explanation – Researchers from Harvard University and Boston Children’s Hospital have developed a customizable soft robotic sleeve to encase a diseased heart and help it beat. The newly developed device is designed to help people who are experiencing heart failure. The soft, cup-shaped robotic device fits around the heart like a sleeve to give it gentle squeezes to help pump blood in patients with weakened hearts.

[/show_more]

7. Name the Indian footballer who recently joins Spanish Football Team.

  • A. Jayesh Raimalani
  • B. Jignesh Raimalani
  • C. Jayant Raimalani
  • D. Jeewan Raimalani

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Answer: A – Jayesh RaimalaniExplanation – Indian footballer Jayesh Raimalani has signed a deal through Indo-Spanish football venture called Spaindia to join the Spanish Football Team, Club Esportiu JUPITER Jayesh Raimalani(CE JUPITER) based in Barcelona.

[/show_more]

8. Recently which bank launches India’s First Customisable Saving Account?

  • A. State bank of india
  • B. Yes Bank
  • C. Union Bank of India
  • D. Oriental Bank of Commerce

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Answer: B – Yes Bank – Explanation –YES Bank has launched a first of its kind unique Customizable Savings Account to enable the customers to design an account as per their convenience.

[/show_more]

9. Recently RBI Hikes Cash Withdrawal Limits from ATMs to ________________________ per day.

  • A. 10,000
  • B. 9,000
  • C. 8,500
  • D. 9,500

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Answer: A – Rs. 10,000Explanation – The Reserve Bank of India (RBI) from January 16, 2017 has increased the limit of cash withdrawal from ATMs to Rs 10,000 per day from the current Rs 4,500 with immediate effect.

[/show_more]

10. Which state Gramin Bank to propagate financial literacy among school children?

  • A. Karnataka Gramin Bank
  • B. Odisha Gramin Bank
  • C. Kerala Gramin Bank
  • D. West Bengal Gramin Bank

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Answer: C – Kerala Gramin BankExplanation – Kerala Gramin Bank has launched a novel programme called FI@School at Assisi Vidyanikethan Public School, Kakkanad to propagate financial literacy among school children on January 20, 2017

[/show_more]

11. Which e- commerce firm ranked top in Indian E – tailing Leadership Index?

  • A. Flipkart
  • B. Snapdeal
  • C. Ajio
  • D. Abof

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Answer: A – FlipkartExplanation – The Electronic commerce company Flipkart has been ranked at the top position in the  Flipkart to sell cars and bikes online nationwide consumer study titled ‘The Indian E-tailing Leadership Index’ conducted by research firm Red Seer Consulting.

[/show_more]

12. FreeCharge has partnership with which company for a mutual fund’s investment facility?

  • A. Mahindra & Mahindra
  • B. Reliance
  • C. Tata
  • D. BSNL

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Answer: B – Reliance – Explanation – Digital Payment Platform, FreeCharge has launched a Mutual Funds investment facility on its platform in partnership with Reliance Mutual Fund on January 20, 2

[/show_more]

13. Name the Himanchali film who has won the best feature film award at US film festival.

  • A. Saanjh
  • B. Fulmu Ranjhu
  • C. Mastu Conductor
  • D. Pyar Daa Sandesh

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Answer: A – SaanjhExplanation – A film directed by Ajay Saklani in a Himachali dialect “Saanjh” has won the best feature film award at international Borrego Springs Film Festival held in California, US on January 16,Saanjh 2017.

[/show_more]

14. Who becomes the member of FIFA finance committee?

  • A. Praful Patel
  • B. Anuradha Das
  • C. Sumit Anand
  • D. Vivek Dongra

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Answer: A – Praful PatelExplanation – All India Football Federation (AIFF) President Praful Patel has been appointed a member of world governing body FIFA’s finance committee which will work from 2017 to 2021.

[/show_more]

15. The book “The Karachi Deception” has been authored by whom?

  • A. Vikram Ahuja
  • B. Siddhartha Thorat
  • C. Abhimanyu Singh
  • D. Shatrujeet Nath

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Answer: D – Shatrujeet NathExplanation – The book “The Karachi Deception” has been authored by Shatrujeet Nath. The novel is about an audacious plot Project Abhimanyu, hatched by RAW and Indian army intelligence to assassinate Mumbai’s underworld don, Irshad Dilawar. Major Imtiaz Ahmed is assigned to lead the special ops mission. But the mission runs into roadblocks as Project Abhimanyu is compromised and Imtiaz and his men are led into a death trap.

[/show_more]

Video Current Affairs Quiz: January 22 2017 

 

Do not forget to check the following topics

Last Updated on by jbigdeal