≡ Menu




Current Affairs Quiz : July 02 2016 MCQ Question And Answers

This page is all about Current Affairs Quiz on July 02 2016. All the recent incidents which were held on Second July 2016 are drifted here as a multiple choice question answers i.e. MCQ. Candidate can download this  “Current Affairs Quiz : July 02 2016” Question Answers in PDF file.

Sponsored Links

Current Affairs Quiz : July 02 2016 MCQ Question And Answers



Current Affairs Quiz : July 02 2016 Question And Answers

Hello Aspirants. you can download month wise current affairs for Free in PDF format. Just register here and download this Current Affairs Quiz : July 02 2016. This PDF covers all the important topics which is common for all the bank exams and other competitive exams.

1. President Pranab Mukherjee presented the Dr BC Roy national awards for 2008, 2009 and 2010,who is the awardee of 2010 ? 

  • A. Renu Saxena
  • B. Rajeshwar Dayal
  • C. Atul Kumar
  • D. Subhas Gupta

Show Answer

 Ans.-( D)  Subhas Gupta – Explanation – President Pranab Mukherjee on Friday presented the Dr BC Roy national awards for  2008, 2009 and 2010 at Rashtrapati Bhavan. These awards were presented on the occasion of  National Doctors’ Day observed on July 1 to pay honour and tribute to India’s most famous physician Dr. Bidhan Chandra Roy.

Hide

2. Which organization has become the official sponsor of Indian contingent to the 2016 Rio Olympics ?

  • A. Reliance
  • B. Amul
  • C. Samsung
  • D. Star

Show Answer

 Ans.-( B) Amul : Explanation – India’s largest food products marketing organization Amul has become the official sponsor of Indian contingent to the 2016 Rio Olympics.

Hide

3. The first squadron of indigenously designed and manufactured Light Combat Aircraft (LCA) was inducted into Indian Air Force (IAF), what’s its name ?

  • A. Sukhoi
  • B. Mig
  • C. Tejas
  • D. Bramhos

Show Answer

Ans:(C) Tejas – Explanation – The first squadroan of indigenously designed and manufactured Light Combat Aircraft (LCA)  Tejas was inducted into Indian Air Force (IAF).

Hide

4. Which is the India’s first island district of Assam ?

  • A. Jorhat
  • B. Didrugrah
  • C. Majuli
  • D. Barpata

Show Answer

Ans.-( C) Majuli – Explanation – The Assam government has granted district status to Majuli , a 400 square kilometers island in the Brahmaputra River. With this it becomes India’s first island district.

Hide

5. Which Indian shooter wins silver medal in ISSF world cup ?

  • A. Gagan Narang
  • B. Sanjeev Rajput
  • C. Chain Singh
  • D. Abhinaba Bindra

Show Answer

Ans.-( B) Sanjeev Rajput – Explanation – Indian shooter Sanjeeb Rajput has won the silver medal in men’s 50 – meter  rifle 3 position event of the ISSF world cup held in Baku, Ajerbaijan.

Hide

6. Who has appointed as the first Chief Executive Officer (CEO) of  National Investment and Infrastructure Fund (NIIF) ?

  • A. Sujoy Bose
  • B. Sujoy Chaterjee
  • C. Sujoy Paul
  • D. Sujoy Banick

Show Answer

Ans.-( A) Sujoy Bose – Explanation – The Union Government has appointed Sujoy Bose as the first Chief Executive Officer (CEO) of National  Investment and Infrastructure Fund (NIIF).

Hide

7. Which film awarded by Directorate of Film Festivals of India to honor the best film of 2015 in the Indian cinema?

  • A. Piku
  • B. Duronto
  • C. Baahubali: The Beginning
  • D. Bajrangi Bhaijaan

Show Answer

Ans.-( C) Baahubali: The Beginning – Explanation – The 63rd National Film Awards were announced on 28th March 2016. The awards will be presented by Directorate of Film Festivals of India to honor the best film of 2015 in the Indian cinema. The award ceremony will be held on 3rd May 2016. Best film awarded to Baahubali: The Beginning.

Hide

8. Which actress won the best actress award in 63rd National Film Awards? 

  • A. Priyanka Chopra
  • B. Alia Bhat
  • C. Kangana Ranaut
  • D. Kareena Kapur

Show Answer

Ans.-( C) Kangana Ranaut – Explanation – The 63rd National Film Awards were announced on 28th March 2016. The awards will be presented by Directorate of Film Festivals of India to honor the best film of 2015 in the Indian cinema. Kangana Ranaut won the best actress award for Tanu weds Manu Returns.

Hide

9. Which state launched Public Grievance Redressal Act in India ?

  • A. West Bengal
  • B. Bihar
  • C. Assam
  • D. Madhya Pradesh

Show Answer

Ans.- (B) Bihar – Explanation – Bihar Chief Minister Nitish Kumar launched the Bihar Public Grievance Redressal Act enabling people to get their grievances redressed within a specific time period in the State.

Hide

10. Which portal Railways Ministry launches for employees’ grievances redressal ?

  • A. Nabaratnam
  • B. Tridev
  • C. Nivaran
  • D. Nirvoya

Show Answer

Ans.- (C) Nivaran – Explanation – The portal is developed by CRIS, the IT arm of Indian railways, on the basis of  process designed by establishment directorate of Railway Board which deals with staff matters.

Hide



 Do not forget to check the following topics

0 Users (0 votes)
Helpful
What people say... Any help? Leave your Question (We will reply you with in 3 Days)
Sort by:

Be the first to leave a review.

Verified
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Show more
{{ pageNumber+1 }}
Any help? Leave your Question (We will reply you with in 3 Days)