Search Here

Current Affairs Quiz : July 02 2017 Question And Answers

This page is all about Current Affairs Quiz on July 02 2017. All the recent incidents which were held on Second July 2017 are drifted here as
a multiple choice question answers i.e. MCQ. Candidate can download
this  “Current Affairs Quiz : 
July 02 2017″ Question Answers in PDF file.

Current Affairs Quiz : July 02 2017 Question And Answers

Current Affairs Quiz July 02 2017

Current Affairs Quiz : July 02 2017 Question And Answers

Hello Aspirants. you can download this current affairs for Free in PDF format. Just register here and download this Current Affairs Quiz :July 02 2017. This PDF covers all the important topics which is common for all the bank exams and other competitive exams.



1. Who is the chief minister of Jharkhand has opened India’s largest Fresh water aquarium?

  • A. Raghubar Das
  • B. Nitish Kumar
  • C. Vijay Rupani
  • D. Virbhadra Singh

Show Answer

Answer: A – Raghubar Das – Explanation – Raghubar Das, the Chief Minister of Jharkhand, has recently inaugurated the India’s largest fresh water aquarium “Ranchi Machchli Ghar” at Bhagwan Birsa Munda Biodiversity Park in Ranchi.

Hide

2. Recently which state celebrates 31 st anniversary of Mizo peace accord?

  • A. Manipur
  • B. Assam
  • C. Mizoram
  • D. Nagaland

Show Answer

Answer: C – Mizoram – Explanation – Mizoram celebrates 31st anniversary of the Mizo Peace accord on 30th of June. Mizo peace accord is signed between the Union government and the Mizo National Front (MNF).

Hide

3. Which day is observed as National Doctor’s Day?

  • A. June 30
  • B. July 1
  • C. July 2
  • D. June 29

Show Answer

Answer: B – July 1 – Explanation – National Doctor’s Day is celebrated to commemorate the contributions of the gods on earth. India observes doctor’s day on 1st of July in honour of former West Bengal Chief Minister, Dr Bidhan Chandra Roy, who was also a physician.

Hide

4. Recently at the age of ____________ noted Odia Actor Minaketan Das was died.

  • A. 55
  • B. 59
  • C. 61
  • D. 56

Show Answer

Answer: D – 56 – Explanation – Noted Odia actor Minaketan Das, well-known in Odisha’s film and television industry for his negative roles, passed away on June 30, 2017 after a prolonged illness.

Hide

5. Recently which state government has signs an agreement with Asian Development Bank for strengthening of roads?

  • A. Uttar Pradesh
  • B. Uttarakhand
  • C. Madhya Pradesh
  • D. Rajasthan

Show Answer

Answer: A – Uttar Pradesh – Explanation – Uttar Pradesh Government signed an agreement with Asian Development Bank (ADB) for a loan of 1950 crore rupees for the strengthening of roads in the different district. As per the agreement, ADB will provide the loan amount for Uttar Pradesh Main District Roads Development Project of 2782 crore rupees cost. The project is scheduled to be completed by the year of 2024 and it will provide the loan for the period of 25 years on the interest rate of 2 percent.

Hide

6. Which day is observed as International Day of Cooperatives 2017?

  • A. First Saturday of July
  • B. Second Saturday of July
  • C. Fourth Saturday of July
  • D. First Saturday of August

Show Answer

Answer: A – First Saturday of July – Explanation – Each year, first Saturday of July is observed as International Day of Cooperatives to increase awareness on cooperatives, as well as strengthen and extend partnerships between the international cooperative movement and other supporting organizations including governments.

Hide

7. Recently at the age of ____________ Simone Veil iconic European feminist politician was died.

  • A. 90
  • B. 88
  • C. 98
  • D. 89

Show Answer

Answer: D – 89 – Explanation – Simone Veil an iconic European feminist politician, dies at 89.

Hide

8. The USA has decided to sell one C-17 transport aircraft to which country?

  • A. Myanmar
  • B. India
  • C. Bangladesh
  • D. Canada

Show Answer

Answer: B – India – Explanation – The sale of USD 366.2 million C-17 transport aircraft manufactured by Boeing also includes one Missile Warning System, one Countermeasures Dispensing System, one Identification Friend or Foe (IFF) Transponder and precision navigation equipment.

Hide

9. Recently United States issues New Visa Criteria for how many Muslim Countries?

  • A. Seven
  • B. Eight
  • C. Six
  • D. Five

Show Answer

Answer: C – Six – Explanation – United States Of America issues New visa Criteria for visa applicants from six Muslim countries. The countries were Iraq, Iran, Libya, Yemen, Somalia, Sudan and Syria. As per the new criteria, applicants from the six Muslim-majority countries must prove a relationship with a parent, spouse, child, adult son or daughter, son-in-law, daughter-in-law or sibling in the United States of America.

Hide

10. Which country becomes first to give to UN Tax Fund with $100000 contribution?

  • A. India
  • B. Russia
  • C. Japan
  • D. Germany

Show Answer

Answer: A – India – Explanation – India has contributed $100,000 to a United Nations fund to help developing countries actively participate in the discussion of tax issues, becoming the first country to make the contribution. The UN Tax Committee a subsidiary body of the UN Economic and Social Council (ESOSOC) provided guidance on current issues such as double taxation treaties, transfer pricing (profit shifting) taxation of the extractive industries and taxation of services.

Hide

11. GST regime in India officially came into force from___________________.

  • A. July 3
  • B. July 1
  • C. July 2
  • D. July 4

Show Answer

Answer: B – July 1 – Explanation – Goods and Services Tax (GST) regime officially came into force from July 1, 2017. Government launched the Goods and Services Tax (GST) at a special midnight meeting in Central Hall of Parliament.

Hide

12. As per Reserve Bank of India economic growth rate of India is at _________________ in 2017-18.

  • A. 7.3 per cent
  • B. 7.5 per cent
  • C. 7.7 per cent
  • D. 7.1 per cent

Show Answer

Answer: A – 7.3 per cent – Explanation – As per Reserve Bank of India’s (RBI) Financial Stability Report 2017, released on June 30, 2017, reform initiatives like goods and services (GST) and continuing political stability will push the economic growth scale to 7.3% in terms of gross value added (GVA) in 2017-18.

Hide

13. Name the former Vice Chancellor of Ambedkar University takes oath as UPSC member.

  • A. Dr. Manoj Soni
  • B. Sushanta Dattagupta
  • C. Rajat Kanta Ray
  • D. Dilipkumar Mohanta

Show Answer

Answer: A – Dr. Manoj Soni – Explanation – Dr. Manoj Soni, former Vice Chancellor of Dr. Babasaheb Ambedkar Open University, took the Oath of office and Secrecy as Member of the Union Public Service Commission (UPSC) on 28 June 2017 at Delhi. The Oath was administered by the UPSC Chairman David R Syiemlieh. UPSC conducts recruitment exams to select country’s top bureaucrats.

Hide

14. Recently who has been appointed as DGP of Kerala?

  • A. TP Senkumar
  • B. Loknath Behra
  • C. Kunwar Brajesh
  • D. Ramesh Prasad Singh

Show Answer

Answer: B – Loknath Behra – Explanation – Loknath Behra was on 28 June 2017 appointed as the Director General of Police (DGP) of Kerala as incumbent TP Senkumar will retire as the state DGP on 30 June 2017. Behra’s appointment as state police chief was confirmed by the Pinarayi Vijayan-led Kerala government after the cabinet meeting. Behra is currently serving as the Director of Vigilance and Anti-Corruption Bureau. He is a 1985 batch Kerala cadre IPS officer

Hide

15. Who has been appointed as President of India International Centre?

  • A. Banwarilal Purohit
  • B. Kaptan Singh Solanki
  • C. Narinder Nath Vohra
  • D. Acharya Dev Vrat

Show Answer

Answer: C – Narinder Nath Vohra – Explanation – Jammu and Kashmir Governor Narinder Nath Vohra in the last week of June 2017 was appointed the President of the India International Centre (IIC). Vohra was appointed as the president at the Annual General Meeting, which was held on 23 June 2017. The appointment was made after eminent jurist Soli Sorabjee quit the presidential post.

Hide

Video Current Affairs Quiz: July 02 2017

 


Do not forget to check the following topics

{{ reviewsOverall }} / 5 Users (0 votes)
Rating
What people asked Leave your query
Order by:

Be the first to leave a review.

User AvatarUser Avatar
Verified
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Show more
{{ pageNumber+1 }}
Leave your query