Search Here

Current Affairs Quiz : July 04 2017 Question And Answers

This page is all about Current Affairs Quiz on July 04 2017. All the recent incidents which were held on Fourth July 2017 are drifted here as
a multiple choice question answers i.e. MCQ. Candidate can download
this  “Current Affairs Quiz : 
July 04 2017″ Question Answers in PDF file.

Current Affairs Quiz : July 04 2017 Question And Answers

Current Affairs Quiz July 04 2017

Current Affairs Quiz : July 04 2017 Question And Answers

Hello Aspirants. you can download this current affairs for Free in PDF format. Just register here and download this Current Affairs Quiz :July 04 2017. This PDF covers all the important topics which is common for all the bank exams and other competitive exams.



1. Recently in which state Prime Minister Narendra Modi inaugurates Textile India 2017?

  • A. Gujarat
  • B. Haryana
  • C. Maharashtra
  • D. Madhya Pradesh

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Answer: A – Gujarat – Explanation – Prime Minister Narendra Modi inaugurated Textiles India 2017.  India’s first ever mega textiles trade fair at Gandhinagar, Gujarat. The three-day fair will showcase the nation as a global sourcing hub and investment destination for manufacturers worldwide. It aims to explore opportunities and strengths of textiles and apparel manufacturing in India for global investors and forge collaboration with global players in the textiles segment.

[/show_more]

2. Who inaugurates an exhibition of art works at Academy of Fine Arts Kolkata?

  • A. Narendra Modi
  • B. Pranab Mukherjee
  • C. Hamid Ansari
  • D. Mamta Banerjee

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Answer: B – Pranab Mukherjee – Explanation – The President of India, Shri Pranab Mukherjee inaugurated an exhibition of artworks at Academy of Fine Arts, Kolkata. He also received the first copies of two Coffee Table books ‘Images and Impressions’ Profile and Persona of Pranab Mukherjee’ and ‘Pranab Mukherjee 100 Frames’ from the Governor of West Bengal, Shri Keshari Nath Tripathi who formally released these books.

[/show_more]

3. Recently which state has makes a record with plantation of 6 crore sapling in day?

  • A. Rajasthan
  • B. Tamil Nadu
  • C. Madhya Pradesh
  • D. West Bengal

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Answer: C – Madhya Pradesh – Explanation – The Madhya Pradesh government has set a record of 6 cr saplings were planted in 24 districts of Narmada basin in just 12 hours.

[/show_more]

4. Recently who has allows woman to abort 26-week foetus due to abnormalities?

  • A. Delhi High Court
  • B. Supreme Court
  • C. Government of India
  • D. State Government

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Answer: B – Supreme Court – Explanation – The Supreme Court has permitted a woman, who is in her 26th week of pregnancy, to abort her foetus that is suffering from severe cardiac ailments. It has been announced by Supreme Court on 3 of July 2017.

[/show_more]

5. Name the Union Minister who has laid the foundation stone of country’s biggest global skill park in Bhopal.

  • A. Narendra Singh Tomar
  • B. Chaudhary Birender Singh
  • C. Radha Mohan Singh
  • D. Rajeev Pratap Rudi

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Answer: D – Rajeev Pratap Rudi – Explanation – On July 3, 2017, Union Minister of State for Skill Development and Entrepreneurship Rajeev Pratap Rudi and Madhya Pradesh Chief Minister Shivraj Singh Chouhan laid the foundation stone of the India’s biggest Global Skill Park in Bhopal, Madhya Pradesh.

[/show_more]

6. Recently this organization has launches Rocket to produce Colourful Artificial Clouds?

  • A. NASA
  • B. ISRO
  • C. DRDO
  • D. EOR

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Answer: A – NASA – Explanation – The National Aeronautics and Space Administration (NASA) successfully launched Terrier-Improved Malemute sounding rocket that created colourful artificial clouds visible in the skies of the United States Of America. The rocket was launched from its Wallops Flight Facility in Virginia. The artificial clouds or vapour tracers will help in understanding the movement of the particles in the ionosphere. It will help to learn more about the movement of the air currents at that altitude.

[/show_more]

7. In which country World’s sharpest laser developed?

  • A. China
  • B. Japan
  • C. US
  • D. India

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Answer: C – US – Explanation – Scientists have developed the world’s sharpest laser with record-breaking precision. It can help in making the optical atomic clocks more precise as well as test Einstein’s theory of relativity.

[/show_more]

8. Name the Indian-origin boy who has gets 162 IQ points more than Einstein and Hawking.

  • A. Arnav Singh
  • B. Arnav Sharma
  • C. Arnav Sen Gupta
  • D. Arnav Bhatia

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Answer: B – Arnav Sharma – Explanation – Arnav Sharma, an 11-year-old Indian-origin boy in the United Kingdom, secured the top possible score of 162 on a Mensa IQ test. Sharma secured two points higher than physicist Albert Einstein and astrophysicist Stephen Hawking, making him one of the brainiest children in the country. The Indian-origin boy passed the infamously difficult test a few weeks back with zero preparation. In fact, he had never seen what a typical paper looked like before taking it. Sharma’s score in the exam, which primarily measures verbal reasoning ability, puts him in the top one per cent of the nation in terms of IQ level. Sharma currently attends Cross fields School on the outskirts of Reading town in southern England, has been selected for Eton College and Westminster, both highly competitive and sought-after schools, with no preparation.

[/show_more]

9. Which day is observed as International Plastic Bag Free Day?

  • A. July 4
  • B. July 1
  • C. July 2
  • D. July 3

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Answer: D – July 3 – Explanation – International Plastic Bag Free Day has been observed on 3 of July 2017.It has been dedicated to heightening awareness about plastic and disposable carrying devices.

[/show_more]

10. Recently who wins Eastbourne Aegon Championship by defeating Gael Monfils?

  • A. Novak Djokovic
  • B. Roger Federer
  • C. Rafael Nadal
  • D. Andy Murray

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Answer: A – Novak Djokovic – Explanation – On July 1, 2017, Novak Djokovic won his second ATP World Tour title of the season by beating Gael Monfils at the Aegon International in Eastbourne in Men’s Singles category.

[/show_more]

11. Who has won the Global Leadership Awards of the United States-India Business Council?

  • A. Adi Godrej
  • B. Andrew Liveris
  • C. Sunil Bharti Mittal
  • D. Gautam Adani

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Answer: A & B – Adi Godrej & Andrew Liveris – Explanation – Godrej Group Chairman Adi Godrej and Dow Chemical CEO Andrew Liveries won the Global Leadership Awards of the United States-India Business Council (USIBC) for their role in integrating India into the global supply chain. Both were honoured for creating inclusive business environments, integrating India into the global supply chain and advancing core values such as manufacturing, innovation and scale in tough market conditions.

[/show_more]

12. Union Health Ministry mobile app ______________ wins GSMA Asia Mobile Award.

  • A. Anmol
  • B. e-raktkosh
  • C. EVIN
  • D. None of these

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Answer: C – EVIN – Explanation – Union Health Ministry’s mobile app Electronic Vaccine Intelligence Network (EVIN) wins GSMA Asia Mobile Award recently. The Electronic Vaccine Intelligence Network (EVIN) is an online real-time vaccine logistics management system developed and implemented by the Ministry of Health and the United Nations Development Programme (UNDP). It has recognised the contributions of several transformative mobile innovations making a mark in the Asian region.

[/show_more]

13. Who has been appointed as Attorney General of India?

  • A. KK Venugopal
  • B. Mukul Rohatgi
  • C. Gopal Subramanium
  • D. Sushil Kumar

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Answer: A – KK Venugopal – Explanation – President Pranab Mukherjee appointed senior advocate and constitutional expert K K Venugopal (86) as the new Attorney General of India. He succeeds Mukul Rohatgi as the country’s top law officer. Attorney General for India is the Indian government’s chief legal advisor and its primary lawyer in the Supreme Court of India.

[/show_more]

14. Who will be the next ambassador of India to Greece?

  • A. M Manimekalai
  • B. Ranjan Mathai
  • C. Navtej Sarna
  • D. Shamma Jain

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Answer: D – Shamma Jain – Explanation – Shamma Jain appointed as the next Ambassador of India to Greece. She succeeds M Manimekalai as Indian envoy in Greece. She has also served in Indian missions in Italy, the Philippines, Washington DC, Turkey and Argentina.

[/show_more]

15. Who has been appointed as new Chief Secretary of Uttar Pradesh?

  • A. Rahul Bajpai
  • B. Rajiv Kumar
  • C. Bijay Prasad
  • D. Manoj Sinha

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Answer: B – Rajiv Kumar – Explanation – The Uttar Pradesh government named Rajiv Kumar as the new Chief Secretary of the state on 29th of June 2017.

[/show_more]

Video Current Affairs Quiz: July 04 2017

 


Do not forget to check the following topics

Last Updated on by jbigdeal