Search Here

Current Affairs Quiz : July 09 2017 Question And Answers

This page is all about Current Affairs Quiz on July 09 2017. All the recent incidents which were held on Ninth July 2017 are drifted here as
a multiple choice question answers i.e. MCQ. Candidate can download
this  “Current Affairs Quiz : 
July 09 2017″ Question Answers in PDF file.

Current Affairs Quiz : July 09 2017 Question And Answers

Current Affairs Quiz July 09 2017

Current Affairs Quiz : July 09 2017 Question And Answers

Hello Aspirants. you can download this current affairs for Free in PDF format. Just register here and download this Current Affairs Quiz :July 09 2017. This PDF covers all the important topics which is common for all the bank exams and other competitive exams.



1. Recently who lays the foundation of Punjab’s first maize-based food park?

  • A. Harsimrat Kaur
  • B. Sadhu Singh Dharmsot
  • C. Manpreet Singh Badal
  • D. Navjot Singh Sidhu

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Answer: A – Harsimrat Kaur – Explanation – On July 7, 2017, Union Food Processing Minister, Harsimrat Kaur Badal laid the foundation stone, of Punjab’s first maize based Food Park at Rehana Jattan village in Kaputhala District of Punjab. Ms. Badal mentioned that there is an urgent need to turn to maize and the government is working relentlessly to make maize as the third viable staple crop of Punjab after wheat and rice.

[/show_more]

2. Recently for which state Centre allots Rs 100 crore Under Swadesh Darshan scheme?

  • A. Sikkim
  • B. Assam
  • C. Goa
  • D. Uttar Pradesh

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Answer: C – Goa – Explanation – Tourism minister Manohar Azgaonkar announced on 8th July, 2017 that Goa will be allotted Rs 100 crore by the Union ministry for tourism under phase II of the Swadesh Darshan Scheme. The funds will be used for developing the state’s coastal circuit from Panaji to Palolem.

[/show_more]

3. Recently which state government unveils new transport policy to overhaul transport system of the state?

  • A. Haryana
  • B. Punjab
  • C. Bihar
  • D. Jammu & Kashmir

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Answer: B – Punjab – Explanation –To restructure the transport services state by streamlining the process of issuing licences and permits, the Punjab cabinet on 5 July 2017 approved a new Transport Policy. The new transport policy of Punjab abolishes the system of District Transport Officers (DTOs). The cabinet has decided to set up a special task force of the vigilance department and the state police to crack down on all illegally plying buses. This task force will have to weed out all such buses in a phased manner in over two months.

[/show_more]

4. India’s first University only for Dalit students going to be built by this state by 2018?

  • A. Andhra Pradesh
  • B. Uttar Pradesh
  • C. Tamil Nadu
  • D. Telangana

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Answer: D – Telangana – Explanation – Telangana is the first state to build India’s first university for Dalit students by 2018. It has been announced on 7th of July 2017.

[/show_more]

5. According to the report which state in India listed tops of Soil Health cards?

  • A. Chhattisgarh
  • B. Madhya Pradesh
  • C. Jharkhand
  • D. Odisha

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Answer: A – Chhattisgarh – Explanation – According to the reports Chhattisgarh has topped the list in issuance of soil health cards among all the states in the country. Chhattisgarh has issued over 43 lakh soil health cards (SHCs) to farmers in the past two years.

[/show_more]

6. Which day is observed as World Zoonoses Day?

  • A. July 8
  • B. July 6
  • C. July 9
  • D. July 10

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Answer: B – July 6 – Explanation – The World Zoonoses Day is observed every year on 6th of July to create awareness on zoonotic diseases, how to prevent them and what actions to take when exposed.

[/show_more]

7. Recently the joint naval exercise Malabar 2017 begins, the participating countries are

  • A. India
  • B. Japan
  • C. United States
  • D. All of the above

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Answer: D – All of the above – Explanation – India, Japan and the United States on 7 July 2017 began the joint naval exercise Malabar 2017. Warships, submarines, aircraft and personnel from India, Japan and the US will be participating in the Malabar exercise in the Bay of Bengal from 7 July to 17. The exercise will feature both ashore and at-sea training.

[/show_more]

8. Recently who many countries adopt global treaty banning nuclear weapons?

  • A. 120
  • B. 133
  • C. 122
  • D. 128

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Answer: C – 122 – Explanation – A global treaty banning nuclear weapons was adopted at the United Nations on 7th July by 122 countries. But all nuclear states and NATO members have boycotted the negotiations except for the Netherlands.

[/show_more]

9. Recently which countries have decided to construct bridge along Mizoram border?

  • A. India
  • B. Bangladesh
  • C. Bhutan
  • D. None of these

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Answer: A & B – India & Bangladesh – Explanation – India and Bangladesh have decided to construct a bridge over Mizoram’s Khawthlangtuipui River to facilitate trade and improve communication between the two neighbours.

[/show_more]

10. Recently who wins South Australia Squash Open title?

  • A. Harinder Sandhu
  • B. Mark Cairns
  • C. Clive Caldwell
  • D. Rhys Dowling

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Answer: A – Harinder Sandhu – Explanation – Harinder Pal Sandhu won the eighth title at the PSA level on 8th July 2017 and the third his season after winning two in Malaysia in the month of May.

[/show_more]

11. Recently who wins the Unilever Global Development Award?

  • A. Walchandnagar Industries
  • B. Welspun Gujarat Stahl Rohren
  • C. KSL Realty and Infrastructure
  • D. Water Health International

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Answer: D – Water Health International – Explanation – Water Health International (WHI), a US-based company with operating headquarters in Hyderabad, has been awarded the Unilever Global Development Award at the 20th Responsible Business Awards ceremony, held in London on July 4, 2017.

[/show_more]

12. Which company wins Prime Minister’s trophy for best integrated steel plant?

  • A. Jindal Steel & Power
  • B. Tata Steel
  • C. Essar Steel
  • D. Steel Authority of India

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Answer: B – Tata Steel – Explanation – Tata Steel has won the Prime Minister’s trophy for being the best performing integrated steel plant in the country during 2014-15 and 2015-16. This makes it the third consecutive-year for the firm to be honoured with this award.

[/show_more]

13. Recently who wins Mongolian Presidential election?

  • A. Khaltmaa Battulga
  • B. Sanjaasuregiin Dsorig
  • C. Puntsag Dulamyn
  • D. Doloonjin Idlevkhten

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Answer: A – Khaltmaa Battulga – nExplanation – Khaltmaa Battulga, 54, a member of the Democratic Party, won with 50.6 percent of the vote for the presidential election according to General Election Commission.

[/show_more]

14. Recently World Health Organisation appoints whom as Goodwill Ambassador?

  • A. Amitabh Bachchan
  • B. Bidya Balan
  • C. Saima Wazed
  • D. A R Rahman

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Answer: C – Saima Wazed – Explanation – Saima Wazed Hossain has appointed as WHO Goodwill Ambassador for Autism in South-East Asia Region on 7th of July 2017.

[/show_more]

15. In which city in India Oracle opens its first Digital Hub?

  • A. Hyderabad
  • B. Pune
  • C. Bengaluru
  • D. Warangal

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Answer: C – Bengaluru – Explanation – US tech giant Oracle has announced the opening of its first ‘Digital Hub’ in the Asia Pacific region on 7th of July 2017.

[/show_more]

Video Current Affairs Quiz: July 09 2017

 


Do not forget to check the following topics

Last Updated on by jbigdeal